Saturday, September 15, 2012

Terkini: Anak watan Labuan Tan Sri Ibrahim Menudin berucap & umumkan perletakan jaw @ Kampung Tanjung Aru W.P Labuan

Photo by tianchua1963  

 Labuan: TS Ibrahim Menudin: "dari awal saya antara org2 yg membawa Umno masuk Sabah, tapi hari ini saya tinggalkan Umno yg dicemari rasuah."
Bekas bendahari Umno-APCO Sabah yang juga Pengerusi Sabah Port Sdn. Bhd. Ibrahim Menudin mengisytiharkan secara rasmi menyertai PKR.

Pengumuman tersebut dibuat di hadapan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim serta ribuan hadirin yang berada di tapak ceramah di Markas Pakatan Rakyat, Kampung Tanjung Aru, Labuan sebentar tadi.
.
Perkara itu disahkan sendiri Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali yang menyaksikan majlis yang kini sedang berlangsung.

"Sepertinya macam itu ... tapi kita akan maklumkan lagi," kata Azmin.

Ibrahim yang memegang jawatan tersebut telah digantikan oleh Ketua Menteri Sabah sekarang, Musa Aman adalah merupakan Pengerusi bukan eksekutif Suria Capital Holding yang menguasai Sabah Port yang dimiliki kerajaan.

"Baru tiba di Labuan. Dalam perjalanan ke Bilik Gerakan KEADILAN Parlimen Labuan. Jam 3 petang ada pengumuman penting," jelas mesej Azmin dalam Twitternya pagi tadi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dalam Twitternya turut berkata kehadiran Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim di Sabah dan Labuan hari ini turut disambut oleh Ibrahim di Lapangan Terbang Labuan dan mereka turut makan tengahari bersama di The Waterfront Labuan.

Ibrahim merupakan pemimpin keempat meninggalkan Barisan Nasional (BN) di Sabah, mengikut jejak langkah Naib Presiden United Pasokmomogun Kadazan Dusun Murut (Upko) Maijol Mahap, Timbalan Presiden Upko, Wilfred Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran serta ahli parlimen Beaufort, Lajim Ukin yang merupakan timbalan menteri pusat.

Kerusi di Sabah dan Sarawak dijangka menjadi kubu pertahanan BN menjelang pilihanraya umum akan datang, termasuk Wilayah Persekutuan Labuan, menyumbang 57 kerusi, atau 25 peratus daripada 222 kerusi Parlimen.

Pada pilihan raya 2008, BN tewas majoriti dua pertiga Parlimen dengan tewas lima negeri termasuk Kelantan di Semenanjung.

Peti undi BN datang dari Sabah dan Sarawak, termasuk Labuan, apabila parti pemerintah itu memenangi 55 kerusi Parlimen kecuali dua di tangan pembangkang sebelum ini.

Bagaimanapun, BN kini hanya memiliki 53 kerusi Parlimen dan pembangkang pula kini memiliki empat kerusi termasuk Kota Kinabalu dan Bandar Kuching.

Ibrahim dalam ucapannya mengatakan bahawa beliau antara pengasas terawal yang membawa Umno-APCO ke Sabah tetapi hari ini beliau tidak rasa terkilan meninggalkan parti yang sudah teruk dicemari rasuah.-Jalan Pulang

Anwar Cuba Dihalang Di Sabah

Ketibaan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim ke Wilayah Persekutuan Labuan sebentar tadi disambut dengan cara paling 'berhemah' atas arahan Perdana Menteri, Najib .

Dengan memperalatkan pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), rombongan Anwar dan pemimpin Pakatan Rakyat lain terpaksa menempuh kesesakan jalan raya yang luar biasa yang belum pernah berlaku sebelum ini di pulau bebas cukai itu.

Menurut Naib Presiden PKR, Tian Chua, konvoi Anwar terpaksa menempuh kesesakan sejauh lebih dua kilometer gara-gara polis membuat beberapa sekatan jalan raya menghala ke tapak ceramah di Markas Pakatan Rakyat di Jalan Kerupang, Kampung Tanjung Aru.


Anwar yang tiba dari Kuala Lumpur jam 1240 tengah hari tadi disambut meriah penyokong Pakatan Rakyat serta kakitangan lapangan terbang sebelum dibawa menaiki kenderaan ke tapak ceramah.

Perjalanan yang kebiasaannya cuma memakan masa kurang setengah jam kini terpaksa menempuh sekatan polis dan akibatnya kenderaan biasa pun tersangkut selama lebih sejam.

Turut terperangkap dalam kesesakan lalulintas itu ialah Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim, timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, Naib Pengerusi DAP, Tan Seng Giaw dan ahli parlimen Kuala Krai, Hatta Ramli.

