Friday, October 30, 2009

Proses Pembersihan Sedang Berlaku Dalam Pakatan Rakyat

Copy dari Tulang Besi

Kemasukan Badrul Hisham ADUN Port Kelang ke dalam UMNO jangan ditangisi atau dirisaukan. Ini kerana tindakan pengecut beliau tidak mahu mengosongkan kerusi Port Klang hanya akan menambahkan kebencian rakyat kepada UMNO, Khir Toyo dan Barisan Nasional. Namun yang lagi penting adalah proses pembersihan dalam PKR sedang rancak berjalan.

PKR parti baru. Tidak sampai umurnya 15 tahun. Pada masa PAS berumur 11 tahun, PAS baru sahaja memerintah Terengganu 2 bulan. Di waktu itu UMNO bercadang untuk mengadakan usul tidak percaya kepada PAS. Speaker DUN Terengganu pada waktu itu bernama Taib Selamat dan beliau mewakili PAS.

Seharusnya beliau yang dari PAS boleh melakukan berbagai perkara untuk menghalang usul tersebut dari berjalan. Namun Taib Selamat ini telah "DIBELI" dan beliau telah membenarkan usul tersebut berjalan yang menyebabkan kerajaan PAS Terengganu yang baru berumur 2 tahun itu jatuh.

Kemudian PAS juga telah mengalami berbagai-bagai peristiwa pembelotan oleh kepimpina PAS. Misalnya, bekas SU Agung PAS sendiri pernah lari kepada UMNO, bekas Ketua DEwan Muslimat, bekas Ketua Pemuda. Malahan bilangan ustaz/ustazah yang lari dari PAS kepada UMNO juga cukup banyak. Malahan, golongan ustaz/ustazahlah yang paling banyak meninggalkan PAS kepada UMNO berbanding golongan bukan ulama.

Selepas PRU 1982, PAS menang 5 kerusi Parlimen di Kelantan. PAda waktu itu, bekas Presiden PAS menubuhkan HAMIM dan membawa 4 wakil rakyat PAS di KElantan pergi ke Barisan Nasional. Tinggal Tok Guru Nik Aziz sorang2 dalam Parlimen mewakili PAS.

Dan kemuncak dari pembelotan adalah kemasukan Dato Asri sendiri, bekas Yang Dipertua Agung PAS ke dalam UMNO. Ertinya, Presiden PAS sendiri pernah lari masuk ke UMNO. Apa nak heran.

Kalau nak kata DAP pula, siapa dari DAP yang tak pernah lari ke BN/MCA/Gerakan. Kalau saudara ingat, Chua Jui Meng itu dulu pernah aktif dalam DAP, seterusnya Kerk Kim Hock bekas SU DAP pun skrang dah join dgn BN, kita ingat lagi Liew Ah Kim dan Wee Chee Keong yang lari dari DAP dan tubuhkan MDP. Dulu kita pernah dengar nama Hu Sepang di Seremban juga telah hilang. Dan banyak lagi contoh orang2 DAP yang telah lari meninggalkan perjuangan parti mereka.

Jadi, janganlah kita pula bukak mulut kita dan menyalahkan PKR atas apa yang berlaku pada PKR sekarang ini. ORang2 PAS harus melihat sejarah mereka dahulu yang penuh dengan pembelotan dan pengkhianatan oleh ahli dan pemimpin2 mereka satu masa dahulu.

SAya masih ingat lagi waktu saya bersekolah, saya dengar Mustafa Taib kuat mengatakan UMNO kafir, tapi pada tahun 1998 saya seperti tidak boleh percaya mendengar suara Mustafa Taib memberikan ceramah beliau dalam satu majlis UMNO di TTDI Jaya.

Oleh sebab itu, saya tak heran sikit pun bila Ezam masuk UMNO sekaligus menjilat semua ludah beliau. Ini kerana saya telah melihat orang yang pernah mengkafirkan UMNO menjilat balik UMNO. Apa nak heran Ezam Mat Nor?

Kemuncak Pembelotan Dalam PAS Adalah Usaha Membawa PAS Kepada UMNO

KEmuncak ujian kepada PAS sekarang ini adalah bagaimana PAS sebagai sebuah jemaah dan parti dapat menghalang usaha membawa PAS kepada UMNO.

PAS pada waktu ini sedang dikawal perjalanan mereka oleh orang2 yang mahukan PAS bersama UMNO.

Ujian besar kepada PAS adalah bagaimana menghalang PAS itu sendiri dari belot kepada rakyat Malaysia terutama mereka yang telah mengundi PAS 2004.

Dan saya mahu mengingatkan semua ahli dan penyokong serta kepimpinan PAS di semua peringkat supaya jangan putus asa dan jangan lari dari ujian ini.

Mesti kita berlawan walaupun kita berseorangan dalam perlawanan ini. Usaha membawa PAS kepada UMNO wajib dihalang oleh setiap ahli PAS.

Nampaknya, sejarah pembelotan kepada PAS ni bermula di Terengganu dan nampaknya penyakit pembelotan itu sekali lagi diekspot oleh Terengganu. Sepertinya, produk utama PAS Terengganu ni adalah "pembelotan".

Akhir kata, ada seorang "mangkuk UMNO" dalam blog saya ni yang kuat memfitnah beberapa pimpinan PAS sperti Mujahid Yusuf Rawa (yang kenal saya sewaktu saya masih bayi lagi), Dr Lo Lo, Dr Wahab dsbnya sebagai cuba untuk mencipta jemaah dalam jemaah dan cuba membuat konspirasi mengambil alih kepimpinan PAS.

Semua ini FITNAH YANG PALING BESAR, walaupun mangkuk ni sanggup bersumpah. Tapi apa nak heran sedangkan budaya sumpah palsu ni dah begitu meluas dalam UMNO i.e. Saiful Bukhari. Selepas si Saiful bersumpah, keluar dua laporan perubatan SAiful dari PUSRAWI dan HKL yang menyatakan bahwa SAiful tidak pernah diliwat.

Jadi, mangkuk yang bersumpah ni sumpah dia palsu. Dan kes Saiful ni membuktikan bahawa sumpah TAK BOLEH JADI BUKTI dalam apa2 sahaja kes.

