Friday, June 7, 2013

Parlimen Milik Siapa?

sim_tze_tzin

Desak Shahidan Kasim tarik larangan sidang media di lobi Parlimen

(Oleh Masdar Wahid)
KUALA LUMPUR 6 JUN: Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN, Sim Tze Tzin berkata, orang ramai berhak membuat sidang media di lobi Parlimen kerana institusi itu adalah milik rakyat Malaysia.
Beliau membidas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kasim yang menghalang rakyat, aktivis dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) dari mengadakan sidang media di bangunan Parlimen pada sesi kali ini.
“Dewan Rakyat adalah tempat pengundi meluahkan masalah kepada pemimpin yang mereka pilih. Saya mendesak Shahidan tarik balik larangan itu,” katanya kepada Keadilan Daily.
“Saya menggesa rakyat tidak takut mengenainya kerana Parlimen adalah milik rakyat yang memilih wakil mereka,” katanya yang juga ahli parlimen Bayan Baru.
4 Jun lalu, Shahidan yang baru mengendali hal ehwal Dewan Rakyat meneruskan larangan sidang media dalam bangunan Parlimen atas alasan mengganggu tugas wakil rakyat.
Ia lanjutan larangan dibuat bekas Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin pada November 2012 bahawa ruang sidang akhbar di bangunan Parlimen khas dan eksklusif untuk ahli parlimen sahaja.
Sim menegaskan, Shahidan jahil konsep parlimen kerana melalui sidang media, wartawan dan jurugambar dari pelbagai agensi mendapat bahan berita.
“Kadang kala suara mereka bukan sahaja tidak didengar di kawasan mereka, malah tidak disiar media yang dikawal Umno-BN.
“Kunjungan rakyat ke Parlimen tidak menyusahkan Pakatan Rakyat. Malah kami sangat menghargai hak pengundi meluahkan masalah mereka di Dewan Rakyat,” katanya.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=53110

Wednesday, June 5, 2013

SELAMAT PENGANTIN BARU,DR NOOR MUHAMMAD AZLAN SHAH & DR FATIN ADLIA PADA 01 JUN 2013 DI BOTA

Pengantin Bergambar Dengan Keluarga
Bergambar Dengan Keluarga Sebelah Pengantin Laki Laki

Keluarga Dari Pahang
Perjuampaan Keluarga Uda Ghafar

Cicit Cicit  Keturunan Uda Ghafar Bin Hj Mat Akil

Sunday, June 2, 2013

Sekitar Majlis Kenduri Rakyat Sempena 5 Tahun MUAFAKAT Di Madrasah Tarbiah Kg Banda Dalam


Majlis Kesyukuran sempena lima tahun penubuhan Muafakat dan terselamatnya tujuh buah kampung Melayu warisan di sekitar ibu kota daripada dimusnahkan oleh kerajaan BN dalam Draf Rancangan Kuala Lumpur 2020

Pengerusi Muafakat, Hj Ishak Surin berpesan kepada anak-anak muda agar pertahankan kampung warisan tidak kira orang Melayu ,Tionghua dan India kalian nanti jangan jadi bangsa Palestin yang di tindas , kita tolak 1 Malaysia , kita mahu Malaysia Bersatu,  dan   lawanlah  penipuan licik oleh golongan penindas Lauk pauk masakan kampung yang amat menyelerakan 

Kenduri Rakyat 


SELAMAT PENGANTIN BARU,DR NOOR MUHAMMAD AZLAN SHAH & DR FATIN ADLIA PADA 26 MEI 2013

Sambutan Mempelai Di Rumah Pengantin Perempuan Di Kota Damansara
Majlis Santapan Raja Sehari
Bonda Dan Nenda Pengantin Lelaki
Rombongan Pengantin Lelaki Dari Telok Bakong Perak

GST bantu orang kaya, bebankan rakyat miskin

Wong Chen

(Oleh Aisha Geoffrey & Ruqayya Rahman)

PETALING JAYA 20 MEI: Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan kerajaan BN hanya membantu golongan kaya dan membebankan majoriti rakyat miskin, kata Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan KEADILAN, Wong Chen.
Menurutnya, pelaksanaan tujuh peratus GST di negara ini adalah tidak rasional kerana rakyat terbeban dengan krisis kewangan akibat asas cukai yang lemah, pembaziran perbelanjaan serta rasuah yang ketara.
“KEADILAN memahami rasional bagi GST adalah untuk memperluas dan meningkatkan asas cukai sedia ada.
“Bagaimanapun, kelemahan asas cukai bukanlah berpunca dari pengelakan cukai (tax evasion) tetapi dari fakta bahawa pendapatan isi rumah majoriti rakyat Malaysia adalah terlalu rendah,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti hari ini.
“Majoriti rakyat Malaysia tidak mempunyai pendapatan mencukupi untuk membayar cukai pendapatan. Dalam erti kata lain pelan GST BN hanya membantu orang kaya dan majoriti rakyat membayar lebih cukai,” katanya.
Tambah Ahli Parlimen Kelana Jaya itu, krisis kewangan yang dihadapi kerajaan BN boleh dielakkan dengan menghapuskan projek-projek mega yang tiada manfaat dan dengan menangani rasuah secara serius.
“Selagi BN tidak membuktikan mereka boleh mengurangkan pembaziran dan membanteras rasuah dengan berkesan, kerajaan tidak mempunyai hak untuk memperkenalkan GST,” tegas Wong Chen.
Terdahulu, beliau membidas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dalam satu forum Jumaat lalu membayangkan kerajaan mungkin melihat kepada kadar tujuh peratus, berdasarkan model Singapura.
Katanya, pelaksanaan mekanisma percukaian baru itu boleh menjamin pendapatan tambahan sebanyak RM20 bilion hingga RM27 bilion.
“Sudahlah gaji rendah, kenaikan harga minyak, tol dan sebagainya, sekarang nak tambah GST sampai tujuh peratus pula. GST tidak sesuai untuk negara yang menterinya korup dan rasuah macam Malaysia,” tempelak Wong Chen.
Tegasnya, jumlah RM20 bilion setahun itu jika ditolak dengan jumlah ketirisan yang mencecah RM40 bilion setahun, rakyat masih perlu menanggung beban RM20 bilion setahun hanya untuk membayar jenayah rasuah menteri.
“Kalau dia (Idris) nak samakan dengan negara maju macam Singapura, dia perlu lihat dulu berapa banyak gaji rakyat Singapura.
“Kebanyakan negara yang perkenalkan GST tiada hasil bumi. Mereka perlu untuk suntik dana negara, tapi Malaysia mempunyai hasil bumi yang banyak. Konon nak tambah GST untuk tambah dana, tapi hutang negara makin bertambah, rakyat pula tak kaya-kaya,” katanya.
Dalam perbahasan Parlimen tahun lalu, kerajaan menyatakan jumlah GST yang dicadangkan sebanyak empat peratus.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=52249

Linkwithin