Thursday, April 4, 2013

Apa gunanya Anwar lari ke Perak?Jadual Jelajah Perak.Jui Meng masih komited pada PKR,PAS minta kerajaan sementara patuhi 11 perkara,

NONE

ULASAN Selepas Lim Kit Siang menerpa masuk ke Gelang Patah dalam projek menawan Johor, kini Anwar Ibrahim pula nampak serius bertandang ke Perak.

Kenyataan mantan timbalan perdana menteri itu semalam lebih serius berbanding berita beliau ingin meninggalkan Permatang Pauh.

Dulu tokoh PKR itu membayangkan kerusi pilihannya berada di Selangor atau Perak tetapi semalam Anwar mengesahkan bakal bertanding di Perak.

Maka bermula spekulasi kerusi parlimen manakah yang dihajatinya dan kenapa perlu beliau menapak ke negeri tersebut.

Di satu sisi, perpindahan Lim dan Anwar membayangkan Pakatan Rakyat benar-benar serius melebarkan sayap pengaruhnya melalui langkah taktikal di luar jangka di saat-saat akhir.

Di satu sisi lain, ia juga melambangkan persaingan tersembunyi antara Lim dengan ketua pembangkang.

Jika tokoh DAP itu sanggup mempertaruhkan nasib di kerusi tersebut dalam usaha memantapkan sokongan Cina, kenapa tidak Anwar terjun ke Perak untuk mengaut undi Melayu.

Bukan sahaja untuk projek menawan Putrajaya tetapi juga untuk mengasak Perak agar negeri itu betul-betul bersauh dalam lautan sokongan Pakatan.

Jika sahih beliau bergerak ke Perak, Anwar tidak hanya ingin mencari undi dalam konteks persaingan politik pilihan raya. Beliau memang berhasrat mencapai beberapa matlamat khusus dengan satu langkah taktikal itu.

Antaranya, kehadiran beliau mengukuhkan semula imej kepimpinan PKR di Perak yang selama ini nampak lemah, bercelaru atau tidak menonjol.

Siri Jelajah Merdeka Rakyat Dato' Seri Anwar Ibrahim Ke Perak

4 April 2013 (Khamis)

1)  8.30- 12.00 mlm – Ceramah Perdana  Pakatan Harapan Rakyat         
        
Lokasi: Bilik Gerakan PKR DUN Kota Tampan, Dataran 88, Jalan Baru Lenggong
 
2)   9.00-12.00 mlm – Ceramah Perdana Merdeka Rakyat
         
Lokasi: Bilik Gerakan Utama DUN Temenggor, Taman Semarak, Batu 2, Gerik

3)    Barisan Penceramah:

i.                     YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                   Dr Mohumad Nur Manuty

iii.                  YB Dato' Seri Nizar Jamaluddin

iv.                 YB Sivakumar

v.                   Lt. Jen (B) Datuk Ghafir Abd Hamid

vi.                 Brig. Jen (B) Datuk Abd Hadi Abd Khatab

vii.                Brig. Jen (B) Datuk Najmi Ahmad

viii.              Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid

ix.                 YB Dr Lee Boon Chye

x.                   Ustaz Termizi Abd Hamid

xi.                 Haji Sufian Mohd Nordin
Jui Meng masih komited pada PKR, kata sumber
11:57AM Apr 4 2013
Pengerusi PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng masih komited pada perjuangan PKR walaupun pemimpin tertinggi parti masih belum menentukan kerusi yang akan ditandinginya.
Sumber dalaman PKR melihat demikian, walau keputusan muktamad bagi kerusi Chua mungkin hanya akan diputuskan esok selepas mesyuarat bersama pimpinan Pakatan Rakyat.

Menurut sumber itu lagi, Chua dijangka akan mengadakan sidang media hari ini di ibu pejabat PKR, apabila parti memutuskan kerusi yang akan ditandinginya itu.

“Chua Jui Meng komited pada perjuangan PKR walaupun kerusi belum diputuskan lagi,” kata sumber berkenaan yang enggan dinamakan.

