Saturday, May 31, 2014

Dyana Pasti Akan Menang..UMNO BN Bakal Kecundang Lagi


3.40pm Menurut SPR, seramai 58.36 peratus atau 34,974 pengundi sudah menunaikan tanggungjawab setakat jam 3 petang.

2.57pm: Kg Bahagia – MP Batu Kawan, Kasthuri Patto mendakwa kereta yang dinaiki Dyana menjadi sasaran serangan oleh para penyokong BN yang menggunakan bendera parti untuk mengetuk kenderaan tersebut.

"Kereta calon dipukul dengan bendera BN di Kampung Bahagia. Jerita 'barua DAP' dan 'pengkhianat' kedengara,” tulisnya di Twitter.

Parti DAP melalui akaun rasmi Twitter turut melaporkan insiden sama, dengan menyertakan gambar penyokong BN cuba menyentuh satu kenderaan menggunakan bendera BN yang dipasang pada galah panjang.

Pusat pengundian Kampung Bahagia, yang menjadi tumpuan para penyokong hari ini, mempunyai tujuh saluran dengan lebih 3,000 pengundi.

Ia merupakan kawasan majoriti pengundi Melayu (90 peratus). Selebihnya, 5 peratus pengundi Cina dan 4 peratus India.

Dalam pilihan raya umum lalu, BN menang di kesemua tujuh saluran, namun dengna majoriti yang kecil.

Secara keseluruhannya, ia meraih lebih 1,900 undi daripada tujuh saluran berbanding 1,100 undi yang diraih DAP.

2.30pm: Menurut SPR, jumlah yang keluar mengundi setakat jam 2 petang adalah 52.21 peratus atau 31,286 pengundi.

2pm: Ketua polis Perak Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata kekecohan yang berlaku di dua kawasan mengundi pada pagi ini terkawal.

Laporan Bernama menyebut, beliau berkata kekecohan berlaku
disebabkan keghairahan kedua-dua penyokong parti melakukan provokasi untuk meraih undi di saat-saat akhir.

Salah satu kejadian itu berlaku di hadapan Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia dan satu lagi di Sekolah Kebangsaan Ayer Hitam.

"Kekecohan yang berlaku berjaya dikawal anggota yang bertugas," katanya seperti dipetik dalam laporan itu.

2pm: Kampung Bahagia, tiada sebarang insiden berlaku ketika Dyana melawat pusat pengundia di Kampung Bahagia.

Bagaimanapun, kumpulan Pemuda BN masih lagi melaungkan slogan dan bertekak dengan kumpulan dari kem DAP walau rembang petang semakin membahang.

Antara yang dikesan di kalangan kumpulan Pemuda BN itu ialah MP Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang mengibar satu bendera sambil dijulang oleh para penyokongnya.

Beliau dilihat mengibar bendera itu ke arah kumpulan penyokong DAP.

Sementara itu, satu gambar didakwa menunjukkan Tajuddin berada di dalam satu kawasan pusat pengundian menjadi tumpuan di laman sosial.

Pengguna laman sosial mempersoalkan perkara itu kerana Tajuddin dilihat tidak memakai pas SPR untuk membolehkan beliau berada dalam kawasan pusat pengundian.

Gambar itu juga menunjukkan Tajuddin memakai baju dengan lambang BN.

MP DAP Ong Kiang Ming di Twitter menyebut, semakannya menunjukkan Tajuddin adalah pengundi kawasan Pasir Salak.

Malaysiakini sedang berusaha mendapatkan reaksi Tajuddin.

Tajudin ni pun satu..macam tak tau law...mana buleh masuk tempat mengundi pakai logo parti..undang undang tu satu malaysia tau.Apa tindakan SPRM..tengok saja laa..korang bukan berani pun nak halau dan tegur orang tu..Jaga ler koje komer tu bebaik..jangan sampai termasuk pasir ye...lagi pun kalau kome tak koje dengan gomen,kome akan mati kebulor..jage koje yerr..TELUK INTAN, May 31 — DAP’s Dyana Sofya Mohd Daud today alleged that Umno’s Pasir Salak MP Datuk Tajuddin Abdul Rahman was seen walking at a voting centre here in a Barisan Nasional (BN) shirt, in violation of election rules prohibiting campaigning at polling stations.
The 26-year-old Teluk Intan hopeful said she and other DAP members, including Pasir Bedamar assemblyman Terence Naidu, witnessed the incident this afternoon at the SK Kg Bahagia polling station today.

“He was walking around,” Dyana Sofya told reporters outside the polling station here today.
An Election Commission (EC) worker and a few police officers, who did not want to be identified, said they did not see Tajuddin in the polling station.

“I didn’t see anything. Go and ask Dyana,” the EC worker, who was wearing a uniform, said when approached by The Malay Mail Online.

Party symbols and material are not allowed within a 50m buffer zone around polling centres on election day.

Just outside the polling station, a group of BN supporters jeered at a group of DAP supporters as the police watched.

Dyana Sofya is taking on Gerakan president Datuk Mah Siew Keong in a straight fight for the Teluk Intan federal seat in Perak today.-The Malay Mail Online.

Teluk Intan: 'Perang mulut' perayu undi

MUHAMMAD FAEEZ AZAHAR | .

TELUK INTAN: Proses pembuangan undi secara keseluruhannya berjalan dengan lancar walaupun ada kekecohan kecil di beberapa tempat.

Sejak bermula proses mengundi, calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud telah mula melawat tempat-tempat pembuangan undi.

Manakala penyokong daripada kedua-dua belah pihak bersama-sama merayu undi dalam usaha terkahir memujuk pengundi sebelum masuk ke pusat pengundian.

Kemeriahan terasa di semua pusat pengundian dengan pelbagai gelagat daripada perayu undi dengan aksi-aksi masing-masing.

Walaupun berlaku 'perang mulut' antara kedua-dua belah pihak, namun tidak ada kekecohan besar terjadi sebaliknya masing-masing bertindak matang menghadapi suasana tersebut.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesahkan menerima beberapa laporan tentang provokasi yang berlaku namun ia dapat dikawal oleh pihak keselamatan.

BN dilihat kekurangan modal apabila masih mengharapkan 'seluar dalam' untuk menarik sokongan pengundi.

Berlaku juga tindakan berbaur lucah daripada Wanita Umno apabila menunjukkan aksi kurang sopan kepada perayu undi daripada kalangan petugas PAS namun tindakannya itu tidak diendahkan.

Pengarah Jabatan Pilihanraya Pemuda PAS Malaysia, Mohd Sany Hamzan ketika ditemui menggesa pengundi-pengundi keluar mengundi secepat mungkin bagi mengelak berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini hingga menyebabkan tidak sempat untuk membuang undi.

Namun begitu, beliau berpuas hati dengan 'mood' pengundi ketika ini yang memberikan respon positif kepada DAP dan Pakatan Rakyat.-Harakah

Linkwithin