Dipercayai ia kali kedua cubaan Najib menghalang kemasukan Anwar ke Labuan setelah cubaan pertama berjaya dengan helah keadaan cuaca buruk di Labuan memaksa penerbangan Anwar dilebcongkan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinalbalu pada awal Julai lalu.

Ia juga dipercayai bagi menghalang ribuan penduduk tempatan hadir ke ceramah terbesar dalam sejarah pulau yang mempunyai keluasan seluas 98 kilometer persegi itu sejak diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan kedua selepas Kuala Lumpur pada 16 April 1984.

Serangan Ganas Kepada Jelajah PKR Di Johor

Rombongan PKR ke Johor hari ini yang dipimpin oleh Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi sasaran lagi di Skudai petang ini yang boleh mengakibatkan kemalangan ke atas bas yang digunakan untuk kempen parti itu.
Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution memberitahu Malaysiakini semasa majlis makan malam 800 meja di di Skudai bahawa serangan itu berlaku sejurus sebelum rombongan mereka sampai ke majlis tersebut, yang merupakan kawasan letak kereta di sebelah Sutera Mall.
“Dalam perjalanan kami ke sini, kami mendengar bunyi letupan kuat apabila kami melalui di bawah jambatan pejalan kaki.
“Kami mendapati seketul batu dilemparkan ke salah sebuah kereta dalam rombongan kami.
“Kemudian kami temui paku di atas jalan raya. Jadi kita berhenti di tepi jalan manakala kakitangan keselamatan kami membersihkan jalan raya sebelum kami boleh meneruskan perjalanan kami, “katanya.
Naib Presiden PKR yang juga ahli Parlimen Kuantan, Fuziah
Salleh, semasa ucapannya di majlis makan malam itu, mendakwa mereka ternampak sebuah kereta di hadapan rombongan mereka hilang kawalan dan berpusing ke arah yang bertentangan.
“Kami dapati jalan penuh paku,” kata Fuziah sambil mendakwa pelakunya mahu bas mereka ditimpa kemalangan.
“Alhamdulillah, kita berjaya mengatasi semua cabaran ini,” katanya kepada kira-kira 6,000 hadirin berbilang kaum.
Kereta yang berjaya sampai ke destinasi majlis makan malam itu, kemek dan calar pada bahagian bonetnya.
Ketika ditemui Malaysiakini kemudiannya, Fuziah berkata kejadian itu berlaku kira-kira 1km dari tempat majlis makan malam itu di sebatang jalan raya yang gelap, tetapi dia tidak tahu namanya.-Malaysia Kini

Friday, September 14, 2012

Jom Pegi Dengar Ceramah Pakatan Rakyat Di Lambor Kanan...meh kite..

Bersama Kita Ke Putrajaya

Penceramah Utama: Siti Aishah (Ketua Serikandi Malaysia)

Penceramah Jemputan:Ustaz Norazli b. Musa (Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak)

Tempat:Rumah Cikgu Alang berhampiran dengan Sek Men Sultan Muzafar Syah 1.Belakang Klinik Bidan Lambor Kanan

Masa           :9.00pm 17hb Sept 2012 (Hari Senayan)

Dijemput hadir,bawa keluarga sekali..dan boleh shopping sekali di gerai jualan..jumpe disana yerr...

Thursday, September 13, 2012

Chua: Right not to fund independent schools

Leven Woon | September 13, 2012
MCA chief says if Chinese independent schools get government funding, then they will not be independent anymore.
KUALA LUMPUR: MCA president Dr Chua Soi Lek says that the government should not be funding independent Chinese high schools, otherwise they will not be independent.
He said if the government allocates funding for independent schools others will also ask for funding.
“You must understand that there are more than 500 independent schools in the country, some of which are English independent schools and independent Muslim religious schools.
“If you gives allocations to the Chinese independent schools, the other private schools will also start asking.
“We do give funds [to them] as when the need arises ,” he said, adding that the allocations should not be fixed.
He was commenting on the National Education Blueprint unveiled on Tuesday. He agreed that the Chinese independent schools should continue to be excluded from the list of government-aided schools.
The Chinese educationists have been lobbying for the government to allocate funds to some 60 independent high schools, as a recognition for what they have achieved.
But the proposed blueprint has again grouped the schools under “non-mainstream” type which receives no government aids.
Meanwhile, Chua said he does not agree with DAP’s criticisms that the blueprint has failed to outline concrete measures to address the shortage of teachers in vernacular schools.
He said Prime Minister Najib Tun Razak has set up a special committee to look into the issue, and statistics shows that the shortage has been reduced from 4,009 in 2006 to 1,008 now.

