Saturday, October 24, 2009

BIMBANG ISLAM TIDAK MENANG
aku hanya yakin dengan dua tokoh ini sahaja dapat melaksanakan islam di malaysia


BIMBANG ISLAM TIDAK MENANG

Islam mesti menang. Itulah ajaran Tuan Guru-Tuan Guru yang sampai ke telingaku. Di Malaysia, PAS adalah wadah jelas menjadikan islam sebagai dasar perjuangan.

Islam tidak akan menang tanpa kebijaksanaan pejuang-pejuangnya. Berjuang islam dengan hentam semborono akan melahirkan natijah buruk kepada Islam itu sendiri.

Bukankah para salaf terdahulu pernah menyebut, "kebatilan yang mempunyai system boleh mengalahkan kebenaran yang tidak mempunyai system".

Di Malaysia, wadah pilihanraya merupakan kaedah untuk melaksanakan islam. Justeru, kehadiran PAS di Malaysia dengan menggunakan pilihanraya merupakan kebijaksanaan dalam usaha hendak memenangkan islam. Jika dibaca dalam al-Quran dan as-Sunnah, memang tidak pernah kendengaran istilah pilihanraya, tetapi ijtihad ulama sentiasa berkembang, menyebabkan pilihanraya diterima pakai untuk melawan musuh islam.

PAS hendak memenangi kerusi secara bersendirian merupakan satu perkara yang amat susah. Negeri-negeri yang pernah dikuasai oleh PAS, tidak pernah disebabkan isu yang dikemukakan oleh PAS, sebaliknya adalah menumpang dari isu orang lain.

PAS memerintah di kelantan, bukan kerana kekuatan PAS, tetapi kebersamaan PAS bersama Semangat 46 atas nama Angkatan Perpaduan Ummah (APU). Ternyata, PAS pimpinan Tuan Guru nik Abdul Aziz di kelantan menunjukkan imej Islam yang baik, menyebabkan mereka yang tidak ikhlas dengan islam mengambil sikap keluar dari APU. Makanya, banyak ahli-ahli dari parti lain mendaftarkan nama untuk menjadi ahli PAS. selepas dari itu, sebarang pilihanraya umum berjaya memberikan kemenangan kepada PAS di kelantan, waima tidak bersama dengan parti-parti yang lain lagi.

Di Terengganu pula, PAS berjaya memerintah pada tahun 1999. kemenangan ketika itu, bukan kerana kekuatan PAS, tetapi kelemahan musuh yang berada dalam keadaan teramat sangat. Isu Anwar Ibrahim yang baru sahaja dipecat dari Timbalan Perdana menteri menjadi buah mulut orang melayu, seterusnya mereka lakukan sabotaj kepada UMNO dengan memberikan undi kepada PAS.

Pun begitu, ketika isu Anwar Ibrahim semakin hari semakin tenggelam, menyebabkan pada tahun 2004, PAS mengalami kalah teruk, malahan UMNO/BN mencapai kemenangan dengan menyapu bersih. Kekalahan PAS itu, sehingga hari ini terengganu tidak sampai ke tangan PAS.

Apa yang dapat dinilai, PAS tidak pernah menang – menguasai negeri - dengan sebab kekuatan sendiri. tetapi, kemenangan PAS adalah menumpang dengan kekuatan orang lain.

Keadaan sama juga menimpa PAS dalam PRU ke 12, pada 8 mac 2008 yang lalu. dalam pilihanraya itu, sepatutnya PAS tidak merasa senang dengan mendakwa bahawa PAS sudah menang, tetapi PAS selayaknya meletakkan satu tanggapan bahawa PAS sedang menuju kepada kejayaan untuk memerintah dengan islam.

Justeru, dengan penubuhan kerajaan pakatan rakyat, usaha dakwah, memperkenalkan model kerajaan islam, kempen kerajaan kasih sayang, kempen mewujudkan kerajaan yang adil yang berasaskan islam perlu dilaksanakan.

Mulakan dengan dakwah di ruang-ruang yang tersedia ada, seperti sering mengadakan ceramah-ceramah di masjid dan surau, mengadakan kempen Islam secara berkesan dan berstrategi kepada rakyat. Semuanya ini bertujuan, untuk memperkenalkan Islam kepada rakyat, agar mereka akan memilih PAS dalam pilihanraya akan datang, seterusnya PAS berjaya melaksanakan islam.

Pun begitu, menyedihkan bahawa semua tindakan sebegini tidak dilakukan secara serius, sebaliknya PAS hanya mengambil sikap tamak dan haloba dalam pemerintahan pakatan rakyat. Waima dari golongan manoriti, tetapi PAS tidak menghormati hak demokrasi, sehingga sanggup berusaha hendak merampas dari hak parti-parti majority.

Di selangor sebagai contoh, di mana sahaja wujud PAS, maka disitu PAS mahu monopoli sesuatu jawatan – seperti Ketua kampong-, walaupun tempat tersebut bukan kerusi PAS. Di tempat PKR dan DAP pun, PAS mahu sesuatu jawatan. Adapun di tempat PAS pula, tidak diberikan ruang kepada PKR dan DAP untuk memegang sesuatu jawatan.

Tidak dinafikan, kejadian sebegini hanya dilakukan oleh segelintir pimpinan PAS, terutama mereka yang mempunyai kepentingan melayu disamping memperjuangkan islam. Pun begitu, tindakan segelintir itu menjadi barah yang merbahaya sehingga mampu melahirkan kebencian rakyat terhadap PAS. lebih-lebih lagi, apabila isu kaum melayu menjadi bahan perbincangan PAS.

