Wednesday, September 10, 2008

HANTU YANG TAKUT


by msinc

Jangan merasa bongkak dan takbur sangat tentang ura-ura 16 Sept tidak menjadi kenyataan.Labun Umno begitu ujub dan riaknya membuat pengumuman bahawa perkara tersebut tidak akan terjadi.Perkara seperti ini terjadi lagi selepas Umno membuat kenyataan besar-besaran menghebahkan kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa DSAI Ibrahim tidak akan menang di Permatang Pauh.Dalam hal ini cuma penyokong BN yang menghadiri majlis Pernamaan Calon di Maktab Tengku Bainun sahaja yang mengetahui bertapa azab dan sengsaranya menjadi penyokong kepada calon BN.Tetapi hebahan propaganda ini terus dicanangkan di media utama tempatan.Akibatnya para penyokong dan pemimpin BN bermati-matian mempercayai bulat bulat kata kata pemimpin-pemimpin besar mereka.

Sememangnya manusia jarang belajar dari sejarah.Pembohongan yang begitu besar pun tidak dapat dikesani oleh pendokong Umno yang selalu mengakui diri seorang yang bija pandai itu..Masih ingatkah kita apabila Pak Lah membuat pengumuman tentang Pilihanraya Umum 12 dulu? dia kata lambat lagi PRU,secara tiba tiba,keesokan harinya istihar bubar parlimen.Semasa kempen pilihanraya, Najib umum tiada naik minyak tahun ini,lepas dapat mandat dari rakyat,harga minyak dinaikkan dengan begitu drastik sekali.Pak Lah kata tidak akan letak jawatan,tetapi kemudiannya mengumumkan Peralihan Kuasa kepada Najib pada tahun 2010.Masih bolehkah kita percaya kepada pemimpin macam ini,melakukan pembohongan secara terang-terangan kepada semua rakyat Malaysia.Timbul persoalan,siapakah yang sebenarnya mengkhianati suara rakyat.

Tetapi kepada penyokong Pakatan Rakyat sedikit pun tidak mempercayai omongan pemimpin Barisan Nasional.Walaupun bukan semua para penyokong Pakatan Rayat terdiri dari kalangan professional dan berpendidikan tinggi tapi mereka-mereka ini gigih mencari maklumat dan ilmu pengetahuan dari perbagai sumber untuk menambah ilmu dan kefahaman tentang politik negara.Internet,ucapan pemimpin dan akhbar alternatif menjadi pilihan utama. Ini menyebabkan pengetahuan bertambah dari hari ke hari dan menjadikan para penyokong Pakatan adalah terdiri dari golongan bermaklumat.Di tambahi lagi pengetahuan yang tinggi dalam agama Islam oleh ahli-ahli Pas menjadikan hati dan minda mereka lebih mudah untuk menerima kebenaran.Berbanding ahli-ahli Umno yang kelihatannya kurang aggresif untuk mengambil tahu hal ehwal politik semasa atau cuba bergantung kepada media TV dan suratkhabar yang lebih menjurus kepada kehendak Umno sahaja.Di peringkat cawangan,masih ramai lagi ketua-ketua cawangan Umno yang terdiri dari mereka yang mempunyai pendidikan setakat sekolah rendah sahaja.Lebih menyedihkan lagi,terdapat ahli ahli yang buta huruf dilantik menjadi Bendahari serta beberapa jawatan penting,padahal ramai lagi ahli yang berkemampuan.Ini menerangkan bahawa didalam kepimpinan Umno tidak mahukan pengikut yang bijak,mereka lebih rela melantik ahli yang mengikut sahaja kemahuan mereka.Takut lambat laun mereka akan tercantas.

Politik wang merupaan permasalahan yang timbul dari ketakutan yang amat sangat oleh pemimpin Umno.Takut hilang jawatan,hilang kedudukan,takut dicabar oleh pemimpin lain yang lebih berwibawa dan oleh sebab sebab yang lain.Umno telah melakuan penjenamaan baru yang paling menjijikan diabad ini dengan menamaan semula rasuah sebagai politik wang.Pada mereka
penjenamaan baru ini membuatkan ianya kelihatan lebih bermaruah serta lebih halal jika dibandingkan dengan rasuah.Oleh itu dimana-mana kes politik wang yang berlaku di dalam Umno,pemimpinnya tidak dihadapan ke mahkamah sebagai kes rasuah biasa tetapi hanya dikenakan tindakan disiplin sahaja seperti gantung keahlian dan sebagainya.

