Friday, July 24, 2009

Demo besar Pro-, anti-ISA umpama pertembungan tentera Merah dan Kuning .kelulut@telokbakong.com

24.07.09


Demonstrasi serentak dua kumpulan berlawanan pendirian - penentang dan penyokong Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA) - pada 1 Ogos ini .

Ribuan penyokong pembangkang dan aktivis 83 NGO bersama GMI akan bergerak mulai 2 petang dari tiga lokasi – kompleks membeli-belah Sogo, Masjid Jamek dan Masjid Negara – dengan berpakaian hitam dan merah.

Sementara penyokong ISA bersama Pewaris bersama lebih 10 NGO Melayu merancang perhimpunan bertemakan "1Malaysia, Selamatkan Malaysia, Kekalkan ISA dan Pertahankan Hak Keistimewaan Orang Melayu" di tiga lokasi di tengah Kuala Lumpur sebelum bergerak ke Dataran Merdeka pada 1 tengah hari.

Satu sejarah akan terlakar jika benar perarakan dua kumpulan yang berlainan fahaman ini berlaku.Perhimpunan yang penuh emosi dijangka akan berlaku pada tarikh tersebut .

Perancangan awal telah dibuat oleh GMI iaitu kumpulan yang menentang ISA serta menuntut penghapusan akta ISA.

Sementara itu kumpulan yang menyokong pula dilihat sebagai langkah provokasi sahaja .

Kemungkinan berlaku kekecohan besar tidak boleh dinafikan. Dijangka pemimpin dan penggerak Pakatan Rakyat dijangka turut akan hadir .Maka cara mudah untuk menangkap para penentang ditiupkan api keganasan .

Jika berdasarkan jumlah peserta penyokong ISA sekitar 3000 orang secara kekuatan mereka bukanlah majoriti.Selama ini pun mereka hanyaklah pengecut yang berselindung disebalik pihak berkuasa .

Pihak yang menentang ISA dijangka puluhan ribu .Walau bagaimanapun provokasi ala era reformasi pasti berlaku. Bagi membuktikan pihak Anti ISA, yang bertanggungjawab penuh keatas huru hara tersebut .

Pertembungan ini bolehlah dianggap sebagai ' pertempuran ' tentera merah dan kuning .

Satu pihak mempertahankan kebenaran , satu lagi mempertahankan kebatilan .

Hapuskan I S A !

www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

http://budaksekolahlambor.blogspot.com

Thursday, July 23, 2009

Dun Galas dalam perhatian ?


kelulut@telokbakong.com
23.07.09


Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS kawasan Galas di Parlimen Gua Musang, Che Hashim Sulaima, 45, kini dilaporkan dalam keadaan uzur akibat kanser perut.

Menurut sumber rakan terdekat Che Hashim berkata beliau kini sentiasa berulang-alik dari kawasannya ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan kimoterapi bagi penyakitnya itu, yang kini berada di tahap empat.

Itu antara petikan akhbar yang pernah tersiar sebelum ini .

Minggu lepas penulis bertemu dengan biras yang bertugas sebagai SB .Beliau terlibat dan bertugas di PRK Bukit Gantang sebelum ini .

Setiap kali bertemu antara topik penting jadi bahan adalah politik.Malah PRK sebelum ini penulis sering bertanya tentang peluang PR.

Jawapan beliau sering positif , PR menang katanya .

Setelah kemenangan di Manek Urai dia mengingatkan bahwa Dun Galas didalam Parlimen Gua Musang sedang didalam perhatian .

Secara logiknya Umno pasti sudah menggerakkan jentera sedikit demi sedikit .

Apakah PRK akan berlaku lagi ? Jika SB sudah berkata demikian maksudnya sebarang kemungkinan perlu di hadapi .

Walau bagaimana pun sebagai muslim , ayuh kita mendoakan agar YB Che Hashim Sulaima di sembuhkan oleh ALLAH SWT .

www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Reaksi tertuduh yang penuh dengan keinsafan bakal disebat

kelulut@telokbakong.com
23.07.09


IPOH: “Saya akan terima hukuman di dunia. Hukuman di akhirat kelak biar Allah s.w.t yang menentukannya. Saya menghormati keputusan mahkamah dan mengaku itu kesalahan saya, bukannya kesalahan ibu bapa, keluarga saya atau orang lain.

“Justeru, saya memohon mahkamah mempercepatkan hukuman sebatan itu memandangkan mahkamah belum memberitahu bila hukuman ini akan dijalankan,” kata model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, yang dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan.

Dia yang dijatuhkan hukuman itu selepas mengaku bersalah meminum arak, memohon supaya mahkamah mempercepatkan hukuman sebatan supaya dia boleh menumpukan masa depan bersama keluarganya.

