Saturday, November 10, 2012

Siapa Bakal Calun BN/UMNO Untuk DUN Bota?                   Cawangan cawangan Umno dalam Dun Bota, Parlimen Parit dikatakan sedang "bergolak" ekoran pemilihan calon pilihanraya bagi Dun itu yang kian kontroversi.Umno masih belum bertindak untuk mengistihar siapa wakil mereka pada kali ini.Mengapa calun tidak boleh didedah awal.Ini menunjukkan bahawa Umno Parit memang berpecah pecah.Umno amat takut jikalau terdapat sabotaj dari kalangan ahli jikalau pemimpin mereka tidak dicalonkan. Pada tahun 1999 dapat dilihat bahawa calun calun BN telah  tewas 0-3 ditangan Barisan Alternatif.Ini adalah kerana ahli Umno telah memberikan undi kepada BA.Akibatnya Menteri pun tewas disini.

                  Terdapat beberapa pemimpin lama Umno Bahagian yang ternanti nanti untuk dicalunkan.Ini termasuklah seorang pemimpin dari Kg. LamborKiri dikatakan akan begitu kepingin untuk menjadi Yang Berhormat.Pemimpin ini sudah diwar-warkan sebagai calon Dun Bota sejak pilihanraya umum1999 , 2004 dan 2008  yang lalu. Beliau dikatakan mempunyai pengaruh yang kuat sekitar Kg. Pasir Sena, Kg. Lambor Kiri, Kg. Bakong, Kg. Kuchai, Kg. Teluk Kepayang, Kg. Ekor Bota dan Kg. Bota Kiri.Tetapi nasib sentiasa sahaja tidak menyebelahi beliau.Dari apa yang diperkhabarkan,para penyokong nya di beberapa cawangan akan mengundi pembangkang dalam pilihanraya akan datang sekiranya beliau tidak terpilih menjadi calon kali ini.Mereka difahamkan sudah jemu terhadap pimpinan atasan yang sentiasa mencalonkan orang yang tidak bersangkutan dengan Umno Bahagian .Misalnya Dato Nasharudin bukanlah aktif di Parit sebelum dia menjadi Adun.

                Dalam perkembangan lain, dari tinjauan  yang dibuat mendapati para penyokong Adun Bota sekarang,  akan bertindak mengundi pembangkang seperti pilihanraya umum 1999 sekiranya Adun tersebut digugurkan dalam pilihanraya kali ini.                   "Kami mahu Datuk Nasharuddin Hashim terus menjadi wakil kami pada PRU 13. Bagilah dia peluang lagi,janganlah diungkit lagi peristiwa beliau melompat kesebelah sana tu... Jangan memandai mandai  nak gugur orang.Kami tak boleh terima  orang lain untuk pimpin kami. Kalau gugur, kami akan pastikanUstaz Zulkifli Ibrahim dari PKR yang tanding di sini menang kali ini, " tegas seorang aktivis Umno Kg. BotaKiri

             Adalah dipercayai, UmnoCawangan Kg. Teluk Bedayung, Kg Lambor Kanan, Kg. Tua Batu 16, Kg Teluk Bakong, Kg Padang Marhum, Kg. Padang Changkat dan Pekan Bota akan beralih angin jika pemimpin proksi mereka tidak dicalunkan.Ketua ketua kampong dikatakan tidak teragak agak untuk meninggalkan UMNO sekiranya Perak kembali kepadaPakatan Rakyat.

                  Menurut pemerhati politik tempatan, peluang Pakatan Rakyat di Dun Bota cerah ekoran krisis yang melanda di cawangan-cawangan Umno di Dun ini. Kata sumber itu, jika pemimpin yang dinyatakan dia  tidak terpilih, ramai penyokongnya akan mengundi calon Pakatan Rakyat.

                    Penubuhan bermacam-macam Jawatankuasa untuk mengelakkan sabotaj-mensabotaj parti oleh UMNO. Parti ini menghadapi masalah akibat kerenah yang dilakukan oleh ahli-ahlinya sendiri Jika parti itu bermasalah dalam sebegini serius bagaimana ia boleh diyakini dan diberikan mandat lagi. Maka UMNO patut diketepikan.Beri lah  Pakatan Rakyat menjaga rakyat dan negara dalam tempoh dan penggal yang akan datang ini.Sekiranya Pakatan Rakyat tidak mampu memikul tanggungjawab ini,terpulanglah pada rakyat untuk memilih pemerintah yang baru.

