Thursday, April 2, 2009

Kejayaan Kecil Tapi Penuh Makna - Terima Kasih Perak Bangkit & Bloggers UMNO

cyberboron, Thursday, April 02, 2009
Aku terima berita gempaq. Pagi kelmarin aku buat satu eksperimen. Kebetulan aku dapat senarai pengundi atas pagar di tujuh peti undi (daerah mengundi). Tapi nama peti undi tu rahsia laa. Dalam senarai tu siap ada maklumat peribadi. Alamat, pekerjaan, tempat kerja, nama isteri/suami, nama anak menantu yang layak mengundi dan satu dua perkara lagi. Yang bestnya, siap ada nama-nama petugas yang sesuai untuk approach pengundi-pengundi tu.

Aku pilih 30 pengundi dan 24 petugas. 18 petugas masing-masing menguruskan satu pengundi. 6 petugas masing-masing urus 2 orang. Fuh! macam pegi perang wo!

Semua 30 pengundi tu berumur antara 49 hingga 52 tahun. Lahir lebih kurang merdeka laa. 17 guru, 6 bekas tentera, 4 kakitangan kerajaan dan 3 peniaga. Aku pilih nama-nama tu sebab percaya depa tentu ada pengaruh sikit-sikit.

Aku gunakan 1 set bahan yang aku print-out dari laman blog. Bukan dari blog aku, tapi dari blog Perak Bangkit, Gomo, Parpu Kari dan satu dua rakan gerombolan BPN.

Hasilnya ... marvellous!

Aku pesan pada petugas-petugas, bila jumpa pengundi tu jangan terus lagang cerita Bukit Gantang. Ceritalah apa pun selain politik P.59. Cerita murtabak ke, cerita tayar kereta ke. Apa-apalah. Aku yakin dua tiga minit kemudian diorang sendiri yang akan bukak cerita Bukit Gantang. Bila diorang bukak, sambut laa. Tapi jangan hentam UMNO dan jangan penaik PR. Goreng-goreng je ikut rentak. Bagi can (chance) empat lima minit, lepas tu buat-buat terkejut ada barang baik kat dalam kereta atau dalam raga/bakul motosikal. Ambik kertas-kertas tu bagi pengundi atas pagar tu tengok (dan baca).

Tau ke apa jadi?

26 confirmed undi PAS-PR. 3 belum pasti. 1 tak dapat ditemui. Memang marvellous! Tau apa sebabnya? Alkisah begini ceritanya ...

Mengikut maklumat yang aku terima tu, 30 pengundi ni jenis tak ambil pot tentang politik. Tak nampak gaya pun jadi ahli mana-mana parti. Tapi diorang ni memang komit dengan masyarakat ikut bidang masing-masing. Misalnya yang cikgu-cikgi tu memang rajin dengan program bimbingan dan motivasi pelajar. Yang kakitangan kerajaan tu pulak jenis yang aktif sukan. Yang berniaga tu selalu menderma untuk program kemasyarakatan. Cuma diorang ni tak mau join politik parti. Undi tak tau le pulak kemana peginya.

Oleh kerana tak minat politik parti maka diorang ni tak pernah layari laman web atau blog politik. Blog cyberboron diorang tak layan, blog perak bangkit pun diorang tak hingin. So diorang tak tau lah macam mana perangai orang politik BN atau PR di pentas cyber.

Bila diorang baca ayat-ayat power perak bangkit & the gang, terbeliak bijik mata. Ish ish ish! sampai lagu ni punya main politik noo ... kata cikgu berumur 52 tahun. Pendek cerita, petugas kemudian ambik laptop dari dalam kereta, on broadband dan bagi cikgu tu tengok sendiri blog perak bangkit, parpu kari, gomo dan PPC. Mengucap panjang cikgu tu.

Petugas pun ayat la sikit. Dengaq cerita depa ni makan upah. Mai pilihanraya ni pun bunyi habaq dok Hotel Syuen Ipoh nuu. MB suruh dok situ bunyi kata. Tak tau la betui ka dak.

Lagi sekali pendek cerita, lama-lama cikgu tu pulak tak boleh berhenti bersyarah. Tapi tak dak la dia maki hamun sapa-sapa. Sekadar meluahkan rasa kecewanya pada cara puak-puak tu. Ayat pi ayat mai, penutup ceritanya cikgu tu sendiri kata nak kena pi habaq kat kawan-kawan. UMNO ni melampau sungguh. Biaq kat depa, jahanam negara ni.

