Tuesday, October 28, 2008

BANDINGKAN MB KERAJAAN PR DENGAN MB KERAJAAN BN

Ref Malaysiakini

Saya mengajak sesiapa sahaja yang membaca posting saya ini supaya memikir dan merenung fakta dan pengakuan Setiausaha Politik MB Perak, Ustaz Misbahul Munir Masduki yang saya siarkan di bawah dipetik dari Blog beliau. Saudara baca dulu lepas ikuti ulasan saya di bawahnya.

Ustaz Misbah menulis .......

Ramai yang hantar mesej pada saya, dan ada juga yang kemukakan soalan dalam blog saya apabila berita MB Perak dan saya menyertai ijtima' Jamiat Islami di Lahore, Pakistan . Mereka bertanya siapa yang membiayai perbelanjaan tambang dan segala kos di sana. Terima kasih di atas persoalan tersebut.

Saya nak jelaskan bahawa kos tambang kami di sana tidak dibiayai oleh parti dan kerajaan. Kami guna duit sendiri. Saya diberitahu oleh pegawai di pejabat MB, kalau MB ada jemputan rasmi dari pihak penganjur di Pakistan, MB boleh menggunakan peruntukan kerajaan, naik pesawat first class atau bisnes class, saya sebagai SETPOL MB yang mengiring MB juga boleh mengunakan peruntukan tersebut, bahkan sepanjang di Pakistan, boleh tuntut elaun harian dan elaun-elaun yang lain.

Tetapi kami tidak berbuat demikian. Saya tanya pegawai di pejabat MB, kami pergi mewakili parti, boleh guna peruntukan kerajaan ke, dia jawab kalau ada jemputan rasmi sebagai MB mewakili kerajaan Perak, boleh guna peruntukan tersebut. Saya boleh berbuat demikian dengan meminta penganjur supaya keluarkan surat rasmi dari Jamiat Islami jemput Hj Nizar sebagai MB Perak yang mewakili kerajaan Perak bukan mewakili PAS, tetapi saya tidak mahu berbuat demikian kerana perbuatan ini tidak amanah.

Malahan MB menggalakkan mana-mana EXCO, ADUN dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat supaya naik kelas ekonomi sahaja apabila menaiki pesawat ke mana-mana destinasi. Kerana ini adalah antara langkah menjimatkan duit kerajaan.

Semuga penjelasan ini dapat mengikis salah tanggap terhadap MB Perak dan pegawai-pegawainya.

Sudah terang lagi bersuluh bahawa inilah contoh tauladan seorang pemimpin yang sentiasa memikirkan kesejahteraan rakyat dan menjaga amanah perbendaharaan negeri. Beliau tidak mahu menggunakan duit rakyat untuk kesenangan dan kepentingan diri sendiri.

Tetapi kalau MB BN dan pegawai-pegawai MB BN sudah tentu semuanya di'claim'. Tambang 'claim', hotel, makan, perjalanan dan segala macam elaun akan di'claim' tanpa segan silu.

Malah ada laporan yanga mengatakan mereka berhibur dan berfoya-foya di Pub, Night Club dan rumah urut pun 'claim' duit rakyat.

Bukalah mata dan telingan wahai rakyat Malaysia. Sedar dan insaflah siapa yang benar, ikhlas dan amanah antara pimpinan PR dan BN.

No comments:

Linkwithin