Saturday, December 27, 2008

Majlis Penyampaian Bantuan Kembali Ke Sekolah

TBO Bersama Tok Sidang Meen ketika Lawatan Datin Seri Fatimah di Kg Tengah Parit.


Pada 1.1.2009 akan diadakan Majlis Penyampaian Bantuan Kembali ke Sekolah di Pusat Khidmat Dun Belanja pada pukul 10.00 pagi.

Semua ketua-ketua kampung di kehendaki memberitahu kepada penerima bantuan atau wakil akan dapat menghadirkan diri menerima bantuan tersebut.

Semoga senarai dapat di kemasakini dan di serahkan kepada urus setia agar semuanya berjalan lancar kelak.

Sumber:Tok Sidang Meen(Tok Sidang Pas Padang Marhum)

Friday, December 26, 2008

Surat terbuka untuk YB Khairy menantu YB Abdullah


Oleh :kelulut@telokbakong.com

26.12.2008

YB Khairy, ' tahniah' kerana telah berjaya mempermainkan hukum hudud .Terima kasih kerana telah berupaya mempopularkan kembali hukum hudud.Sekalung ' penghargaan ' kerana telah berjaya membuat provokasi terhadap bukan Islam dan Islam baka untuk menentang wahyu Tuhan .

Tempohari didalam wacana Perdana Tranformasi Politik Malaysia YB telah berjaya membuka pekung sendiri.Tetapi semua itu berjaya disorok oleh media massa kawalan parti UMNO - BN .

Apabila YB menjawab " kita akan teruskan apa yang ada kini" ( undang - undang sekular )
inilah pekung yang paling hina yang berada didalam hati dan pemikiran saudara.


Naib Presiden pas itu dengan tegas menjawab bahawa ; " Ya kita akan buat" ! ( hudud). Sebenarnya itulah jawapan terbaik sebagai seorang muslim .


Penyokong parti UMNO mungkin merasa Husam yang terperangkap . Sebaliknya ia merupakan jerat makan tuan . Perangkap itu akan mengena kembali kepada UMNO .


YB sekali lagi memperlihatkan kegelojohan didalam arena politik .Nampaknya YB tidak pernah serik dengan apa yang yang telah berlaku didalam PRU 12 yang lalu .

YB terlupa bahwa anda adalah dikatakan antara faktor penyebab kekalahan teruk UMNO - BN didalam sejarah politik negara .

Hingga terpaksa ayahanda mertua anda DS Abdullah menafikan tentang penglibatan YB didalam pentadbiran Negara .Apakah YB lupa jasa PM itu ? Apakah sekali lagi saudara mahu mencalar arang di muka DS Presiden UMNO sekali lagi ?...


YB Rembau , apalah yang mahu dipolemikkan hukum tuhan ...apakah saudara bangga apabila MCA membuat sepanduk dan melaungkan anti Hudud ?

Rasional hudud hanya akan diterima oleh orang - orang yang berakal jika kita menolak bermaksud kita memang sudah hilang akal atau pun kurang akal .

ALLAH berfirman didalam surah al baqarah 178 - 179 ;

178. O you who believe! Al-Qisas (the Law of equality) is prescribed for you in case of murder: the free for the free, the slave for the slave, and the female for the female. But if the killer is forgiven by the brother (or the relatives) of the killed (against blood money), then it should be sought in a good manner, and paid to him respectfully. This is an alleviation and a mercy from your Lord. So after this, whoever transgresses the limits (i.e. kills the killer after taking the blood money), he shall have a painful torment.)

(179. And there is (a saving of) life for you in Al-Qisas (the Law of equality in punishment), O men of understanding, that you may acquire Taqwa.)

YB, ayat diatas didalam bahasa inggeris semoga mudah saudara memahami , maklumlah saudara lulusan Tinggi .Mungkin ini akan membantu saudara untuk memahami kenapa pas begitu teringin melaksakan hudud.


YB , hukum hudud bukanlah ciptaan PAS . Jika ada hudud yang lebih ' tulin' sila kemukakan dalilnya.

Kami tidak hairan yang menolak hudud adalah kalangan non muslim bagaimana UMNO ?

Pertempuran kita adalah kerana pertentangan ideologi .Gerakan kami adalah strategi.

Pertentangan Islam dan Sekular .Sekular pasti tersungkur .

www.telokbakong.com

Thursday, December 25, 2008

Perlu Tindakan Segera Pihak yang berkenaan

Oleh : msinc@telokbakong.com

Masalah hakisan sungai adalah suatu permasalahan utama di Kg Telok Bakong. Disepanjang tebing Sungai Perak,hakisan telah terlalu hampir dengan jalan.Ini akan menimbulkan keadaan merbahaya kepada penduduk yang selalu mengunakan jalan tersebut.

Tepi tebing sungai yang telah di tambak dengan batu secara rip-rap, perhatikan disebelah hujung tebing yang masih belum ditambak


Pemandangan secara dekat tebing sungai yang terhakis teruk yang perlu ditambak dengan batu dengan kadar segera, jalan yang terlalu hampir dengan sungai

Diharapkan permohonan ini dapat dipertimbangkan kerana permohonan yang dikemukakan adalah benar benar diperlukan untuk kemudahan penduduk kampong.Segala pertolongan dari pihak - pihak berkenaan adalah dihargai dan diucapkan dengan ribuan terima kasih.

