Wednesday, December 23, 2009

KENYATAAN RASMI MENGENAI PERMASALAHAN PELANTIKAN AHLI JAWATANKUASA KARIAH SELURUH NEGERI PERAK

Isnin, 21 Disember 2009
Pelantikan Ahli Jawatankuasa Kariah Masjid adalah dilantik berdasarkan kepada Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004 dan Kaedah-Kaedah Jawatankuasa Kariah 1998. Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004 memperuntukkan bahawa :

Seksyen 93. (1)

Majlis boleh, dengan perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan, membuat peraturan-peraturan bagi –

(a) penubuhan Jawatankuasa Kariah bagi sesuatu kariah masjid;

(b) menetapkan cara bagaimana anggota Jawatankuasa Kariah itu hendak dilantik; dan

(c) menetapkan fungsi-fungsi Jawatankuasa Kariah itu.Kaedah-Kaedah Jawatankuasa Kariah 1998 pula memperuntukkan bahawa :

Kaedah 3. (1)

Pegawai Tadbir Agama dan Penghulu setelah berunding dengan Orang Besar Jajahan, hendaklah mencadangkan kepada Majlis melalui Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, ahli Jawatankuasa Kariah bagi jawatan yang dinyatakan dalam subkaedah (2) (a) hingga (j) dalam Borang JK 1 Jadual Pertama.

Jabatan Agama Islam Perak telah menerima berbagai cadangan senarai Jawatankuasa Kariah bagi sesi 2009-2012 samada daripada pihak Ahli Jawatankuasa sedia ada, individu tertentu dan organisasi tertentu. Jabatan Agama Islam Perak tidak terikat untuk menerima pakai semua cadangan-cadangan tersebut walaupun ianya boleh dijadikan sebagai panduan bagi membuat pemilihan dalam urusan pelantikan. Di antara kelemahan yang didapati dari senarai yang dicadangkan adalah seperti berikut :

(a) Mengandungi beberapa nama mereka yang sudah meninggal dunia.

(b) Mengandungi beberapa nama yang tinggal di luar kariah.

(c) Tidak menepati kehendak undang-undang dari segi keanggotaan seperti tidak mempunyai wakil wanita, wakil belia, wakil surau dan wakil imam.

(d) Mengandungi beberapa nama yang dikenali tidak bermoral tinggi di kalangan masyarakat.Oleh kerana tidak ada satu senaraipun yang menepati kehendak Kaedah-Kaedah Jawatankuasa Kariah 1998, maka prosedur asal terpaksa digunakan bagi mengemukakan senarai nama kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak. Berdasarkan Kaedah-Kaedah Jawatankuasa Kariah 1998, Pegawai Tadbir Agama Daerah telah mengadakan perbincangan dengan Penghulu dan Orang Besar Jajahan bagi mengemukakan senarai nama cadangan Jawatankuasa Kariah bagi sesi 2009 – 2012 kepada Majlis.

Oleh kerana senarai yang dikemukakan oleh ketiga-tiga pihak ini berbeza dengan senarai yang dicadangkan oleh pihak yang memberikan cadangan awal tersebut, maka ianya dijadikan isu seolah-olah Pegawai Tadbir Agama berniat jahat membuat pindaan dan pertukaran daripada senarai asal yang pada hakikatnya tidakpun diperkenankan oleh pihak Majlis.

Apa yang pasti, pindaan yang dikatakan dilakukan oleh Pegawai Tadbir Agama Daerah adalah dilakukan dengan berdasarkan peruntukkan undang-undang dan dilakukan sebelum ianya dikemukakan bagi mendapatkan kelulusan Persidangan Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak. Tidak berlaku langsung apa yang didakwa sebagai pertukaran dibuat setelah mendapat perkenan DYTM Raja Muda Perak, sebagai Yang Dipertua Majlis memandangkan tidak ada pihak yang mengetahui senarai yang dikemukakan kepada Majlis melainkan pihak Jabatan Agama Islam Perak.

Adalah diharapkan agar semua pihak dapat berlapang dada dalam persoalan ini memandangkan jawatan Ahli Jawatankuasa Kariah ini adalah merupakan satu amanah yang besar dalam mengimarahkan rumah Allah, bukan merupakan satu kebanggaan yang menjadi rebutan di kalangan umat Islam.