Pada Mangkuk ni, saya cuma nak katakan, tunggulah pembalasan Allah ke atas kamu sebab kamu menjual nama Allah untuk kepentingan politik murahan kamu.

Mujahid Yusuf Rawa ni kawan baik kepada keluarga saya dan ayah ibu saya kenal beliuau semenjak Mujahid masih kecil lagi. Orang seperti Mujahid ni orang lurus dan tidak suka berbohong, jauh sekali berkonspirasi. Mujahid dahulu pernah mengunjungi rumah saya di Ampang bersama keluarga beliau.

KAHKAHKAH saya gelakkan si mangkuk UMNO ni sebab dia tak tahu Mujahid Yusuf Rawa ni dah kenal saya semenjak saya bayi dan keluarga saya sudah kenal beliau semenjak beliau masih bersekolah rendah lagi. Dengan kata lain, keluarga Mujahid Yusuf Rawa ni kawan rapat keluarga saya sejak dahulu lagi.

Ibu saya bercerita, walaupun arwah bapa saya tidak memegang apa2 jawatan di PAS Pusat, tapi ayah Mujahid ni akan selalu menziarahi rumah kami dan ayah saya mendapat banyak laporan berkenaan perkembangan dalaman PAS pada waktu itu.

Misalnya pada malam Dato Asri meletakkan jawatan, ustaz Yusuf Rawa telah cuba untuk menghubungi Dato Asri kerana risau akan keadaan Dato Asri. Namun, orang-orang Dato Asri pada waktu itu tidak izinkan Ustaz Yusuf Rawa dan beberapa pimpinan PAS lain untuk menghubungi beliau.

Kepada Mangkuk UMNO yang menuduh Mujahid terlibat dalam konspirasi mahu mengambil alih kepimpinan PAS dan menggantikan dengan IRC, saya nak kata berenti lah buat bohong. Kau tu UMNO. Lebih baik kau pegi usrah dengan tokeh judi kau. PEgi usrah dgn Lim Goh Tong.

Tulang Besi

Thursday, October 29, 2009

Terkini dari Jalan Raja Laut

Dari Bagan Utama3 isi-isi penting sidang akhbar yang baru lalu tadi
oleh ali :

Sidang akhbar sudah berakhir. Kenyataan dari keputusan meeting malam tadi telah dikeluarkan.

1] Perkukuhkan Pakatan Rakyat. Semua pimpinan dan ahli PAS diminta beriltizam untuk terus memperkukuhkan Pakatan Rakyat. Satu seminar khas mengenai pengukuhan Pakatan rakyat akan dilangsungkan. Penulis merasakan seminar itu adalah seminar yang sama yang akan dijalankan pada bulan Disember nanti.

2] Satu lembaga displin dibentuk dengan diketuai oleh Naib Presiden, Tuan Ibrahim Tuan Man bagi menangani isu-isu displin yang sedang berlaku di Negari selangor.

3] Isu Unity Government atau Kerajaan Perpaduan sudah tidak berbangkit lagi. Tiada lagi kerajaan perpaduan selepas ini.

*Mustafa Ali, Hasan Ali, Nasarudin Mat Isa dan Roslam Sms masih lagi mengekalkan status quo masing-masing.

Wednesday, October 28, 2009

Husam nafi ada dalang EGM PASKOTA BHARU 27 Okt. - Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa yang dilihat sebagai propakatan pembangkang hari ini menafikan segala desas-desus bahawa beliau adalah kalangan dalang di sebalik cadangan supaya Muktamar Agung Khas (EGM) diadakan.
Beliau yang kini dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Pas Pusat selepas tewas ketika merebut jawatan Timbalan Presiden pada muktamar lepas menegaskan bahawa ia adalah keputusan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri tanpa dipengaruhi mana-mana pihak.

''Orang kata saya di belakang tok guru (Nik Abdul Aziz) tetapi sebenarnya 100 peratus keputusan itu dibuat oleh tok guru sendiri.

''Nama saya dikaitkan dalam banyak perkara tetapi itu nasib saya. Alhamdulillah saya dapat bersabar dan tidak mengulas apa-apa tuduhan yang dibuat terhadap saya.

''Tetapi akhirnya saya percaya yang keruh akan hilang, yang jernih akan timbul dan orang akan tahu niat saya yang sebenar,'' katanya ketika ditemui pemberita di lobi Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Nama Husam dikaitkan oleh sesetengah pihak bahawa dalang di sebalik cadangan Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan itu mempunyai hubungan rapat dan diberi kepercayaan dalam banyak perkara penting membabitkan pentadbiran negeri ini.

Husam juga dikatakan amat mementingkan hubungan dengan sekutu pakatan pembangkang, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP sebagai teras untuk menguasai kerajaan kelak.

Jumaat lalu, Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan nekad mencadangkan supaya EGM diadakan bagi membersihkan parti tersebut daripada pemimpin prokerajaan perpaduan.

Ekoran itu, satu mesyuarat khas Pas Pusat akan diadakan pada malam esok untuk membincangkan cadangan itu.

Husam yang juga Exco kanan kerajaan Pas Kelantan menjelaskan, berdasarkan perbincangan dengan Nik Abdul Aziz, cadangan EGM tersebut dibuat bukannya untuk menyingkirkan mana-mana pemimpin tetapi ia adalah penegasan semula matlamat mereka.

''Saya telah bertemu dengan tok guru untuk mendapatkan penjelasan. Beliau memberitahu EGM ini bukan untuk pemilihan semula tetapi hanya penegasan semula sama ada Pas akan bersama pakatan pembangkang atau UMNO.

''Jadi saya kira EGM itu adalah untuk menentukan identiti dan imej Pas sebelum pilihan raya umum akan datang. Ia bukannya seperti yang digembar gemburkan media tentang pembersihan pemimpin,'' tambahnya.

Katanya, biar apa pun keputusan mesyuarat khas itu, beliau akan menerimanya kerana ia dibuat secara bersama oleh kepimpinan parti.

Siapa yang Berbohong dan BerahsiaTuan Guru Presiden dah arahkan jangan selesaikan isu UG melalui blog dan seumpamanya, tapi "mangkuk" 3 orang nih buat apa, TGHH tak kan pejam mata je kot, entah le PAS kalau dah mula dipengaruhi oleh harta dan kekuasaaan, inilah jadinya. Moga mesyuarat malam ni akan kembali menjernih dan membersihkan PAS. Di Perak dok kalut dengan krisis dia orang kaluit jemput bloggers UMNO bersama blogger PR yang lunak dengan isu UG, ada apa-apa ke yop.