Wednesday, December 24, 2008

Debat Husam & Khairy :Apabila pemikiran politik memperlekehkan wahyu


23.12.2008

Penyakit bangga dengan pendapat sendiri atau pandangan kelompok yang disokong kadang - kala menampakkan lagi kejahilan diri.

Pada mereka yang mengidap " penyakit" ini segala pandangan yang datang daripada orang lain atau sumber yang berbeda akan ditolak mentah - mentah.

Mengulas tentang debat antara Dato Husam dan Khairy tempohari didalam Wacana Perdana Tranformasi Politik Malaysia ada sesuatu yang melukakan agama .

Apabila melibatkan persoalan hudud seolah - olah perkara ini ciptaan manusia yang boleh diperolok - olokkan.

Khairy kelihatan begitu bernafsu mendesak Husam agar menyatakan pendirian Pas jika mendapat kuasa memerintah Malaysia.

Dan apabila Husam menjawab dengan prinsip dan keimanan terhadap perintah agama " Ya ! kita akan buat ! " sebanyak dua kali .Khairy kelihatan lega dan sesekali nampak biadap ( kerana dia memang mahukan itu jawapannya ).Harapan khairy ialah biar masyarakat bukan Islam merasa takut dengan perkataan hudud .

Sebaliknya pula apabila prof Agus membuat soal balas kepada khairy apakah beliau akan mencadangkan kepada UMNO agar melaksanakan hudud jika terpilih sebagai ketua Pemuda Umno kelak ? beliau menjawab " kita akan teruskan undang - undang yang ada kini "( jelas khairy menafikan hak ALLAH ).

Inilah padah akibat mahu mencari ' political milage ' tanpa memikirkan akibat daripada ucapan yang sebegini rupa. Beliau dan penyokongnya mungkin menganggap Husam telah masuk ' perangkap ' dengan soalan itu .

Tetapi mereka lupa bahawa soalan itu berkait dengan akidah sebagai seorang muslim .Memang benar undang - undang hudud bukan semudah itu mahu dilaksanakan .

Tetapi keazaman itu perlukan niat, ucapan dan perlaksanaan ( jika cukup syarat ). Pada penulis , Husam bertindak wajar dengan jawapan beliau.Tetapi diperingkat strategi dan perlaksaannya itu soal teknikal yang boleh dibincangkan.

Ucapan Khairy nyata mengambarkan niat peribadi dan partinya
yang tidak banyak beza dengan puak - puak yang menolak hukum ALLAH SWT .

Apakah ada pilihan yang terlebih baik selain daripada perintah ALLAH SWT.?

Nasihat kami di www.telobakong.com janganlah sampai memperlekehkan agama hanya kerana mengejar tampuk politik yang sementara.

www.telokbakong.com

Tuesday, December 23, 2008

Datin Seri Fatimah Taat Bersama Rakyat di Kg Tengah Parit Perak22hb 5.00petang, Pertubuhan Kebajikan Wanita Perak Tengah (PEKANITA) dengan kerjasama dengan Dewan Muslimat PAS Parit telah menghimpunkan pemimpin wanita Parit dari kalangan JK Keselamatan Kampung, AJK Dewan Muslimat PAS kawasan serta cawangan serta AJK Wanita PKR bahagian Parit dalam satu majlis sepetang bersama Datin Seri Hajjah Fatimah Taat, isteri Menteri Besar Perak. Majlis tersebut telah diadakan di perkarangan Pusat Khidmat Masyarakat bagi Dun Belanja.

Lebih kurang 200 pemimpin wanita dari pelbagai peringkat telah hadir dalam majlis tersebut.Dalam ucapan Datin Seri, beliau telah mengingatkan setap pemimpin wanita perlulah mengukuhkan hubungan silaturrahim kearah mencapai kerjasama yang erat bagi memudahkan segala urusan pentadbiran terutamnya dikampung-kampung. Setiap pemimpin wanita perlulah berusaha untuk meningkat keupayaan diri masing-masing bagi menjadikan mereka pemimpin wanita yang berkebolehan dalam membantu dan membimbing masyarakat kearah yang lebih baik. Datin Seri juga sudi untuk menyampaikan sumbangan Jom Ke Sekolah kepada 71 orang anak Yatim dan 11 orang Ibu tunggal, beliau turut menyediakan sumbangan peribadi untuk diagihkan kepada anak-anak yatim dan ibu tungal. Anak-anak yatim menerima sumbangan berupa beg sekolah dan peralatan sekolah dan wang .Majlis petang itu turut dihadiri oleh Penyelia Dun Belanja Ustaz Mohd Ismi bin Mohd Taib dan YDP PAS Kawasan Parit Ustaz Haji Hasan bin Johor

MB Perak Dan Mat Sabu Di Stadium Bakri Rais Bota Kanan

Malam tadi berlangsung di Stadium Bakri Rais.Keadaan penuh sesak luar dan dalam stadium.Jumlah kehadiran dianggarkan sekitar 5000 orang.

Majlis yang di pengerusikan oleh Ustaz Ismi dan ceramah di mulakan oleh MB Perak dan di akhiri oleh Timbalan Presiden Pas Saudara Mat Sabu.Hadirin yang hadir kebanyakkan ingin melihat sendiri MB Perak.Mereaka berpuas hati dengan majlis penerangan oleh MB mengenai isu-isu semasa.Ramai juga dikalangan ahli UMNO yang hadir di dipinggir padang stadium.

Menurut seorang penduduk kampung Telok Bakong Saudara Halimi Mansor,kampung Telok Bakong agak lenggang ketika majlis berlangsung .

Linkwithin