Bersambung lagi dengan tajuk:-FaktorFaktor Lain Penyebab KemenanganPakatan Rakyat Di Bota Part 3

Msinc- Umno seperti cacing kepanasan..ditelan mati omak ..diluah pun mati bapak ..hi..hi
              teman ada maklumat terbaru mengenai siapa akan jadi calun bn nih..nanti               teman kaborkan... kali ni memang umno angat pijor..lebang libu..kalau nak cool sikit..dengor le lagu libang libu kat atas tu...kate kawan teman ..kalaulah orang ini yang bertanding..PR kompom menang...kita doakan kemenangan Pakatan Rakyat.Teman tak nak lah cakap takbur,Tapi Negeri Perak ni ..insyAllah dapat balik..


Sham Kamikaze Ikon Baru Anak Muda

                   Sham berdakwah dengan cara yang disukai oleh anak muda di Kg
                   Layang Layang Kiri,Parit Perak.Ustaz Azhar Idrus adalah mentor beliau.

                     Menunjukkan kebolehannya bermain gitar lagu ciptaan sendiri

                        Alunan muzik yang mengasyikkan..muzik dibenarkan dalam
                         Islam,Asalkan tidak melalaikan


                          Bergambar kenangan dengan peminat peminat yang sentiasa
                           memberi sokongan kepada beliau.

Friday, November 9, 2012

Calon Pakatan Rakyat Boleh Menang Di Bota


                          Pelbagai spekulasi telah dibuat untuk meramalkan suasana politik di Perak Tengah.segala gala ramalan telah dibuat dan menimbulkan tandatanya penduduk setempat.Kawasan DUN Bota telah dilanda seribu persoalan dan pelbagai pertanyaan yang masih belum terjawab.Untuk pengetahuan umum, pengundi dalam Parlimen Parit memang dikenali cukup terbuka dan sentiasa bersedia bukan menukar selera sekiranya ada yang tidak kena kepada mereka atau memcabar maruah diri.Orang daerah ini sangup berkorban apa sahaja jikaianya melibatkan hargadiri dan prinsip diri.Dalam tahun tahun 50 dan 60an,bangsa asing agak khuatir untuk masuk kedaerah ini kerana berlakunya beberapa peristiwa berdarah dalam keadaan dimana penduduk tempatan perlu mempertahankan agama dan keluarga mereka.Mereka telah melalui perbagai jenis penderitaan dan kesusahan.Semuanya ditempuhi dengan sabar dan penuh kerelaan

                        Penduduk Bota boleh berubah dan akan berubah pada PRU 13 ini,berdasarkan beberapa faktor yang logik dan boleh diterima pakai.Antara sebab yang utama ialah perpecahan yang berlaku didalam Umno itu sendiri. Seperti  yang kita tahu Umno memang tidak pernah bersatu.Saat perpaduan penuh Umno ialah disaat ianya ditubuhkan dan disaat ianya dibubarkan.Dalam Umno Parit, pemimpin mereka sering berebut rebut untuk memegang jawatan.Sebab itulah semasa PemilihanUmno,politik wang berleluasa.Wang bagai udara yang disedut,ianya bertukartangan begitu mudah.

                        Keadaan ini menerangkan mengapa berlaku pertarungan yang begitu sengit untuk merebut tempat menjadi perwakilan ke Bahagian.Budaya rasuah ini sebenarnya telah bermula dari peringkat cawangan lagi.Ianya kian hebat di Peringkat Bahagian dan seterusnya di peringkat Pusat.Kita akandapati mana mana calon yang mempunyai kuasa wang akan senang memperolehi kemenangan.Kita perhatikan anak cucu Tan Sri Noah sentiasa akan menang dalam setiap pencalonan yang ditandingi oleh mereka.Ini adalah kerana mereka mempunyai peruntukan dana yang besar untukdiberikan pada perwakilan-perwakilan yang telahdi pilih pada peringkat Bahagian.