Mengenai politik wang ni..(tak leh sebut rasuah..marah org umenor..)Dahulunya berleluasa di peringkat pusat kemudian telah merebak ke peringkat bahagian kini,diperingkat cawangan pula budaya tersebut mula menular.Dewasa ini untuk permilihan ketua jkkkp atau ketua cawangan Umno, politik wang dijadian senjata utama untuk memancing undi.Bayangkan dikampung kampung telah wujud lobi melobi,fitnah memfitnah dengan menyebarkan khabar khabar angin,majlis makan ditempat yang tertentu dan sudah tentu,politik wang juga terlibat oleh bukan saja calon calon yang terlibat malahan ianya dinaungi dan ditaja oleh calon-calon yang mahu bertanding di peringkat Bahagian.Wang politik yang terlibat bermula dari hadiah kain batik atau pelekat yang dibeli dari Terengganu semasa rombongan anjuran Umno sehinggalah helaian wang yang mencecah ratusan ringgit Malaysia.

Apabila difikir secara mendalam, baru peringkat cawangan sudah pandai 'politic money',terasa suatu kesedihan yang amat memilukan apabila mengenangkan ianya semakin menjadi budaya politik kampung. Merasuah orang, alangkah runtuhnya moral pelaku-pelaku berkenaan.Ingat, ianya mungkin melibatkan ayah dan ibu anda,saudara mara,adik beradik dan sahabat handai anda.Paling memilukan perbuatan ini dianggap sah,halal dan beretika didalam paradigma Umno.Malu sebagai parti yang memerintah,dan ketua nya adalah ulamak besar Islam hadhari,mengamalkan politik money dalam hal hal pemilihan.Justeru ini melahirkan pemimpin yang tidak beretika dengan cara lantikan tidak bermoral.Sanggup kah kita meninggalkan anak dan cucu kita ke tangan tukang tukang karut ini?.Selamat kah mereka?

Kepada pendokong atau penyokong Umno,fikiranlah nasib generasi kemudian.Jalankanlah tugas mu sebagai seorang Khalifah Allah di muka bumi ini.Jauhilah perbuatan perbuatan yang melanggari perintah Agama.Bersihkan diri anda dari segala kemungkaran dan mudah-mudahan kebenaran akan menyinari kalbu dan sanubari.Carilah kebenaran dengan apa cara pun.Adalah disyorkan,sekiranya anda didalam keadaan ragu-ragu atau was was terhadap sesuatu pekara atau permasalahan,supaya mendirikan sembahyang Istikarah.Mudah mudahan anda akan diberi petunjuk oleh Allah.Sekiranya kebenaran sudah nyata, tetapi anda masih bersengkokol kerana takut kepada kehilangan sesuatu mungkin pengaruh,kuasa,wang,bantuan dan sebagainya,martabat anda sebagai sebagai seorang insan yang memegang jawatan Khalifah dengan sendirinya telah gugur.Maka jadilah anda suatu mahluk yang lain yang rendah darjat martabatnya.Janganlah anda menjadi seperti mahluk...HANTU YANG TAKUT.


msinc- bertekad tinggalkan umenor,apabila politik wang berlaku didepan mata...dulu teman tak percaye..pade teman umenor ni benor belake...tapi Tuhan maha kaya...tunjukkan teman jalan yang sejahtera.

Tuesday, September 9, 2008

Politik perkauman ' permainan' Si Desperado ( BN )Oleh : Sang Kelulut

09.09.2008


Dari kemelut dalaman parti UMNO, kini beralih berantakan didalam komponen BN.Apakah motif suasana ini di cipta ?.Mungkinkah perhatian rakyat mahu dialihkan ? .