Petugas tak kata apa-apa dah. Diam saja.

Lagi 25 yang confirmed undi PR tu, ceritanya lebih kurang sama. Alhamdulillah. Terima kasih Perak Bangkit & The Gang! Terima kasih daun keladi.

Video : Hujah TV9 (31 Mac) - Krisis Perlembagaan Perak

Dari Laman MyMigrasi


Video dari TBODi TV9 (31 Mac 2009) Krisis di Perak? merupakan tajuk pebincangan pada minggu ini yang akan menampilkan Datuk Shafie Abdullah (Peguambela Kanan, Majlis Peguam Malaysia) , Ragunath Kesavan (Presiden baru Majlis Peguam Malaysia bagi sesi 2009/2010) & Professor Dr. Shad Saleem Faruqi (Professor Fakulti Undang-Undang di Universiti Teknologi MARA) sebagai panel jemputan. Seperti biasa, Hujah dipengerusikan oleh Dr. Mohammad Agus Yusoff (Pensyarah Kanan di Pusat Pengajian Sejarah, Politik, dan Strategi, UKM).

Analisa mudah HUJAH TV9 berkenaan krisis di Perak
Secara keseluruhan saya tidak mahu menjelaskan dengan Akta atau peruntukan Undang-undang atau perlembagaan memandangkan khusyuk mendengar pandangan undang-undang dan fakta yang dikemukakan oleh Panel.

Secara mudah, apa yang boleh saya simpulkan adalah terdapat beberapa isu-isu menarik yang kita tidak tahu yang sebenarnya terjawab didalam rancangan tadi iaitu:-

1. Kesahihan perletakan jawatan 3 Adun yang melompat parti:-

Prof Shad Faruqi menjawab tindakan membuat surat perletakan jawatan yang disediakan sebelum pemilihan calon adalah amat tidak bermoral. Analogi, kita diberi kerja pada masa yang sama kita di minta untuk tandatangan surat berhenti kerja dan sekiranya majikan tidak berpuas hati maka sewenangnya boleh dipecat. TETAPI ia boleh dilakukan.

Datuk Shafee menjelaskan surat yang ditandatangan awal tidak terpakai di dalam Public Law iaitu melibatkan rakyat. Pemimpin tidak boleh dijadikan Puppet to the expense of the public. Ianya berbeza dari contoh Perjanjian Jual Beli, Sewa Beli Kereta dll yang mana iainya adalah private law iaitu melibatkan peribadi individu tertentu sahaja. Hal ini telah diputuskan di dalam satu kes di Sarawak yang melibatkan fakta yang hampir sama.

Datuk Shafee menerangkan bahawa di dalam Kanun Keseksaan, surat yang ditandatangani tetapi tidak bertarikh yang kemudiannya di letakkan tarikh oleh pihak ketiga, maka pihak ketiga tersebut boleh didakwa di Mahkamah Jenayah atas dakwaan Pemalsuan.

Ragunath Kesavan menyatakan kuasa hendaklah dipulangkan kepada rakyat. Beliau tidak bersetuju dengan pandangan Datuk Shafee tentang tuduhan letaknya tarikh oleh pihak ketiga adalah Pemalsuan tetapi kemudiannya terdiam apabila Datuk Shjafee membacakan peruntukkan undang-undang.

2. Kuasa Sultan untuk memecat Nizar:-

Prof Shad Faruqi berpendapat bahawa didalam peruntukkan undang Perlembagaan Perak, Perlembagaan Persekutuan atau mana Undang-undang tiada yang menyatakan tentang pemecatan MB oleh Sultan, TETAPI Perlembagaan Perak di Klausa 16.4, ada dua pilihan iaitu DUN dibubarkan atau sekiranya Sultan tidak perkenankan DUN dibubarkan maka MB hendaklah meletakkan jawatan (dengan persetujuan meletak jawatan)

Beliau menambah apabila Sultan tidak perkenan untuk pembubaran DUN, maka Nizar pada masa itu dititahkan meletak jawatan. Maka titah baginda agar Nizar hendaklah letakkan jawatan adalah selari dengan peruntukkan klausa 16.4 Perlembagaan Perak.

