Saturday, January 31, 2009

UMNO Parit Bakal Ditalkinkan..11 Cawangan Umno Bungkus...Nyirap Darah Umno Parit!!

Bekas Pengerusi Kelab Veteran Umno Parit Encik Yeop Khalid Menubuhkan Cawangan Parti Keadilan Rakyat Padang Marhum,Telok Bakong.

by KTB & Msinc

Ceramah Khas Mesra Rakyat di Stadium Bakri Rais telah berlangsung dengan jayanya pada 30 Januari 2009.Dianggarkan seramai 10000 orang penyokong Pakatan Rakyat telah beramai ramai memenuhi segenap pelusuk stadium.Ianya dianggap telah memecah rekod kehadiran stadium itu sendiri.Penyokong yang sebegini ramai adalah kerana ianya dihadiri oleh ramai pengikut UMNO yang sudah tidak yakin kepada corak pemerintahan parti tersebut.

Kehadiran dari pemimpin Pakatan Rakyat juga adalah cukup luar biasa.Majlis ini telah dihadiri oleh Y.B Zainudin,YB Kasavan,YB Lim Boon Chai serta Saudara Tuan Haji Osman dan Mustafa Kamil Ayob.Turut serta ialah penyokong – penyokong Y.B Nasarudin Hashim yang turut sama meraikan penghijrahan ketua mereka kepada Parti Keadilan Rakyat.

Ucapan didahului oleh Ketua Bahgian PKR Parit Tn. Hj Usaili Alias di susuli Y.B Zainudin, Pengerusi Perhubungan Negeri PKR Perak Tn. Haji Osman,Mustapa Kamil Ayub .Ucapan seterusnya di sampaikan oleh Y.B Nasarudin Hashim disambut dengan hangat oleh pada penyokong.Didalam ucapannya beliau menyatakan bahawa penghijrahan beliau kedalam PKR bukanlah kerana disogok atau dirasuah,sebagai mana yang ditohmahan oleh UMNO.Beliau menegaskan penghijrahan beliau adalah kerana beliau sudah hilang keyakinan UMNO mampu memperjuangkan kepentingan rakyat.Beliau juga amat berharap para pengikut pengikutnya dan penyokong Pakatan Rakyat dapat memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada beliau untuk meneruskan perjuangan membela rakyat.

Upacara diteruskan dengan majlis penyerahan borang keahlian dari wakil wakil Veteran Umno oleh Encik Yeop Khalid bin Itam Mat Amin wakil dari Kampong Padang Marhom.Turut serta Kg Ekor Bota ,Kg Lambor Kiri,Kg Suak Padi yang mewakili kaum orang asli, Kg Kubang Chandong (Oleh bekas Ketua Umno Cawangan,Padang Changkat dan dijangkakan banyak lagi cawangan yang akan menyusul.Melihatkan situasi ini Umno Parit sedang menuju kemusnahan dan kehancuran yang hakiki.Umno Parit dibawah pimpinan Dato Zaim akan hanyut ditelan arus reformasi dan tsunami politik semasa.Oleh itu rakan Umno,terimalah kebenaran yang terbentang luas didepan mata,jegilkan mata bukalah hati, untuk kebenaran dan tolakkan lah kepalsuan yang menghitamkan hati.

Majlis bertambah rancak dengan ucapan dari Datok Seri Anwar Ibrahim.Beliau telah menafikan sekeras kerasnya,bahawa PKR telah merasuah atau menawarkan jawatan kepada Y.B Nasaruddin dengan pangkat atau wang.Beliau juga turut mengupas isu-isu semasa didalam dan luar negara .Perubahan pengundi melayu dari BN kepada Pakatan Rakyat semakin ketara didalam PRK Kuala Terengganu baru-baru ini.

Langkah terdesak Umno Parit memasang kain rentang ‘Nasarudin Pengkhianat’ terbukti tidak memberikan apa-apa kesan dengan melihat sokongan penduduk tempatan yang amat sesak di dalam dan luar stadium.Rata-rata penduduk DUN Bota amat berbesar hati dengan perkembangan ini.Menurut seorang pemuda En. Halimi Mansor yang ditemui diluar perkarangan stadium berkata ‘Kalau macam ini tumpo ler Umno’ ujarnya dengan penuh semangat.

