Thursday, November 27, 2008

MB Perak Dan BloggersOleh :kelulut@telokbakong.com

KTB:Kuat le kome jumpe MB


26.11.2008

Dari Gombak dan Putrajaya penulis dan webmaster bergegas ke Pudu Raya membeli tiket menuju negeri kelahiran kami Perak Darul Riduan . Demi memenuhi jemputan pejabat Menteri Besar Perak .


Kami sebagai blogger terasa berbesar hati kerana dijemput bagi mendengar taklimat dan berkongsi - kongsi pandangan dengan Setpol, dan Setiausaha akhbar MB .

Mengikut jadual awal kami hanya akan bertemu setpol ustaz misbahul munir dan setiausaha akhbar MB En Anuar Hashim dan beberapa orang bloggers Perak .

Tepat 12.30 tengahari setpol memaklumkan bahawa Dato Seri Mohd Nizar akan turut serta.Kami bertambah excited maklumlah pertama kali bersemuka dan berbincang dengan Menteri Besar Perak itu.

12.35 tiba - tiba MB muncul saya terpaku apabila beliau memberi salam dan bersalam dengan para bloggers yang hadir .Apabila saya melihat dengan secara live, mata saya bagaikan terkacima melihat ketenangan dan nur wajah MB yang selama ini hanya dilihat dari kejauhan .

Perasaan inilah yang pernah penulis rasakan beberapa belas tahun dahulu apabila bertemu untuk pertama kali dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

Dato seri meneruskan mukadimmah dan menerangkan kepada kami tentang halangan dari pada pihak media massa dan tipu daya parti lawan terhadap kepimpinan beliau.Beliau berharap pihak bloggers akan membantu dan mencari jalan agar maklumat sebenar dan tepat dapat disalurkan kepada rakyat jelata.

Sesuatu yang menarik yang saya perhatikan tokoh muda Gerakan Islam inilah beliau terbuka dalam perbincangan yang membuatkan kami tidak berasa janggal untuk mengemukakan pandangan. kami juga diberi peluang untuk mengkritik kepimpinannya atau kakitangan jika ada yang dirasakan perlu .

Keputusannya dalam pertemuan tersebut kami telah memutuskan untuk bergabung dan bekerjasama demi membantu kerajaan negeri dalam menangkis tohmahan dan putar belit fakta oleh BN pembangkang negeri perak .

Diakhir sessi perbincangan seperti biasa acara makan. Sekali lagi dapat melihat kesederhanaan pimpinan PR menguruskan kewangan agar tidak membazirkan wang rakyat.

Kami dihidangkan makanan kegemaran ikan masin 3 ekor dipotong , telur dadar ( 2 biji andaian ), kembung masak asam 3 ekor dan sayur dan nasi .

Kami seramai 12 orang makan bersama cukup dan barakah malah lebih satu mangkuk nasi .

Bayangkanlah jika kerajaan lain yang memerintah agaknya entah apalah " lauk petok" yang akan dihidangkan .


Adalah diyakini memang inilah corak yang dibawa oleh Dato seri Mohd Nizar kepimpinan melalui teladan .Berjimat dalam berbelanja kerana beliau sedar bahawa jawatan beliau adalah amanah ALLAH .

Dato seri, kami berikrar akan membantu apa yang termampu dan kami akan menyokong selagi mana kepimpinan ini berpaksikan kebenaran dari Illahi .www.telokbakong.com

No comments:

Linkwithin