DUN Bota mempunyai Jumlah Pengundi: sebanyak 14,389, Peratusan Kaum: M: 98.79% C: 0.28% I: 0.9% L: 0.03% (Data PRU 12).Untuk Keputusan PRU 12 adalah seperti dibawah:-


N 39 Bota

Dato Nasarudin Hashim (6556 undi)
Tuan Haji Usailli Alias (4488 undi)
Majoriti: 2068
Jumlah undi: 11,301
undi rosak: 257
Peratus mengundi:78.54 %
Penyandang: Che Ri Daud
Majoriti:1729 undi 

Akan Bersambung dibahagian kedua.

Msinc-Belajar dari pengalaman dan ilmu.bagai lampu penyuluh hidup dalam kegelapan.

Thursday, November 8, 2012

ROCK YOU LIKE A HURRICANE...SHAM KAMIKAZE TURUN PERAK..


           Sham Kamikazi seorang guitarist dan pencipta lagu terkenal tanah air dijangkakan akan mengadakan ceramah dan bersantai bersama peminat.Pada 9 hb November 2012.Beliau akan berada di Surau Bandar U Seri Iskandar untuk bersolat Maghrib.Pada pukul 9.30 beliau akan memberikan ceramah dan bersantai di Kampong Layang - Layang Kiri.Jom kita beramai ramai kesana.TBO akan membuat liputan berita..sila lah kesana...sana..sana...

Msinc- Sokong artis masuk Pakatan Rakyat.

Putar belit kenyataan Izzah, media Umno Dpersoalkan – Pengerusi Shura


Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Abdul Ghani Shamsudin mempersoal tahap kewarasan media Umno apabila sanggup memutar belit kenyataan Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar sehingga ada yang mempertikai akidahnya.

Katanya, media Umno seolah-olah diperalat supaya memesongkan pemikiran rakyat kepada parti pemerintah semata-mata pilihan raya semakin hampir.

“Media Umno dah dekat-dekat pilihan raya ini, tahap kesiuman mereka semakin rendah. Oleh kerana itu, kita kena check (semak) dulu apa yang disiarkan mereka.

“Kalau mereka tak tahu pasal agama, jangan berani putar belitkan kenyataan terutama melibatkan soal agama,” katanya ketika dihubungi.

Tegas beliau, tiada apa yang perlu diisukan berhubung kenyataan Nurul Izzah sedangkan beliau hanya menyebut perkara asas dalam surah al Baqarah mengenai beragama.

“Apa yang diperkatakan Nurul Izzah itu betul, cuma mereka (media) putar belit. Tindakan mereka mengaitkannya dengan isu murtad sama sekali tidak betul kerana isunya sekarang kebebasan agama.

“Murtad isu lain…maksudnya ia tertakluk kepada yang sudah beragama Islam. Jadi kenapa media kaitkan isu ini pula,” jelas beliau.

Abdul Ghani berkata, tujuan sebenar media kawalan Umno bukan mahu membela agama, tetapi demi menjaga pemerintah yang di ambang kebangkitan rakyat.

“Tujuan media Umno itu jelas, mereka dipulun setiap hari untuk cari kesalahan parti pembangkang. Sebab itu mereka gunakan media BN untuk burukkan Pakatan Rakyat,” ujarnya.


http://www.keadilandaily.com/?p=39061

Wednesday, November 7, 2012

Nurul Izzah mahu saman,Asri bela Nurul Izzah..TBO Sokong..

Tuesday, 06 November 2012 admin-s
E-mail Print PDF
Digg!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!MySpace!Yahoo! Twitter!LinkedIn! 
http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.43871.1335611924!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_400/image.jpg
(Sinar Harian) - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mahu mengambil tindakan perundangan ekoran laporan media beliau mengeluarkan kenyataan rakyat tidak harus dipaksa mengamalkan ajaran tertentu termasuk kepada orang Melayu.
"Peguam akan mengambil langkah seterusnya," ujar Nurul Izzah menerusi laman mikro Twitter milik beliau.