Bagi pihak TBO kami telah merasai hasil penat lelah kami selama ini berbalas.Inilah yang kami impikan,bukannya ganjaran seperti Perak Bangkit, dan spesis-spesis bloggers upahan Umno yang mengharapkan balasan bagi setiap titis peluh mereka menabur fitnah.Senario politik di Telok Bakong akan berubah landskap dengan ketara (Orang Umno udah tak lalu ngangkat muke di Kedai Kopi…weeehh ). Tunggukan episod yang lebih menyayat hati bagi pihak Umno selepas ini. Sila Layari TVTB untuk edisi penuh ceramah tersebut

KTB dan Msinc : Jeng..jeng..jeng…tuawww..tuawww..tuawww..

Thursday, January 29, 2009

Akhirnya Tajol tersungkur ditangan MB Nizar .


Ketika artikel ini ditulis Adun Bota telah pun mengadakan pertemuan rasmi bersama MB Nizar dipejabat beliau .Dato ' Nasarudin adalah nama besar didalam politik Umno Perak Tengah khasnya .

YB Nasarudin mengemparkan negara apabila menjadi YB Umno pertama yang menyertai Pakatan Rakyat .Sekaligus meranapkan impian besar Umno - BN mahu merampas Perak daripada PR .

Ikon Umno Perak DS Tajol Rosli Ghazali telah pun melepaskan jawatan sebagai ketua perhubungan UMNO Negeri .Akibat malu menelan kebenaran YB Nasarudin yang menyertai PKR .

Sebelum ini bekas MB perak itu kelihatan begitu angkuh memperlekehkan kepimpinan MB nizar .Dengan pelbagai dakwaan dangkal akhirnya merah padam ' tewas ' dimedan politik semasa .

Dato Seri Ir Mohd Nizar dilabel sebagai boneka DAP.Para pemimpin UMNO begitu angkuh membuat kenyataan biadap kepada Seri Paduka Sultan Perak. Bukankah MB Perak kini dilantik atas perkenan Baginda ?

Bertalu - talu serangan demi serangan daripada pihak parti yang berlambangkan "keris telanjang itu ".Hingga sanggup mengheret kanak - kanak tadika mahu dijadikan bahan politik .

Mereka sangka MB Nizar tidak bijak bersilat politik .Jangkaan mereka meleset apabila tokoh muda itu semakin hari mendapat sokongan pelbagai lapisan masyarakat .

Bahkan YB Nasarudin yang juga anak didik UMNO terpikat dengan kebijaksanaan serta ketenangan IR Nizar dalam menghadapi serangan DS Tajol Rosli dan gerombolannya.

Didalam pertempuran politik negara kini maki hamun ,dan fakta songsang bukan alat yang baik .Rakyat melihat , berfikir dan menilai yang mana kaca atau permata .

Sah lah ! segala momokan yang terbit dari hati yang disempurna oleh kata - kata serta tindakan UMNO - BN memakan diri. DS Tajol Rosli sudah meletakkan jawatan sebagai suara penting didalam UMNO perak .Itu semalam hari ini sudah lain skripnya nafi pulak.

Kini kita menanti panglima baru Umno Perak .Ura - ura DS Zahid Hamidi akan berpencak .Kita yakin jika Zahid sanggup" menjual " ,Nizar juga pasti sanggup membeli .

Kecil jangan disangka anak , besar bukan semestinya bapak .Jika Tajol sudah tersungkur panglima Zahid juga akan diukur .

Juak - juak Umno , bersiap - siagalah kerana Umno pasti tersungkur !


www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Selamat Datang Anwar Ibrahim Ke Bota :Aye nak ngadu ni!!Di dalam kekecohan isu YB Datuk Nasaruddin Hashim meninggalkan Umno kita dapat mengesan sesuatu yang mengambarkan PKR Perak sendiri bergolak secara langsung dan tidak langsung.Esok Ketua Umum Keadilan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengunjungi ke Bota Kanan.

