Wednesday, June 20, 2012

Had Pengeluaran KWSP Swasta Dilanjut Ke Umur 60 Tahun untuk Kepentingan Kroni?

50 tahun kekal
Oleh Syed Azwan Syed Ali

Dari Berita Hairan-2012/06/15
Pelarasan hanya babit pengeluaran penuh usia 60 sejajar pelaksanaan Undang-Undang Umur Persaraan Minimum

KUALA LUMPUR: Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) masih boleh mengeluarkan wang daripada Akaun Dua ketika mencapai umur 50 tahun walaupun umur persaraan minimum pekerja swasta ditingkatkan kepada 60 tahun mulai tahun depan.

Pada masa sama pengeluaran penuh hanya boleh dibuat selepas mencapai umur persaraan 60 tahun, berbanding 55 tahun sekarang.
Peraturan itu selaras dengan penetapan umur persaraan minimum kakitangan swasta menerusi Rang Undang-Undang Umur Persaraan Minimum 2012 yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Parlimen kelmarin dan berkuat kuasa mulai Januari 2013.
Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP, Nik Affendi Jaafar, bagaimanapun berkata pihaknya memberi tempoh peralihan kepada 13 juta pencarumnya merancang kewangan persaraan mereka ketika menyelaras had umur pengeluaran 55 tahun kepada 60 tahun.

Kita akan mengambil kira semua maklum balas, namun memandangkan objektif umur pengeluaran 55 tahun bagi membiayai per-saraan, KWSP perlu menyelaraskannya dengan umur persaraan minimum berkenaan.

Dalam menguatkuasakan sebarang perubahan dalam umur pengeluaran, notis diberikan lebih awal bagi membolehkan pencarum merancang dan menyesuaikan persaraan mereka sewajarnya, katanya ketika dihubungi, semalam.

Sementara itu, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan, berkata penetapan umur persaraan minimum itu memerlukan pindaan dan penyelarasan caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).
Katanya, penetapan umur persaraan minimum 60 tahun akan membabitkan lebih 10 juta pekerja swasta yang sebelum ini tidak ada umur persaraan minimum.

Peningkatan umur persaraan minimum akan meningkatkan jaringan keselamatan sosial pekerja swasta yang bergantung kepada KWSP untuk faedah persaraan dan PERKESO. Caruman mereka bertambah lima tahun dengan simpanan lebih banyak. Kebajikan ketika persaraan lebih terjaga, katanya.

Maznah berkata, penetapan umur persaraan minimum itu juga sejajar dengan perubahan jangka hayat rakyat Malaysia yang meningkat kepada 72 tahun bagi lelaki dan 77 tahun bagi perempuan.

Secara purata, jangka hayat penduduk Malaysia adalah 74 tahun dan angka ini jauh lebih tinggi daripada purata jangka hayat sebelum ini, katanya.

Msinc TBO-Musti ada sebab kenapa ianya dilanjutkan..cuba fikir..sapa yang mengaut keuntungan dari langkah ini??..yang jadi mangsa kita..kin lama kin susah..nak pakai duit sendiri pun macam minta sedekah...ooohh Tuhan...

2 comments:

otaklunyai said...

inilah padahnya kalau penyamun diberi kuasa... duit kita puak2 laknat ni yg nak berkuasa... tapi kalau kroni2 yg nak kebas semuanya OK... TUKAR PEMERINTAH... TAKBIR!!!

Telok Bakong said...

Kita tukor jer..itu lah kesimpulan yang boleh dibuat..cara lain tak de..tak de nasihat nasihat lagi..kita kumbais kan aje..tak de gunanya menaruh para perampok yang menyusahkan rakyat...tumbangkan...

Linkwithin