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) semalam memaklumkan mungkin akan memanggil Ahli Parlimen Lembah pantai itu untuk membantu siasatan.

Pengarah Jais, Datuk Marzuki Hussin berkata, tindakan itu hanya boleh diambil sekiranya pihaknya menerima maklumat berhubung perkara tersebut.

“(Kenyataan itu) serupa juga dengan kenyataan semua agama adalah sama. Ia salah, mana boleh semua agama sama. Islam lain, Tuhan sudah kata Islam adalah sebaik-baik agama.

“Kalau ada rakaman itu minta dipanjangkan kepada kita. Tak semestinya ada laporan, maklumat (sudah) cukup, kita boleh bertindak. (Setakat ini), kita tak dengar maklumat itu lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Nurul Izzah yang didakwa membuat kenyataan itu sebagai menjawab soalan peserta sama ada orang Melayu perlu diberikan kebebasan beragama sama seperti orang bukan Melayu dalam satu forum di Subang Jaya, Sabtu lalu.

Terdahulu media melaporkan, Nurul Izzah dipetik sebagai berkata: “Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama… mengapa sesetengah pihak rasa bersalah, perkara ini (kebebasan agama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, sepatutnya diguna pakai secara sama rata."

Bagaimanapun, beliau dilaporkan tidak menyatakan orang Melayu sepatutnya diberikan hak dari segi undang-undang berkaitan kebebasan beragama.

Nurul Izzah menerusi blog beliau, www.nurulizzah.com berkata, beliau mengucapkan ribuan terima kasih atas pertanyaan lanjut yang diterima beliau ekoran kenyataannya di dalam forum “Islamic State: Which version? Whose responsibility?” sebagai seorang panelis.

"Sewaktu sesi soal jawab, salah satu soalan ditanya kepada saya berkait isu paksaan dalam agama melibatkan masyarakat Melayu.

"Jawapan saya menegaskan ungkapan – “Tidak ada paksaan dalam agama (Islam)….” – daripada ayat suci Al Quran, Surah Al-Baqarah, ayat 256. Ungkapan ini merangkumi seluruh umat manusia.

"Namun ditambah, saya berpegang pada pendirian umum sedia ada, iaitu setelah memeluk Islam, seorang Muslim tertakluk dengan Syariat Islam; sebagaimana seorang warganegara tertakluk dengan Perlembagaan Persekutuan,"katanya.

Menurut pemimpin PKR itu lagi, beliau kesal terhadap percubaan memutarbelitkan kenyataannya yang kelihatan seolag-olah meremehkan soal aqidah "atau mudah menerima orang Islam yang memilih untuk murtad."

"Saya cenderung mendukung program pendidikan dan dakwah untuk memperkukuh aqidah dan meningkat kefahaman terhadap Islam.

"Saya berdoa agar Allah SWT memberi petunjuk dan hidayah kepada semua, demi kesejahteraan bersama," tulis beliau lagi.

Ekoran kenyataannya Nurul Izzah turut dikecam oleh Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Pahang yang menganggap beliau sebagai menggadai agama.

Ketua Penerangannya, Muhammad Faiz Hashim berkata, kenyataan itu tidak wajar dikeluarkan seorang Islam seperti Nurul Izzah, sebaliknya beliau perlu mempertahankannya.

Asri bela Nurul Izzah

KUALA LUMPUR, 7 Nov ― Bekas Mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin membela Nurul Izzah Anwar kerana berdasarkan pemerhatian beliau menerusi rakaman video, kenyataan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengatakan tidak boleh memaksa mana-mana pihak dalam beragama. Menurutnya, kenyataan seumpama itu mungkin boleh memberi pelbagai reaksi.
“Beliau mengulas soalan mengenai kebebasan beragama. Di situ, mungkin berlaku salah tafsiran kerana ia tidak diterangkan dengan mendalam.
“Kerana itu, beliau telah menghubungi saya untuk menjelaskan maksud kenyataan tersebut.
“Selepas menonton video tersebut, boleh dirungkaikan kepada dua perkara iaitu pertama dari segi beragama dan kedua penghayatan agama Islam di mana tidak ada paksaan,” katanya dipetik dariSinar Harian Online.

