Friday, June 14, 2013

Ramai Tolak Najib?..Lawan atau tidak: Muhyiddin masih dalam dilemma


Harakahdaily, 14 Jun 2013
KUALA LUMPUR: Sumber Umno memaklumkan kepada Harakahdaily untuk menasihatkan agar berhati-hati dengan perang saraf di media yang dikhaskan untuk tatapan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sumber Umno itu merujuk kepada dua perkara pelik yang berlaku di alam maya baru-baru ini.

Perkara yang pertama ialah tindakan di kalangan blogger Umno yang membuat kajian online sendiri mengenai soalan “Apakah Datuk Seri Najib Tun Razak harus kekal sebagai presiden parti Umno?”

Kajian yang sengaja dipublisitikan oleh blogger Rocky Bru dan OutSyed the Box berkata lebih 70 peratus tidak bersetuju untuk Najib kekal sebagai presiden Umno.

Menurut tulisan OutSyed the Box, pada 12 Jun 2013, seramai 1,291 atau 75 peratus daripada 1,702 pengundi mengundi ‘Tidak Setuju’ manakala seramai 411 mengundi ‘setuju’ untuk Najib kekal sebagai presiden Umno.

Dalam pol terbaru yang blogger ini buat dengan soalan, "Apakah anda setuju tidak perlu diadakan pemilihan untuk jawatan tertinggi UMNO?, 95 peratus respondan atau 1264 mahu pemilihan Umno diadakan untuk peringkat tertinggi.

Ia berdasar dua pilihan jawapan yang diberi iaitu tidak perlu pemilihan (4%) dan Tidak setuju - pemilihan mesti diadakan (95%).

“Ini cuma perang saraf pada team Muhyiddin. Jika Muhyiddin membaca Harakahdaily selama ini, beliau patut lebih tahu bahawa geng-geng Najib sedang merekacipta satu keadaan bahawa presiden Umno diserang untuk menagih simpati ahli-ahli Umno untuk mempertahankannya,” kata sumber Umno kepada Harakahdaily.

Menurut beliau, ramai orang Najib yang tidak senang dengan laporan Harakahdaily mengenai seruannya menyuruh Muhyiddin untuk mencabar Najib.

“Sebab itu perang saraf terhadap Muhyiddin dimulakan. Selain itu, serangan pada adik Najib (Datuk Seri Nazir Razak) semua itu hanyalah satu wayang untuk mengajak Muhyiddin atau orangnya turut menyerang sama untuk mengundang simpati pada Najib dan mendedahkan hasrat Muhyiddin untuk merampas takhta Umno,” katanya.

Permainan saraf juga terus dimainkan dengan ura-ura bahawa terdapat sebilangan besar ahli parlimen BN mengambil keputusan untuk bertemu dengan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

“Psywar ini bukan sekadar pada laporan media. Lawatan jumpa Ku Li juga adalah psywar. Mesejnya jelas untuk memancing Muhyiddin menunjukkan belangnya lebih awal samada beliau akan mencabar Najib. Najib perlukan jawapan ini. Muhyiddin masih menunggu masa yang sesuai untuk membuat keputusan,” kata sumber Umno itu lagi.

Apakah Muhyiddin sedar pada perkara ini?

“Beliau sedar tak sedar tak pasti. Yang pasti, pasukan Muhyiddin dah seperti masuk perangkap. Sekarang Muhyiddin masih dalam dilemma. Tiga Naib presiden Umno masih tidak menunjukkan sebarang petanda jelas antara Najib dan beliau, mereka akan berada di pihak siapa.

"Sudah tentu, orang Umno hanya nak berada di pihak yang akan menang. Tapi siapa yang akan menang? Sudah ada yang sengaja menghantar mesej bahawa dua gajah bergaduh, kancil di tengah-tengah mendapat keuntungan dengan menjual tiket,” katanya sambil gelak.

Namun begitu, sumber Umno tetap dengan pendiriannya agar Muhyiddin mencabar Najib.

“Muhyiddin perlu mencabar untuk menyelamatkan dirinya. Saya masih berpendapat asalkan ada Datin Seri Rosmah Mansor, peluang beliau untuk memenangi hati orang Umno dan Tun Dr Mahathir masih cerah,” katanya sebelum menamat perbualan.

Wednesday, June 12, 2013

Penduduk Bota Membuat Laporan Polis Tentang Dakwat Kekal Yang Tidak Kekal

Seri Iskandar 8hb Jun 2012-Pengundii pengundi di DUN Bota  hari ini membuat laporan polis terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai isu dakwat kekal yang digunakan pada hari mengundi, 5 Mei lalu.

Laporan ini adalah sorotan selepas pemimpin tertinggi parti mengambil tindakan membuat laporan Polis terhadap dakwat kekal yang digunakan didalam PRU 13 , Salah seorang dari pengundi yang membuat laporan itu,Encik Nazri Hassan 47,berpendapat bahawa rakyat seluruh negara juga perlu mengambil inisiatif tersebut untuk menguatkan petiyen yang akan dibuat oleh Pakatan Rakyat nanti.

Kira-kira 10 pengundi telah membuat laporan polis di kawasan Parlimen Parit,dan dijangkakan akan ramai lagi pengundi pengundi kawasan Parit akan berbuat seperti itu.


"Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan membuat laporan polis mengenai isu dakwat kekal.Kami akan beramai ramai akan terus membuat lapuran Polis terhadap isu ini"kata Tuan Haji Zakaria,Setiausaha PKR Cabang Parit.


Laporan Polis dilakukan di Pejabat Polis Daerah Seri Iskandar.Turut sama menyertai dan memantau ialah Ustaz Zulkifli Ibrahim,Calon DUN Bota pada PRU 13.Beliau menyeru kepada pengundi pengundi yang mendapati dakwat kekal hilang dalam jangkamasa 5 hari agar tampil membuat laporan Polis,dengan cara ini beliau berharap suara rakyat yang mahukan pilihanraya yang adil serta telus akan didengari oleh pihak pihak yang terbabit.

"Sekarang saya percaya seluruh negara akan mengambil inisiatif membuat laporan polis, apabila cuci jari, dakwat hilang tak sampai pun 5 hari.Seluruh Malaysia, telah ada berapa puluh ribu laporan polis dibuat," katanya pada TBO di sini, hari ini.

Monday, June 10, 2013

Bolehkah mangsa curi redha – TG Nik Aziz

Harakahdaily, 09 Jun 2013
KUALA LUMPUR: “Jika seorang pencuri mengajak mangsa redha dengan kecurian dan tidak perlulah lagi berusaha mendapatkan lagi haknya?” tanya Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAS itu menulis demikian di Facebooknya sebagai respons kepada seorang pemimpin Umno Kelantan yang mengajak Pakatan Rakyat menerima sahaja keputusan pilihan raya baru-baru ini.

“Saya membaca Sinar Harian hari ini yang memuatkan kenyataan seorang pemimpin UMNO Kelantan yang mengajak Pakatan Rakyat menerima sahaja keputusan pilihan raya, usahlah dipersoalkan lagi ketelusannya.


“Saya terfikir, jika seorang pencuri mengajak mangsa redha dengan kecurian dan tidak perlulah lagi berusaha mendapatkan lagi haknya, bolehkah mangsa tersebut redha?” tulis beliau.

Linkwithin