Ikuti tulisan Ustaz Wan Ji yg dipetik dari blog beliau:


KALAULAH TIADA PERTEMUAN SULIT ITU ?
mengapa blogger yang bukan orang PAS (malahan dakwaannya pro-UMNO) dijemput juga dalam pertemuan tertutup antara pimpinan PAS dengan blogger? mengapa perbincangan dalaman PAS dilakukan dengan para blogger tersebut?


KALAULAH TIADA PERTEMUAN SULIT ITU ?

Sejurus keputusan SPR diisyiharkan pada malam 8 mac, ramai rakyat Malaysia terkejut. Ini kerana, PAS berjaya menubuhkan dua kerajaan, Kelantan dan kedah, disamping membina kerajaan campuran bersama PKR dan DAP di Selangor, Perak dan Pulau Pinang.

Pengisytiharan kemenangan Pakatan Rakyat di lima buah negeri, mengingatkanku kepada sirah perjanjian Al-Hudaibiyyah; perjanjian yang dimetrai sendiri oleh Nabi. Waima dilihat rugi diperingkat awal, tetapi ternyata kejayaan memerintah Mekah terbukti 10 tahun kemudian.

Dalam pemikiranku, dalam dua pilihanraya umum, Islam pasti akan berjaya memerintah di Malaysia; iaitu PAS diterima, DAP memandang positif pada islam, disamping PKR akan terus bersama memajukan kemenangan islam di malaysia.

Aku berfikiran sedemikian, kerana melihat dari sudut ruang dakwah yang telah terbuka menerusi Pakatan Rakyat. Keadaan ini tidak pernah terkecap, dikala UMNO memerintah dahulu.

Dalam perjalanan pulang dari Jerteh ke Sungai Buloh, tergambar menerusi khayalanku bahawa banyak program-program dakwah akan berjalan di Selangor. Bermula di peringkat masjid dan surau, sehingga ke pusat-pusat perniagaan.

Rupa-rupanya khayalan kemenangan Islam itu hanya sementara sahaja, apabila dikhabarkan pertemuan sulit oleh beberapa pimpinan PAS dengan beberapa orang pimpinan tertinggi UMNO, termasuk Presiden UMNO sendiri.

Diperingkat awal, ’khabar angin’ itu tersebar menerusi tulisan blog Pak Bakaq Haq, penarikbeca. Tetapi, beritanya amat mensangsikan apabila penafian demi pernafian dilakukan oleh pimpinan yang dituduh terbabit, sehingga sanggup hendak lakukan saman terhadap penyebar-penyebar berita angin tersebut.

”habis dah Pak Bakaq kali ni” ujar hati kecilku bila membaca ugutan saman dari salah seorang pimpinan PAS; yang kenyataanya termaktub menerusi lamanweb harakahdaily.

Sedang dakwaan itu bergolak dalam dunia internet; ada yang percaya dan ada yang tidak mempercayainya. Tiba-tiba Pak Lah Badawi mengeluarkan kenyataan bahawa sudah tiga kali wujud pertemuan sulit tersebut. Makanya, kelihatanlah kegelabahan pimpinan terbabit, sehingga Presiden PAS sendiri terpaksa mengakui wujudnya pertemuan sulit tersebut.

Sejak dari itu, ramai penghentam-penghentam Pak bakaq Haq mula kaget, dan mula mengakui kebenaran berita yang dilaporkan oleh beliau menerusi blog penarikbeca.

Sejak dari itu, isu gabung PAS-UMNO semakin hari semakin bergema. Kegemaan itu sehingga membawa dalam perbincangan dalam muktamar PAS di Ipoh. Akhirnya, muktamar memutuskan bahawa PAS tetap komited dengan Pakatan Rakyat.

Ternyata, keputusan muktamar itu sekadar keputusan yang ditaati oleh ahli PAS, tetapi tidak ditaati sama sekali oleh pimpinan tertinggi PAS tertentu. Sejak itu, usaha dakwah yang sewajibnya dilakukan terabai, sebaliknya khianat yang berlaku dari PAS terhadap Pakatan Rakyat semakin hari semakin teserlah berlaku.

Ia semakin parah, apabila isu Kerajaan perpaduan dimainkan. Mainan isu kerajaan Perpaduan, menyebabkan lahirnya dua kelompok dalam PAS yang amat ketara kelihatan, iaitu team Muqabalah dan team erdogan. Lontaran idea itu, semakin menjadi parah apabila wujud unsur ‘cakap pagi lain, cakap petang lain’.

Ramai kawan-kawan dalam pakatan Rakyat yang marah. DAP marah, PKR serba salah. Kemarahan dan keserba-salahan itu berlaku, disebabkan kerajaan perpaduan ditafsirkan sebagai kerajaan tanpa pembangkang, walhal lontaran idea itu disambut oleh UMNO, tanpa wujud perbincangan antara PAS dengan PKR dan DAP.

PKR dan DAP mula merasa sangsi terhadap PAS. Lebih parah, apabila Hasan Ali banyak melakukan tindakan-tindakan yang meragukan pakatan Rakyat dalam kebanyakkan isu.

Dalam kesangsian yang teramat sangat ini, hasan Ali tetap juga dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor setelah berlangsungnya muktamar PAS di stadium Shah Alam, Selangor.

Dengan banyak isu-isu yang meragukan Pakatan Rakyat terhadap PAS, menyebabkan non Muslim yang pada mulanya menunjuk sokongan mereka terhadap PAS, sudah semakin hari semakin kendur; PAS semakin hilang kepercayaan. Orang melayu yang menaruh harapan kepada PAS, sudah berpaling arah untuk rujuk parti lama mereka; memilih UMNO.

Nampaknya, pada peringkat awal, dijangka PAS ada harapan melaksanakan islam di malaysia dalam jangka dua penggal PRU lagi, bersama-sama dengan PKR dan DAP. Tetapi kini, segala jangkaan tersebut sudah terkubur, disebabkan ketamakkan sebilangan pimpinan yang sedang gian dengan candu UMNO- laknatullah alaih.

