Friday, September 4, 2009

ARAHAN AJAIB : SKMM minta Malaysiakini buang video kepala lembu

kelulut@telokbakong.com
4.09.09siaann lembu tak pasal - pasal kena pijak...buat sup lagi baik....

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) meminta Malaysiakini membuang dari laman webnya dua video yang didakwanya berunsur provokatif, termasuk klip mengenai perarakan kepala lembu.

Dalam suratnya kepada Malaysiakini, SKMM berkata video tersebut mengandungi kandungan yang ofensif dengan niat untuk menimbulkan kemarahan, terutama kaum India.

Pemangku pengarah kanan bahagian pemantauan dan penguatkuasa SKMM, Abdul Halim Ahmad, dalam suratnya yang bertarikh 3 September berkata, ia adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 211/233 AKta Komunikasi dan Multimedia 1988.

Inilah keajaiban Malaysia pihak yamg melaporkan berita mahu diambil tindakan .Bagaimana pula gerombolan yang menjadi penyebab .Bukankah mereka yang bertindakan diluar adab ?.

Media hanya merakam peristiwa dan kejadian tersebut. Kenapa pendemo kepala lembu
belum diambil tindakan ?.Kenapa berdolak dalik?. Apakah kerana mereka didalangi pihak tertentu maka tindakan diperlahankan.

Polis sebelum ini mengatakan lambat bertindak kerana pegawai yang bertugas adalah masih junior.Kalau junior pun tidak mungkin tidak faham mana bahaya , mana yang tidak.

Apakah ada double standard didalam perlaksanaa undang - undang ?

Kepada pihak berkuasa , JANGAN BIARKAN AGENSI KERAJAAN DISELUBUNGI MISTERI !

www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com

Dalang pendemo 'berkepala lembu' seperti yang diduga.(analisis bergambar)

kelulut@telokbakong.com
4.09.09

Kebetulan adik penulis juga tinggal di seksyen 23 Shah Alam .Seminggu sebelum kejadian 'mengusung kepala lembu' di SUK penulis berkunjung kesana .

Setiba dikawasan Taman kelihatan pagar zink yang melindungi hutan kecil bersebelahan berconteng dengan kata - kata kesat .Sasaran mereka Pakatan Rakyat ,YB Rodziah, YB Khalid Samad.Contengan diselang seli grafiti kononnya membantah pembinaan kuil Hindu.

Selintas hati penulis sudah boleh meneka siapa mereka yang membantah secara samseng tahi minyak ini.

Sejak demontrasi mengarak kepala lembu berdarah terjadi , khalayak rata-ratanya ingin tahu siapakah sebenarnya di belakang demonstrasi yang mendakwa diri mereka sebagai penduduk Seksyen 23 Shah Alam ini.

Analisis impirikal ini dibuat bersama dua Exco Pemuda PAS Selangor Nadzham Haji Ahmad Nazir (berkolar kuning) dan Mohd Khairul Afandi Ibrahim (berbaju hitam berlogo PAS).


Berdasarkan klip youtube tersebut, Nadzham mendakwa bahawa dalang sebenar perhimpunan terbabit adalah Pengerusi Penaja Umno Cawangan Seksyen 23, Haji Azmir Mohd Zain.


Tambah Nadzham lagi, antara demontran yang cuba menyamar sebagai pemuda PAS dalam demontrasi ekstrem tersebut adalah bekas Bendahari Pemuda Umno Shah Alam sendiri, selepas meneliti klip youtube Malaysiakini.


Menurut Khairul Afandi pula, demontrasi melampau tersebut turut disertai oleh Ketua Pemuda Umno Selayang, Sohaimi Shahadan.

Sumber dalamam Umno ketika dihubungi kemudian bukan sahaja mengesahkan keahlian Umno Sohaimi, malah menjelaskan bahawa Sohaimi bukanlah penduduk tempatan Seksyen 23, di sini. Sebaliknya, beliau bermastautin di Batu 19, Kuang, Rawang.

Sumber tersebut juga mendedahkan bahawa terdapat kes kuil bersebelahan masjid di Sungai Buluh (berdekatan Kuang) yang sampai ke pengetahuannya beberapa tahun lalu (iaitu sewaktu Umno BN memerintah Selangor), tetapi beliau mengambil sikap sambil lewa sahaja.

Nampaknya samseng Umno semakin mengila .Mereka kebal dari penguasaan undang - undang.Mereka meniupkan api perbalahan antara kaum/ agama permainan ini amat merbahaya.Sekian lama mereka melaga - lagakan Pakatan agar terjebak didalam kancah ini namun gagal.

Kini mereka bertindak sebagai dalang dengan memperalatkan NGO dan Persatuan Penduduk.

Inilah padah apabila berjuang atas nama bangsa semata -mata. Isu agama yang sepatutnya diselesaikan secara beragama .Mahu menghalang tidak salah tetapi kenapa tidak diguna saluran yang terbaik.Jika diteliti secara mendalam pun projek ini siapa yang memulakan?

Teringat kisah cadangan perkuburan / pembakaran mayat dikawasan perumahan Taman Kasih/Sg Sekamat kajang beberapa bulan lalu.Kebetulan penulis tinggal ditaman yang sama.

Gegak gempita hard core umno menaikkan sepanduk kononnya Kerajaan Pakatan Rakyat sekarang yang meluluskan projek tersebut.Selang beberapa hari laporan dikeluarkan terbukti projek kubur tersebut diluluskan pada 2002 .( zaman Khir Toyo)

Maka tergangalah mereka, terkulat - kulat menelan malu.

Kita yakin rakyat semakin matang , khalayak tidak termakan isu palsu yang mahu dijaja .Umno kini dicabar oleh pemimpin mereka agar " bekerja kuat ' ( anda faham maksudnya).

Bagi mempastikan Selangor kembali jatuh ketangan gengaman BN .Maka gendang sudah dipalu serangan disetiap penjuru .

nota: artikel asal http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=022342&Itemid=90 edited oleh kelulut untuk TBO.

www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com

Linkwithin