Sunday, October 25, 2009

Pakatan Rakyat akan diganyang dalam PRU 13 jika gagal berubah


kelulut@telokbakong.com
23-10-09


Kekuatan yang hanya datang apabila saingan berada didalam keadaan lemah biasanya tidak tahan lama.Resam dunia,yang lemah tidak selamanya lemah, yang kuat juga begitu.

Kehebatan PR mungkin kerana BN lemah atau disaat rakyat bosan pada ketika tertentu.

Kemenangan sebenar PR hanyalah apabila menguasai Putra Jaya. Bercita - cita tidak salah tetapi biarlah disusuli strategi yang mantap.Terlebih penting adalah mengurus kemenangan pasca PRU 12 .

Keputusan PRU 12 rakyat seakan hanya mandat sementara sebelum memberikan kemenangan mutlak.Mungkin rakyat mahu mengambil masa bagi menilai secekap manakah pemimpin PR mengemudi bahtera kemenangan tersebut.

PR masih belum belajar daripada kekalahan teruk PRU 2004 .Jika masih melamun dibuai kemenangan yang tidak seberapa , nescaya PRU13 Pakatan akan kalah teruk.

Kontroversi bersilih ganti dihadapi PR ditambah pula lagi persefahaman rapuh mudah dimanipulasi BN.Namun pemimpin Pas, PKR, DAP seolah olah masih meraba mencari tali yang boleh berpaut kukuh.Tetapi pimpinan menafikan malah mengatakan " kami semakin kukuh".

Semakin kukuh atau semakin meruntuh? .Sebahagian pemimpin Pas alergi pada teguran .Tambahan pula teguran daripada bukan ahli.Mengiau bagai kucing jantan yang sedang piantan biang.

Ketika dipuji kembang hidung , tika dikritik mudah menghambur kata yang tidak sepatutnya.Kenapa begitu ?.

TGNA sudah memberi cadangan agar EGM didalam PAS dilaksanakan.Jika rasa bermaruah sambutlah saranan ini.Daripada berperang dingin eloklah pemimpin dan Ahli PAS buat keputusan yang boleh menguntungkan Islam.

Disaat ini UMNO gigih dengan pelbagai cara mahu mengambil semula keyakinan rakyat . Pemimpin Pas kelu, kurang proaktif malahan kekuatan akar umbi masih ditahap lama.

Realitinya Pas wajib sedar orang melayu masih belum menyokong PAS secara meluas dan tuntas. Perlu muhasabah bahawa sokongan bukan melayu amat penting.Khabarnya Open house Pas pun 'kembali dagang' terlalu kurang sambutan.Ya, benar itu bukan ukuran tetapi awas disana ada pengajaran.

Dalam meraih sokongan PAS masih bergantung kepada ceramah .Betul itu adalah salah satu cara .Tetapi bukanlah ukuran ramai datang maka bukti PAS sudah boleh dabik dada .

Pas kena sedar bahawa diluar sana masih ramai pengundi yang perlu didekati.Jangan ulangi sikap hanya tunggu UMNO lemah.Umpama pemain badminton yang hanya mengharap bulu tangkis lawan keluar gelanggang .

Bina kekuatan sendiri masa berubah, perasaan rakyat juga begitu.Jangan sia - siakan harapan rakyat.

Jika DAP boleh menarik kepercayaan kaum Tiong Hua .Apakah kesukaran Pas mahu menarik perhatian golongan kaum Melayu ?

Cukuplah Petugas Bagan Pinang dibuli sebagai bukti bahawa sokongan setempat amat perlu. Itu pun jika masih berminat mahu memerintahlah.

Jangan beralasan rakyat jahil maka mereka memilih Umno.Bagaimana pula Kaum Cina yang menolak MCA apakah mereka itu sudah hilang jahilnya?.

Jawapannya gerak kerja ! ceramah berapi bukanlah hanya satu cara .Penerangan yang jelas , tingkah laku semua diperhatikan .

Sekali lagi ditekankan RAKYAT TIDAK PERLUKAN PEMIMPIN PAS YANG CERDIK , TETAPI YANG PALING CERDIK.

www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com


Artikel berkaitan

http://briged-akhdor.blogspot.com/2009/10/kita-jangan-yakin-sangat-pru-13-mgkin.html

2 comments:

Waris said...

itule kome...nyokong cine lagi, nyokong pulak bro anwer...bukan ke diyer nak ngancorkan tanah melayu...same le juge dengan nizar nak ngancorkan Perak...make terkabuilah doa-doa orang teraniaye.Sekian wasalam.

man dego kg bendera said...

Kome tinggelkan le PKR ... seia seia aje kome jadi ahli PKR.Keyua kome si nuar tu bukan ada parti.

Linkwithin