Saturday, September 29, 2012

Belanjawan 2013 Berbentuk Materialistik Semata mata,Ada kah Itu Matlamat Kita?

      Belanjawan ini adalah kosong semata mata,tiada apa pun yang membuatkan Insan semakin hampir kepada Tuhannya.Semua yang dinyatakan dalam bujget ialah keperluan kepada material sahaja meninggalkan keperluan kerohanian.Pembangunan kebendaan sahaja yang dikejar,sementara kemajuan kerohanian tidak diambil berat.Sepatutnya bujget lebih menumpukan untuk meningkatkan keimanan dan ketakwaan rakyat kepada penciptanya.Itu lah tugas sebenar pemimpin. Pembangunan material adalah natijah daripada pembangunan kerohanian.Sekiranya ketakwaan rakyat meningkat,kemajuan dan kekayaan akan datang dengan sendirinya.Kerana nikmat Allah tidak terbatas dan tidak terhitung.Allah maha pemurah dan akan merahmati insan yang bertakwa.
                Memang ada sedikit wang diperuntukan untuk sekolah agama,tetapi ianya adalah ranting ranting kecil dalam belanjawan.Apa yang diperlukan ia suatu asas yang besar supaya dapat mengerakkan rakyat menjadi lebih bertakwa.Contoh mengadakan belanjawan kepada sistem pendidikan negara untuk mewujudkan dan mewajibkan kepada setiap murid murid Islam mengikuti kelas bahasa Arab bermula dari sekolah rendah hingga menengah.Dengan adanya kemahiran bahasa arab ini akan memudahkan permahaman terhadap Al-Quran dan amal ibadah.Lantas langkah ini dapat menjadikan setiap insan lebih hampir kepada Allah.-Msinc

Najib Tercicir Perkara Yang Tersangat Penting Dalam Bajet PRU13

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam, masih bernada sama tidak membawa manusia pada ketaqwaan pada Allah. Menurutnya, kerajaan masih ‘menggula-gulakan’ rakyat dengan kebendaan, jauh mengajak manusia bagaimana untuk membawa manusia bertaqwa pada Allah. Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily di kediamannya di Pulau Melaka pagi tadi untuk mengulas belanjawan yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam. 


Sambungnya, ketika meneliti pembentangan belanjawan oleh Najib Tun Razak, langsung tidak ada perkara baru khususnya belanjawan kerohanian, selain memberikan rakyat dengan harta kebendaan semata-mata. Tuan Guru seterusnya berkata, jenayah yang berlaku dalam negara, sama ada bunuh, ragut, samun, rompak, rasuah dan berbagai lagi semuanya berlaku akibat tidak ada rasa taqwa pada Allah. 

“Inilah natijah yang akan diterima rakyat kalau pentadbir negara hanya pentingkan dunia dari akhirat. “Apa yang berlaku itu juga kerana mengasingkan agama dari politik, selagi keduanya diasingkan selagi itulah nyawa manusia atau harta tidak akan selamat,” ujarnya yang juga Mursyidul Am PAS. 

Katanya, semuanya sama sahaja selagi mengabaikan tanggungjawab kerohanian pada rakyat sama ada kerajaan Malaysia atau Timur Tengah, sekiranya membelakangkan tuntutan agama, negara tidak akan aman. Beliau turut mengambil contoh sejarah Rasulullah s.a w  bagaimana keamanan yang dicapai di Madinah sehingga tiada sebarang rompakan atau meminta sedekah berikutan kaum muhajirin Makkah berada di sana. 

Tambah Tuan Guru lagi, biar sebanyak mana sekalipun belanjawan dibentangkan sama ada di Parlimen, Dun, ianya tidak akan berjaya sekiranya langsung tidak membentuk jiwa manusia. “Nabi sendiri telah ditawarkan bajet kesenangan dunia iaitu perempuan, pangkat, harta asalkan tinggal Islam, bagaimanapun Rasulullah menolaknya kerana agama suci ini penyelamat manusia di dunia hingga akhirat,” ujarnya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya berhubung kemungkinan besar harga gula tidak akan naik memandangkan kerajaan telah mengurangkan harga subsidi sebanyak 20 sen sekilogram. ~harakahdaily


Wednesday, September 26, 2012

Siapa Bakal Tandingi Dun Bota?