Alangkah bodohnya jika isu melayu yang dibicarakan, sedangkan sering kali Tuan Guru nik Abdul Aziz menyebut, "perjuangan melayu tidak ada nilai satu sen pun disisi Allah SWT".

PENUBUHAN PAKATAN RAKYAT

Penubuhan Pakatan rakyat sebenarnya dapat memberi banyak manfaat kepada PAS. ini kerana, PAS sebelum ini mempunyai masalah pendekatan dengan masyarakat selain melayu. Justeru, dengan tertubuhnya Pakatan Rakyat, PAS sudah berjaya melepasi tembok dalam usaha hendak merapatkan diri dengan masyarakat selain melayu.

Pun begitu, menyedihkan apabila peluang ini tidak dimanfaatkan sepenuhnya. Kewujudan sebilangan pimpinan PAS yang berjiwa 'hang tuah' yang sayangkan melayu, melahirkan balik tembok pemisah ini. malahan, ia lebih tebal dari tembok pemisah sebelum ini.

Sepatutnya, dengan peluang yang ada, hendaklah digunakan sepenuhnya menceritakan kepada masyarakat selain melayu tentang islam dan keadilannya. Berdakwah dengan sebijaksana yang mungkin, sehingga mereka meletakkan keyakinan kepada Islam yang diperjuangkan islam. menyedihkan, tindakan ini tidak pernah diambil peluang sebijaksana mungkin.

Lebih menyedihkan, di kala PKR dan DAP saling kukuh mengkukuhkan kerajaan pakatan rakyat, kehadiran PAS dilihat seperti anai-anai yang mahu meruntuhkan kekukuhan yang sedang dibina. Isu-isu yang dikemukakan oleh PAS, banyak tidak mengukuhkan Pakatan rakyat, malahan bersifat mahu meruntuhkan.

Sayugiyanya, PAS perlu berada sebagai parti yang mengukuhkan kerajaan pakatan rakyat. Gunakan kesempatan ini, mengemukakan model-model keadilan yang merujuk kepada islam, bukannya membuat seribu satu masalah kepada kerajaan.

Ternyata, ada pimpinan PAS yang otak melayunya lebih tebal berbanding keislamannya, menyebabkan seribu satu masalah dilakukan sehingga melahirkan kebencian rakyat terhadap PAS.

Lebih parah, apabila wujud kelembapan pada sebilangan pimpinan PAS dalam memonopolikan sebarang isu agar dijuarai oleh PAS. kelembapan ini, bukan sekadar merugikan PAS, malahan kadang-kala merugikan islam itu sendiri.

Kalau keadaan ini terus berlaku, sampai bila pun islam tidak akan menang. sebab itu, baru kita faham mengapa nabi SAW berjaya membina kerajaan islam waima tidak sampai 20 tahun berdakwah, sedangkan PAS sudah berjuang dan berdakwah lebih 50 tahun, tetapi sehingga hari ini tidak berjaya membina kerajaan islam di Malaysia.

Sekian

P/s : di awal kemenangan pakatan rakyat, aku meletakkan harapan dalam dua penggal pilihanraya lagi, PAS akan berjaya melaksanakan islam di Malaysia. Tetapi, dengan kewujudan sebilangan pimpinan PAS yang berotak melayu, dan pimpinan yang lembab, lagi tidak bijak berpolitik. Harapanku hendak melihat kerajaan islam dalam jangka 2 penggal lagi, hancur lebur.

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com

Friday, October 23, 2009

IMRAN UBAH KENYATAAN ... JAMALUDIN TAK RASUAH
Sandiwara politik semakin kelihatan dalam drama kes rasuah yang membabitkan Jamaludin Mohd Radzi dan Osman Jailu apabila saksi utamanya mulai menukar sinopsis ceritanya bahawa dua Adun lompat itu tidak terbabit rasuah.

Saksi utama, Mohd Imran Abdullah, agen provokasi SPRM, memberitahu Mahkamah Sesyen, bahawa Jamaludin tidak menerima sebarang rasuah atau wang daripadanya untuk meluluskan projek perumahan di Seri Iskandar.

Jamaludin tidak berbincang sebarang projek dengannya ketika bertemu di pejabatnya di bangunan SUK, demikian dipetik dari laman web NST.

Pada 14 Ogos tahun lepas, Imran dalam laporannya kepada SPRM berkata, Jamaludin meminta RM5,000 dan dia memberikan wang itu kepada Jamaludin untuk meluluskan projeknya itu.

"Saya setuju, kenyataan saya kepada SPRM tidak benar," kata Imran dalam Mahkamah Sesyen apabila ditanya peguam Jamaludin, Mohd Roni Abdul Rahman.

Jamaluddin dan Osman Jailu (Adin Changkat Jering), bersama dengan bekas ahli majlis Daerah Perak Tengah, Usaili Alias dan Zul Hassan serta kontraktor Fairul Azrim, telah didakwa menerima rasuah antara RM400 dan RM100,000 antara 6 dan 19 Aug tahun lepas.

Tiga dari mereka juga didakwa menerima perkhidmatan sex oleh tiga wanita Cina yang diuruskan oleh Imran.

Sebelum ini, mahkamah ditunjukkan video Imran menyerahkan duit itu kepada Osman dan Usaili bahkan juga video tiga lelaki yang didakwa melakukan hubungan seks dengan tiga wanita Cina itu.

