Friday, September 21, 2012

SIAPA GOLONGAN YANG SENTIASA MENANG..?


SIRI 40 HADIS NABI HADIS 7:GOLONGAN YANG SENTIASA MENANG


Daripada Mughirah bin Syu' bah r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda, "Sentiasa dikalangan kamu ada golongan yang berjaya (dalam perjuangan mereka),sehingga sampailah suatu saat yang dikehendaki oleh Allah swt. Mereka sentiasa berjaya".
(Riwayat Bukhari)

Keterangan:
            Allah swt. telah menjadikan umat Islam ini umat yang terakhir sekali. Oleh itu Allah swt.berjanji akan memelihara kitabnya (Al-Quran) dan memastikan lahirnya generasi demigenerasi yang akan memikul tugas dakwah hingga tetap wujud golongan mukminindipermukaan bumi ini.Kalau kita meneliti sejarah umat Islam mulai zaman permulaan penyebarannya hingga kehari ini, kita akan mendapati bahawa umat Islam telah teruji sepanjang sejarah dengan ujian yang berat-berat. Ujian itu bermula dari golongan musyrikin di Mekah dan munafiqin, Yahudi dan Nasrani di Madinah seterusnya gerakan riddah, Majusi yang berselimutkan Islam, golongan Bathiniyah, pengaruh falsafah dan pemikiran Yunani,serangan bangsa Moghul dan bangsa Tatar yang menghancurkan tamaddun Baghdad pada pertengahan abad keenam Hijrah. Begitu pula halnya dengan penyembelihan beramai-ramai terhadap kaum Muslimin ketika berlakunya kejatuhan kerajaan Islam di Andalus (Sepanyol) dan seterusnya disambung dengan pengaruh-pengaruh imperialis Barat terhadap dunia Islam,gerakan Zionis Yahudi dan missionary Nasrani yangmempunyai alatan dan kemudahan yang banyak dan seterusnya serangan disegipemikiran dan kebudayaan dan sebagainya dan sebagainya. Walaupun ujian yang sangat dahsyat melanda umat Islam di sepanjang sejarah namun mereka masih wujud dan masih agi mempunyai identiti dan peranan yang hebat di dalam peta dunia di hari ini.Walaupun di hari ini ada di kalangan umat Islam yang tidak mengambil berat tentang agama mereka tetapi masih ada golongan yang bersungguh-sungguh untuk mempelajari agama dan memperjuangkannya. Walau pun ramai di kalangan umat Islam yang telah hancur moral dan akhlaknya tetapi masih ada lagi golongan yang berakhlak tinggi dan
berpekerti luhur. 

                   Walaupun syi'ar-syi'ar Islam diinjak-injak di sebahagian tempat tetapi ditempat lain syi'ar-syi'ar Islam masih lagi gagah dan teguh. Walau pun aktivis-aktivisIslam ditindas dan diseksa pada suatu tempat tetapi di tempat lain mereka akan disanjungdan dihormati. Begitulah seterusnya umat Islam tidak akan lenyap dari permukaan bumiini hinggalah sampai pada masa yang dikehendaki oleh Allah swt. Maka pada masa itu Allah swt. akan mematikan semua orang-orang Islam dengan tiupan angin yang mematikan setiap jiwa yang beriman dan yang tinggal setelah itu hanyalah orang-orang yang jahat atau orang kafir, maka pada saat itulah akan berlaku hari qiamat.

Thursday, September 20, 2012

Siapa Akan Pilih Pas..Part II


Kami di www.telokbakong.blogspot.com,sedang mencuba kaedah dakwah yang penulis maksudkan cuma ia masih lagi diperingkat awal. Dan perjalanan kami masih jauh doa dari kalian kami mohonkan. Kami cuba bergaul dengan golongan muda malahan rockers .Dikampung kami bukanlah terdiri daripada masyarakat yang terdedah dengan Pondok - pondok agama .Kampung kami 'biasa - biasa aje ' tetapi harapan kami usaha yang sedikit ini akan berputik dan menghasilkan buah yang ranum untuk ISLAM.

Apa yang penting adalah sokongan daripada saf - saf kepimpinan peringkat cawangan dan kawasan dan seterusnya.

Unit Amal PAS adalah antara yang kami hormat  dimana sahaja ada bencana mereka akan berada.Mereka adalah pengerak parti pada masa hadapan.Jika mereka bergerak kekampung pasti ALLAH akan membantu didalam dakwah tauhid bukan sekadar diarah sebagai peraih undi.