Adilkah Surau Dijadikan Tempat Melepas Dendam Politik?

Tugas pemimpin yang paling utama ialah untuk mendekatkan para pengikut atau orang dibawah kepimpinan nya untuk mendekatkan diri pada penciptanya.Semakin kepimpinan membawa insan semakin jauh dari Allah bermakna semakin gagal sesaorang pemimpin itu.Seorang pemimpin yang gagal akan dipersoalkan dan akan menerima balasan diatas perbuatan nya didunia ini.Ini bermakna pemimpin yang dilantik mustilah berlaku adil dan saksama kepada keseluruhan orang yang berada dibawah penjagaannya tanpa memilih bulu atau menumpukan agihan kepada sekumpulan sahaja.Tumpuan dan agihan material mustilah adil dan sekata tanpa mengira fahaman politik,kaum,jantina dan lain lain.Pemimpin melakukan amalan membeza-bezakan dan hanya memperjuangkan untuk kepentingan diri dan penyokong nya sahaja adalah bersifat Assabiah.Sifat ini adalah dilarang dalam ugama Islam. Dalam menentukan pengagihan material ini terdapat golongan yang terpinggir dan disisihkan oleh pemimpin pemimpin parti yang memerintah.Pemencilan ini bukan sahaja dilakukan oleh pemimpin utama tetapi juga oleh pemimpin tempatan atau pemimpin ditahap yang paling bawah.Mereka mengenakan banyak sekatan dan tekanan kepada penyokong parti lawan dengan harapan parti lawan akan lemah dan dapat disingkirkan.Pemimpin peringkat bawahan ini terdiri dari ketua ketua kampong dan Ahli Jawatan Kuasa Kampung yang dilantik dari kalangan pemimpin Umno Cawangan.Mereka ini adalah menurut arahan Pemimpin Umno Bahagian dan Pusat.Tindakan seperti ini dianggap zalim dan tidak mencerminkan gaya pimpinan Islam yang adil.Gaya pimpinan seperti ini adalah mengikut kaedah kaedah tidak Islamik.


                Surau Ijtimak di Kg Tanjung Gelugor Bota Kanan adalah salah satu surau di dalam Perak Tengah yang telah didiskriminasikan oleh pemimpin pemimpin  tempatan.Surau ini telah dinafikan segala peruntukan yang patut diterima seperti Sutau surau yang lain.Ini adalah kerana pemimpin tempatan berangapan  bahawa surau ini digunakan oleh Parti Pembangkang dan jamaah surau ini sendiri adalah penyokong kuat Parti PAS.Memang benar rata rata jamaah surau tersebut adalah penyokong penyokong kuat Parti Pas.Perkara ini bertambah ironik lagi bila mereka juga turut menjemput Ustaz atau Guru guru Agama untuk mengajar daripada pemimpin PAS tempatan.Namun begitut hak hak mereka sebagai rakyat Malaysia tidak boleh dinafikan.Agihan material mestilah adil dan saksama tanpa mengira Parti.Ianya seperti mana,satu satu kerajaan hendak mengutip cukai,tiada pelepasan disebabkan keahlian parti Politik.Semua orang kena bayar cukai,tetapi dalam agihan masih ada yang tersisih.Pemimpin boleh menghantar Guru guru atau Ustaz pilihan mereka untuk mengajar,kerana tidak ada halangan dalam ugama Islam untuk mengembangkan ilmu ke jalan Allah.Tetapi perkara demikian tidak dilakukan oleh pemimpin ini,kerana mereka percaya sekiranya masyarakat mempunyai kefahaman ugama yang baik,secara langsung sokongan kepada Umno akan merosot.Ini dapat menerangkan kenapa UMNO memberi  tekanan kepada Sekolah Sekolah Agama.
                 Pihak TBO mengambil kesempatan untuk menyeru kepada segenap lapisan masyarakat dan juga anak anak tempatan supaya berlembut hati untuk menyumbang kepada kebajikan surau ini.Terdapat beberapa keperluan yang perlu diadakan untuk kebajikan  para jamaah seperti tempat mandi mayat (buat masa ini ianya di pinjam dari surau lain).Mengadakan tempat parking motorsikal.Menambah beberapa kipas dan membaiki tempat mengambil air sembahyang dan kerja kerja pemuliharaan surau.Sesungguhnya rezeki itu adalah dibawah kekuasaan Allah bukan nya ditangan Umno.Insya Allah,surau ini tetap akan aktif dalam melakukan aktiviti aktiviti nya .Akan ada insan insan yang lembut hati yang digerakkan oleh Allah yang akan membantu.Sebarang sumbangan dan bantuan Tuan Puan bolehlah berhubung dengan Pengerusi Surau Ijtimak ,Encik Kamaruddin (Mat Lenggong) ditalian 0165965146.Sesungguhnya setiap sedekah itu dapat menyuburkan harta dan menghapuskan dosa dosa.Pasti ada balasan diakhir nanti.