Thursday, October 22, 2009

Malaysia’s broadband quality is below par, says Oxford studyBy Leslie Lau
Consultant Editor
KUALA LUMPUR, Oct 2 – Malaysia was ranked a poor 48 out of 66 countries for Internet broadband quality in a study conducted by Oxford University and sponsored by Cisco.

The global study on broadband quality conducted by Oxford’s Said Business School listed Malaysia among countries which had Internet speeds which were “below today’s applications threshold.”

Malaysia is listed in the same category but above countries like the United Arab Emirates, Philippines, Pakistan, Morocco, Vietnam and Indonesia. China, Malta, Brazil and Thailand are among countries just ahead of Malaysia in broadband quality but still in the same low category.

Countries like Singapore, Britain, Australia, Spain, Turkey and the Ukraine were listed above Malaysia as having Internet speeds “meeting needs of today’s applications.”

Switzerland, the United States, Russia, Taiwan and Hong Kong “comfortably enjoy today’s applications. Crucially, Korea, Japan, Sweden, Lithuania, Bulgaria, Latvia, Netherlands, Denmark and Romania were identified as countries with broadband speeds that were “ready for tomorrow.”

The study was conducted between May and July this year and Broadband Quality Scores (BQS) were awarded based on 24 million records sourced from speed tests.

A similar study conducted last year established that download speeds of 3.75 Mbps and upload of 1 Mbps was the quality requirement needed for today’s applications such as social networking, video steaming, video chatting and file sharing.

For what was classified as “tomorrow’s requirements” speeds of 11.25 Mbps for downloads and 5 Mbps for uploads was needed for visual networking, HD video streaming, consumer telepresence, large file sharing and HD IPTV applications.

According to the study, the research team had found that broadband quality was linked to social and economic benefits and that countries with high broadband quality have broadband on their national agenda.

In a statement earlier today, the DAP’s Lim Kit Siang described the study as confirmation of Malaysia’s unchecked plunge in international IT competitiveness.

“Internationally, broadband quality has moved from one of penetration, i.e. who had broadband connection and who did not, to broadband speed but Malaysia is till bogged down in the initial stage.

“Some six months ago, when Datuk Dr Rais Yatim was also appointed Communications Minister apart from his other portfolios of Information, Culture and Arts, I had called on him to give top priority to turn Malaysia into a broadband power, both in broadband penetration rate as well as in broadband speed if Malaysia is to enhance its competitiveness to take its rightful place in the global arena.

“I had asked what Malaysia’s national average broadband speed was, because nobody was talking about 2Mbps – we are lucky if we get 512 or 256kbps without disruption!”

Malaysians in selected areas will get access to high-speed broadband only by the first quarter of next year.

Residents of Taman Tun Dr Ismail, Bangsar, both in Kuala Lumpur, Subang Jaya and Shah Alam have been promised broadband speeds of 10 Mbps and above under the High-Speed Broadband (HSBB) project.

Residents in high-worth economic zones such as the rest of the Klang Valley and Iskandar Malaysia are expected to get the service later with 1.3 million households expected to have access by 2012.

The HSBB project is a public-private partnership between Telekom Malaysia and the government. Telekom is expected to invest RM8.9 billion of its own funds while the government will put in RM2.4 billion.

Telekom has so far claimed RM290 million from the government for work done.

Malaysia currently lags behind advanced countries in terms of quality and affordability of its broadband offerings, which has been confirmed by the Oxford University study.

While some countries such as Japan, Hong Kong, South Korea, Sweden and Finland have been enjoying speeds up to 100 Mbps for several years now, most Malaysian still make do with speeds of 1 Mbps or less.

Recently, Singapore, China and Australia have also upped the stakes in this strategic sector and announced massive initiatives to wire up their countries with fibre optics.

http://themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/39223-malaysias-broadband-quality-is-below-par-says-oxford-study-

TERIMA KASIH PROF AZIZ BARI DI ATAS KRITIKAN ANDA

Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

Saya boleh memahami betapa marahnya Ustaz Idris Ahmad terhadap tulisan Dr Aziz Bari di dalam Sinar Harian bertarikh 19/10/2009 ( “Pengajaran dari Bagan Pinang” ). Saya percaya Ustaz Idris tidak bermaksud memperkecilkan kehebatan Prof Aziz Bari yang kita tahu seorang Profesor yang bukan sahaja mendalam ilmunya tetapi amat berani dan lantang menyatakan kebenaran.

Kekerasan sahabat saya Ustaz Idris Ahamd menyanggah tulisan Dr Aziz Bari bagi saya mungkin terbit dari keletihan beliau berkempen secara intensif di Bagan Pinang. Sudahlah penat berkempen dan berhadapan pula dengan samseng-samseng Umno dan seterusnya mengalami kekalahan yang besar tiba-tiba Dr Aziz Bari pula mengkritik PAS . Tidak dinafikan saya rasa bukan sahaja Ustaz Idris malahan mungkin ramai juga pemimpin PAS yang lain yang turut berkongsi sentimen seperti Ustaz Idris.

Saya juga pemimpin PAS Pusat. Namun saya tidak sama sekali marah jauh sekali melenting dengan teguran dan kritikan Prof Aziz Bari. Malahan sebagai pemimpin PAS saya benar-benar berterima kasih dengan teguran dan kritikan beliau. Saya yakin tulisan beliau tidak mempunyai unsur mala fide ( niat jahat ). Tulisan tersebut , bagi saya, lahir dari hati suci beliau untuk melihat supaya PAS membuat koreksi diri agar tidak kecundang dalam pilihan raya yang akan datang. Tulisan itu saya yakin lahir dari satu pengamatan beliau yang amat panjang tentang beberapa insiden yang berlaku dalam PAS yang diketahui umum.