Tun Mahathir pernah mengatakan didalam rancangan temubual bersama AWANI astro bahawa "golongan terpelajar akan menyertai PAS " .Ini suatu signal jelas dari seterus politik PAS. Maknanya, PAS ada harapan yang sangat cerah cuma bagaimana kita mengarapnya itu tugas kita bersama .

Inilah antara bentuk reform yang sepatutnya telah lama dilaksanakan oleh pimpinan Parti Islam sebagai Khalifah diantara partai - partai yang lain. Supaya kita dilihat sebagai reformis didalam agama .Kita bukan mahu meminda apa sahaja tetapi membetulkan apa yang tidak lurus daripada agama .

Parti Islam wajib mendahului pelbagai aspek ekonomi, pendidikan, hiburan agar kita tidak dilihat sebagai kaki komplen tetapi gersang dari sudut idea apatah lagi contoh yang sangat didambakan oleh umat .

Ekonomi
Sudut ekonomi misalnya Parti Islam Semalaysia masih tidak jelas dimata rakyat. Sepatutnya negeri - negeri yang telah kita kuasai terutama kelantan sudah ada trademark yang tersendiri.Kita jadikan kelantan sebagai ' lembah hub halal ' wujudkan sektor pertanian penternakan , pertanian sayuran, paling tidak pun pusat ternakan ayam terbesar ( sebagai contoh ) yang dijamin kehalalannya.

Cabaran ekonomi dialam internet juga adalah cabaran bagi kita semua . Ramai kalangan agamawan apatah lagi rakyat teramai yang terjebak skim cepat kaya ( yang tidak Islamik ) Ulama - ulama kita pun agak lambat untuk memutuskan hukum maka terkadang kita agak terlewat untuk menasihat dan merawat .

Terbukti orang Melayu kelantan adalah paling ramai menduduki carta golongan profesional malah perniagaan kecil dan sederhana merekalah juara diantara kita.
Hinggakan di Pekan Bota Kanan itu pun adalah orang Kelantan peniaga Emas ( keluarga sebelah mertua penulis, bukan ujub sekadar menguatkan keyakinan )

Hubungan
Hubungan Parti Islam Semalaysia dengan non muslim agak kurang nampak hikmahnya dalam kes - kes besar yang melibatkan agama kita kelihatan agak emosi.

Sebagai contoh baru - baru ini kes bertengkaran dengan Bar Council hingga membawa kepada pertikaman lidah. Sepatutnya apabila kita sampai bersemuka tidak perlu menjerit - jerit .Beritahu kepada mereka bahawa pihak kita mahu turut serta dan hujah secara baik bukan agama menganjurkan kita berhujah secara fakta dan angka ?

Penulis bukan anti demontrasi malah pernah terlibat dalam beberapa demontrasi sebelum ini . Cuma saya bukan orang besar parti maka gambar tidak banyak dirakamkan.

Kita bimbang media sengaja menayangkan berkali - kali adegan yang kita tidak sedar itu sebenar adalah provokasi oleh pihak - pihak tertentu .Lihatlah pada hari tersebut pihak polis seperti membiarkan hingga pendemontrator masuk kedalam premis bangunan hingga wujud ketegangan.

Sebenarnya antara kelemahan kita ada kekurangan perundingan / pendakwah yang mahir berkomunikasi dengan pelbagai golongan terutama yang melibatkan para non muslim mahu pun para muslim yang sudah' westernized minded '.

Golongan ini sebenarnya terlalu kritis terkadang terdapat kritikan yang melampau terhadap Islam.Tapi itu bukanlah alasan untuk kita hanya mengomel tanpa bertindak .Sepatutnya Parti Islam SeMalaysia sudah siap siaga untuk menghadap sebarang hujah daripada golongan yang jahil ini mahupun puak yang sengaja menjahilkan diri tersebut.

Penulis kagum dengan pendekatan yang dilakukan oleh pimpinan Parti yang sanggup masuk kedalam Pusat Ibadat non muslim dengan fasih menerangkan apakah itu Islam yang sebenar dan kenapa Parti Islam perlu dipilih sebagai wadah untuk rakyat Malaysia .

Kita perlukan para ustaz dan pendakwah yang berotak faqih dan dalam masa yang sama berjiwa daie .Bukan sekadar bergelar agamawan maka orang lain dipandang kurang manfaat .

Maka usaha mempelbagaikan bahasa para pelajar pada peringkat awal mereka akan terutama di SAR adalah suatu langkah terpuji dan bervisi daei.