Msinc-Terkezut pada mula nya, ingatkan surau ni berwarna hijau ..tu pasal deme sekat..bukan ropenyer…surau ni berwarna pink lagi…itu yang menghairankan surau pink pun diorang sekat jugek…he..he..Pemimpin…anda bolehlah siasat perkara ini..tengok macam mana orang orang anda buat kerja…segala kerjasama dan bantuan anda ,terlebih dahulu, saya ucapkan terima kasih.


Wednesday, September 12, 2012

Samseng Jalanan,..Anda Diminta Menyerah Diri - Arahan Pihak Polis

Serah diri sebelum kami 'buru' amaran Polis buat Blogger UMNO

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin menggesa suspek kes simbah cat kepada bas Jelajah Merdeka PKR di Melaka agar segera menyerah diri untuk membantu siasatan.

Menurutnya, polis sudah berjaya mengenalpasti suspek terbabit selepas menjalankan siasatan.

"Saya minta individu berkenaan tampil ke hadapan membantu siasatan kita.

"Adalah lebih baik untuk beliau menyerah dahulu sebelum kami cari beliau," kata Bakri pada sidang media di Bukit Aman pagi tadi.

Semalam, Setiausaha Wanita PKR, Maisuri Zainal berkata beliau berjaya mengecam seorang saspek dalam kejadian simbah cat kepada bas jelajah Merdeka Rakyat di Jasin selepas dipanggil polis untuk kawad cam saspek kejadian.

Kejadian itu merupakan kejadian kedua selepas bas yang sama dipecahkan cerminnya dan turut disimbah cat sewaktu singgah di Kota Bharu pada 1 September lalu.

Dalam sidang medianya pagi ini, Bakri Zinin turut menggesa supaya suspek dalam menghina gambar pemimpin PAS supaya tampil membantu siasatan polis.

Wajah tiga suspek berkenaan, yang didapati membuang air kecil ke atas poster menteri besar Kelantan dan presiden PAS dalam satu kejadian, dimuatkan di laman Facebook PDRM hari ini.

Bakri juga berkata polis setakat ini telah mengambil keterangan daripada sekurang-kurangnya lapan individu berhubung kes melibatkan seorang pengawal peribadi ketua umum PKR yang didakwa mengeluarkan pistol dikhalayak umum dalam satu kejadian di Melaka Sabtu lallu.

"Siasatan masih berjalan. Kita masih giat menyiasat kes berkenaan," katanya.


Malaysiakini

Wahai Rakan Rakan Blogger,Mari Kita Sebarkan Beramai Ramai Gambar Samseng Jalanan Ini


Rupa rupanya jiwa paradox ni yang baling cat merah ke arah bas ya?

Inilah wajah antara pembaling cat bas Jelajah Merdeka Rakyat yang di kenal pasti. Kawad cam untuk mengenalpasti samseng Umno telah dilakukan di IPD Jasin semalam.

Antara yang dipanggil oleh mengenal pasti samseng-samseng Umno ini ialah wartawan, jurugambar Suara Keadilan serta kakitangan pejabat Keadilan.

Jikalau mengikut bukti, ramai lagi yang terlibat dalam serangan tersebut. Di katakan seramai 30 orang yang terlibat termasuklah Penghulu Mukim, Pengerusi JKKK dan AJK Umno Jasin. Dikatakan samseng Umno nih  menetap di Batu Gajah Pasir, Merlimau. Berikut biodata penuh samseng Umno nih :-


Nama : Sharidan bin ShaharanUmur : 29 tahunTarikh lahir : 25 Mei 1983No. Kad Pengenalan : 830525-04-5395Alamat : JA 5819, Jalan Salim, Batu Gajah Pasir, 77300 Merlimau, Melaka.


Mengikut sumber blog nih, mamat ni adalah pengendali blog Jiwa Paradox. Blogger pro Umno nih dikatakan sering melemparkan fitnah ke atas Pakatan Rakyat  melalui tulisannya.