Sedihnya….

Sekian

Wallahu ‘Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


artikel berkaitan

http://g-82.blogspot.com/2009/10/apa-hubungan-nasa-dengan-blogger-umno.html

http://keraspedal.blogspot.com/2009/10/ni-apa-ceritakata-tutup-terus-dah-ugke.html

Tuesday, October 27, 2009

PAS takkan Pecah
Oleh Prof Abd Aziz Bari

Saya menyinggung politik dalam Pas kerana saya melihat parti ini penting dalam Pakatan Rakyat. Dan Pakatan pula penting dalam politik baru Malaysia. Seterusnya politik baru ini kritikal dalam membina sistem dua parti yang akan menentukan sama ada perlembagaan kita dapat diperkasakan atau terus dimanipulasi untuk kepentingan politik sebagaimana yang kita saksikan selama ini.
Sesiapa yang menafikan bahawa perlembagaan telah dikembirikan selama 52 tahun ini adalah jahil dan menipu dirinya sendiri. Selain tindakan UMNO, istana dan mahkamah dalam krisis politik di Perak apa yang dilakukan sejak merdeka juga sebenarnya telah menghambat perkembangan kemerdekaan. Jika ada yang tidak percaya silalah teliti laporan Suruhanjaya Reid dan draf yang mereka sediakan dan bandingkan dengan dokumen perlembagaan yang ada hari ini. Kaji juga keputusan-keputusan mahkamah sejak merdeka.

Memang Pakatan belum tentu tidak jadi macam Barisan Nasional. Tapi saya fikir kita perlu realistik dan beri mereka peluang. Jika mereka gagal kita akan letakkan kembali Barisan di tempatnya sekarang. Dalam sistem demokrasi yang kita amalkan ini sahaja cara yang kita boleh lakukan.

Inilah gambar besar yang kita harus perhatikan. Bukan soal remeh temeh yang para pencacai politik cuba paparkan dalam blog-blog mereka. Apakah Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah nyanyuk dan menyusukan kera di hutan tidak relevan. Begitu juga dengan mereka yang cuba menonjolkan betapa Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi mangsa dan perlunya orang baik ini dipertahankan.

Rakyat yang sedar kepentingan negara tidak bicara soal individu. Kita bicara soal arah dan masa depan negara. Tentang perlunya sistem negara ini diperbetulkan. Proses ini sudah pasti panjang dan berliku. Apa yang berlaku dalam Pas adalah salah satu daripada mata rantainya. Proses sama sudah bermula dalam PKR. Ini baik. Tak perlulah kita bertengkar tentang namanya. Kalau nak kata krisis pun katalah. Yang penting ia ubat yang akan menyembuhkan penyakit-penyakit yang ada.

UMNO baru sahaja mendapat suntikan baru dan ia pastinya tak senang dengan perkembangan itu. UMNO mahu Pas terus kekal dengan bisul yang sekarang cuba diubati oleh Nik Aziz. Sebab itu media miliknya ramai-ramai mengatakan bahawa krisis Pas dan PKR itu adalah tanda bahawa musuh ketat mereka sudah mula buang tabiat. Sebagaimana orang Pas dan PKR mengejek pergelutan dalam UMNO. Sebagai rakyat yang prihatin kepada hidup mati negara kita tidak harus terjebak dengan gelagat dan permainan ahli-ahli politik seperti mereka. Kita perlu fokus kepada gambar besar tadi. Kita perlu lupakan soal-soal yang tidak wujud dan remeh seperti kedudukan dan perpaduan Melayu, Islam dan macam-macam lagi. Lagipun sejak bila yang UMNO prihatin sangat dengan Melayu dan Islam ini?

Gambar besar yang dikatakan tadi merujuk kepada imej Pas dan ini berkait dengan persepsi rakyat kepada parti itu. Dalam senario dan landskap yang ada sekarang Pas cuma boleh mendapat sekitar 40 peratus undi Melayu. Ini bermakna ia perlu mengekalkan sokongan bukan Melayu jika hendak mengekalkan kedudukannya sekarang. Ini bukan soal menjual maruah Melayu dan Islam. Sebaliknya ia adalah cabaran kepada Pas bagaimana hendak menjelaskan konsep-konsep negara kebajikan dan Pas untuk semua yang telah dimulakannya. Abdul Hadi gagal di sini. Atau memang tidak mampu. Dalam keadaan sebegitu dia dan kawan-kawannya sembunyi-sembunyi berkira dengan UMNO.

Kita tak peduli apa namanya. Kita juga tak peduli sama ada mereka masih lagi meneruskannya atau tidak. Yang jelas aktiviti itu telah membolehkan UMNO memberikan ciuman maut buat Pas dan sekarang virusnya merebak dalam parti. Ia menyebabkan syak wasangka dan menimbulkan kemarahan bukan Melayu. Abdul Hadi dan kumpulannya perlu ingat bahawa UMNO mahu memujuk bukan Melayu dan sekiranya Pas boleh digambarkan berada bersamanya itu sudah cukup baik. Dalam keadaan itu hanya tinggal DAP dan PKR sahaja yang perlu ditangani.

Imej Pas sudah tercalar dan Nik Aziz sebagai seorang pemain yang licik dapat menghidunya. Abdul Hadi dan kawan-kawannya semacam terlupa siapa yang mengundi mereka dalam PRU ke 12. Jika tidak masakan Datuk Dr Hassan Ali terus berdegil dan cuba menjaringkan gol sendiri! Saya sudah beritahu bahawa beliau boleh lakukan apa yang dibuatnya itu. Tapi kenalah letak jawatan dan jadi penyokong kerajaan sahaja.

Sehingga ini nampaknya usaha Nik Aziz belum disekat secara rasmi meskipun ada suara-suara yang mempersoalkan. Tak kiralah apa cara dan namanya. Muktamar khas atau sekadar mesyuarat majlis syura atau mesyuarat jawatankuasa agung membincangkan isu itu. yang penting persepsi rakyat diperbetulkan sebelum pilihan raya kecil yang akan dating. Dalam senario politik yang ada sekarang pastinya UMNO gian hendak bertanding. Saya fikir orang Pas dan Pakatan takut sekarang. Saya dapat tahu Nasrudin Hassan ada berkata tidak takut berlengan di Bagan Pinang. Tetapi inikah jenis kepemimpinan yang hendak kita pamerkan?