Berebut mayat
Setiap kali ada kematian mualaf yang bermasalah dengan taraf agamanya maka tarik menarik kedua - dua belah pihak sering terjadi. Alhamdullilah ada juga umat Islam yang prihatin sanggup berjuang demi jenazah saudaranya.

Jika tidak dek kerana kematian, murtad pula menjadi cabaran hebat bagi umat kini.

Soalnya kenap kita tidak ambil peduli apabila mendengar tentang keIslaman seseorang anak Adam.Dimana pusat perlindungan mereka, dimana kebajikan mereka , apakah jaminan keselamatan mereka , manakah silibus khas bagi mereka untuk mendalami Islam ?

PAS mesti wujudkan pusat khidmat mualaf 24 jam jika benar - benar mahu membantu bukan sekadar berjuang setelah berlaku masalah yang sukar di selesaikan barulah kita nampak bagaikan wira tapi sayang semuanya sudah terlambat .( peringkat awal Tim. Presiden PAS dipilih penulis pernah cadangkan kepada beliau ).


Hiburan
Ini satu lagi usaha yang perlu segera dilakukan reform Parti Islam sering berdepan masalah ini .Tetapi dalam masa yang sama kita masih belum lagi berjaya membawa alternatif bagi muda mudi umumnya dinegara kita ini.

Mungkin budaya menghukum begitu menebal didalam diri kita , tidak disangkal setiap perlakuan buruk yang lari dari konsep Islam mesti ditentang. Apakah kita hanya bicara hukum tentang alatan muzik bertali atau bertiup ?


Rakyat diluar sana mahu melihat perubahan , contoh yang dapat mengantikan hiburan ada berada dipasaran kini .

Persoalan besarnya sekarang apakah kita sudah sedia untuk menggalas tanggungjawab ini ?

Wednesday, September 19, 2012

Siapa Yang Akan Pilih Pas..? Suatu Penilaian Kembali Part 1


Siapa Yang Akan Pilih PAS ???..Suatu Penilaian Kembali..
kelulut@telokbakong.com -(Artikel diisiarkan pada 14.11.2000)

Pas perlu mulakan perubahan ," bahan mentah" telah pun tersedia parti pas tidak kekurangan cerdik pandai malahan jika diperhatikan kepimpinan Pas sering bertukar corak tetapi prinsip tidak pernah kelihatan tergadai.
Bahan mentah yang penulis maksudkan adalah insan yang soleh masih ramai dikalangan pimpinan , kejujuran mereka terhadap agama dan parti masih belum ternoda .
Kekurangan Pas hanyalah di peringkat pelaksanaan .Maksudnya kita masih berada dikelompok 'mencadang ' ," membangkang " kepada kerajaan BN.
Tetapi belum jelas kelihatan contoh - contoh yang rakyat mahu lihat dengan mata kepala ,bahawa PAS adalah alternatif kepada parti - parti yang lain.
PAS perlu menjadi contoh kepada parti - parti lain. Negeri - negeri yang dikuasai perlu lebih Islamik jika ada ruang - ruang dapat dilaksanakan.
Supaya tidak hanya dilihat sebagai retorika ketika berkempen . Selepas kemenangan PR masyarakat masih tidak nampak ada perbezaan ketara diantara zaman Umno dan PAS.Yakni dari sudut dakwah terhadap golongan sasaran malahan maksiat masih berjalan seperti biasa.
Kita akui bahawa bukan mudah untuk melaksanakan sesuatu peraturan tambahan pula di sebahagian negeri kalangan pemimpin PAS adalah minoriti didalam pembentukan kerajaan .
Tapi itu bukanlah menjadi suatu halangan .Dakwah tetap wajib kita jalankan bagaimana pihak Kawasan, cawangan apakah juga ada masalah ?.
Kita sepatutnya tidak hanya terikat kepada dakwah untuk mendapat undi yang akan berlansung 4 - 5 tahun sekali. Dimana unit - unit dakwah parti yang boleh bergerak secara meluas .
Tujuannya agar dakwah itu sampai kepada masyarakat maka tidaklah PAS dilihat sebagai parti pilihanraya semata - semata.
Masyarakat perlu didekati secara sewajarnya bukan bererti mereka yang kelihatan ' kurang iman ' secara otomatis ahli parti menjauhkan diri.Lantas membiarkan masyarakat hanyut , ini suatu pandangan dan tindakan yang paling silap.
Dengan keadaan masyarakat kini memang bukan sesuatu yang mudah untuk dilentur tetapi sekurang - kurangnya ada perbezaan daripada keadaan sebelumnya.-kelulut
Tuesday, September 18, 2012

Pakatan Rakyat Perak Bakal Menang 40 Kerusi Dun,Penamaan Calon Bila..?