 Jadi tidak hairanlah, jikalau mamat nih boleh bertindak ekstrem sebegini. Jikalau inilah produk modal insan yang dihasilkan oleh Umno untuk diangkat sebagai pemimpin.. jahanam negara.Sumber Blogger Pakatan Rakyat./Era Pasca
Msinc TBO-Orang dah dikenalpasti,maka pihak pihak yang bertanggungjawab boleh lah ambil tindakan keatas samseng taik kucing ni.Jangan buat tak nampak.Gaji kamu dibayar oleh rakyat bukan oleh partai yang memerintah.Sekarang rakyat mahu keadilan.Jangan mengamalkan double standard dalam undang undang.Hak mendapatkan keadilan menerusi adalah hak semua rakyat.Pesalah dibenarkan untuk beladiri.Jadi hadapkan dia kemuka pengadilan supaya dia boleh membela diri keatas perlakuannyan.Biarlah undang undang yang menentukan hukuman yang setimpal.Kes kes seperti ini jikalau tidak diambil tindakan akan mengancam keselamatan negara.Bagaimana dengan mangsa ?Siapa harus bertangungjawab keatas kerosakan material dan mental yang dialami.Apa pandangan masyarakat dunia bila melihatkan kejadian serupa ini berleluasa di negara Malaysia.Seruan untuk rakan blogger ,paparkan lah wajah penjenayah ini didalam blog anda..bagi deme semua nampak....kita tunggu apa tindakan depa..

Tuesday, September 11, 2012

Bakal Kerajaan Perak Wajib Contohi Polisi Integriti Kerajaan P.Pinang


           Isu tanah adalah isu yang sensitif di Negeri Perak.Dibawah pentadbiran BN semasa ini telah banyak berlaku penyelewengan dan ketidakadilan dalam pengagihan atau kurniaan Tanah.Bukan lah suatu kabar asing jika dikatakan bahawa pengambilan tanah banyak di monopoli oleh dua golongan ini .Kedua golongan ini adalah orang politik (UMNO/BN) dan kakitangan kerajaan.Golongan politik membolot tanah negeri melalui kuasa politik mereka.Ini dapat dilihat dengan pengambilalihan sebahagian Kaw Hutan Rezab Melayu dan pemberian lot lot tanah Felcra kepada kroni  yang sepatutnya diberi kepada rakyat yang susah.Dari pengalaman sendiri,pernah membuat kaji selidik tentang sosio –ekonomi peserta Felcra dan salah seorang yang ditemuramah adalah bekas DUN.Persoalannya kenapa beliau juga tersenarai sebagai peserta?.Mungkin alasannya sebagai mengenang jasa.Jasa mereka telah dibayar dengan elaun yang diberi setiap bulan beserta pencen.Berilah lot lot tersebut pada mereka yang berhak
               Begitu juga dengan kakitangan kerajaan.Ada antara mereka telah dianugerahkan lot lot tanah dengan alasan mengenang jasa mereka .Ini bukan omong-omongan.Anda boleh semak dalam geran Mukim Jaya,Perak Tengah.Siapakah mereka mereka yang memiliki tanah disini.Bukan nya sedikit,setiap orang diberi lima ekar.Begitu besar jasa mereka ..Persoalannya pekerja swasta tiada jasakah kepada masyarakat?.Bagai mana dengan petani,pesawah dan nelayan yang memberi makan kepada masyarakat?.Mereka ini lah yang patutnya diberi tanah bukan nya kakitangan kerajaan yang telah dibayar gaji  beserta dengan kemudahan kemudahan lain .Terdapat contoh yang baik ialah seorang kakitangan bawahan memiliki berpuluh puluh ekar dari pemberian tanah dan hasil bodekkannya terhadap ketua jabatan.Mungkin ada haknya untuk dapat kurniaan tanah jika berdasarkan gaji nya yang rendah tetapi bila dah sampai berpuluh puluh ekar maka ianya dianggap suatu ketidakadilan kepada rakyat marhain.oleh itu tindakan oleh kerajaan P.Pinang itu adalah dipuji dan patut dicontohi oleh bakal kerajaan
             Pernah dahulu dalam tahun 1990an kerajaan Perak membuka permohonan tanah kepada penduduk perak tengah.Kononnya tanah yang hendak diberi itu di Mukim Keledang Sayong.Maka berderu derulah rakyat jelata ini ke Pejabat Daerah untuk mengambil borang permohonan,dengar cerita oleh kerana kegairahan untuk mendapatkan borang ,berebut rebut hingga menyebabkan ada yang sampai terkoyak baju sehiingga mendatangkan aib.Cerita diatas adalah untuk mengambarkan keinginan rakyat jelata yang miskin dan susah kepada sekeping tanah.Apa dah jadi kepada permohonan permohonan tersebut?Tak boleh nak cakap..kalau cakap pun tak de bukti nak buat apa.-Msinc TBO

Linkwithin