Oleh kerana isu besar yang hendak ditangani berkait dengan imej dan persepsi saya fikir elok Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pecat Hassan Ali dari kerajaan kerana kesalahannya cukup besar dan cukup jelas: melanggar perlembagaan negara dan negeri. Memang ini tak pernah dilakukan oleh UMNO Barisan. Tetapi inilah yang hendak ditunjukkan; yakni bahawa Pakatan serius dalam mendaulatkan perlembagaan yang menjadi tunjang dan nadi kepada demokrasi dan apa sahaja yang bersifatkan merakyatkan di negara ini. Saya tak fikir ada siapa yang boleh menghalang. Lagipun bukankah telah ada ketetapan yang menyekat gelagat seperti yang dilakukan oleh Hassan Ali itu? Di sisi undang-undang itu kuasa mutlak Khalid. Kalau Khalid tidak buat dia boleh dipersalahkan kerana tidak menjunjung perlembagaan.

Berbalik kepada Pas Datuk Seri Azizan Razak dikatakan tidak berminat. Mungkin itu cara orang politik: malu tapi mahu. Lagipun takkan dia hendak kata mahu. Pas perlu paksa Azizan. Lagipun dalam parti ramai yang kuat-kuat dan bertenaga. Khalid Samad contohnya. Dan ramai lagi.

Oleh sebab yang menjadi masalah ialah imej maka mereka yang terpalit dengan imej-imej yang negatif itu kenalah berundur. Ini bukan soal sudah tak buat kerja itu atau sudah bertaubat. Yang penting imej parti sudah rosak dan dalam politik hukumannya ialah letak jawatan dan beri laluan kepada orang lain. Saya tahu orang Pas ada yang marah. Tetapi mereka kena fikir bahawa itulah risiko yang perlu diambil apabila parti dirakyatkan. Dahulu mereka ejek UMNO. Sekarang baru mereka tahu susahnya mentadbir parti yang besar. Apa yang menjadi masalah sekarang ialah ada orang Pas yang berfikir seperti zaman Pas masih parti kecil dahulu. Mereka inilah yang gagal meletakkan keutamaan. Bagi mereka yang berfikiran sempit ini apa sahaja cadangan untuk memperbaiki parti akan dilihat sebagai agenda anasir UMNO yang menyusup ke dalam parti.

Apakah Pas akan pecah? Saya tak fikir begitu. Dan saya tak fikir saya yang kerdil ini boleh menggoncang Pas. Lainlah kalau Pas ini harimau kertas. Sejarah politik ini cukup jelas bahawa parti serpihan tak lama. Pas bukan parti serpihan. Kalau pemimpin tertentu disingkirkan pun saya tak fikir akan ada yang ikut. Mungkin mereka akan merajuk beberapa hari. Lepas itu mereka akan balik. Kalau dalam UMNO pun begitu apalagi dalam Pas. Lagipun para pemimpin bermasalah yang disebut oleh Nik Aziz itu bukan hero; kebanyakannya sakit nak menang pilihan raya. Jadi kalau letak jawatan atau disingkirkan pun tidak akan ada kesan pada parti. Orang Pas tak perlulah percaya ramalan dan analisis media UMNO.

Ada juga yang mempersoalkan tidakkah penyingkiran bermakna membelakangkan keputusan perwakilan muktamar yang membuat pemilihan? Saya fikir ini tidak timbul kerana kita bukan mempertikaikan keputusan pemilihan. Kita mengatakan ada di antara yang terpilih telah gagal. Dan kita cadangkan supaya diminta berhenti atau letak jawatan. Kalau Pas berdegil dan tidak mahu membuat anjakan tunggulah keputusan rakyat nanti.

Apakah perubahan drastik itu semestinya menyelesaikan kelesuan? Kita tidak tahu. Tetapi apa yang penting sesuatu perlu dilakukan kerana jika Pas tidak berbuat apa-apa ia telah melakukan dua kesalahan; yakni sudah sedar ada sesuatu yang tak kena tetapi tidak berbuat apa-apa. Apa pun pemimpin baru itu akan diadili juga. Tidakkah kita beroperasi dalam sistem demokrasi?

Ikon politik dan kepentingannya


2009/10/27
- ABDUL AZIZ BARI


Semalam, saya memperkatakan mengenai kerangka dua demokrasi besar dunia yakni Westminster dan sistem berpresiden. Meskipun kedua-dua sistem itu mempunyai cara yang tersendiri dalam melaksanakan konsep perasingan kuasa ada beberapa persamaan antara keduanya dan ini bertumpu kepada kedudukan dan peranan individu yang menjadi pemimpin kelompok-kelompok yang bersaing dalam sistem-sistem itu. Dalam istilah hari ini inidividu-individu itu adalah ikon kumpulan atau parti masing-masing.

Sarjana-sarjana sains politik atau sosiologi politik mungkin mempunyai perspektif mereka sendiri tetapi saya ada beberapa sisi yang saya ingin kongsikan bersama pembaca.

Pada pendapat saya apa yang berlaku dalam Pas hari ini ialah betapa Presiden yang sepatutnya menjadi ikon tidak berkesan dan ini menyebabkan kegelisahan dan senario hilang kawalan muncul dalam parti. Parti seolah-olah tidak ada Presiden dan isu-isu terpaksa ditangani oleh para pemimpin yang lebih junior seperti Naib Presiden. Ini berlaku kerana timbalan Presiden juga semacam tidak berupaya mengawal keadaan.

Ada orang Pas yang mengutuk saya kerana menuduh pemimpin-pemimpin tertentu dalam parti itu pro-UMNO. Pada saya ini bukan isu pokok dan saya pun tidak berasa ia penting. Lagipun kalau mereka benar-benar hendak masuk UMNO apa salahnya. Itu hak mereka sebagai rakyat Malaysia yang dijamin Perlembagaan. Begitu juga dengan kekalahan di Bagan Pinang. Takkan sebab kalau satu pilihan raya kecil hendak pecat Presiden.