Difahamkan, Chua mengadakan pertemuan dengan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dua hari lalu selepas gagal mendapatkan kerusi Parlimen Gelang Patah, yang akan ditandingi veteran DAP Lim Kit Siang.

Timbalan presiden parti Azmin Ali dalam satu sidang media semalam dilaporkan berkata, isu berhubung Chua dijangka telah selesai selepas perjumpaan bekas naib presiden MCA itu dengan Anwar.

Azmin juga berkata, Chua akan mendapat satu kerusi yang sesuai dengannya di Johor.

Kenyataannya itu menguatkan lagi dakwaan yang timbul bahawa Chua kini dikatakan cuba mengintai kerusi Parlimen Bakri, Kulai dan Segamat.

Bagaimanapun ada juga cakap-cakap yang menyebut bahawa Chua dijangka akan bertanding di Segamat yang sebelum ini ditandingi oleh calon DAP yang kalah kepada MIC dengan majoriti 2,991 undi.


PAS minta kerajaan sementara patuhi 11 perkara

Harakahdaily, 04 Apr 2013
KUALA LUMPUR: PAS meminta kerajaan sementara samada di peringkat pusat atau negeri mematuhi 11 perkara dalam menjalankan tugas mereka.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) dalam kenyataan medianya berkata, ia diperlu dilakukan bagi memastikan kerajaan sementara berjalan lancar dan dihormati semua pihak.

"Bagi pihak PAS, saya dengan ini menyeru supaya Perdana Menteri dan seluruh pemegang jawatan di dalam badan Eksekutif, samada ahli kabinet Persekutuan mahupun ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri supaya benar-benar mematuhi prinsip, amalan dan konvensyen berkaitan dengan Kerajaan Sementara secara sepenuhnya.

11 perkara itu adalah:

i) Memegang jawatan Perdana Menteri, Menteri-Menteri atau Menteri Besar bagi Kerajaan Sementara  adalah hanya untuk menjalankan tanggungjawab wajib selaku kerajaan yang memerintah yang berkaitan dengan urusan day to day sesebuah kerajaan;

ii) Turun berkempen dalam Pilihanraya kapasiti atau jawatan politik di dalam parti dan bukan sebagai Perdana Menteri, Menteri-Menteri atau Menteri Besar

iii) Tidak menyalahgunakan jentera, peruntukan, kenderaan, kemudahan dan kakitangan kerajaan dengan tujuan untuk berkempen dan meraih undi

iv) Tidak membuat sebarang pengumuman atau pelancaran sebarang projek atau inisiatif kerajaan;

v) Tidak memasuki atau menandantangi sebarang perjanjian baru terutamanya yang melibatkan projek-projek besar serta implikasi kewangan kepada kerajaan.

vi) Tidak membuat sebarang pengumuman atau pemberian apa jua bentuk bantuan atau peruntukan wang kerajaan samada dalam bentuk wang tunai, geran, bonus atau pemberian barangan;

vii) Tidak membuat sebarang pelantikan, pertukaran atau rombakan dalam apa jua organisasi yang kerajaan berkuasa ke atasnya;

viii) Tidak menganjurkan apa jua bentuk himpunan, aktiviti atau apa jua program yang melibatkan kakitangan kerajaan dan orang ramai melalui kementerian, jabatan atau mana-mana agensi-agensi kerajaan yang dilihat sebagai cubaan untuk berkempen dan menanamkan dakyah politik;

ix) Tidak menggunakan jawatan untuk menggugut atau mengindoktrinasi rakyat, khususnya kakitangan kerajaan atau pelajar-pelajarjar IPT bagi mendapatkan undi mereka;

x) Tidak menjadikan premis, pejabat atau bangunan milik kerajaan sebagai markas parti.

xi) Memastikan media massa milik kerajaan memberikan liputan yang seimbang dan adil kepada semua parti-parti yang bertanding.

"Kami di pihak PAS dan Pakatan Rakyat akan memantau perkara ini secara serius dan akan mengambil tindakan sewajarnya jika perkara-perkara di atas dilanggar," kata Mahfuz.

No comments:

Linkwithin