Monday, March 23, 2009

SERPIHAN ”TUGU DEMOKRASI” BERJAYA DILELONG SEHINGGA RM41,000


Serpihan batu marmar plak “Tugu Demokrasi” yang dibina di bawah ”Pokok Demokrasi” oleh Pakatan Rakyat sempena memperingati Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, yang telah dipecahkan oleh pihak tidak bertanggung jawab tempohari telah berjaya dilelong pada hari Ahad, semalam.

Namun apa yang menakjubkan, nilai lelongan telah berjaya mencecah setinggi RM41,000 hanya untuk lima ketul serpihan marmar, dimana harga bidaan adalah dari serendah RM500. Demikian sebagaimana telah dinyatakan oleh YAB Dato’ Seri Ir. Hj Mohammad Nizar Jamaluddin dalam ucapan beliau di majlis `Taklimat Khas & Dialog Serta Pelancaran Tabung Kebajikan Anak-Anak Perak Di Perantauan Sempena PRK Bukit Gantang’ di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat Taman Melewar petang semalam.

Menurut beliau, selain dipecahkan, pecahan plak besar yang tinggal sudah tidak dapat dimanfaatkan lagi akibat telah disimbah dengan minyak tar.

Ada enam serpihan plak yang telah dijadikan sebagai cenderahati, namun hanya lima untuk dilelong, satu serpihan lagi disimpan sebagai kenangan di Wisma DAP.

Difahamkan, hasil kutipan daripada lelongan itu akan digunakan bagi membina tugu yang lebih besar dalam empat bahasa iaitu bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil.

Wang selebihnya akan dimasukkan ke dalam tabung peguam PR yang kini menjalankan kes-kes yang sedang diperjuangkan oleh pihak PR dalam menuntut keadilan di mahkamah.

No comments:

Linkwithin