Apapun Datuk Nik Aziz Nik Mat sehingga ini nampaknya masih tegas dan konsisten dengan pendiriannya mahukan Muktamar Khas untuk mengadili kepemimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Meskipun dalam Pas telah kedengaran suara-suara menentang Nik Aziz, beliau terus tegas. Ini menunjukkan ciri kepemimpinan yang jitu yang menyebabkan beliau dilihat menjadi ikon parti itu. Nik Aziz berani mengambil sikap sebegitu kerana kecekapan dan kelicikannya: masyarakat umum nampaknya setuju dengan langkah yang beliau ambil. Mereka, khususnya yang bukan Melayu dan bukan Islam, resah dengan kepemimpinan Pas yang ada yang dilihat lesu dan tidak bermaya, yang antaranya terserlah dengan tindakan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali di Selangor. Ini menggoncang kerajaan Pakatan Rakyat yang memang sedia digodam Barisan Nasional (BN) melalui pelbagai cara.

Terbaru dibangkitkan kemungkinan pendakwaan beberapa Ahli Parlimen Pakatan yang terlibat dengan beberapa kesalahan seperti perhimpunan tanpa permit. Minggu lalu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua disabitkan kerana menggigit anggota polis yang cuba menahan beliau dalam satu perhimpunan.

Keadaan yang semakin gawat bagi Pakatan itu memerlukan pemimpin yang mampu menyatukan ahli Pakatan; bermula dengan ahli parti masing-masing. Dalam Pas hanya Nik Aziz yang boleh memainkan peranan itu.

Ahli politik yang karismatik dan berkaliber mampu mewarnakan suasana dan ini tidak hanya terbatas di dalam parti atau kelompoknya sendiri. Ahli politik yang istimewa ini malah boleh mempengaruhi permainan dalam sistem itu.

Kalau dalam permainan bola ahli-ahli politik itu umpama Pele, George Best atau Maradona. Skil dan kemampuan mereka mempengaruhi corak dan rentak permainan. Pemain lawan akan mula bermain kasar kerana mereka tidak mempunyai kelicikan yang dimiliki oleh pemain-pemain luarbiasa itu.

Itulah yang sebenarnya dimainkan oleh tokoh-tokoh seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nik Aziz Nik Mat atau Lim Kit Siang.

Buat masa ini pemimpin UMNO tidak ada yang boleh disamakan dengan mereka. Bahkan apa yang kelihatan sekarang ialah mereka terpengaruh dengan rentak yang dimainkan Anwar.

Umpamanya, mereka cuba meniru cara Anwar berpidato. Lihat sajalah cara Datuk Seri Najib bercakap selepas menjadi Perdana Menteri. Begitu juga dengan ungkapan dan istilah yang pemimpin UMNO gunakan. Dalam Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini, Tan Sri Muhyiddin Yasin begitu banyak menggunakan istilah Arab yang dimulakan Anwar. Antaranya termasuklah 'wahdatul fikr' atau kesatuan fikiran. Istilah ini dibawa ke Malaysia oleh Anwar sewaktu beliau menjadi Presiden Abim pada 1977, setahun selepas beliau dibebaskan dari tahanan ISA buat kali pertamanya.

Muhyiddin juga berkali-kali menyerang Anwar, termasuk menggelarnya pengkhianat Melayu. Dalam perhimpunan Pemuda UMNO, baru-baru ini, Khairy Jamaluddin juga menyerang Anwar. Pemimpin BN juga menyerang Anwar pada kempen Pilihan Raya Umum 2008 lalu. Kita tahu bahawa pendekatan itu makan tuan dan menyebabkan BN mengalami kekalahan di Semenanjung: mereka hanya dapat 48 peratus undi popular.

Dalam keadaan seperti itu sepatutnya pemain lain sepatutnya mencari jalan untuk menjaringkan gol. Bukan bermain mengikut selera sendiri seperti Hasan Ali dan cuba menjaringkan gol sendiri! Atau menggagalkan usaha membentuk Kerajaan Persekutuan yang Anwar usahakan tahun lalu.

Saya sendiri berpendapat itu perlu kerana jika tidak Kerajaan-kerajaan Negeri Pakatan akan teruk dikerjakan BN. Saya diberitahu ada pemimpin Pas tertentu yang kononya iri hati dengan Anwar menyanyikan lagu yang berbeza ketika Anwar sibuk menyusun strategi 16 September. Orang ini tidak akan masuk UMNO. UMNO pun saya fikir tak minat dengan mereka. Tapi kerja sabotaj itu mengelirukan ahli. UMNO pasti seronok.

Negara kita, negara Persekutuan tapi BN tak peduli. Mereka langgar perlembagaan dan undang-undang. Itu semua boleh berlaku kerana mahkamah kita tidak macam mahkamah Amerika Syarikat atau United Kingdom. Sebab itulah hari ini rakyat biasa – yang tak pernah belajar undang-undang pun tahu – yang mahkamah tidak semestinya mengikut undang-undang. Macam kes melibatkan speaker di Perak.

Bila ia melibatkan speaker Pakatan diputuskan yang mahkamah boleh campur. Maka terlepaslah Datuk Seri Dr Zambry Kadir. Tetapi yang lucunya bila ia melibatkan Speaker BN lain pula jadinya: mahkamah tak boleh campur!

Dalam keadaan seperti itu yang untung ialah Najib. Walaupun karismanya tak sehebat Anwar, sistem yang ada berada di dalam tangannya.

Dalam keadaan itu Najib boleh merubah dan membawa lari tiang gol! Nik Aziz tahu dan faham kepayahan ini. Saya tak Pasti dengan Abdul Hadi. Apa pun orang-orangnya dalam Pas pernah mencadangkan namanya sebagai Perdana Menteri, bukan Anwar.

- Profesor Dr Abdul Aziz Bari mengajar undang-undang di UIAM, Gombak.

PM sebagai presiden de facto- ABDUL AZIZ BARI

Wacana kita minggu ini ada kaitan dengan isu minggu lalu yang tak semena-mena meletup dan menimbulkan kontroversi dalam Pas; khususnya kedudukan Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang saya cadangkan boleh diganti oleh Datuk Seri Azizan Abdul Razak. Khamis lalu Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membuat kejutan dan mencadangkan Muktamar Khas untuk memutuskan kedudukan Abdul Hadi dan pasukannya.