Tuesday, November 6, 2012

Panas Hati,Projek TBO Di Sabotaj Oleh Gerombolan.

                  Projek Sumbangan Yang Dijalankan Pada Tahun 2009

            Seperti amalan setiap tahun tahun yang lalu,Projek Amal Sumbangan Telok Bakong bakal mengisi slot aktiviti untuk tahun ini.TBO telah menyenaraikan lebih kurang 20 orang  penduduk yang tidak berkemampuan dan Orang Kurang Upaya untuk diberikan sumbangan.Pada tahun ini bakal penyumbang ialah Ustaz Zulkifli Ibrahim,iaitu calun yang bakal menandingi kerusi DUN Bota dari Parti Keadilan Rakyat.Beliau secara lisannya telah bersetuju membekalkan 20 hamper untuk diserahkan kepada warga Telok Bakong yang terpilih.Sebenarnya projek sumbangan ini telah dijalankan beberapa kali semenjak lahirnya blog Telok Bakong Online.Sambutan dari masyarakat adalah begitu mengalakkan,sehingga ada yang bertandang ke rumah bertanyakan jikalau ada sumbangan di keluarkan oleh TBO.(Tahun tersebut TBO tidak menjalankan aktiviti ini)
                                                    Part 2

               Berita tentang tujuan Ketua Penerangan PKR Perak ini telah tersiar dalam posting Kami Mahu Pemimpin Macam Ini.Rupa rupanya berita ini telah diselia dengan begitu teliti oleh puak gerombolan.Mereka merasakan ini adalah suatu ancaman kepada partai mereka.Sebagai tindakan susulan,mereka telah menghantar komrad komrad ke setiap rumah penerima sumbangan TBO.Dari siasatan yang dilakukan oleh pihak TBO,kedatangan gerombolan adalah untuk memberi amaran supaya warga kurang kemampuan ini  tidak menerima sumbangan tersebut dengan alasan ianya di sumbangankan oleh PKR iaitu parti  ORANG JAHAT.Orang kampung digesa menolaknya dan disertai dengan ugutan bahawa mereka akan disenarai-hitamkan dari mendapat apa apa bantuan dari partai gerombolan.Beberapa orang penerima telah terpengaruh lantas membuat penolakan terhadap sumbangan ikhlas Ustaz Zulkifli itu.Tindakan TBO selanjutnya ialah mengantikan nama nama mereka dengan nama penduduk lain yang sudi menerima.Barang harus diingat pemilihan penerima yang dilakukan oleh TBO bukan lah berdasarkan pegangan politik,TBO tidak mengira samada ianya penyokong Umno atau PR.Kateria utama ialah kesusahan penduduk.

                 Mengapa tindakan sedemikian diambil oleh puak gerombolan?.Kalau penulis menjadi mereka..(sekadar beri idea..)Penulis tidak akan bertindak melarang penduduk mengambil sumbangan.Malah penulis akan mengalakkan lagi.Kemudian penulis akan mengadakan projek yang sama tetapi dalam bentuk yang lebih besar dari anjuran TBO..senang citer,kalau TBO beri sumbangan sebanyak RM 200,pihak gerombolan berilah RM 400..rakyat akan rasa gembira...dan kemungkinan besar akan mengundi partai gerombolan.Perlakuan gerombolan seperti ini akan mengakibatankan warga emas akan beralih menyokong PR.Mereka bukan lah golongan yang boleh diijak-ijak.Mereka hidup secara bermaruah dan berperinsip dan partai gerobolan telah memperlekehkan nilai diri mereka.Mereka akan ajar partai gerombolan pada PRU 13 dan PRU,PRU yang seterusnya..


Msinc-Gambar diatas menunjukkan salah seorang Tim TBO menghulurkan sumbangan kepada salah seorang warga Telok Bakong.Kira-kira 3 minggu lepas ,balu  ini telah pun menyahut panggilan Illahi.Nama anak anak beliau yang yatim piatu tersebut ada dalam senarai TBO untuk diberi sumbangan.Sanggupkah puak gerombolan menghalang nya???.Mungkin gerombolan tidak akan menghalang..pasal anak anak ini tidak bisa mengundi lagi....