“Saya anggap ini ketentuan Allah dan balasan kepada saya kerana memandang ringan soal agama. Sekiranya kejadian ini tidak berlaku mungkin saya masih lagi ‘hanyut’ dalam keseronokan dunia.


Reaksi mereka yang 'melompat '

Seorang individu awam yang juga merupakan bekas kapten tentera, Datin Malina Su Malik hari ini turut tampil melahirkan rasa tidak puas hati dan ingin membuat petisyen sebagai tanda bantahan terhadap hukuman yang dikenakan ke atas model kelahiran Sungai Siput, Perak itu.

"Apa yang dilakukan oleh Kartika memang salah, tetapi hukuman sebatan itu tidak adil dan amat melampau. Saya pernah terlihat gambar orang-orang Islam sedang minum arak yang disiarkan di dalam majalah. Tapi mengapa tiada tindakan?

"Jika benar ia dibuat untuk menyedarkan orang lain juga, tidak adakah hukuman lain yang boleh dibuat selain sebatan? Dia sudah sedar kesilapannya dan apa yang menyedihkan, dia sudah pun mempunyai anak.

Ulasan kelulut

Pada mula kes ini tidak begitu menarik untuk diikuti.Tetapi setelah membaca pengakuan tertuduh membuatkan bulu roma berdiri .

“Saya anggap ini ketentuan Allah dan balasan kepada saya kerana memandang ringan soal agama. Sekiranya kejadian ini tidak berlaku mungkin saya masih lagi ‘hanyut’ dalam keseronokan dunia.- Kartika Sari Dewi Shukarnor .

Ucapan ini penuh bermakna jika lihat dengan mata hati. Bukan mudah untuk seorang pesalah minta diadili . Apatah lagi dizaman ini manusia bangga dengan kejahatan atau dosa yang dilakukan.

Yang menghairankan adalah kenapa muslim yang lain pula bersimpati tetapi bernada sinis terhadap Mahkamah Tinggi Kuantan .Kenapa tidak membuat analisa agar lebih membina ?

Kenapa cepat melatah apabila kes bersangkutan syariah dibicarakan ?.Jangan hendaknya umat Islam kelihatan goblok apabila berdepan isu syariah .

Kes wanita dibunuh di Jerman hanya kerana memakai tudung tidak pula mendapat simpati .Benarlah kata Dr Asri media dunia akan memadamkan atau memperkecilkan isu yang melibatkan umat Islam .Tetapi jika ada kesalahan orang Islam maka ia dilihat seperti masalah satu dunia .

Persoalannya dimana kita ?

www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

http://budaksekolahlambor.blogspot.com

KTB:Posting pertama gunakan streamyx baru hehehe

Tuesday, July 21, 2009

CCTV hanya berfungsi ketika masuk, tidak berfungsi ketika keluar?

Saya blogmaster edyesdotcom, sangat-sangat bersetuju dengan pernyataan di bawah. Amatlah diterima logik akal!


Jangan Biarkan diri anda diselubungi
misteri Kematian Teoh...

01. Kalau Teoh dah dibebaskan mengapa kelengkapan beliau termasuklah Handphone masih berada ditangan SPRM???? ( Sepatutnya.. setiap individu yang telah dibebaskan selepas sesi soal siasat,akan dipulangkan segala barang kepunyaannya )

02. CC TV hanya dapat merakamkan gambar beliau jam 5.30 petang semasa berjalan masuk ke pejabat SPRM,CC TV tidak dapat mengesan Teoh keluar dari pejabat SPRM,maksudnya beliau masih berada dalam pejabat itu sehingga mayatnya dijumpai????

03. Sekira Teoh ingin membunuh diri, sudah pasti beliau akan terjun terus kebawah,untuk maut secara total.. Mengapa pula beliau perlu terjun ke tingkat lima sahaja yang mayatnya tersorok dan tidak dilihat oleh orang ramai.???

Sendiri Mau Ingat ma......

http://edyesdotcom.blogspot.com

Kes Liwat Anwar: Mahkamah dengar permohonan pendakwa tangguh pelaksanaan esok

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi akan mendengar tuntutan pendakwa raya untuk menangguhkan pelaksanaan perintah agar menyerahkan sebahagian besar dokumen bagi kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim esok.

Semalam pihak pendakwaan memfailkan notis usul memohon penangguhan tersebut.

Pada 16 Julai lalu, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membenarkan permohonan Anwar dan memerintahkan pihak pendakwaan menyediakan dokumen berkenaan dalam tempoh tujuh hari sebelum perbicaraan kes liwat tersebut bermula.

KTB:Dakwa orang tak guna akal....dah kelam kabut..dunia sedang memerhatikan 'raja lawak' beraksi...

Linkwithin