Wallhu A’lam.

Tuesday, December 22, 2009

Haji Hadi semakin bercelaru..Dari Blog Penjual UBat


PAS sedia bekerjasama dengan UMNO untuk berbincang mengenai beberapa perkara yang mempunyai persamaan antara kedua-dua parti, kata Presiden PAS, Haji Abdul Hadi Awang.

PAS tidak pernah bermusuhan dengan UMNO, sebaliknya hanya berbeza pendapat didalam sesetengah isu, terdapat beberapa perkara dalam PAS yang sama dengan UMNO dan tidak menjadi masalah untuk kedua-dua parti ini bekerjasama. “Takkan asyik nak bergaduh sahaja, ada kalanya kita perlu berbaik-baik,” katanya lagi ketika menghadiri Majlis Sambutan Maal Hijrah 1430 Peringkat Kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

Tak pernah bermusuh? Hanya berbeza pendapat didalam sesetengah isu sahaja? Beberapa perkara dalam PAS sama dengan UMNO? Celaru..celaru..kalau macam tu, yang ini sudah jadi apa sekarang?

“Saudara-saudara sekelian percayalah,

Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Percayalah saudara-saudara sekelian,

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.”

Sekarang tengok..UMNO mula ambil kesempatan..

Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan berkata, sambutan Maal Hijrah pada tahun ini mencatat sejarah kerana buat pertama kali Presiden Pas, Haji Abdul Hadi Awang dan Timbalannya, Nasharuddin Mat Isa menghadirinya.

“Tidak mustahil akan ada perbincangan bersama antara kedua parti pada masa akan datang.

“UMNO tidak mempunyai masalah dengan kepimpinan Hadi tetapi cuma tidak mendapat kerjasama daripada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sahaja,” katanya.

http://penjualubat.wordpress.com/2009/12/22/haji-hadi-semakin-bercelaru/

Sunday, December 20, 2009

Pakatan Rakyat : Keyakinan Kepada RakyatKonvensyen pertama Pakatan Rakyat yang julung julung kali dia adakan telah berlabuh sudah.Muncul satu dasar yang amat menyakinkan kita sebagai rakyat Malaysia.Pakatan Rakyat muncul di tengah-tengah serangan bertali arus dari regim Najib.

Maka muncul lah berita Pemuda Pas Kelantan mendesak Ariffahmi meletak jawatan segera sebagai tajuk utama akbar pro BN berbanding sejarah besar negara kita Konvensyen Sulung Pakatan Rakyat cuba perlekehkan sebagai berita picisan.

Harapan menggunung rakyat agar perlaksanaan Dasar Pakatan Rakyat dapat berjalan dengan lancar tanpa terlalu banyak kesilapan lalu iaitu selepas era PRU 12.Bagaimanakah dasar ini akan dapat berfungsi sepenuhnya?Tiada caralah lain melainkan memberi peluang kepada PR mentadbir negara ini dalam PRU 13.

Mahu tidak mahu kita harus beralih kepada PR dari BN.Perkiraannya mudah.

APE DIRONJANG DI BAWAH BN KALAU HIDUP KITA MAKIN HARI MAKIN PAYAH,APA SALAH KITA NUKOR KE PR MUNGKIN NASIB KITA LEBIH BAIK.KALAU PR MERAGAM JUGE KITA SUSAH LER JUGA TAPI SAMA LER MACAM SEKARANG JUGEkKAN.TAPI TEMAN YAKIN PR BERHAJAT BENOR NAK NOLONG KITA....SETAKAT NI NAMPAK PEMIMPIN UTAMA JER...YANG PEMIMPIN BAWAHAN TU JANGAN PERASAN PULAK.KALAU KOME TAK MENJIWAI DASAR INI APAH TAK GUNENYE.

Keutamaan adalah rakyat.Laporan Audit negara memberi gambaran positif cara pentadbiran negeri di bawah PR.Buat BN usah ler gatai2 nak GST ler,takrif baru api ler,koje merepek mereban aje kome buat.

Linkwithin