           
                Tiada kerajaan yang kekal..bila masanya sampai ia akan tumbang,ianya akan tetap tumbang dan runtuh tidak terawal atau terlewat seperti yang dijanjikan oleh Allah.Begitulah kupasan kupasan yang dibentangkan oleh Ketua Penerangan Dewan Ulama Perak Ustaz Norazli di dalam ucapannya dalam siri Ceramah Bersama Kita Menuju Ke Putrajaya malam ini di Perkarangan Rumah Cikgu Shaari (Alang) Pekan Lambor Kanan Bota Perak..Beliau menambah lagi bahawasanya Allah akan memilih dikalangan orang orang yang soleh untuk memimpin.Ini boleh dilihat dengan naiknya Dr Morsi sebagai Presiden Mesir dan Perdana Menteri Palestin yang mana mereka ini adalah kalangan hafalan Al-Quran dan soleh.
                  Jika janji Allah pemerintahan Umno/BN di Malaysia akan berakhir pada PRU 13,tak kira apa cara atau kaedah penipuan yang dilakukan oleh umno untuk memenangi pilihanraya,Pakatan Rakyat tetap akan memenangi PRU ini.Biarlah berjuta rakyat Myanmar atau Filipina digunakan,namun perancangan Allah mengatasi perancangan manusia.Oleh itu kepada pemimpin dan ahli ahli Umno,cukuplah segala tipu helah dan usaha kamu untuk menyekat kemaraan Pakatan Rakyat ke Putrajaya.Sesunguhnya Tuhan akan memberi kemenangan kepada Islam sekiranya pendokong pendokong nya terus berusaha dan berjihad untuk mendapat keredhaan dan keampunan dari Tuhannya.

               Beliau juga turut menjangka bahawa Kerajaan Negeri Perak bakal dikuasai oleh Pakatan Rakyat iaitu sebanyak 40 kerusi berbanding 32 kerusi pada PRU 12.Pendapat ini dibuat berdasarkan terdapat 10 buah kerusi yang dimenangi oleh BN mempunyai majoriti kurang dari 1000.Kerusi tersebut adalah seperti berikut:-
 
N05 Selama
(M-83.5%, C-10.0%, I-6.3%, L- 0.1%)
Datuk Mohd Daud Mohd Yusoff (BN) 5240
Abu Husin Mohamad (PAS) 4885
….Majoriti 355
N06 Kubu Gajah
Datuk Seri Raja Ahmad Zainudin (BN) 4114
Mohd. Nazri Din (PAS) 4048
Majoriti 66
N09 Kuala Kurau
Mohd Salleh Mat Disa (BN) 7757
Abdul Yunus Jamahari (PKR) 8224
….Majoriti 467

N10 Alor Pongsu
Sham Mat Sahat (BN) 5585
Md. Nasir Rahim (PKR) 5490
….Majoriti 95

N15 Trong
Nor Azli Musa (PAS) 3296
Datuk Rosli Husin (BN) 4212
....Majoriti 916

N16 Kamunting
Mohamed Zahir Khalid (BN) 7975
Muhamad Apardi Shaari (PAS) 7420
....Majoriti 555

N23 Manjoi
Zulkurnain Ibrahim (PAS) 14456
Datuk Nadzri Ismail (BN) 14804
....Majoriti 348

N36 Pengkalan Baru
Datuk Hamdi Abu Bakar (BN) 5375
Abu Bakar Hussain (PAS) 5361
....Majoriti 14

N43 Sungai Rapat
Hamidah Osman (BN) 10635
Radzi Zainon (PAS) 9999
....Majoriti 636

N53 Rungkup
Shaarani Mohamad (BN) 4984
Mohd Misbahul Munir Masduki (PAS) 4530
....Majoriti 454


Beliau juga turut menyampaikan maklumat dari Cikgu Bard yang menyatakan surat untuk penamaan calun telah tiba kepada SPR  yang meminta Suruhanjaya itu mengadakan penamaan calon pada 5 hb November 2012.Namun tidak mustahil Perdana Menteri akan membuat pembatalan.Sebelum ini sudah tiga kali SPR membatalkan pernamaan calun.

Linkwithin