Penulis melihat segala kemungkinan ada kebarangkaliannya.Ketika artikel ini ditulis ,Parti Gerakan telah pun memutuskan hubungan terhadap Umno Pulau Pinang.Ini berikutan kelancangan mulut Ketua Bahagian Umno Dato Ahmad Ismail .Beliau dengan angkuh meminta agar Gerakan digugurkan dari BN.Sambil mendakwa parti serpihan DAP itu memporak perandakan keluarga BN dakwanya.


Sebelum ini Dato Ahmad Ismail dilaporkan telah membuat kenyataan berbaur perkauman yang menyinggung perasaan kaum cina .Tetapi beliau menafikan dan enggan memohon maaf .

Tan Sri Dr Koh Tsu Koon pemangku Gerakan juga dilaporkan terkejut apabila penyokong Dato Ahmad mengoyak dan memijak gambar bekas ketua menteri Pulau Pinang itu.
Ini menimbulkan lagi kemarahan penyokong parti Gerakan.


Lebih panas lagi Dato Ahmad memberi memberi amaran kepada masyarakat cina supaya tidak mencontohi Yahudi yang mahu menguasai politik dan ekonomi.


Dr Koh juga menegaskan ini kenyataan yang tidak bertanggungjawab sama sekali.Terkini , Wanita Gerakan menggesa Dato Ahmad dipecat dari Umno dan disumbat kedalam tahanan ISA .


Para pembaca boleh menilai apakah ini suatu sandiwara atau kisah benar ? Apakah Gerakan mahu dijadikan " bahan bukti " tentang betapa kuat nya UMNO mempertahankan ketuananya ?


Apakah 'demam panas ' BN sejak tewas mengejut dalam PRU 12 tempohari masih belum kebah kelihatan masih meracau - racau tidak keruan ?.

Di blog Dr Khir Toyo mantan Menteri Besar Selangor berkata iklim politik kini hampir sama dengan situasi politik 1969.Ekoran kelemahan pemimpin menguruskan hubungan antara kaum.

Dalam perenggan 16 beliau menulis " saya bimbang jika kita lewat melakukan sesuatu peristiwa rakyat berada dijalan akan berulang dan ia akan mengeruhkan lagi keadaan".
http://www.drkhir.com/ .


Penulis merasakan ada sesuatu perancangan halus sedang berjalan .Hasutan pemikiran, secara tidak langsung melalui pelbagai peristiwa kini menimbulkan pelbagai syak wasangka.

Lebih 50 tahun BN memerintah Malaysia dengan slogan hanya BN mampu mentadbir negara.Tapi kini apabila parti pemerintah semakin terhakis daripada pilihan rakyat mereka seperti terdesak untuk memgembalikan keyakinan rakyat dalam jangka waktu yang singkat .


UMNO khususnya, tidak mahu mengakui kelemahan dalam masa yang sama berebut jawatan yang entah bila sudahnya.Dari peringkat pusat hingga ke cawangan bertelingkah.Rasuah sana sini tidak diberi perhatian secara menyeluruh.

Untuk menutup 'bangkai' kesalahan mereka Pakatan Rakyat dipersalah , rakyat heret kedalam permasalahan Parti yang hampir reput dan membusuk itu.

Tapi kini rakyat sudah matang sukar untuk termakan momokan murahan yang bermodalkan " racist' / perkauman yang melampau.


Sepatutnya Umno - BN tumpukan kepada mengembalikan keyakinan terhadap parti dan pentadbiran negara .Bukan berusaha melaga - lagakan antara kaum demi mengekalkan kuasa yang hanya sementara ini .

Politik perkauman melampau adalah "permainan" desperado / orang terdesak.

Monday, September 8, 2008

Giliran pemimpin Pas ' pukau' pengundi Melayu

Oleh : Sang Kelulut

Tarikh : 8.09.2008


Dalam temubual antara Mohamad Sabu dan Malaysiakini pada 6 sept lepas, menarik perhatian penulis. Menurut Mat Sabu " Penasihat PKR Dato Seri Anwar Ibrahim hanya berkesan mengubah undi bukan Melayu, tetapi kurang berkesan dikalangan orang Melayu dalam pilihanraya umum 8 mac lalu " kata Naib Presiden Pas itu.