Menariknya juga, beliau berkata Nizar berkeras kononnya beliau hanya boleh meletak jawatan sekiranya satu undi tidak percaya dibuat di Dewan Undangan Negeri, pada Prof Shad Faruqi perkara ini mustahil kerana pada masa itu Speaker Sivakumar (Prof Shah Faruqi menggunakan perkataan ’spoiler’ merujuk kepada Speaker Perak* menunjukkan beliau memihak atau cenderung menyokong kerajaan BN) tidak akan samasekali memanggil apa-apa sidang Dewan Undangan Negeri untuk melakukan undi tidak percaya terhadap Nizar tersebut kerana telah jelas pada masa itu majoriti ahli-ahli DUN menyebelahi BN.

Juga menarik, Datuk Shafee menyatakan Nizar gagal memaklumkan kepada Sultan kenapa perlunya satu pembubaran Dewan Undangan Negeri. Sebab utama NIzar memohon pembubaran menurut Datuk Shafee ialah kerana dia gagal mendapat kepercayaan majoriti daripada ahli-ahli DUN. Hal ini tidak dinyatakan kepada Sultan.(dalam surat kepada Tuaku Sultan ada dinyatakan)

Ragunath Kesavan cuba menjawab persolan yang dibincangkan, beliau mengulangi kuasa hendaklah dipulangkan kepada rakyat..

3. Hak siapa menentukan kesahihan peletakan Jawatan Adun? Speaker atau SPR?

Kuasa menentukan kesahihan perletakan jawatan dipersetujui oleh Datuk Shafee bahawa adalah dibawah bidangkuasa SPR tetapi sekiranya tidak berpuas hati boleh dicabar di Mahkamah tetapi telah terdapat satu kes yang diputuskan di Mahkamah Persekutuan bahawa SPR mempunyai kuasa. (beliau menyatakan peruntukkan undang-undang dan kes)

Ragunath Kesavan cuba mengatakan kuasa menentukan kekosongan kerusi DUN adalah kuasa speaker. Beliau yang nampak lebih berhujah dengan fakta yang menyebelahi rakyat nampaknya sentiasa diketepikan.

Prof Shad faruqi berhujah berdasarkan peruntukkan Perlembagaan Perak dan Persekutuan, SPR mempunyai kuasa.

4. Adakah Speaker ada kuasa untuk memanggil sidang tergempar dewan?

Prof Shad Faruqi kata ada kuasa sekiranya sidang terdahulu ditangguhkan (adjourn sine dine) tetapi tidak boleh sekiranya ianya ditamatkan (prorouged) ianya hendaklah melalui persetujuan Sultan.

Namun begitu, Prof Shad Faruqi menegaskan persidangan dewan di luar dewan boleh sah tetapi persidangan Dewan yang dibuat dibawah pokok tersebut tidak mempunyai Notis yang dikeluarkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri. Notis adalah satu keperluan mandatori yang wajib dipatuhi didalam memanggil persidangan Dewan. Secara tersiratnya, Prof Shad Faruqi menyatakan bahawa persidangan tersebut tidak sah.

Datuk Shafee menyatakan bahawa adalah menjadi satu amalan dimana-mana Dewan Undangan Negeri pun bahawa persidangan Dewan akan ditangguhkan (adjourn sine dine), namun begitu, walau ditangguhkan mengikut amalan biasa juga consent atau perkenan Sultan adalah dirujuk. Datuk Shafee ada merujuk kepada Arahan Tetap Dewan (standing order) berkenaan hal tersebut. Beliau merujuk Sidang Dewan yang terakhir adalah bulan September( November?) lalu. Maka, melalui jarak jangkamasa yang panjang, Sidang Dewan hendaklah hanya boleh dipanggil selepas mendapat perkenan Sultan. Ada beberapa perkara lain yang ingin ditambah oleh Datuk Shafee tetapi Prof Agus telah merujuk kepada persoalan lain.

Ragunath Kesavan tidak diberi peluang memberi pandangan kerana mungkin Prof Agus merasakan beliau lebih cenderung menyebelahi rakyat.
—————————————–
Apa pandangan anda tentang kedua-dua belah pihak iaitu Prof Shad dan Mr.Ragunath bersetuju bahawa jalan terbaik bukan penyelesaian mahkamah tetapi kembalikan kuasa pada rakyat melalui pilihanraya? Bukankah itu jalan terbaik?