Saya melihat kepemimpinan Abdul Hadi lesu dan tidak bermaya. Saya tidak mempertikaikan wibawa beliau sebagai ulama dan ini pada saya bukan isu. Saya juga tidak cuba mempromosikan golongan profesional dalam Pas kerana saya juga kritikal kepada Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, iaitu Pesuruhjaya Pas Selangor dan Exco Kerajaan Negeri itu. Hasan mewakili kelompok profesional dan bukan ulama. Apa pun Pas Bukit Bintang mencalonkan Nik Aziz untuk jawatan Presiden dalam muktamar tahun ini. Walaupun beliau tidak meletakkan namanya pencalonan itu sudah cukup untuk memberi isyarat betapa kedudukan Abdul Hadi sudah mula dipersoalkan.

Saya tidak mahu mengulas konflik atau politik dalam Pas kerana itu bukan bidang saya. Saya cuma hendak mengaitkan apa yang berlaku itu dengan beberapa aspek kenegaraan dan perlembagaan yang ada kaitan dengan apa yang saya lebih tahu.

Negara kita tergolong dalam sistem yang dipanggil Westminster yang secara rasmi dipanggil demokrasi berparlimen. Ia adalah sebuah demokrasi yang mempunyai beberapa kelainan dengan demokrasi berpresiden, yakni model demokrasi yang diamalkan di Amerika Syarikat. Sistem Wesminster yang mengambil sempena nama istana raja yang kini menjadi bangunan parlimen Britain di London itu mempunyai dua ketua; yakni ketua negara dan ketua kerajaan.

Ia berbeza dengan sistem Amerika yang menggabungkan kedua-dua jawatan berkenaan. Sebab itu Presiden Barack Obama memegang kedua-dua jawatan; yakni sebagai ketua negara dan ketua kerajaan. Begitu juga dengan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono di Indonesia. Tetapi di Malaysia ketua negara ialah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, manakala ketua kerajaan adalah Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jika di Amerika atau Indonesia, Presiden dipilih secara terus oleh rakyat di Malaysia dan United Kingdom (UK) Perdana Menteri dilantik oleh ketua negara dalam kalangan Ahli Parlimen. Jika di Amerika, Presiden tidak ada kaitan dengan Kongres di Malaysia dan UK Perdana Menteri adalah seorang Ahli Parlimen dan bertanggung jawab kepada dewan.

Meskipun ia dilantik oleh ketua negara – berdasarkan kuasa budibicara – Perdana Menteri tidak boleh dipecat. Hanya dewan yang boleh menamatkan riwayat Perdana Menteri melalui undi tidak percaya. Sebab itu pendapat yang lebih sahih mengatakan apa yang dilakukan oleh Sultan ke atas Datuk Seri Mohamed Nizar Jamaluddin salah. Justeru saya berasa aneh bagaimana Profesor Emeritus Datuk Dr Shad S Faruqi dari UiTM boleh mengesahkan tindakan Sultan itu.

Di sisi undang-undang, Perdana Menteri adalah kerajaan dan kerajaan adalah Perdana Menteri. Perdana Menteri disebut 'primus inter pares', yakni yang paling utama sesama rakan. Di sisi undang-undang, Perdana Menteri boleh memecat menteri-menteri bila-bila masa tanpa sebarang sebab. Di negara-negara Westminster yang bersifat republik seperti India atau Singapura Perdana Menteri adalah orang yang paling berkuasa kerana ketua negara hanya bersifat simbolik dan tidak penting.

Walau apa pun di kalangan sarjana perlembagaan dan politik sekarang telah timbul istilah 'presidential premiership' atau 'Perdana Menteri bersifat Presiden'. Lebih memeningkan lagi di Britain ada tulisan-tulisan yang bertemakan 'republican monarchy' yakni sistem beraja republik. Pelik bukan? Tetapi inilah hakikat dan kenyataan politik yang mewarnakan sistem perlembagaan Westminster sekarang. Saya fikir ini tidak dapat dielakkan kerana perlembagaan dan undang-undang perlu bergerak selaras dengan hakikat dan tuntutan demokrasi dan bukan sebaliknya.

Itu semua menyebabkan di UK yang sistem politiknya sudah maju pemimpin parti dilantik melalui undi sulit dalam kalangan Ahli Parlimen parti itu. Cara itu menyebabkan pengerusi parti hanya berfungsi sebagai pengerusi tetap. Di Malaysia ini belum berlaku. Pemimpin parti di negara ini umumnya adalah pemimpin organisasi parti; baik Presiden mahupun Setiausaha Agung. Tapi ini juga sudah ada perubahan. Sebab itu Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat sebagai pemimpin PKR dan bukan Presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah.

Begitu juga dengan DAP, Penasihat parti yakni Lim Kit Siang dilihat sebagai pemimpin dan bukan Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng. Dalam konteks Pas, Presiden kelihatannya sudah tidak penting lagi. Ikon Pas hari ini ialah Nik Aziz, bukan Abdul Hadi. Sebab itu dalam pilihan raya kecil Manek Urai, gambar Abdul Hadi pada mulanya tidak dinaikkan. Khabarnya ada politik di sebalik itu tetapi saya lebih suka untuk merujuk kepada teori yang saya sebutkan di atas tadi.

Kewujudan pemimpin parti penting dalam memantapkan pelaksanaan perlembagaan, khususnya perlantikan kerajaan. Sebab itu di UK meskipun kuasa melantik kerajaan – sebagaimana di Malaysia - adalah kuasa budibicara Baginda Ratu pada hakikatnya baginda hanya melakukan fungsi formal dan upacara semata-mata. Ini kerana perdana menteri sebenarnya telah ditentukan oleh proses pemilihan pemimpin secara sulit di kalangan Ahli-ahli Parlimen parti majoriti atau gabungan parti-parti di Parlimen. Sebab itu di UK orang tidak terfikir akan wujud Perdana Menteri yang bersembunyi di sebalik gaun Baginda Ratu. Hanya di negara-negara yang demokrasinya primitif seperti Malaysia sahaja ada ketua kerajaan yang menjaja nama Sultan bagi mengesahkan kedudukannya.