Memang benar pandangan Mat Sabu Kehadiran DSAI telah berjaya mengubah pemikiran kalangan bukan Melayu malah kejayaan sebenarnya adalah menyatukan DAP dan PAS.
Dato Seri Anwar begitu yakin menjanjikan perubahan jika Pakatan Rakyat mendapat kuasa kelak.

Persoalanya sekarang, kenapa sebahagian besar orang Melayu gagal masih gagal mengikut rentak gendang yang dipalu oleh DSAI ?. Apakah sekutu Pakatan yakni PAS gagal memainkan peranan sebagai ejen untuk menyakinkan orang Melayu terbanyak sebagai contoh di Perak, Trengganu, Melaka dan Johor.

Negeri Perak bergantung penuh kepada kerusi DAP dan PKR.
Kebanyakan kawasan Melayu , UMNO masih menebal dijiwa mereka.Dan kelihatan begitu sukar untuk ditembusi.Parlimen Parit misalnya sebelum ini pernah dimenangi Pas tetapi kali ini tewas ditangan UMNO.

Penulis melihat faktor Anwar memang memainkan peranan sangat besar.Ketika PRU 10 sokongan Melayu dilihat sangat luar biasa .Sehinggakan Trengganu jatuh ketangan PAS.Ketika itu undian dari kalangan bukan Melayu pula tidak banyak membantu.Tetapi orang Melayu ketika itu memberi sokongan yang luar biasa .

Dalam PRU 12 ,ketika apabila Anwar kembali kearena politik gelombang perubahan semakin memuncak hingga BN terlepas 5 buah Negeri kepada Pakatan Rakyat.

Secara mudahnya PRU 10 sokongan Melayu terhadap BA ketika itu sangat baik. Sebaliknya PRU 12 undian bukan Melayu pula menjadi faktor penentu.

Penulis yakin jika PAS memainkan peranan lebih efektif pasti orang Melayu akan menukar ikon mereka daripada Umno kepada Pas.Islam agama yang universal jika kena dengan kaedah pasti akan diterima.Jika bukan Islam sudah berani memilih Pas , apakah sukar untuk Melayu yang beragama Islam untuk menerima kepimpinan Pas.

Polemik usang dalam parti perlu dibuang jangan diungkit golongan agama atau profesional masing - masing ada peranan. Segala yang tidak bercanggah dengan agama itulah Islamik.Sepatutnya PAS tidak sukar dalam membuat keputusan.Agama kebiasaanya penuh didada pimpinan, jauh dari rasuah dan sebagainya .Inilah sebenarnya modal terbesar Pas iaitu kejujuran.


Tokoh - tokoh didalam parti perlu diketengahkan nama - nama besar seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz,Tuan Guru Abdul Hadi , Dato Dr Haron Din, Ustaz Nasarudin, Dato Husam, Dato Seri Ir Mohd Nizar , Dato Seri Azizan Razak dan lain - lain sangat perlu dipublisitikan.Agar rakyat dapat melihat dan mengambil contoh dari mereka.

Maka tidak perlulah kita bergantung kepada kepopularan pemimpin dari sekutu yang lain.
Jika dilihat kepada kemampuan DSAI beliau mampu berhujah dengan fakta sebagaimana ditunjukan dalam debat perdana tempohari.

Pas perlu ada kualiti setanding atau lebih baik dalam keperluan politik masa kini.Tetapi didalam bidang keagamaan Pas memang tidak dinafikan.Bidang ekonomi juga harus dapat dikupas dengan baik oleh pimpinan PAS.

Pas perlu dilihat ' independent ' supaya tidak dilihat popular bila ada isu besar melanda atau hanya ' menangguk di air yang keruh '.

Pas tidak hanya dilihat sebagai mahu memerintah tetapi yang lebih penting adalah mampu untuk memerintah dengan baik.

Bukan setakat ada, tetapi biar rakyat dapat merasa keberadaan Parti Pas ditengah tengah masyarakat majmuk seperti Malaysia ini .


kelulut@telokbakong.com

www.telokbakong.com

Linkwithin