Pemimpin gerakan Islam Al-Nahdah , Tunisia yang kini hidup dalam buangan di London, Rashid Ghanouchi pernah menyatakan di dalam satu tulisannya bahawa kesilapan paling besar gerakan Islam ialah adalah ketidaksediaan atau keberatan untuk bermuhasabah dan dimuhasabah.

Orang bijaksana berkata kawan yang sebenar adalah kawan yang sudi menegur kita jika dia melihat kita melakukan kesilapan. Kawan yang buruk pula adalah kawan yang hanya mendiamkan diri malahan menyokong pula meskipun dia tahu kita melakukan kesilapan.

Saya tidak kata tulisan Dr Aziz Bari adalah sempurna dan saya juga yakin beliau juga tidak berpendapat teguran dan kritikan beliau adalah sempurna. Tidak dinafikan kenyataan beliau bahawa “Hasan ( Hasan Ali ) dilihat mewakili golongan yang pro-UMNO dalam Pas seperti Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharuddin Mat Isa dan penyokonng mereka” agak menyenakkan sesetengah pemimpin PAS.

Namun jika kita melihat dari perspektif lain, salahkah jika Dr Aziz Bari sebagai pihak di luar PAS mempunyai persepsi sebegitu.

Politik, orang kata adalah berkaitan persepsi. Saya percaya bukan sahaja Dr Aziz Bari malahan ramai lagi rakyat Malaysia yang lain yang juga mempunyai persepsi seperti Dr Aziz Bari iaitu persepsi bahawa sesetengah pemimpin PAS adalah pro Umno. Kerana kesan bahaya persepsi sebegitulah yang menyebabkan Muktamar PAS berhempas pulas membuat ketetapan dan penegasan bahawa PAS tidak akan ada hubungan dengan Umno dan akan terus bersama Pakatan Rakyat. Kalau kita tidak mahu dilihat dan dikritik pro Umno janganlah buat perkara-perkara yang menyebabkan orang ramai membuat tanggapan bahawa kita adalah pro Umno.

Adakah persepsi lahir begitu sahaja ? Salah ke jika orang-orang di luar PAS mempunyai persepsi sebegitu setelah mereka melihat apa yang berlaku di dalam PAS – melalui tindak tanduk , kenyataan dan gelagat sesetengah pemimpin PAS.

Bagi saya sudah sampai masanya pemimpin PAS, mengambil istilah kata Khairy Jamaluddin, keluar dari “siege mentality ( mentaliti terkongkong ). Sila lihat di luar sana, orang ramai sedang memerhatikan kita !!!

Salahkah kita menjadi pendengar yang baik ( good listener ) demi kebaikan parti yang kita sayangi ini.

Sekali lagi saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Dr Aziz Bari. Prof, percayalah bagi saya kamu adalah sahabat yang sejati.

Wednesday, October 21, 2009

Video seks dimainkan di perbicaraan rasuah Jamaluddin dan Osman Jailu
IPOH, 20 Oct – Perbicaraan kes rasuah membabitkan dua bekas ahli majlis tertinggi PKR Perak hari ini memperlihatkan tayangan video yang menunjukkan dua lagi rakan yang dituduh melakukan hubungan seks dengan pelacur daripada China.

Video tersebut menunjukkan bekas ahli majlis Perak Tengah, Zul Hasnan, 45, dan ahli perniagaan Fairul Azrim Ismail, 31 sedang melakukan hubungan seks dengan perempuan-perempuan tersebut.

Ianya telah dirakam dengan menggunakan kamera bersaiz kecil di sebuah apartment di Batu Feringgi, Pulau Pinang, oleh ahli perniagaan Mohamad Imran Abdullah, 34, yang telah bertindak sebagai 'ejen provokasi' untuk SPRM.

Dewan mahkamah telah diperintah untuk dikosongkan oleh Hakim Mahkamah Session Azhaniz Teh Azman Teh berikutan bantahan daripada Ketua Unit Pendakwaan SPRM Datuk Abdul Razak Musa.

Peguam pembela Surjan Singh telah membantah arahan tersebut.
"Jika kamu mahu menari, menarilah dengan betul" katanya kepada Abdul Razak.

Hakim Azhaniz Teh berkata beliau tidak ragu-ragu untuk membenarkan pihak media untuk turut menonton video tersebut tetapi menambah dengan berkata adalah lebih baik jika ianya diputuskan sendiri oleh pihak tertuduh.

Peguam S. Muthu, yang membela Zul, kemudian bertanya kepada tertuduh. Zul, sambil tersenyum berkata dia lebih selesa jika mahkamah dikosongkan semasa tayangan video itu.

Para peguam kemudiannya mengakui bahawa video tersebut 'amat pedih' untuk ditonton. Zul, kata mereka, dilihat memeluk perempuan China itu pada mulanya, sebelum kedua-duanya beredar ke tandas dan berbogel. Mereka kemudiannya dilihat melakukan hubungan seks di atas katil.

Sebelum itu, perkara lain yang dibangkitkan didalam perbicaraan hari ini adalah berkenaan wang RM5,000 yang bekas orang PKR Jamaluddin Mohd Radzi, 52, dituduh menerima dipejabatnya didalam bangunan SUK pada 14 Ogos tahun lalu, telah diberi sebagai "derma', bukannya 'merasuah', dan untuk kegunaan pada pilihanraya kecil Permatang Pauh.

