Saturday, August 18, 2012

Selamat Hari Raya dari Telok Bakong Online .Maaf Zahir Dan Batin.Hati hati di jalanraya semua agar sampai selamat ke destinasi.Amin
Thursday, August 16, 2012

ILMU AGAMA AKAN BERANSUR-ANSUR HILANG Siri 40 Hadis Tentang Peristiwa Akhir Zaman 4


HADIS 4: ILMU AGAMA AKAN BERANSUR-ANSUR HILANG

Daripada Abdullah bin Amr bin 'ash r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah saw.
bersabda, "Bahawasanya Allah swt. tidak mencabut (menghilangkan) akan ilmu itu
dengan sekaligus dari (dada) manusia. Tetapi Allah swt. menghilangkan ilmu itu dengan
mematikan alim ulama. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama, orang ramai akan
memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka. Maka apabila pemimpin yang
jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Mereka sesat dan
menyesatkan orang lain." (Riwayat Muslim)

Keterangan:
Sekarang ini alim-ulama sudah berkurangan. Satu demi satu pergi meninggalkan kita.
Kalau peribahasa Melayu mengatakan, "patah tumbuh, hilang berganti", peribahasa ini
tidak tepat berlaku kepada alim ulama. Mereka patah payah tumbuh dan hilang payah
berganti. Sampailah suatu saat nanti permukaan bumi ini akan kosong dari Ulama. Maka
pada masa itu sudah tidak bererti lagi kehidupan di dunia ini. Alam penuh dengan
kesesatan. Manusia telah kehilangan nilai dan pegangan hidup. Sebenarnya, alim
ulamalah yang memberikan makna dan erti pada kehidupan manusia di permukaan bumi
ini. Maka apabila telah pupus alim ulama, hilanglah segala sesuatu yang bernilai.
Di ahir-akhir ini kita telah melihat gejala-gejala yang menunjukkan hampirnya zaman
yang dinyatakan oleh Rasulullah saw. tadi. Di mana bilangan alim ulama hanya tinggal
sedikit dan usaha untuk melahirkannya pula tidak mendapat perhatian yang sewajarnya.
Pondok-pondok dan sekolah-sekolah agama kurang mendapat perhatian daripada cerdik
pandai. Mereka banyak mengutamakan pengajian-pengajian di bidang urusan keduniaan
yang dapat meraih keuntungan harta benda dunia. Ini lah realiti masyarakat kita di hari
ini. Oleh itu, perlulah kita memikirkan hal ini dan mencari jalan untuk menyelesaikannya.

Msinc TBO-Keadaan begini banyak berlaku di zaman sekarang ulamak diperlekeh..timbul ulama ulama yang suka bertopeng yang tidak menerangkan yang sebenar.Ini menunjjukkan kehilangan ulama yang tiada berpenganti.Manakala institusi yang mengajar ugama ditindas dan diberi tekanan yang hebat.

Wednesday, August 15, 2012

Jage jage Kome ...bile balik kampong..

67 express buses not roadworthy, says JPJ
Dari Star..
KUALA LUMPUR: A total of 67 express buses have been found to be unfit to ferry passengers during the Hari Raya holidays.

Road Transport Department (JPJ) deputy director-general Datuk Ismail Ahmad said out of 938 buses, 871 were given the go-ahead.

“Buses which have failed will have to go through another check to be deemed roadworthy,” he said at Pudu Sentral here yesterday.

On guard: Patrol teams from various government agencies standing by at their location after the launch of the ‘Ops Selamat’ in conjunction with Hari Raya at the North-South Expressway near Nilai . On guard: Patrol teams from various government agencies standing by at their location after the launch of the ‘Ops Selamat’ in conjunction with Hari Raya at the North-South Expressway near Nilai .

Ismail said 1,600 department officers had been deployed under Ops Selamat to ensure that road safety is maintained during the festive season.

“Some of our officers will go undercover as bus passengers to ensure that the drivers follow the rules,’’ he added.Ismail said 38 drivers were fined on Monday for reckless driving and for driving buses that were not roadworthy.

He also said the JPJ would check on motorcyclists.“The statistics on last year’s Ops Sikap revealed that 60% of fatal road accidents involved motorcyclists and their passengers,” he added.

In IPOH, enforcement officers will be stationed at 15 black spots during the Hari Raya period.State JPJ director Ramli Awang Seberang said the 15 locations were known to be accident-prone, where fatal traffic accidents had been reported.

Ramli said the locations included Jalan Ipoh-Lumut (KM31), Jalan Ipoh-Kuala Kangsar (KM22), Jalan Gopeng-Simpang Pulai (KM2.5), Jalan Ipoh-Butterworth (KM100), Jalan Ipoh-Taiping (KM50), Jalan Teluk Intan-Bidor (KM14), Jalan Teluk Intan-Sabak Bernam (KM7), Jalan Sitiawan-Kayan (KM32), Jalan Air Tawar-Beruas (KM32), Jalan Ipoh-Kuala Lumpur (KM73.1), Jalan Gerik-Kupang (KM7.2), Jalan Gerik-Lenggong (KM8), Jalan Gerik-Jeli (KM13), Jalan Kuala Kangsar-Gerik (KM49) and Jalan Ipoh-Taiping (KM40).