Harap Datuk Seri Anwar akan menanyakan kemana perginya dua exco PKR menghilang semasa sambutan YB Nasaruddin ke pejabat MB semalam.Inilah gambaran apabila orang lain yang berusaha sapi dapat nama.Saudara Usaili yang berusaha keras menarik YB Nasaruddin pun tidak di jemput.Tanyalah orang DUN Bota siapa yang tak kenal Hj . Usaili dari wakil rakyat dulu sampai sekarang tetap mengutamakan parti dari kepentingan sendiri.Wakil rakyat orang mati dan wakil rakyat orang kawin mengambarkan betapa mesra rakyatnya beliau.Teman kawin pun dia datang hehehe...

Rakyat melihat dan tahu susur galur perkembangan PKR Perak,siapa yang kuat dan bagus buat kerja telah ramai di ketepikan.Teman bukan ahli PKR mahu pun PAS tapi tahu akan talam 18 muka dalam PKR Perak.Budaya cantas mencantas di bawa dari Umno.Harap Datuk Seri Anwar menilai dari pelbagai sumber dan jangan bersandarkan kepada orang sekeliling sahaja.2 exco dari PKR telah gagal menjalan tugas,untuk PRU akan datang carilah golongan yang codek sikit ilmunya dan mulia sifatnya.PKR Perak telah membuang ahlinya yang berkemampuan dan mengambil mereka yang pandai membodek seterus mengutamakan kepentingan peribadi.

Lihatlah AMK Perak bergerak bertopengkan AMK dan berusaha melahap apa yang boleh membuncitkan perut..bukan semua AMK Perak tapi ia semakin membarah.Bagi peringkat negeri terlalu perlahan program yang mendekati masyarakat.Harap dalam ceramah malam esok Datuk Seri Anwar bagi teguran sedikit buat PKR Perak.

Kita jangan hanya dilamun mimpi indah dengan kemasukkan YB Nasaruddin,kerana dua exco ini tiada semangat pakatan rakyat.Yang betul-betul kuat PKR telah keluar jadi bloggers macam MSK dari Perak Express...otaknya jauh kehadapan memang express tak terikut deme...penyudahnya kene humban oleh PKR sendiri.Udah menjadi satu kerugian..kita kena berjuang demi kepentingan ramai bukan sendiri...

Teman bukan nak kempen untuk Hj . Usaili dan Mat Saman Kati,tapi itulah antara contoh-contoh insan yang berguna untuk rakyat..banyak lagi yang memerap dalam dan luar parti..malas nak turut serta dalam kepartian kerana masalah dengki mendengki ni masih subur dalam ahli PKR yang beranak di dalam Umno dulu..

Mengapa Yahudi Bijak
Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.


Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

www.telokbakong.com

Pemimpin dan penyokong Umno kini dipersimpangan


28.01.2009

Ibarat retak menanti belah , sakit menanti maut , mayat menunggu kubur mungkin inilah gambaran yang boleh diterjemahkan kepada huru - haranya UMNO .Parti yang pernah diharamkan itu .

Tidak kelihatan suatu masalah besar pun yang mereka mampu buktikan kini kepada rakyat.Mereka umpama gali lubang tutup lubang .

Meracau disetiap masa ,memperbodohkan pemikiran rakyat .Tetapi ternyata kebodohan mereka yang ketara dimata rakyat jelata .

Setiap masa para pemimpin UMNO menyatakan bahawa mereka perlukan perubahan demi survival politik Melayu kata mereka .Angin perubahan yang mereka inginkan itu hanya bermain dibibir .Jauh daripada tindakan yang berkesan penyokong mereka terus melopong menanti perubahan yang tidak kunjung tiba.

Malah kehancuran demi kehancuran yang kunjung tiba, mereka ( Umno ) ternganga melihat Pakatan Rakyat terus melakar sejarah gemilang.

Umno - BN melaungkan merekalah paling kukuh , paling layak , paling berkesan sebagai perintah Malaysia . Tetapi mereka buat - buat lupa bahawa mereka juga mempunyai "kehebatan" yang lain . Hebat bohongnya , hebat putarnya , hebat rasuahnya.....mampukah mereka menafikanya ?

Memang benar orang Melayu mengharapkan pemimpin yang sebangsa menjadi khalifah mereka itu perkara lumrah manusia .Tetapi orang melayu umno khususnya perlu lebih rasional menggunakan akal yang dikurniakan Allah SWT.