Apakah cadangan Dato Shafie menggunakan peruntukan darurat penting dalam kes Perak sebegini? Saya kira menggunakan peruntukan darurat adalah sesuatu yang tidak masuk akal dan barangkali boleh menimbulkan kemarahan rakyat.

Bagaimana notis nak dikeluarkan kalau setiausaha kerajaan negeri pun turut bersubahat dgn kerajaan persekutuan.

Kenapa nak gunakan jalan yang berbelit macam diputarkan oleh Dato Shafie sedangkan jalan terbaik, paling mudah dan adil adalah kembali kepada rakyat.

Lawak Antarabangsa

LAWAK BUKIT GANTANG

Sebentar tadi saya baru sahaja menonton berita TV 3 suku. Saya dan isteri ketawa terbahak-bahak menonton berita itu. Kalau nak bodek UMNO/BN pun, biarlah nampak cerdik sikit.

Lawak satu

TV3 suku kata: Kempen BN semakin rancak. Banyak cawangan baru UMNO ditubuhkan di Bukit Gantang.

Kah... kah... 50 tahun dah merdeka, rupanya kat Bukit Gantang banyak lagi cawangan UMNO tak tertubuh. Berita tadi beri gambaran seolah olah Pakatan Rakyat dah menguasai Bukit Gantang sejak merdeka 1957. Semua tempat adalah kubu Pakatan Rakyat. Padahal Pakatan Rakyat hanya menang di Bukit Gantang bermula Mac 2008. Sebelum ni Bukit Gantang adalah kubu BN.

lawak dua

TV3 suku kata: Masyarakat India semakin memberi sokongan pada BN. Mereka terpinggir sejak berbelas-belas tahun yang lalu tanpa bekalan air.

Pakatan Rakyat baru memerintah 11 bulan, sedangkan mereka dah dinafikan hak mendapat bekalan air berbelas-belas tahun... Apa punya berita ni. Siapa yang menafikan hak mereka dapat bekalan air berbelas-belas tahun yang lalu. Bukankah berbelas-belas tahun lalu BN adalah pemerintah di Perak.

Lawak tiga

TV3 suku kata: Calon BN Bukit Selambau membuat kenyataan, rakyat perlukan kerajaan yang kuat bela rakyat. Kemenangan beliau akan mewujudkan kerajaan yang kuat untuk membela rakyat.
Untuk makluman kalau Calon BN menang kat Bukit Selambau, mereka tetap tak dapat bentuk kerajaan. Calon BN lupa bahawa BN di Kedah adalah pembangkang. Itulah ... lama sangat jadi kerajaan ... lupa BN dah kalah di Kedah. Kalau rakyat nakkan kerajaan yang kuat PR mesti diberi kemenangan.

Tuesday, March 31, 2009

Nizar rancang insiden 'rampas' mikrofon? , Dun Perak siapa pula rampas ?

BN menggunakan DOR Kg . Air Mati di Parlimen Bukit Gantang

kelulut@telokbakong.com

31.03.09

Datuk Dr Zambry Abdul Kadir percaya Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin telah merancang untuk menimbulkan suasana tidak senang di Masjid Simpang malam kelmarin ketika Barisan Nasional (BN) menganjurkan majlis solat hajat dan bacaan Yassin.

Sebaliknya pula Ds Ir Nizar yang juga calon PAS kerusi Parlimen Bukit Gantang menegaskan, beliau "tidak merampas" kuasa ketika majlis membaca Yassin dan solat berhajat di Masjid Simpang.

Kenapalah susah sangat ' rombongan melayu umno bersatu ' mencari modal kempen .Isu baca yasin pun mahu dipolitikkan. Kes imamkan solat pun mahu dijadikan agenda kempen.


Isu titik bengik lagi bongok amat menarik perhatian jentera BN . Kepada Dr Zambry , memang anda seorang lulusan UIA tetapi jika ahli kariah yang sudah tidak mahu berimamkan MB yang baru apakan daya .

Terimalah sahaja , kenapa Datuk malu dihadapan timbalan presiden umno yang baru ?.

Redhalah yang rakyat menolak MB yang mendapat kuasa secara ' segera ' macam mee segera !.Yang baik untuk ' kesihatan '.