“Besides that, we will carry out mobile patrolling beginning from the toll area near Parit Buntar right up to Tanjung Malim.

“We do not want people to use the emergency lane and will monitor other possible offences road users are prone to commit,” he told reporters during an operation carried out at the Medan Gopeng express bus terminal near here yesterday.

Msinc TBO-Seperti kata Pak Din....67 express buses not roadworthy, semua kena periksa PUSPAKOM 6 bulan sekali, macam mana boleh not roadworthy, kalau macam tu semua bas di Malaysia tak selamat..?So ..kepada semua anak kampong yang budiman..tolonglah berhati hati semasa memandu dalam perjalanan kekampung..ingat le mak apak kome yang nunggu diromah tu.Check kenderaan kome..check tayar,brek dan sebagai.Pastikan kome cukup tidor..kalau ngantok..berenti rehat..Kalau naik bas check sikit keadaan bas tu..kalau rasa lain macam jer..jangan naik.. Semoga Hari Raya tahun ini dapat disambut sebaik yang mungkin.

Tuesday, August 14, 2012

MARI KITA PROTEST STOP 114


KEADILAN SOKONG PROTES #STOP114A

Seperti yang semua sedia maklum, pindaan kepada sekysen 114A Akta Keterangan 1950 telah menerima banyak tentangan dari pelbagai sudut masyarakat, termasuk dari Ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional sendiri.

Pindaan ini akan meletakkan beban membuktikan kesalahan pada pihak yang dituduh dan bukannya kepada pihak yang menuduh, yang jelas bercanggah dengan dasar dan prinsip keadilan. Secara khusus, pengguna laman sosial seperti Facebook, Twitter, blog dan lain-lain akan dipertanggungjawabkan dengan setiap isi kandungan dalam laman-laman mereka, walaupun komen dan artikel itu ditulis oleh pihak lain.

Pembekal perkhidmatan wifi juga akan dikenakan tindakan sekiranya ada pihak yang menyalahguna perkhidmatan tersebut - sekiranya rangkaian wifi rumah anda dicuri, dibawah pindaan ini anda dipertanggungjawabkan.

Dan jika ada sesiapa yang mencipta akaun Facebook, Twitter atau emel mengguna nama anda, pindaan ini akan menganggap anda pemilik sebenar akaun tersebut.

Oleh itu, KEADILAN menggesa kerajaan untuk menarikbalik pindaan 114A Akta Keterangan 1950 dalam sesi Parlimen yang akan datang.

KEADILAN turut menggesa setiap anggotanya untuk turut serta dalam protes ini dengan menukar "avatar" atau gambar Facebook, Twitter, dan lain-lain ke logo #STOP114A, dan bagi yang mempunyai laman web untuk memasukkan kod "pop-up" #STOP114A yang disediakan.

Semoga keadilan bagi semua pengguna Internet terjamin demi seluruh rakyat Malaysia.

Sim Tze Tzin, ADUN Pantai Jerejak merangkap
Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN

Monday, August 13, 2012

Insaflah Kickdefella-Memohon maaf kepada Perbadanan Kemajuan Ladang Rakyat            Msinc - Sebenor nya kenal lama dengan Sheik dan isterinya ni walaupun tak rapat tapi selalu bertegur sapa kalau terserempak di zaman perguruan kami di Bukit Minden kira kira 20 tahun yang lalu.Kebetulan minggu suai kenal,kami ditempatkan dipondok yang sama.Beliau ni peramah juga orangnya.Kami berbeza bidang aliran Dia Tok Guru lain,aku Tok Guru lain.Dia belajor aliran pencak wayang kulit.teman jurusan kajian Marhaen.Teman masih ingat dizaman itu beliau telah cuba mempengaruhi para penuntut yang lain supaya menyokong perjuangan Semangat 46 yang dipimpin oleh Ku Li.Ku Li ini adalah bapa saudara beliau dan merupakan idola beliau dalam politik.Dan pernah juga beliau ini mengaturkan pertemuan antara para pelajar dan Tengku Razaleigh.Namun pada masa itu perjuangan Semangat 46 kurang mendapat sambutan,kerana rata rata berpendapat perjuangan S46 sama saja dengan perjuangan UMNO.Teman pernah juga bertukar tukar fikiran dengan beliau tentang isu isu semasa dan politik dengan beliau.Nampaknya beliau amat menghormati Ku Li.

            Tiba tiba masa 20 tahun berlalu sedar sedar dia berkerja dengan kerajaan negeri Kelantan.Ok lah kalau macam tu...Beliau jadi agak terkenal kerana pernah ditangkap dibawah ISA kerana menyarankan dalam web sitenya supaya mengantung Bendera Malaysia secara terbalik ,aleh aleh lepas kejatuhan Pak Lah beliau kembali pada Umno..Aku jadi bingong..macam mana prinsip dia ni..pikir teman..asyik lompat2 saja tak de pendirian atau dengor arahan dari mentor beliau...so kalau perangainya yang flip flop semacam ini sememangnya penulisan beliau tidak boleh dipercayai..