Tujuan penulis memaparkan isu dan video klip bukan lah untuk tujuan menunjuk-nunjuk,tetapi untuk mengalakkan rakyat Malaysia berbuat kebajikan sesama insan.Paling penting ialah kita harus insaf bahawa Allah,Tuhan yang maha kaya yang memberikan rezeki kepada insan seluruh alam, bukan nya partai gerombolan.

Monday, November 5, 2012

Melabor Kat Sana ..Tutup Kilang Kat Sini,..Ajer Codek

Najib to witness signing of RM15bil railway double track project


Sunday, 04 November 2012 admin-s
E-mail Print PDF
Digg!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!MySpace!Yahoo! Twitter!LinkedIn! 
http://ridzuan1706.files.wordpress.com/2009/04/najib-tun-razak_3.jpg
(Bernama) -  Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak will witness the agreement signing for the USD$5bil (RM15 billion) electrified double track railway project to be built by a Malaysian company that will turn landlocked Laos into land link.
The master concession agreement is between the Laotian government and Giant Consolidated Ltd, the Malaysian company, to develop the 220km track from Savannakhet to Lao Bao, near the Vietnam border.
Malaysian Ambassador to Laos Datuk Than Tai Hing (pic) said Laotian Prime Minister Thongsing Thammavong would also witness the signing ceremony to be held here Monday.
Najib will arrive here this afternoon for a three-day working visit to Laos and to attend the 9th Asia-Europe Meeting (ASEM).
Than said the five-year standard gauge railway project would link the east and west of this country and turn this nation from landlocked to land link, apart from realising the Asean Connectivity by 2015 and contributing to this country's economic development.
Najib, who is also Finance Minister, will open Maybank's first branch in this country here Monday, completing the bank's presence in all the 10 Asean member nations.
Currently, Maybank, Malaysia's largest commercial bank and regional financial services leader, has an international network of over 2,200 offices in 19 countries, including in the United States, Britain, Saudi Arabia, Bahrain, China, Hong Kong and India, apart from Asean member countries.
Than said Najib would also meet Malaysian investors engaged in a hydro-electric project and in a special economic zone in this country here. Malaysians have invested about USD$165 million (RM495 million) in Laos between 2000 and 2011, making them the ninth largest investors in this country, he said.
Malaysians' investments in Laos are in banking, insurance, education, semiconductors, tourism and agriculture sectors.
Public BankDominant Semiconductors Co LtdMega First Corporation BhdSavan Pacifica Development Co Ltd and Dansavanh Nam Ngum Resort are among Malaysia's major companies that have invested in this Asean member state.
"Malaysians' new investments are in the electrified double track railway and hydro-electric projects that will definitely change Malaysia's position as the largest investor in this country currently being led by China," he said.
Najib will also join 48 leaders from Asia and Europe at the two-day ASEM starting here tomorrow.
The meeting themed "Friends for Peace, Partners for Prosperity" will further strengthen economic and political cooperation between the two regions amid the current euro zone debt crisis.
ASEM leaders are expected to discuss the global economic situation, reforms to international financial institutions, water, energy, food security, disaster management, interfaith dialogue, tourism and migration, among others.
Than said Najib is also expected to promote the global moderation movement concept at this meeting.
The ASEM grouping membership will be expanded to 51 with the inclusion of Bangladesh, Norway and Switzerland at this meeting.
ASEM was established in 1996 with its inaugural meeting in Bangkok.
ASEM leaders meet every two years alternately in the two regions.
Najib will also hold separate bilateral meetings with France President Francois Hollande, Norway Prme Minister Jens Stoltenberg and PakistanPrime Minister Raja Pervaiz Ashraf on the sidelines of the meeting.
Najib will be accompanied by his wife, Datin Seri Rosmah Mansor, during the visit.
This is the first time, Laos, a country with six million population, is hosting its biggest international conference

Msinc TBO-Ikuti penderitaan rakan rakan pekerja bila kilang mereka ditutup kerana tawkeh nak melabor diluar negara disini.

Linkwithin