Dalam keterangannya, saksi keenam pihak pendakwaraya Mohamad Imran Abdullah, 34, memberitahu mahkamah bahawa beliau telah memberitahu Jamaluddin bila bertemu dengannya hari itu yang beliau membawa bersamanya sedikit 'sumbangan'.

Mohamad Imran, sebagai ejen provokasi kepada pihak penyiasat, berkata bahawa Jamaluddin telah bertanya untuk apa tujuan 'sumbangan' itu.

Beliau berkata seorang lagi tertuduh, ahli politik PKR dan juga bekas ahli dewan undangan negeri Usaili Alias, yang berada bersama mereka di dalam bilik tersebut, telah memotong dengan berkata: "Ianya untuk Permatang Pauh."

Apabila Abdul Razak daripada SPRM menyoal beliau tentang kegunaan sebenar wang RM5,000 itu, Mohamad Imran berkata: "Pada saya, wang tersebut adalah untuk membantu pilihanraya kecil Permatang Pauh dan juga untuk membantu saya mendapatkan projek di Seri Iskandar."

Hakim Azhaniz Teh kemudiannya mencelah dan bertanya, "Pada awak? Awak berkata bahawa ini adalah 'pada awak'?"

Mohamad Imran mengangguk dan berkata, "Ya, pada saya. Pada saya, wang tersebut untuk Permatang Pauh dan projek."

Mahkamah juga menyaksikan rakaman video kejadian tersebut di pejabat Jamaluddin pada 14 Ogos, yang telah dirakam menggunakan kamera bersaiz kecil pemberian SPRM kepada Mohamad Imran.

Rakaman tersebut menunjukkan Mohamad Imran menyerahkan wang RM5,000, kesemuanya terdedah, kepada Jamaluddin yang tidak mengambil wang tersebut.

"Dia memberitahu saya supaya menyerahkan wang tersebut kepada Usaili, yang telah mengambilnya dan menyimpan didalam poket," tegas Mohamad Imran.

Jamaluddin, bersama-sama Mohd Osman Mohd Jailu, 57, dan tiga lagi, Usaili, 56, bekas ahli majlis bandaran Perak Tengah Zul Hasnan, 45, dan ahli perniagaan Fairul Azrim Ismail, 31, menghadapi beberapa pertuduhan rasuah di atas cadangan projek pembangunan bernilai jutaan ringgit di Seri Iskandar.

Juruteknik Perbadanan Kemajuan Perak, Ruslan Sahat yang juga didakwa bersama-sama kumpulan ini pada mulanya tetapi pertuduhan keatasnya telah digugurkan selepas kematiannya Ogos lalu.

Sementara itu, mahkamah juga menayangkan dua lagi rakaman yang menunjukkan wang, di dalam jumlah yang berasingan, RM5,000 dan RM10,000 diserahkan kepada Mohd Osman, yang juga meminta supaya wang-wang tersebut diserahkan kepada Usaili.

Satu lagi kejadian berlaku di Aquarius Coffee House, Hotel Summit di Bukit Mertajam pada 16 Ogos, 2008 bila kelihatan Mohamad Imran menyerahkan wang RM5,000 kepada Mohd Osman.

“Mohd Osman lihat wang tersebut dan meminta supaya ianya diserahkan kepada Usaili, yang menerimanya,” kata Mohamad Imran yang menambah bahawa wang tersebut adalah untuk membantunya mendapatkan projek di Seri Iskandar.

Didalam kejadian yang lain pula, pada 19 Ogos di restoran Kluang Station Ipoh, Mohamad Imran telah menyerahkan sebuah beg kembara yang mengandungi RM100,000 kepada Mohd Osman.

Didalam video tersebut, mahkamah menyaksikan Mohamad Imran membuka zip beg tersebut sambil mengadap kepada Mohd Osman.

"Saya kemudiannya menutup beg itu dan menolaknya kearah dia tetapi dia memberikan isyarat kepada saya supaya memberikan kepada Usaili," kata Mohamad Imran.

Usaili, tambahnya, mengambil beg tersebut dan menyimpan disebelahnya.
Pegawai pencegah rasuah kemudiannya memasuki tempat tersebut lalu menahan Usaili dan Mohd Osman, begitu juga Ruslan yang berada didalam restoran tersebut pada hari itu.

Didalam rakaman yang lain kemudiannya, mahkamah telah menyaksikan Mohamad Imran juga menyerahkan RM2,000 kepada Ruslan di Apartmen Sri Sayang, Batu Feringgi, Pulau Pinang pada 14 Ogos, 2008.

Pertemuan hari itu telah diaturkan oleh Mohamad Imran, yang juga telah mendakwa diminta membawa bersamanya tiga orang rakyat China.

Zul, Fairul Azrim, Ruslan dan pegawai SPRM (BPR pada ketika itu) Norliza Musa, yang menyamar sebagai teman wanita Mohamad Imran, juga hadir pada pertemuan tersebut.

Perbicaraan akan disambung lagi esok untuk menyoal balas Mohamad Imran.

Tuesday, October 20, 2009

SPEAKER HALAL vs SPEAKER HARAM


OLEH : MOHAMED HANIPA MAIDIN


Motto 1 Malaysia yang dicanangkan oleh Najib nampaknya tidak berlaku di Perak. Di Perak rakyat disajikan dengan dua Menteri Besar iaitu MB halal ( Nizar ) dan MB haram ( siapa lagi kalau bukan Zambry ) Seterusnya Speaker halal ( V.Sivakumar ) dan Speaker haram ( R. Ganesan ).