Apa untungnya jika pemimpinnya berdegar - degar melaungkan hak ketuanan Melayu sedangkan dalam masa yang sama merekalah yang ' melelongkan ' hak itu secara terhormat .( lebih 50 tahun )

Fitrah manusia mahukan kepada kebaikan, tetapi kebaikan yang sebenar adalah bersifat serupa bikin bukan cakap tidak serupa bikin .

Kini sebenarnya sudah bertambah bilangan ahli umno yang telah sedar akan kesilapan mereka .Mungkin belum lagi secara terang - terangan.Sedikit masa lagi kita yakin mereka akan merobohkan tembok kebal umno yang sedang mereput itu .

Apalah yang mahu sangat dibanggakan kebaikan yang sekadar ada. Sedangkan kemusnahan bangsa dan agama secara tersusun yang dirancang oleh perancangan mereka sendiri .

Benarkan Melayu kini hebat ? bagaimana ekonomi , bagaimana akhlak , bagaimana bahasa melayu ? bahasa yang sepatutnya dipertahankan dengan mudah diperkotak - katikkan . Hebatkan Melayu ?

Harapkan pemimpin Melayu Umno membela ,mereka pula yang ramai terlibat dengan pelbagai kesalahan yang sudah tidak mampu disembunyi lagi .

Generasi terdahulu mungkin mudah untuk" digoreng " ,digula - gulakan tapi kini semua itu bukan alat yang berkesan untuk mempengaruhi minda mereka .

Wahai pemimpin , pendokong , penyokong UMNO - BN sedarlah bahawa kamu semua kini sudah berada dipersimpangan .Diantara memilih jalan kehancuran atau kebaikan .

Jangan berlengah lagi hargailah akal fikiran .Minta dijauhkan pemikiran yang dipesongkan oleh segelintir pemimpin Umno yang lebih senang melihat rakyat bergelumang dengan kebodohan yang bersalut kebebalan.

Kerana itulah peluang untuk mereka terus menjadi parasit kepada agama , bangsa dan negara .

www.telokbakong.com.

www.telobakong.blogspot.com

Wednesday, January 28, 2009

Pakatan Rakyat Bertambah Kukuh di Perak Tengah

Pada pukul 4.00 petang telah berlangsung pertemuan pucuk pimpinan Keadilan Parit yang di ketuai oleh Saudara Usaili Alias Penyelia DUN Bota dengan masyarakat Kg Telok Bakong dan sekitarnya menerangkan isu kemasukkan YB Datuk Nasaruddin Hashim ke PKR seterusnya menambah kerusi ADUN untuk Pakatan Rakyat bagi negeri Perak.

Turut serta adalah Ketua Bahagian PKR Telok Bakong Saudara Zainal Aznam Mat Ganti sebagai penganjur majlis,Ketua AMK PKR Perak Saudara Anuar dan Timbalannya Saudara Faizal Effendi serta Setiausaha AMK Parit Saudara Hussin.

Bersama menyerikan majlis Ketua Kampung dari Pakatan Rakyat bagi kampong Telok Bakong turut hadir.Sambutan penduduk amatlah menggalakkan terutama kaum wanita dan kelihatan ahli Umno juga bersama-sama menghadirkan diri.


Dalam ucapannya oleh Saudara Usaili turut membangkitkan kebobrokkan Umno untuk menawan kerajaan negeri Perak menjelang 31.1.2009.Satu lagi agenda impian Tajol Rosli.Mengenai kemasukkan YB Datuk Nasaruddin pelbagai usaha yang di terajui oleh Saudara Usaili sendiri terpaksa dilakukan dengan teliti dan halangan dari pihak Umno sendiri berjaya di atasi dengan restu Allah s.w.t.

Seorang makcik yang ingin namanya dirahsiakan telah mengadu kepada TBO sendiri mencurahkan kekecewaannya mengenai pimpinan UMNO Cawangan Telok Bakong yang sanggup menikam ahli sendiri semata-mata inginkan kemenangan di pihak mereka semasa pemilihan cawangan yang baru berlalu.Ini baru peringkat cawangan sudah memfitnah calon lawannya mengelapkan wang pilihanraya umum yang lalu.Kebenaran akhirnya terbukti dakwaan itu adalah tohmahan belaka.Lanjutan peristiwa itu makcik tersebut berserta rakan-rakan telah menyertai PKR.Bagaimana dengan pendirian pengundi dan penyokong kuat YB Nasaruddin di Telok Bakong khususnya dan DUN Bota amnya.

