Thursday, July 25, 2013

Ikan Ikan Yang Pelik Dan Besor Di Sungai Perak

Ikan Tongsan ini ada sedikit keganjilan kerana ianya berwarna PinkYang pelik nya ialah gambar diatas sekali..kerana ianya berwarna pink..kemungkinan tongsan ini spieses albino atau balar.Keganjilan ini menyebabkan nelayan ini agak khuatir untuk mengambilnya dari bubu.Beliau terpaksa memerhatikan mata ikan ini,samada berkedip atau tidak sebelum memegangnya.Ikan ini kemudiannya dibeli oleh seorang guru untuk dijadikan hidangan moreh..ada sesiapa tahu,apakah nama ikan ini?
Ikan apakah yang disebalah kanan nelayan tersebut.Matanya agak terjojol.Menurut Nelayan ini beliau tidak pernah melihat ikan ini di peraitran Sungai Perak sebelumnya..Siapa dapat beri jawapan?Disebelah kirinya ialah ikan Tongsan Hitam.
Kalau tengokan kepada carikan diekor ikan ini..pasti ada lagi yang lebih besor..oleh itu rerajin ler mengail di Sg Perak

Orang Lambor,Telok Bakong..kalau jumpe ikan nie..deme mempireet..lari semuanye..hi..hi..
Kerapu Sungai...??
3 comments:

Anonymous said...

wahhh kap sisik halus, patin, rohu, kelabau, siakap, temoleh, tapah.. semuanya spesis sedap wehhh.. tak ada yang peliknya admin.... temoleh ikan mahe regenya... tu yang belang2 tu....

Telok Bakong said...

Yang pelik nya ialah gambar diatas sekali..kerana ianya berwarna pink..kemungkinan tongsan ini spieses albino atau balar.Keganjilan ini menyebabkan nelayan ini agak khuatir untuk mengambilnya dari bubu.Beliau terpaksa memerhatikan mata ikan ini,samada berkedip atau tidak sebelum memegangnya.Ikan ini kemudiannya dibeli oleh seorang guru untuk dijadikan hidangan moreh..ada sesiapa tahu,apakah nama ikan ini?

Anonymous said...

oh mak besor2 ikannye yop.

Linkwithin