Jangan buat - buat lupa ,YANG MERAMPAS KERAJAAN PAKATAN RAKYAT itu siapa ?


Kes mikrofon pun mahu kecoh jauhilah pemikiran yang sedemikian beku.Tak dapat pegang mikrofon sudah melompat - lompat .


Esok lusa Imam Masjid Simpang buat pengakuan terbuka ala Ramlang Porigi .Alamatnya lingkuplah lagilah UMNO .


www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Monday, March 30, 2009

Moh Kita Bagi Najib,Zahid,Zambry dan BN MALU BESOOOORRR!!!


Menurut informer TBO calon bebas Bukit Gantang Saudara Kamarulmizu adalah seorang peniaga di bawah Jambatan Nordin Parit- Belanja.Info memberitahu wang pertaruhan telah dibayar oleh juak2 umNO dan bertujuan untuk memecah undi sahaja.

Dari sambutan rakyat terhadap Dato Seri Ir. Nizar semalam bermimpilah umNO ingin merampas semula Parlimen Bukit Gantang yang kununnye dipinjamkan kepada PAS seperti kata Zahid Hamidi.Selepas pengesah ketiga-tiga calon semalam kami terlah meronda seluruh kawasan Parlimen Bukit Gantang.

Menurut seorang penduduk tempatan calon BN Isamail bukan calon pilihan Najib kerana ia orang Zambri.Ketua Bahagian Umno Bukit Gantang telah di ketepikan.Ia pasti mewujudkan suasana peperangan sesama sendiri dalam umNO.Jentera PAS dibantu oleh PKR dan DAP dari seluruh negara telah bekerja keras dengan semangat yang tinggi.Ini berbeza dengan pondok panas umNO yang suram sahaja.

Penggunaan DOR oleh umNO di beberapa tempat menunjukkan mereka sentiasa melanggar undang-undang.Di laporkan kehadiran penyokong yang sedikit di semasa penamaan calon telah mengusarkan Ketua Perhubungan Negeri umNo Najib Tun Razak.Raja sesumpah Ezam dan rakan2nya bekas PKR di gunakan dalam kempen-kempen di Bukit Gantang.Berhasilkah setelah senjata ini tidak ampuh melawan aura PR di 2 PRK terdahulu.Populariti,imej dan persepsi Ir.Nizar sukar di tandingi malah kalau diletakkan Najib sendiri pun pasti Najib tersungkur.

Walaupun kita sudah yakin akan kemenangan di Bukit Gantang usaha gigih harus dilakukan agar umNO dan BN malu BESOOORRRRR!!!7 April kita gandakan lagi penyokong menyambut kemenangan.....

Penjelasan Nizar mengenai isu ‘rampas masjid’
Pohon sembah derkaha!

Hari penamaan calun PRK P059 Bkt Gantang bejalan lancar dengan sedikit huru hara sewaktu saya dan isteri bersama-sama pimpinan PAS lain memasuki pintu pagar dewan perbanadaran Taiping jam 8.45pagi.

Namun sewaktu pergi menunaikan solat maghrib di Masjid Simpang, saya diminta oleh imam Tuan Hj Hisham untuk mengimamkan solat tersebut dan saya bersetuju. Sewaktu masuk kemasjid saya diberitahu Tan Sri Muhyidin Yasin, Timb Presiden UMNO, dato Zambry Kader , calun Ismail Saffian dan ramai lagi pimpinan UMNO pusat dan negeri juga ada bersama. Pimpinan UMNO berada disaf pertama.

Pada rakaat pertama saya telah membaca ayat "wa'tasimu bihablillahi jamiian, walaa tafarraqu.... " dan rakaat kedua surah Al-kaafirun.

Selepas solat saya membaca doa termasuk doa Qunut Nazilah yang turut diaminkan oleh semua ma'mum termasuk pimpinan tinggi UMNO.

UMNO menganjurkan solat hajat dipimpin oleh seorang imam impot, Hj Jama'iy namanya. Habis solat, imam Hj Hashim bangun dan berucap dihadapan dgn menyebut nama pimpinan UMNO Tan Sri Muhyiddin dan Dato' Zambry. Nama saya juga disebut dan diraikan.
Imam telah mengundang saya menyampaikan tazkirah dengan memberi Tafsir ayat Quran yang saya baca pada rakaat pertama solat maghrib sebentar tadi.