Mengikut hasil siasatan TBO penduduk di KG Lambor Kiri,Bota Kiri ,Titi Gantung dan Felcra Nasaruddin sudah beramai-ramai menyertai PKR kerana mereka adalah penyokong setia YB Nasaruddin.Ini mengakibatkan Umno di kawasan tersebut lumpuh sama sekali!!Cubalah Umno Parit menafikannya..turun padang lihatlah sendiri.Media perdana telah menipu hidup-hidup pemimpin Umno yang cetek pemikirannya.Kemasukkan Y.B Nasaruddin adalah kerana desakan dari rakyat yang sudah muak ,jelak , getik.,meluat dan geli geleman dengan kerenah kepimpinan Umno yang tidak memperdulikan kehendak dan keperluan rakyat.

Monday, January 26, 2009

Rakan se Bota berjiran kampung

Ahad,25 Januari , 2009

Hari ini 25 Januari 2009, YB Dato' Nasarudin Hashim, ADUN Bota telah mengumumkan menyertai PKR. Beliau telah mengotakan janjinya yang akan menyertai parti rakannya Usaili iaitu PKR dihadapan penyokongnya sebagai prasyarat jikalau tewas dalam perebutan Ketua UMNO Bahagian Parit. Janji itu cuba dipenuhi secepat mungkin dalam pertemuan bersama DSAI awal Disember lalu. Tujuannya adalah untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat Perak. Pada waktu yang sama juga mahu menghancurkan impian UMNO untuk memujuk atau memerangkap dua ADUN PR Perak menyertai UMNO. Difahamkan ada beberapa lagi ADUN UMNO Perak turut serta dalam pertemuan tersebut.

Sebaik sahaja BN kalah di Perak, UMNO telah mewujudkan dua kumpulan untuk memujuk mana-mana dua ADUN PR menyertai UMNO. Satu kumpulan diketuai oleh bekas Menteri Besar Perak bersama bekas Exco Sukan. Jikalau kumpulan ini berjaya, bekas Exco Sukan akan dilantik sebagai MB. Satu kumpulan lagi diketuai oleh YB Dato' Nasarudin Hashim, bekas Pengerusi FELCRA yang juga dijanjikan jawatan MB jikalau dapat mempengaruhi dua ADUN PR menyertai UMNO. Usaha mereka telah bermula sebelum tengah malam 8 Mac 2008, iaitu pada hari PRU 12. Menariknya kedua-dua kumpulan ini menjadikan Hj. Usaili Alias bekas ADUN Bota sebagai jambatan untuk memenuhi cicita politik mereka. Lebih menarik lagi apabila kedua-dua calon MB UMNO ini datang daripada parlimen yang sama iaitu Parlimen Parit.

Rasuah wang berjuta digunakan oleh kedua-dua kumpulan ini supaya Usaili memujuk mana-mana dua ADUN PKR menyertai UMNO. Hanya jaminan dibibir tanpa kelibat wang. Tetapi Usaili terus bertegas dan berhemah menolak permintaan mereka. Ingat Allah, ingat rakyat. Akhirnya YB Dato' Nasarudin Hashim tidak lagi meneruskan niatnya merampas Perak daripada PR. Bahkan beliau dan rakan-rakannya dapat diyakinkan akan ketelusan serta kejujuran pentadbiran dan pengurusan negeri Perak dibawah Kerajaan Pakatan Rakyat. Namun sebelum beliau membuat keputusan menyertai PR, beliau mahu mencuba nasib bersama UMNO dahulu. Mencuba nasib merebut jawatan Ketua UMNO Bahagian Parit. Beliau masih menaruh harapan untuk membela nasib rakyat melalui UMNO.