         Nasihat teman,Syed...kalau ko ada terbaca ...engko berenti ler buat kerja memburuk burukkan Pakatan Rakyat nie..terutama Kerajaan Kelantan..engko mana paham kesusahan dan penderitaan rakyat..engko tu golongan aristokrat,orang kaya mana nak selami perasaan dan pemikiran rakyat yang tertindas.Engko yang selalu bergaul dengan TGNA dulu tak dapat merasai kebersihan jiwa dan ketulusan Ulama itu.Sepatutnya kau bergaaul dengan orang yang baik baik,kau serba sedikit dapat kebaikan itu..Cuba cuba kau balik Kelantan ,tengok rakyat susah kat Gua Musang atau dekat kawasan Parlimen Tok Pa tu..nescaya engkau boleh paham kehendak rakyat.Jangan tengok kat Kota Bharu..semua orang kaya kaya..pada aku "Dimana BN mendapat Tempat ,Disitu Melayu Banyak Merempat".

          Aku rasa beliau sudah tidak ada tempat dalam bidang politik.Percaturan anda silap disini..anda kira setelah kejatuhan Pak Lah akan membuka peluang pada Ku Li..sebenarnya politik UMNO tidak akan beri peluang kepada mereka mereka yang pernah menyanggah Umno..siapa ahli politik yang pernah selamat dari cantasan politik umno..yang paling baik pun Rais Yatim sahaja..itu pun dia kena ampu habis PM..Adalah lebih baik kau buat koje lame..bikin filem,buat filem yang bagus..cerita perjuangan macam Brave Heart ka..kau boleh buat cerita Tok Janggut atau Haji Mat Hassan menyanggah penjajah British..kau buat betul betul nescaya ianya akan jadi hasil karya yang dihormati dan diingati sepanjang zaman.


            Aku masih merasa hairan memikirkan mengapa Filem Pasir Salak arahan Jins Samsudin sampai hari ini masih belum ditayangkan.Alasannya sebab filem ini tak siap lagi...aku fikir UMNO ni masih takutkan British lagi sehingga mereka menyekat sebarang filem yang menyanggah penjajah dari ditayang kan...ada alasan lain yang konkrit?..

DiPetik dari Harakah Daily,KOTA BHARU: Blogger mesra Umno, Syed Azidi Syed Abdul Aziz memohon maaf kepada Perbadanan Kemajuan Ladang Rakyat di atas fakta-fakta yang silap dalam bukunya "Ladang Rakyat Ladang Airmata Rakyat".

Beliau yang juga pemilik blog Kickdefella turut bersetuju membayar sejumlah kos kepada plaintif.Permohonan maaf tersebut dibuat di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dalam kamar di Mahkamah Tinggi Kota Bharu hari ini.

Ladang Rakyat diwakili peguam Azahir Surainie dan Azizan Ariff, manakala Aisha Mubarak mewakili defendan pertama. Pada prosiding hari ini Hafizulamin hadir bagi pihak plaintif.

Defendan kedua kes terbabit Wadah Bakat Sdn Bhd sebagai penerbit buku berkenaan.

Ladang Rakyat sebelum ini menyaman Syed Azidi dan Wadah Bakat Sdn Bhd kerana memaparkan fakta tidak tepat terhadap agensi berkenaan.Sebelum ini isu berkaitan Ladang Rakyat sering diketengahkan media dan blogger pro Umno bagi menghodohkan kerajaan negeri.

Pernyataan mohon maaf itu antara lain menyebut kami, Syed Azidi Syed Abdul Aziz dan Wadah Bakat Sdn Bhd secara rela hati dan terbuka memohon maaf kepada Perbadanan Ladang Rakyat di atas kesilapan fakta dalam buku "ladang Rakyat, Ladang Airmata Rakyat".

“Kami menyedari terdapat beberapa elemen yang tidak mempunyai fakta-fakta tepat terhadap Ladang Rakyat dalam buku tersebut. Dan segala kehakiman di dalam buku tersebut amatlah dikesali.

“Dengan ini kami bersetuju menghentikan pengedaran buku berkenaan dan sesungguhnya menyatakan maaf di atas fakta-fakta yang silap dalam buku tersebut yang telah menjatuhkan reputasi plaintif sebagai sebuah perbadanan milik kerajaan negeri,” katanya.

Blogger terbabit dan Wadah Bakat Sdn Bhd juga memohon maaf kepada Ladang Rakyat di atas segala kesulitan yang timbul akibat penulisan dan penerbitan buku "Ladang Rakyat, Ladang Airmata Rakyat".

Peguam Hafizulamin berkata, atas persetujuan tersebut, saman yang dikenakan terhadap kedua-dua defendan ditarik balik.

Linkwithin