Kewujudan dua MB dan dua Speaker di Perak adalah hasil kraftangan Najib sendiri. Beliaulah yang tanpa segan silu merompak Kerajaan sah Perak yang diterajui oleh Pakatan Rakyat ( PR ) .

Dari segi undang-undang dan Perlembagaan, Najib dan Umno sedar bahawa mereka tidak mampu berhujah untuk melawan V. Sivakumar. Kuasa Sivakumar sebagai speaker DUN Perak yang sah adalah terlalu jelas dan luas. Tetapi memandangkan Najib dan Umno bukanlah spesis yang ada maruah dan harga diri mereka menggunakan ( baca salah guna ) apa sahaja kuasa yang ada untuk menjatuhkan Sivakumar

Apa yang Najib dan Umno tidak lakukan untuk menjatuhkan Sivakumar.

Mula-mula Umno guna SPR untuk mengenepikan keputusan Sivakumar yang memutuskan kerusi tiga “katak” telah kosong. Apabila Sivakumar menggantung Zambry dan enam exconya yang haram Umno guna pula polis untuk soal siasat Sivakumar. Tidak cukup polis , Umno guna pula SPRM untuk soal siasat Sivakumar. Apabila polis dan SPRM tak jalan, Umno guna pula Mahkamah . Kita tentu tidak lupa usaha Umno yang menghalang Sivakumar untuk guna khidmat peguamnya sendiri bagi mewakili beliau. Malahan apabila Sivakumar mahu mewakili diri sendiri peguam Umno juga membantah.

Tidak cukup guna SPR, Polis , SPRM dan Mahkamah untuk mengenepikan Sivakumar sebagai speaker yang sah dan halal , Umno tanpa rasa malu dan bermaruah tergamak menggunakan cara yang paling kurang ajar dan paling tidak bertamadun melucutkan kuasa Sivakumar sebagai speaker DUN Perak yang sah pada 7 Mei 2009 yang lalu.

Demi kuasa Umno tergamak salahguna polis untuk mengangkat Sivakumar ( dengan kerusinya sekali ) dan mengurung beliau dalam stor. Kerana kuasa Umno lupa bahawa jika sekalipun mereka ingin melucutkan kuasa Sivakumar sebagai speaker , Umno tidak boleh sama sekali megusir Sivakumar dari dewan persidangan DUN Perak . Sivakumar adalah wakil rakyat atau ADUN yang sah , justeru itu beliau layak berada di dalam dewan persidangan.

Tanpa segan silu Umno tergamak langgar Perlembagaan dan amalan Perlembagaan ( constitutional convention ) apabila melantik V. Ganesan sebagai speaker yang haram pada 7 hb Mei 2009 yang lalu.

Dari sudut undang-undang dan amalan Perlembagaan segala urusan rasmi sidang DUN Perak ( order of business ) hanya boleh dibuat setelah persidangan DUN Perak dengan secara sah membuka urusan rasmi tersebut ( had lawfully opened for business ).

Jika dilihat kepada Standing Orders bagi DUN Perak tiada peruntukkan secara jelas berkaitan dengan persidangan DUN Perak pada 7 Mei tersebut. Oleh itu berdasarkan Standing Order No 90 amalan-amalan di Parlimen di Negara-Negara Komenwealth boleh digunapakai sekiranya Standing Orders tidak mempunyai peruntukkan yang jelas .

Buku Erskine May’s Treatise on the Law, Privileges, Proceedings and Usage of Parliament adalah satu buku yang selalu dirujuk dalam isu-isu yang berkaitan dengan prosedur Parlimen di negara-negara Komenwealth. Di dalam buku tersebut pengarang telah menyatakan

“ Dalam mana sessi Parlimen kecuali sessi Pertama ( Pembukaan ) Parlimen , sessi dikira bermula dengan ucapan Raja England ( Queen ) . Sehingga sidang diisytiharkan mula oleh Raja kedua-dua Dewan tidak boleh mulakan sebarang urusan awam yang rasmi. Amalan ini diikuti kerana tiada mana-mana urusan di Parlimen boleh dijalankan sehingga Parlimen itu sendiri dibuka secara rasmi oleh Raja ( no business can be transacted until Parliament has been opened by the Crown)"

Selanjutnya di dalam buku Halsbury’s Laws of England di bawah tajuk (v) Proceedings at the Opening of Parliament ... 713 The Queen’speech dinyatakan seperti berikut

“ Tiada mana-mana Dewan boleh meneruskan apa-apa urusan awam sehinggalah sesuatu sessi itu telah dibuka oleh Raja secara sendiri atau melalui Pesuruhjaya Lord yang bertindak bagi pihak Raja ( Queen ).”


Di dalam buku Griffith and Ryle on Parliament : Functions, Practice & Procedures.” (2nd Ed. 2003) pengarang tersebut juga menyatakan perkara yang sama

Di England, apabila Raja telah mula membuka sessi Parlimen ( di sebelah pagi ) maka urusan awam dan rasmi Dewan Rakyat ( House of Commons ) akan hanya dimulakan jam 2.30 petang.

Dalam konteks kes Perak pula adalah jelas pada 7 hb Mei 2009 ucapan Sultan Perak hanya dibuat pada jam 3.16 petang sehingga jam 3.47 petang. Maka dari segi undang-undang apa sahaja urusan rasmi DUN Perak ( termasuk usul untuk memecat Sivakumar dan melantik Ganesan ) hanya boleh dibuat selepas jam 3.47 petang.

