Sunday, March 24, 2013

UMNO HARAM !!! Sekitar Majlis Sidang Gempar Umno Haram...


Pagi tadi berlangsung sidang gempar "UMNO Haram"  oleh Chegu Bard  bertempat di Hotel Adamson Kampung Baru Kuala Lumpur .. Seramai 100 orang Bloggers serta facebookers hadir mendengar  taklimat tersebut... Taklimat yang bermula pada jam 11 pagi tadi bertujuan membongkar tindakan Umno yang tidak mendaftarkan parti berkenaan dalam pelbagai peringkat cawangan dan bahagian di seluruh negara sebaik Umno (Baru) diizinkan beroperasi oleh Pendaftar Pertubuhan tahun 1988. Ini dibuktikan dengan keputusan mahkamah baru-baru ini apabila mendapati Umno Bahagian Tanah Merah serta 126 cawangan di dalamnya tidak didaftarkan dengan Pendaftaran Pertubuhan... TBO

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dengan kerjasama team Revolusi 13 dan aktivis penggerak massa kini menampilkan sebuah pendedahan bersiri yang wajib dihebahkan kepada umum – Umno Haram!

Sedar atau tidak, negara ini sebenarnya telah ditadbir oleh sebuah organisasi yang tidak sah?

Nantikan pendedahan susulan, di bawah adalah episod pertama siri pendedahan. Sila ke page Facebook #UmnoHaram dan sila like untuk kita sama pastikan hebahan maklumat bersiri ini akan memberi kesedaran yang maksimum kepada rakyat Malaysia.

Solidariti Anak Muda Malaysia

Siri pertama:
Umno bukan sahaja membiarkan parti mereka dulu haram,malah sehingga hari ini parti umno adalah HARAM.


Pada Jun 1987, satu guaman sivil telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh 11 orang ahli UMNO (yang asalnya 12 orang tetapi seorang menarik diri, kumpulan ini kemudiannya dikenali sebagai UMNO 11) di mana mereka telah memohon suatu relif termasuk suatu pengisytiharan bahawa pemilihan calon yang menang semasa Perhimpunan Agung UMNO April 1987 sebagai bertentangan dengan perlembagaan parti, tidak sah dan dianggap terbatal, serta tidak mempunyai kesan.

Fakta-fakta yang telah dipersetujui menyatakan 30 cawangan tidak diluluskan dalam empat bahagian dan lain-lain. 
Satu perkiraan yang mudah menunjukkan bahawa jika perwakilan daripada 30 cawangan yang tidak diluluskan dalam empat bahagian tidak diambil kira dalam Perhimpunan Agung, keputusan pemilihan akan mewujudkan suatu jurang undi yang amat tipis antara pemenang dan calon yang kalah[1]. 
Pada tahun itu, Dr Mahathir Mohamad menang tipis sebanyak 43 undi ke atas Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), iaitu 761 berbanding 718 undi untuk jawatan Presiden UMNO.

Selepas beberapa siri perbicaraan yang mengambil masa selama tujuh bulan, kes tersebut telah dibicarakan di hadapan Hakim Harun Hashim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Februari 1988. 
Harun telah memutuskan bahawa di bawah undang-undang, beliau tiada pilihan melainkan mengisytiharkan UMNO sebagai pertubuhan yang tidak sah kerana wujudnya beberapa cawangan yang tidak didaftarkan dan dianggap tidak sah di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Pengharaman UMNO

Menurut salah seorang UMNO 11, Abdul Rahim Abdul Rahman, keputusan hakim pada masa itu memeranjatkan mereka. Ini kerana UMNO 11 bukan bertujuan hendak mengharamkan UMNO[2] tetapi hanya mahukan supaya keputusan pemilihan dianggap tidak sah dan diadakan semula. 
Abdul Rahim berkata mereka mengambil keputusan untuk membawa kes tersebut ke Mahkamah Agung kerana rayuan mereka supaya pemilihan diadakan semula tidak dilayan[3].

Mereka sebaliknya dituduh oleh Dr Mahathir dan Setiausaha Agung UMNO pada masa itu Tan Sri Sanusi Junid sebagai pengkhianat yang bertanggungjawab mengharamkan parti.

Menurut Datuk George Seah, Ketua Hakim Negara pada masa itu, Tun Salleh Abas, sudah membuat keputusan untuk melantik sembilan orang panel hakim untuk mendengar rayuan UMNO 11. 
Arahan ini diberi pada 24 Mei 1988 tetapi pada 27 Mei 1988, Tun Salleh Abas berkata beliau telah digantung dari tugasnya bermula pada 26 Mei 1988[4]. 
Antara arahan Tun Salleh Abas yang diberikan kepada Pembantu Kanan Registrar dan disaksikan bersama Datuk George Seah dan Allahyarham Tan Sri Hashim Yeop Sani adalah untuk mendengar kembali kes UMNO 11 pada 13 Jun 1988. 
Dengan penggantungan tugas beliau sebagai Ketua Hakim Negara, kes rayuan UMNO 11 tidak dibicarakan oleh mahkamah yang dijadualkan pada 13 Jun 1988[5].

Disedia oleh: King Jason

No comments:

Linkwithin