                  Parlimen Parit , Dun Bota, Dun Tanjung Belanja bukanlah kubu kuat UMNO / Perikatan atau Barisan Nasional kerana pernah kalah kepada PAS dalam pilihan raya 1969 dan 1999. Pada 1969 , Hashim Gera dari PAS menang di Parit menewaskan Dato Husein Nordin tetapi kemudian menyertai UMNO / Perikatan dan menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO .Pada 1999, Datuk Seri Megat Junid Megat Ayob kalah mengejut kepada calon PAS , Ustaz Mat Bashir Rahmat setelah dipindahkan dari Pasir Salak ke Parit akibat undi protes - 'orang luar'. Tahun 2004,Nasaruddin Hashim menang dengan majoriti 4,696 undi menewaskan Muhammad Ismi Mat Taib dari PAS. Pada 1995 ,Ainon Khariyah Mohd Abas dari BN/UMNO menewaskan wartawan veteran Subky Latif (PAS) dengan majoriti 7,573. Pada 2008, kerusi Parlimen Parit calon BN Ustaz Mohd Nizar Zakaria dapat 12,399 undi menewaskan calon PAS Dr Najihatussalehah Ahmad 9,526 undi iaitu majoriti 2,873.

                    Untuk pengetahuan umum, pengundi dalam Parlimen Parit memang dikenali cukup terbuka dan sentiasa bersedia bukan sahaja untuk mengundi calon import tetapi boleh menukar selera sekiranya ada yang tidak kena kepada mereka.
               
                     Tahun 2008 ,Nasarudin menewaskan calon PKR, Kapten (B) Usaili Alias dengan majoriti 2,068 undi. Nasarudin dari Umno memperoleh 6,556 undi. Nasaruddin dipindahkan dari parlimen Parit ke DUN Bota bagi meredakan kemarahan penyokong UMNO. Nama bekas guru, Datuk Che Ri Daud, mantan Adun Bota digugurkan disaat-saat akhir. Dikatakan penduduk Lambor Kanan, Teluk Bedayung, Kampung Tua Batu 16 dan Rimba Raja mengundi pembangkang sebagai protes terhadap tindakan Umno Bahagian Parit membelakangkan calon mereka dari Kg Tua Batu 16 . Di Belanja calon BN Mohd Zaim Abu Hassan dapat 5,479 undi manakala Muhammad Ismi Mat Talib dari parti PAS 3,592 undi iaitu majoriti 1,887
                 
                     Untuk PRU 13 ini ,hampir pasti bahawa DUN bota akan diwakili oleh calun dari PKR.Manakala untuk DUN Belanja dan Perlimen Parit akan diwakili oleh calun dari PAS.Diberitakan Parlimen Parit akan ditandingi oleh Ustaz  Muhammad Ismi Mat Taib dan DUN Belanja oleh   Dr Najihatussalehah  Ahmad (bertukar tempat).Untuk DUN Bota berkemungkinan besar akan diisi oleh diisi oleh Ustaz Zulkifli Ibrahim. Semuanya bukan lah suatu yang pasti.Kita tunggu saat yang terakhir.

Msinc- Barang harus diingat,bahawa calon calon yang disebutkan diatas adalah lebih berbentuk spekulasi setelas menilai dari pelbagai sumber.Siapa pun calun PR nanti,kita akan beri sokongan yang secukupnya.Ternanti nanti siapa calun Umno di Belanja,Bota dan Parlimen Parit..rasa nya Umno takut nak umum awal sebab takut pengikut pengikut berpecah belah pasal ketua mereka tidak bertanding.Orang Nasha satu puak,orang belah lambor kiri satu puak..belum masuk lagi puak puak Parit 11,12,13, dan 14 yang menyanggah ni..Terima kasih kepada pihak yang info.

Tuesday, September 25, 2012

Memperkasa Rakyat Menuju PutrajayaCeramah Pakatan Rakyat

Pada 01 OKT 2012 (Hari Senayan) Jam 9.00 malam.

Tempat Rumah Tuan Haji Usailli Alias Kg Aji Bota Kiri.

Penceramah Jemputan: Prof Aziz Bari dan Ustaz Misbahul Munir.

Lain lain penceramah Ustaz Ismi dan Ustaz Zulkifli Ibrahim.

                Datang lah beramai ramai mendengar kupasan isu dari Prof Aziz Bari ,seorang yang pakar tentang perlembagaan Negara.Bagaimana Umno telah pergunakan perlembagaan untuk kepentingan sendiri.Rugi kalau tak dengar sendiri ucapan Prof.

Monday, September 24, 2012

PRU 13 "Najib Lemas, BN Cemas" Ceramah Abby Abadi dan Dayangku Intan di Taman Melewar
Gambar-gambar sekitar ceramah "Najib Lemas, BN Cemas"  anjuran PAS kawasan Batu di Taman Melewar pada Ahad 23 September , turut hadir memeriahkan lagi ceramah malam tadi  ialah penyanyi terkenal era 80 an Dayangku Intan serta Pelakon Abby Abadi, turut serta adun Teratai, Janice Lee daripada DAP , Chegu Ishak Surin serta Dato Tarmizi Mat Jam..

Linkwithin