Tuesday, March 11, 2014

Orang Melayu Yang Islam Masih Lagi Berbodong-Bondong..Sekadar berkongsi cerita benar dari kami, iktibar bersama. 

Minggu lepas, saya bertemu dengan seorang mat saleh dari Australia yang bekerja dengan kontraktor Petronas Kerteh. 
Oleh kerana saya mempunyai homestay berdekatan dengan McDonalds Kerteh, maka saya tawarkan penginapan dirumah saya. Dia bersetuju. 
Namun, apabila saya memberitahu Mcdonalds sangat dekat dengan rumah dan mudah untuk dia mencari makan, 
dengan tegasnya dia katakan, 

' Oh no, Mrs.! I dont eat McDonalds. It’s very bad. I will cook than eat McDonalds. Never!'
Saya terkedu. 
Bagusnya Mat saleh, Mr. Peter ni. 

Selang dua minggu, Allah ketemukan saya dengan penyewa dari Manchester, Mr Christopher. Seorang manager dari syarikat gergasi. Seorang yang sangat lawak, ramah dan menghormati muslim. 
Semasa dalam perjalanan ke rumahnya dari homestay saya, dia whatsapp saya mengatakan dia lapar. Tapi kedai banyak dah tutup. Dan dia kena masak. 
Terlintas untuk menduga, saya tawarkan Mcdonalds, jika dia nak saya tolong 'drive thru'. 
Secara kebetulan memang saya nak ke rumahnya untuk memeriksa keadaan luar rumah yang baru saja saya upah tukang untuk mesin rumput,bagi keselesaannya.

Terkejut! 

Dengan pantas dia jawab, ' Wow! No way! I dont eat American foods lol!!' 
Terkedu lagi..

Mata saya terpandang deretan kereta berbaris untuk drive thru. Kebetulan saya berada di lampu isyarat,menuju ke Paka. 

Semuanya orang berbangsa Melayu. 

Saya katakan pada suami, ' Abang, Mr Chris cakap, dia tak makan McDonalds. Sama macam Mr Peter hari tu. Tapi cuba tengok yang beratur. Semua muslim,melayu kita. Malunya..'
Kata suami, ' Ye Sarah. Susah nak insafkan muslim ni. Boikot mcd. Sedangkan mat saleh sendiri boikot, apatah lagi kita. Dia tahu amerika jahat,bunuh org Islam. Tapi dia yang bantu selamatkan Islam. Tapi kita. Kalaulah semua sedar pasal ni..'

Saya tunduk. Betul kata suami. Mat saleh sendiri usaha tidak makan mcd. Rela masak dari makan mcd. Tapi orang kita..

Allahu, terkedu hati Ampunkan hambaMu, ya Allah.. 
Nauzubillahi min zalik..

Wahai saudara semuslimku. Apa usaha kita untuk Islam. tepuk dada, tanya iman. Sebarkan jika anda rasa ia berguna. 

Sabtu, 8 Mac 2014. Kerteh,Kemaman, Terengganu.

Copy dari Face Book sahabat..Sebuah kisah benar.

Msinc-Banyak syarikat yang dimiliki oleh Yahudi,termasuk lah syarikat rokok antarabangsa..bukan setakat syarikat makanan segera aja yang patut diboikoi..rokok juga patut diambil tindakan yang sama.Orang Yahudi,walau pun dia taukeh syarikat rokok,tetapi mereka sangat menghindari tabiat merokok kerana ianya boleh merosakkan minda.Tetamu yang datang kerumah mereka,diminta menghisap rokok diluar.

Kerajaan Malaysia sahaja yang risau tidak dapat memungut cukai dari rokok akibat kebanjiran rokok seludup,tetapi tidak banyak usaha dilakukan untuk menyedarkan rakyat supaya berhenti dari menyokong syarikat Yahudi dan menjalani kehidupan yang sihat,bebas dari bahaya rokok.

3 comments:

Anonymous said...

tak haram makan mcdonalds cuma tak menyihatkan shj (itu sbb mat salleh tu tak makan)..

pasal tolong2 yahudi tu hearsay saja dari internet takde bukti kukuh.. then again kalau betul tolong yahudi tiada dalam nas mengatakn nya makanan tu haram dimakan..

yg pasti dlm Quran ada sebut jangan kita mengharam kan yg halal

Anonymous said...

sy sgt setuju dgn penulis ini sepenuhnya cuma kesal melayu takkan berubah selagi ada melayu mcm si pengomen .march 11,2014 3:01pm.tak bole bantu sedarkan melayu,,takkan mati kalu tak mkn mcd or kfc n others...kena banyak lagi belajar agama nihh...

Nadia said...

As salam,

Saya tak fikir anon March 11, 2014 kurang kefahaman agama. sebaliknya, dia sangat faham kerana dapat membezakan apa yang perlu kita katakan "haram" apa yang "tidak". Sememangnya adalah berDOSA jika kita mengharamkan sesuatu yang ALLAH tidak pernah mengharamkannya. Dengan erti kata lain, kita jangan pandai-pandai buat hukum sendiri kecuali orang-orang yang memang ada ilmu (ulamak).

Saya sendiri tidak makan McD. Tapi, bukanlah kerana hearsay tersebut, tetapi kerana faktor kandungan dalam makanan tersebut itu sendiri.

Rasulullah tak pernah melarang kita bermuamalat dengan golongan yahudi. Tetapi, meminta kita berusaha agar tiada monopoli yahudi dalam setiap barangan kita.

So, bila saya terbaca posting ini, saya juga fikir bahawa mat2 saleh tu semua berhati-hati dari segi isi kandungan makanan di situ jer.

Cuba simpan 1 burger McD dalam tupperware selama setahun. Tengok apa kesannya?

Linkwithin