Namun beberapa pimpinan UMNO setempat telah protes termasuk penasihat masjid (pakai songkok tinggi) yang menghalang dan mengarah supaya terus adakan majlis baca yaasin, berlaku sedikit komosi (commotion). Saya mengelak bagi memelihara suasana.

Habis baca yaasin saya pergi bersalam dengan Dato Zambry dan dia nampak berang dan menyatakan kepada saya , kenapa menggunakan masjid berpolitik dan tak sepatut saya jadi imam tadi. katanya lagi dengan nada kuat dan marah, "jika mahu jadi imam saya bolih jadi imam, jika nak tafsir saya bolih tafsir". Saya tersenyum dan relaks sahaja dan terus meninggalkan majlis untuk acara lain . Hujan sungguh lebat ketika itu. Semua makmum melihat dan menyaksikan adegan kelakar dan "ajaib" tersebut dan ramai makmum mengiringi saya sewaktu meninggalkan masjid. Sekadar makluman! Doakan PR menang besar di P059 Bkt Gantang.

Posted by Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin

Sunday, March 29, 2009

Gambo Penamaan Calon Di Bukit Gantang

Ni mau ada dalam 10K orang ni...
Gambo ni pulak mau 100 orang kot

Jalan masuk ke Pusat Penamaan Calon yang sentiasa sesak dengan penyokong PR
Pokok Vannila Pertama di Malaysia...Hak milik kekal En. Wahab..penaja Majlis Bersiram TBO..terima kasih En.Wahab dan Keluarga di Kg. Air Terjun
umNO menggunakan DOR?Mana aci..
Mee Udang Selera Malam

Sikit jer Penyokong BN


Markaz Pas Kg. Air TerjunAnggaran dalam 50K penyokong PR,BN dalam 5K tu pun termasuk FRU ler(rasa korang lagi kut)

Laungan KJ rasuah ,akan bergema di Bukit Gantang ?

kelulut@telokbakong.com

29.03.09

Nampaknya" rumah sudah siap, tapi pahat masih berbunyi " inilah gambaran terkini tentang perhimpunan rombongan orang umno pada tahun ini.Pak Lah akan pencen lebih awal itu kehendak mereka.

Presiden rombongan melayu bersatu yang baru DS Najib sudah mendapat kerusi idaman.

Tetapi misteri kematian ' Cucu Genghis Khan ' mencalarkan reputasi beliau.Kita tidak menuduh Najib melakukannya .Alangkah baiknya Najib membersihkan namanya melalui perundangan .


Satu lagi kerusi panas umno juga telah dimenangi oleh pemuda rembau iaitu Khairy jamaluddin. Kemenangannya penuh keajaiban mana tidaknya , jumlah undi hanya 790 tetapi masa yang diambil selama enam jam.

Calon yang dikalahkannya adalah mukhriz dan Khir Toyo .Pada malam pengumuman kejayaan YB Rembau itu kecoh hingga 100 polis menjadi benteng menahan amukan penyokong Mukhriz.

Laungan KJ rasuah ! , KJ rasuah !....bergema tetapi kita yang menonton dai kaca TV hanya melihat aksi peluk memeluk .Siapa yang pendek terciumlah ketiak pasangan masing - masing .

Nasib baiklah ada blog dan bloggers maka dapat berita amukan' pemuda berani berubah' ditonton .

Tun Che Det nampaknya masih ' berbulu ' melihat menantu pak lah itu .


"Ini menjadi soalan bukan daripada saya seorang tetapi oleh semua orang ramai. Tak usahlah Perdana Menteri bercakap berkenaan dengan menolak rasuah kerana menantu yang perasuah diberi keistimewaan luar biasa.

"Ini juga menghakiskan lagi kepercayaan rakyat kepada Umno. katanya .

Beliau yang juga mantan presiden Umno itu berkata, hukuman yang dijatuhkan ke atas orang berkenaan tidak setimpal dan tidak adil "kerana orang lain yang didapati bersalah sama sepertinya, tidak dibenar bertanding".

"Tidak pernah terjadi orang yang dikenali dan diakui umum sebagai perasuah oleh Lembaga Disiplin, oleh parti dan oleh orang ramai, dipilih dan dijunjung tinggi sebagai ketua.

Inilah kenyataan paling pedas dari Tun .Nampaknya umno masih belum selamat dari serangan Dr mahathir .