Namun Umno dengan kesombongan dan kebodohan mereka telah mengangkat dan mengusir Sivakumar dan seterusnya melantik Ganesan sebagai speaker haram sebelum sessi DUN Perak bermula iaitu sebelum ucapan Raja Perak dimulakan pada jam 3.16 petang

Oleh itu sebarang resolusi atau usul yang diluluskan oleh Umno pada sidang DUN Perak pada 7 Mei 2009 termasuklah usul memecat speaker yang sah dan halal dan melantik speaker yang haram adalah tidak sah.

Tidak cukup Ganesan telah dilantik secara tidak sah, Umno sekali lagi melakukan kesilapan bodoh apabila gagal memastikan Ganesan meletakkan jawatan sebagai peguambela dan peguamcara dalam masa 3 bulan daripada tarikh beliau dilantik sebagai speaker yang haram iaitu pada 7 Mei 2009.

Ganesan hanya memfailkan Notis Pemberhentian sebagai peguam dan menghantar Surat Akuan Sumpah pada Majlis Peguam pada 17 Ogos 2009 sedangkan di dalam Perlembagaan Perak beliau sepatutnya berhenti menjadi peguam sebelum 7 hb Ogos 2009.

Memandangkan Ganesan adalah speaker yang haram maka tindakan beliau memanggil sidang DUN Perak pada 28 Oktober 2009 ini adalah satu tindakan yang tidak sah dan tiada sebarang nilai di sisi undang-undang. Tapi jenis spesis Umno ni dia orang kisah ke pada benda-benda haram !!!

Monday, October 19, 2009

Mengapa Pakatan Rakyat Perak dijatuhkan?


http://perakexpress.com: Mat Saman Kati

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu ‘membincangkan’ terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku.

(Artikel diatas adalah terjemahan daripada artikel asal Raja Petra “Why the Pakatan Rakyat government was brought down in Perak” yang disiarkan di Malaysia Today)

Era Najib Altantuya : Kumpulan UG Perosak Sebenar PAS


Pengajaran dari Bagan Pinang

Oleh Prof Ab Aziz Bari

Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang yang berlangsung, 11 Oktober lalu, sudah pun diketahui keputusannya. Kemenangan calon Barisan Nasional, Tan Sri Mohd Isa Samad memang dijangkakan meskipun kegagalan calon Pas yang mewakili Pakatan Rakyat, Zulkefly Mohamad Omar, untuk mengurangkan undi majoriti Barisan Nasional (BN) agak memeranjatkan.

Pelbagai analisis dibuat dan saya tidak mahu menambah apa-apa. Saya sekadar hendak mengungkap beberapa perkara yang penting daripada sudut perlembagaan khususnya dan sistem politik umumnya. Hal-hal ini penting kerana selain menjadi tema dan mauduk utama ruangan ini, itu semua penting dalam membina sebuah Malaysia yang adil, telus dan sistematik walau siapa dan apa pun warna politik kita. Saya ada menyebut betapa kewujudan sebuah sistem dua parti yang mantap penting bagi memperkasa ideal perlembagaan kita. Dalam konteks sekarang Pakatan perlu dibenarkan membentuk kerajaan di peringkat Persekutuan supaya kita dapat membezakan kelainan mereka melaksanakan Perlembagaan.

Berbalik kepada Bagan Pinang apa yang kita lihat ialah betapa wakil rakyat – yakni Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) – pada hakikatnya dianggap sebagai ‘pegawai kebajikan’. Walaupun ini tidak salah tanggapan dan imej memberi kesan yang besar kepada kedudukan dan peranan wakil rakyat berkenaan dan kualiti dewan perundangan kita. Dan seterusnya ini memberi kesan langsung kepada kualiti undang-undang yang dibuat oleh Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) kita. Begitu juga dengan fungsi dewan memantau kerajaan. Dalam sistem demokrasi berparlimen yang kita amalkan kerajaan pada hakikatnya dimiliki Dewan.

Ada kemungkinan pengundi dalam DUN Bagan Pinang, kerana ia adalah pilihan raya kecil dan tidak memberi kesan kepada kedudukan Kerajaan Negeri, mahu mengingatkan Pakatan supaya lebih berhati-hati dan memberi perhatian kepada masalah dan kebajikan rakyat. Ada pihak yang mengatakan bahawa Ahli Parlimen Teluk Kemang yang merangkum DUN berkenaan gagal memainkan peranan. Ini mungkin benar. Tetapi apakah ini cukup kuat untuk mereka memenangkan calon Barisan yang diketahui korup, yang hanya dikatakan ‘teknikal’ oleh pemimpin utamanya Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Bekas Presiden UMNO, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri pun tidak suka calon itu meskipun selepas keputusan diumumkan Mahathir berubah dan turut bergembira dengan keputusan di Bagan Pinang itu.

Keputusan pilihan raya kecil itu menyebabkan sesetengah pihak kesal dan sedih kerana kemenangan besar itu menandakan sikap pengundi yang semacam tidak kisah dengan soal integriti dan kebersihan calon. Apatah lagi mengingat bahawa calon Pas adalah seorang yang begitu aktif dalam isu-isu umum, termasuk alam sekitar dan kes pelupusan sampah Broga. Dalam pada itu sebagaimana di tempat-tempat lain khidmat Barisan bukanlah sempurna, di sana sini banyak juga kegagalan dan kelemahan pentadbiran Mohd Isa sewaktu beliau menjadi Menteri Besar dahulu. Begitu juga dengan pentadbiran sekarang di bawah Datuk Seri Mohamad Hassan.