Pada saya gambar pemimpin utama parti dalam poster pilihan raya ada makna yang tersendiri. Baik Najib mahupun Anwar ia memberi isyarat kepada pengundi bahawa itulah orang yang akan memimpin kerajaan sekiranya parti atau parti-parti mereka dapat membentuk majoriti di dalam dewan. Ini bermakna meskipun pengundi di Malaysia tidak memilih kerajaan secara langsung sebagaimana rakyat di Amerika Syarikat atau Indonesia mereka tahu bahawa kalau mereka mengundi parti yang Najib pimpin maka mereka menerima atau menyokong Najib sebagai perdana menteri.

Begitu juga bagi mereka yang memilih calon-calon yang berketuakan Anwar. Dengan kata lain meskipun kerangka dan peraturan sistem Westminster tidak berubah stail dan perjalanan politiknya telah beranjak. Satu hari nanti pemimpin parti yang bertanding mungkin perlu berdebat secara terbuka untuk meyakinkan pengundi. Tetapi ini hanya boleh berlaku jika Malaysia mempunyai sistem dua parti yang mantap.

Saya tidak fikir Nik Aziz memikirkan soal itu. Nampaknya apa yang membuatkan beliau nekad mencadangkan Muktamar Khas ialah soal imej yang kritikal dalam menentukan harapan Pas. Jika itu tidak dilakukan kemungkinan besar imej Pas – dan mahu tidak mahu Pakatan juga – akan menurun dan impian untuk menakluk Putrajaya akan tinggal mimpi di siang hari. Nik Aziz tidak pernah mempersoalkan kepemimpinan Anwar dan ia tidak mahu partinya dipimpin oleh kelompok yang suka memasang angan-angan. Ini bukan sahaja membuang masa tetapi mengikis kepaduan Pakatan yang amat penting dalam memikat hati rakyat. Golongan ini sebenarnya menebuk lubang yang boleh menyebabkan bahtera Pakatan karam dipukul ombak dan Nik Aziz mahu mereka dicampak keluar dari kapal!


* Profesor Dr Abdul Aziz Bari mengajar undang-undang di UIAM, Gombak.

Sunday, October 25, 2009

Pakatan Rakyat akan diganyang dalam PRU 13 jika gagal berubah


kelulut@telokbakong.com
23-10-09


Kekuatan yang hanya datang apabila saingan berada didalam keadaan lemah biasanya tidak tahan lama.Resam dunia,yang lemah tidak selamanya lemah, yang kuat juga begitu.

Kehebatan PR mungkin kerana BN lemah atau disaat rakyat bosan pada ketika tertentu.

Kemenangan sebenar PR hanyalah apabila menguasai Putra Jaya. Bercita - cita tidak salah tetapi biarlah disusuli strategi yang mantap.Terlebih penting adalah mengurus kemenangan pasca PRU 12 .

Keputusan PRU 12 rakyat seakan hanya mandat sementara sebelum memberikan kemenangan mutlak.Mungkin rakyat mahu mengambil masa bagi menilai secekap manakah pemimpin PR mengemudi bahtera kemenangan tersebut.

PR masih belum belajar daripada kekalahan teruk PRU 2004 .Jika masih melamun dibuai kemenangan yang tidak seberapa , nescaya PRU13 Pakatan akan kalah teruk.

Kontroversi bersilih ganti dihadapi PR ditambah pula lagi persefahaman rapuh mudah dimanipulasi BN.Namun pemimpin Pas, PKR, DAP seolah olah masih meraba mencari tali yang boleh berpaut kukuh.Tetapi pimpinan menafikan malah mengatakan " kami semakin kukuh".

Semakin kukuh atau semakin meruntuh? .Sebahagian pemimpin Pas alergi pada teguran .Tambahan pula teguran daripada bukan ahli.Mengiau bagai kucing jantan yang sedang piantan biang.

Ketika dipuji kembang hidung , tika dikritik mudah menghambur kata yang tidak sepatutnya.Kenapa begitu ?.

TGNA sudah memberi cadangan agar EGM didalam PAS dilaksanakan.Jika rasa bermaruah sambutlah saranan ini.Daripada berperang dingin eloklah pemimpin dan Ahli PAS buat keputusan yang boleh menguntungkan Islam.

Disaat ini UMNO gigih dengan pelbagai cara mahu mengambil semula keyakinan rakyat . Pemimpin Pas kelu, kurang proaktif malahan kekuatan akar umbi masih ditahap lama.

Realitinya Pas wajib sedar orang melayu masih belum menyokong PAS secara meluas dan tuntas. Perlu muhasabah bahawa sokongan bukan melayu amat penting.Khabarnya Open house Pas pun 'kembali dagang' terlalu kurang sambutan.Ya, benar itu bukan ukuran tetapi awas disana ada pengajaran.

Dalam meraih sokongan PAS masih bergantung kepada ceramah .Betul itu adalah salah satu cara .Tetapi bukanlah ukuran ramai datang maka bukti PAS sudah boleh dabik dada .

Pas kena sedar bahawa diluar sana masih ramai pengundi yang perlu didekati.Jangan ulangi sikap hanya tunggu UMNO lemah.Umpama pemain badminton yang hanya mengharap bulu tangkis lawan keluar gelanggang .

Bina kekuatan sendiri masa berubah, perasaan rakyat juga begitu.Jangan sia - siakan harapan rakyat.

Jika DAP boleh menarik kepercayaan kaum Tiong Hua .Apakah kesukaran Pas mahu menarik perhatian golongan kaum Melayu ?

Cukuplah Petugas Bagan Pinang dibuli sebagai bukti bahawa sokongan setempat amat perlu. Itu pun jika masih berminat mahu memerintahlah.

Jangan beralasan rakyat jahil maka mereka memilih Umno.Bagaimana pula Kaum Cina yang menolak MCA apakah mereka itu sudah hilang jahilnya?.

Jawapannya gerak kerja ! ceramah berapi bukanlah hanya satu cara .Penerangan yang jelas , tingkah laku semua diperhatikan .

Sekali lagi ditekankan RAKYAT TIDAK PERLUKAN PEMIMPIN PAS YANG CERDIK , TETAPI YANG PALING CERDIK.

www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com


Artikel berkaitan

http://briged-akhdor.blogspot.com/2009/10/kita-jangan-yakin-sangat-pru-13-mgkin.html

Linkwithin