Kumpulan satu lagi masih berusaha memujuk dua ADUN PKR menyertai UMNO. Mereka tidak berputus asa. Cara pujuk dan sogok ternyata tidak berkesan. Masa semakin singkat. Usaili tetap dengan ungkapannya ingat Allah, ingat rakyat. Mereka terus berusaha dan berusaha. Pelbagai agensi kerajaan digunakan untuk memerangkap Usaili dan akhirnya Usaili terpedaya juga melalui lakonan watak Imran. Alhamdullah, Allah masih melindungi pimpinan dan kerajaan PR Perak. Begitu sukar untuk UMNO merapati dan mempengaruhi pimpinan PR Perak. Mereka cuba menyediakan 'sedekah seks' kepada pimpinan PKR Perak, tetapi umpan 'sedekah' ini mungkin hanya dicagut oleh anak seluang sahaja.

Dato' Nasarudin kecewa kerana beliau dipertaruhkan menentang sahabatnya Hj. Usaili Alias di DUN Bota. Beliau mahu terus kekal bertanding di Parlimen Parit. Tetapi beliau akur juga dengan kehendak negeri dan ketua bahagiannya yang mahu beliau bertanding di DUN Bota. UMNO merasakan bahawa Usaili cukup kuat dan bertenaga di DUN Bota. Hanya Dato' Nasarudin sahaja yang boleh membuatkan pengundi di DUN Bota berada dalam dilema nak undi siapa. Nasarudin atau Usaili. Kedua-dua tokoh ini begitu berkarisma di DUN Bota. Kedua-duanya boleh minum semeja bergurau senda usik mengusik. Pengundi begitu selesa dan mesra dengan mereka.

Hari ini Dato' Nasarudin Hashim secara rasmi telah berganding bahu bersama Hj. Usaili Alias membawa wadah perjuangan 'ingat Allah, ingat rakyat' di Perak khususnya di DUN Bota. Kesabaran Hj. Usaili menunggu pengumuman rasmi Dato' Nasarudin menyertai PKR telah menambahyakinkan kita bahawa benarlah janji Allah yang Allah tetap bersama orang-orang yang sabar.

-Dango Mamamat

Sunday, January 25, 2009

ADUN Bota dari Umno sertai PKR ,Umno Parit Terkedu!!!Wakahkaha
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota di Perak, Datuk Nasarudin Hashim menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkuat kuasa hari ini.

Ia diumumkan oleh Ketua Umum Pakatan Rakyat dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media di ibu pejabat parti itu dekat sini pukul 2.30 petang tadi.

Ini adalah perkembangan yang mengejutkan Umno Parit yang semakin parah.Beberapa bulan lalu TBO telah menghidu berita ini namun dikala itu pengumuan rasmi belum di buat walaupun ianya keluar dari mulut rasmi yang punya badan.

Bagi pengundi yang mengundi beliau ketika PRU ke 12 tempohari marilah bersama-sama mengiringi menyertai Pakatan Rakyat demi masa depan yang lebih bermakna.Apa komen Umno Parit?Elok berhijrah beramai -ramai dan kami sentiasa mengalu-galukan kalian.Kita nantikan pendapat Dato Zaim(Adun Belanja) dan Ustat Nizar(Parlimen Parit) mengenai perkembangan terbaru ini.

Perubahan positif ini diharapkan akan berlanjutan terhadap ADUN dan Ahli Parlimen BN dan juga ahli parti komponen BN agar dapat membuat keputusan berdasarkan kepentingan rakyat.Rakyat Perak amnya sudah bosan dengan sandiwara Umno dan BN.Pengumunan Zahid Hamidi tempohari menolak pilihan rakyat dan tidak menghormati demokrasi mendapat reaksi negatif dari majoriti rakyat Perak.Itulah politik yang di perjuangkan oleh BN.

Namun begitu nasihat untuk kita semua,tinggalkan perangai Umno jikalau masuk ke Pakatan Rakyat.Berhijrahlah demi rakyat ,bukan mengejar kepentingan peribadi.

TBO mengucapkan tahniah buat ADUN Bota Datuk Nasarudin Hashim dan sedia berkhidmat untuk rakyat Bota.Keme TBO kalau tak betui keme negor.Jangan marah kelak,kalau negor tu tandanya sayang.Moh kome yang dalam Umno tu ape di pikiorkan lagi,jom nobang ke PKR atau PAS.Kome pun tau Umno Parit penuh dengan rasuah,yang menang pemilihan tu semuanye nabor duit kalau tak rentikan ler nak menang...BPR minta siasat ler lekaih...


Linkwithin