Hal ini memberi gambaran bahawa kemenangan besar Barisan itu adalah kerana kawasan itu memang kubu UMNO. Sebab itulah ada pihak yang berkata bahawa parti itu tidak harus terlalu seronok kerana apa yang terjadi di Bagan Pinang itu tidak semestinya aliran umum yang akan mendominasi politik negara.

Walau apa pun imej Pakatan yang dipaparkan dalam media yang dikuasai Barisan juga tidak membantu. Imej yang dipaparkan membayangkan betapa gabungan ini rapuh dan tidak berupaya mengambil tempat Barisan. Secara kebetulan itulah kesimpulan yang dibuat oleh Merdeka Center dalam tinjauan lapangan yang diselesaikannya pada awal bulan ini: sekitar 43 peratus dari pengundi berdaftar yang diselidikinya tidak yakin kepada kemampuan Pakatan untuk memerintah di peringkat persekutuan.

Dengan itu mungkin sudah sampai masanya Pas membuat langkah drastik, sama ada mendisiplinkan Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali atau menyingkirkannya terus. Dalam beberapa portal berita Hasan dilihat sebagai liabiliti kepada Pakatan umumnya dan Pas khususnya. Bagaimanapun, ini tidak mudah untuk berlaku kerana Hasan dilihat mewakili golongan yang pro-UMNO dalam Pas seperti Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharuddin Mat Isa dan penyokong mereka.

Dalam kekecohan di Selangor Abdul Hadi membisu sehingga di dalam parti sudah ada yang berkata bahawa Abdul Hadi adalah watak bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam Pas. Sementara itu Nasharuddin membela tindakan salah Hasan itu secara terbuka. Tindakan dan perangai Hasan itu memang pelik kerana adalah mustahil seorang pegawai tadbir beliau tidak faham konsep tanggung jawab bersama dan bezanya dengan kedudukan penyokong kerajaan.

Saya fikir ada beberapa tokoh tertentu dalam Pas yang boleh merubah keadaan. Beberapa bulan kebelakangan ini imej dan kemampuan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak agak menonjol dan kelihatannya beliau mempunyai kemampuan untuk memimpin parti. Secara perlahan-lahan lulusan syariah Universiti Al-Azhar dan sarjana undang-undang perbandingan Universiti Kent itu mula dilihat sebagai mampu mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Datuk Mohd Fadzil Noor yang meninggal dunia pada 2002.

Saya tertarik dengan kelicikan Azizan menyiku Azman Shapawi, Naib Ketua Pemuda Pas dalam isu penjualan arak beberapa bulan lalu. Dalam pada itu organisasi Pas di Kedah dikatakan lebih baik daripada apa yang ada di Terengganu. Ini menyedihkan kerana selain pernah memerintah dari 1999-2004 Pas juga mentadbir negeri itu dari 1959-1961.

Perubahan kepemimpinan penting bukan saja untuk Pas, tetapi juga dalam konteks mereformasikan sistem kita. Perubahan mendasar hanya akan berlaku sekiranya ada kerajaan baru di peringkat persekutuan. Kita semua maklum Barisan tidak akan berbuat apa-apa kepada SPR dan undi pos umpamanya. Begitu juga dengan kedudukan perkhidmatan awam umumnya dan pasukan polis khususnya. Perubahan-perubahan ini amat penting jika kita mahu Malaysia membuat perubahan sebagaimana yang mula kelihatan di Indonesia selepas dua penggal Susilo Bambang Yudiyono memimpin negara. Jika tidak kita akan terus ketinggalan dan menggigit jari.

Buat masa ini, hanya 32 peratus pengundi yang yakin dengan kemampuan Pakatan. Jika Pas kekal dengan kapten yang ada ini mungkin akan berkurang. Sejumlah 21 peratus pengundi yang masih berada di atas pagar kemungkinan besar akan berpihak kepada BN dan untuk memperkasa demokrasi di Malaysia akan gagal lagi.

Sunday, October 18, 2009

Jamuan bersama TBO dan Kelab Veteran Dan Syawal Bersama TBO


Pada 13 hb Oktober lepas,TBO telah berkesempatan meraikan idul fitr bersama dengan Kelab Pemuda Veteran Telok Bakong di Hotel Excelsior Ipoh.Tujuan jamuan ini adalah untuk mengeratkan jalinan muhibah antara TBO dan Kelab Pemuda Veteran.Majlis juga turut disertai oleh Pengerusi PKR Telok Bakong Encik Zainal Aznam.Dalam ucapan beliau menyeru supaya TBO dan Kelab Veteran berusaha mendekati masyarakat dan dapat memahami permasalahan mereka.Antara program lain disamping jamuan,Kelab dan Tbo telah merangka beberapa aktiviti masyarakat yang bakal dijalankan sepang tahun ini dan tahun depan.
Wakil TBO juga telah berkesempatan untuk menyampaikan sumbangan Hari Raya kepada penduduk Telok Bakong.Ini adalah kesinambungan dari projek Syawal Bersama TBO.Encik Nazri selaku wakil TBO mengucapkan ribuan terima kasih kepada penderma dan beliau berharap pada masa-masa akan datang lebih ramai lagi dermawan akan tampil untuk membantu mereka yang kurang berkemampuan ini.Kepada mereka-mereka yang berminat untuk menderma secara peribadi boleh juga berhubung dengan beliau.Bagi pihak TBO pula berharap supaya budaya menderma ini tidak berbatas pada bulan Ramadhan atau Syawal sahaja tetapi adalah lebih baik ianya dapat dijalankan sepanjang tahun.Semoga Allah memberi rahmat kepada mereka yang menderma.
Msinc…bersyukur….

Linkwithin