PRK semakin hampir apakah khairy dijadikan kambing hitam oleh umno jika tewas ?.


Terkini, bekas ketua pemuda umno Hishamuddin yang kini naib presiden dilantik sebagai penasihat pemuda bagi 3 prk .

Apakah maksudnya anda jawab sendiri .
www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

BN sudah ketandusan idea di Parlimen Bukit Gantang

Rajinnye FRU ni koje kome...deme ni kene bagi bonus!!
Ni Banner paling cun ..wakaka
Kuat ler kome dapat jalan tar baru...ngundi ler PAS compom dpt jalan baru lagi hahaha..


Oleh Msinc

Semalam,penulis telah berkesempatan untuk bertandang ke kawasan Parlimen Bukit Gantang bersama dengan pendokong Pakatan Rakyat,Encik R.Azmie.Sesungguhnya lawatan yang singkat ini,telah banyak menyingkap pekung Barisan Nasional dalam usahanya untuk menawan kerusi ini.Kelihatan banyak projek segera sedang dilaksanakan,terutama penurapan jalan diseluruh kawasan Parlimen.Ironinya,penurapan jalan ini bukanlah dibuat secara keseluruhan,tetapi hanya sepanjang 100 meter sahaja.Nampaknya BN tak pernah menjadi cerdik.Pengundi Bukit Gantang takkan terpedaya dengan taktik lama tersebut.Jabatan Polis dan FRU pergunakan dengan sebaik mungkin oleh BN,kononnya untuk menjaga keselamatan dan keamanan.Ini dapat dilihat dari deretan kenderaan dari FRU dan Polis ditapak dimana DS Anwar dijangka akan memberikan ceramah.Permit ceramah untuk P.Rakyat diluluskan sehingga hari pernamaan calon.tetapi kalau Umeno buat ceramah,mereka benarkan tanpa ada masalah.Alasannya ceramah dibuat di Dewan.Kalau difikir secara logik,ceramah Umno sememangnya sesuai di buat di Dewan sebab bilangan yang hadir tidak ramai lebih kurang 50 hingga 100 orang sahaja.Tetapi ceramah Pakatan Rakyat tidak boleh diadakan di Dewan,tak muat.Hadirin biasanya ramai,puluh puluh ribu.

Bercakap mengenai Dewan Orang Ramai,BN atau Umno telah menjalankan kerja jijik dan tidak bermaruah dengan mengunakan Dewan Orang Ramai sebagai markas atau bilik gerakan mereka.Mungkin ketua – ketua mereka tidak cukup cerdik untuk membezakan mana satu hak rakyat,mana satu harta benda Umno.Mungkin mereka tak pernah belajar erti demokrasi yang sebenar.Ramai yang pandai politik kedai kopi saja..tapi bila bercakap seperti tidak ada lagi orang yang bijak kecuali dia.Mungkin ini lah saf ampuh yang diinginkan oleh Najib.Kejadian ini berlaku dibeberapa tempat di Bukit Gantang.Walaubagaimanapun kepimpinan Pakatan Rakyat telah membuat lapuran tentang perkara ini.Penulis yakin sangat sangat,pihak berkewajipan yang gajinya dibayar oleh rakyat ini, akan menjalankan tanggungjawab mereka secara adil dan menghalau keluar BN dari Dewan Orang Ramai tersebut…he…he.

Perbuatan menanggalkan poster turut berlaku.Perkara ini dilapurkan oleh petugas petugas dari Pakatan Rakyat.Bukan sahaja banner atau sepanduk menjadi mangsa.Tetapi yang terbaru ialah poster poster filem yang bakal ditayangkan di Panggung Wayang di Pekan Taiping dan Changkat Jering.Poster filem yang paling teruk disabotaj ialah filem yang mengisahkan perjalanan hidup seorang wanita dalam mencari cinta dan menuntut hak haknya sehingga nyawanya tergadai.Pekara ini menyebabkan taukeh taukeh panggung terpaksa memikirkan alternative lain untuk mempromosi filem tersebut.Kemungkinan mereka akan mengunakan blog atau website selepas ini.

Msinc-memang berminat tengok filem yang bermutu tinggi.Harap para pelakon filem ini akan dapat anugerah filem antarabangsa.Monggolia musti kasi award punyer…

Linkwithin