Saturday, November 1, 2008

ADAKAH PAS BERSEDIA UNTUK PAS FOR ALL?Assalamualaikum,


Seorang kenalan saya semasa di USA, Muhammad Ali namanya, mubaligh kulit hitam yang menyebarkan Islam di kalangan banduan di penjara penjara USA, pernah bertugas sebagai tentera US semasa perang Korea. Dia memberi tahu semasa bertugas, tentera kulit hitam disuruh berada dibaris hadapan , tentera kulit putih dibaris belakang, kerana takut sikulit hitam menembak sikulit putih. Juga 20 tahun yang lalu, tiada quaterback kulit hitam dalam American football, tiada coach kulit hitam dalam basketball, tetapi hari ini mungkin mereka akan punyai presiden berkulit hitam. Begitulah perubahan persepsi manusia.


Apabila PAS mencanangkan slogan PAS FOR ALL dalam pilihanraya yang lepas, kelihatan seolah satu keterbukaan dalam PAS telah ada untuk sedia menerima pelbagai isu dan kerenah serta kehendak masyarakat Malaysia. Mungkin slogan ini telah memberi undi bukan Melayu kepada PAS.

Tetapi masyarakat bukan Islam dan bukan Melayu telah ada beberapa permintaan yang mereka hendak kemukakan, bukan sahaja kepada UMNO dan PAS, tetapi kepada orang Melayu dan Islam keseluruhannya. Di sinilah cabaran PAS FOR ALL bermula.

Cara pemerintahan yang dilakukan oleh UMNO dan BN dilihat sebagai mengungkung, diskriminasi dan represif. Mereka mahu dibebaskan daripada ketidak adilan tersebut. Mereka mahu kuota 30% bumiputra dalam syarikat dan pemilikan harta dihapuskan. Apakah pendirian PAS di sini? Setuju? Atau tidak setuju!Mereka mahu pengerusi PKNS dikekalkan dengan orang bukan Melayu menerajuinya. Setuju?Atau tidak Setuju? Kalau sekiranya jawatan Naib Cancelor IPTA diminta diperuntukkan kepada bukan Melayu, apakah pendirian PAS? UITM dibuka kepada semua bangsa, tidak kiralah berapa peratusnya.

Apakah pendirian PAS dalam hal konsert dan hiburan. Beri laluan atau tidak? Sebab pada kebanyakan non Muslim, konsert yang pernah diadakah berkeadaan sopan, sedang show yang dibuat oleh artis Melayu Islam ada yang membuka baju!

Dalam hal yang lebih berat lagi, seperti memeluk Islam. Mereka beranggapan kalau sudah masuk Islam, maka, kalau sudah tidak mau Islam lagi, boleh tukar ke agama lain. Sudah ada pun satu kes di mana mahkamah syariah membenarkan seorang yang dulunya memeluk Islam kembali ke agama asal.

Mereka juga mahu orang Islam dibenarkan tukar ugama ke ugama lain. Kita sebut murtad, tetapi pada mereka tukar agama aje. Telah ada pun kes kes yang sedemikian. Dihujahkah kalau orang bukan Islam dibenar menukar ugama kepada ugama Islam, kenapa pula orang Islam tidak dibenarkan tukar ugama ke agama lain? Adakah PAS sudah bersedia dengan persoalan ini?

Ada juga isu urusan rumah tangga yang terbit ekoran daripada masuk Islam, seperti perwarisan harta, penjagaan anak, tuntutan jenazah, hal kad pengenalan dan lain lain lagi. Kesemuanya ini membawa persoalan yang rumit yang perlu ditangani dengan cermat. Sekiranya ditangani cara Zulkifli Nordin ia tidak akan membantu, tetapi akan merugikan pula. Adakah PAS telah sedia dengan permasalahan yang timbul ini?

Bagaimana pula dengan konsep keadilan? Kedah pernah mengumumkan untuk mensyaratkan pemilikan rumah kos rendah dipunyai oleh orang Melayu sebanyak 50%, sedangkan kalau keadilan yang diperjuangkan, maka kriterianya ialah miskin, bukan bangsa. Benarkah membalak kayu secara heliharvesting itu seperti mencabut uban dikepala?

Bagaimana dengan isu penggunaan bahasa pada papan tanda jalan yang heboh diperkatakan oleh UMNO? Bagaimana dengan ketuanan Melayu? Bagaimana dengan peruntukan peruntukan dalam perlembagaan yang sering digembarkan oleh UMNO sebagai dicabar, adakah PAS menerima atau menolak apa yang digembar dan digemburkan?

Apabila PAS mencanangkan PAS FOR ALL maka sepatutnya PAS bersedia untuk mengketengahkan fiqh baru yang mengambil kira dan menjangka perkembangan perkembangan terkini dalam masyarakat. Apabila fiqh tersebut dihasilkan, maka ia menjadi pegangan yang sentiasa bersifat terkini dan terkehadapan.

Itu yang tidak diwujudkan seiring dengan slogan PAS FOR ALL

- http://hamirdin.blogspot.com

PAS please take charge !
Oleh : kelulut@telokbakong.com

31.10.2008

Sekolah Agama Rakyat ( SAR ) yang diuruskan oleh Yayasan Islam Kelantan atau YIK akan menubuhkan kelab bahasa Cina pada tahun hadapan dan akan membenarkan lebih ramai pelajar menguasainya bagi meluaskan lagi pemikiran mereka.

Menurut laporan Oriental Daily News kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan pendidikan, dan Dakwah Islam kelantan Nik Amar Nik Abdullah berkata pada awalnya Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mencadang agar dimasukkan sebagai salah satu subjek pendidikan namun YIK telah menangguhkan kerana mereka telah sedia ada 20 matapelajaran .

"Jika kami memperkenalkan subjek yang lain, pelajar akan terbeban " kata beliau.

Bagaimanapun , bagi memberi peluang kepada pelajar untuk mempelajari bahasa Cina, YIK akan menubuhkan Kelab Bahasa Cina di sekolah terbabit bermula tahun hadapan .

Langkah ini pada hemat penulis adalah sangat wajar memandangkan kepentingan menguasai bahasa Cina kini. Ditambah pula keadaan taburan rakyat Malaysia yang mana Kaum Cina telah jauh kehadapan didalam pelbagai bidang utama dinegara kita ini .
Dengan lahirnya para pelajar yang mahir menguasai ilmu akedemik , agama dan
disamping berkemahiran berbahasa Arab, Inggeris , Cina sudah pasti peluang untuk perkembangan minda sekaligus lanskap dakwah Malaysia akan tercorak dengan warna - warni yang lebih memukau manusia terhadap Islam .


Sekian lama rakyat Malaysia terutama kepada yang bukan Melayu tidak dapat gambaran sebenar Islam lantaran watak - watak Islam yang di bawakan oleh pendokongnya berbeza daripada petunjuk Illahi.

Adalah diyakini bahawa idea TG Nik Abdul Aziz tersebut bukan sekadar berkisar diatas dasar kepentingan populis semata malah yang terpaling penting adalah dakwah Islami yang bersifat holistik yang selama ini terbatas dek kepentingan bangsa dan bahasa dan agama masing - masing .

Inilah antara bentuk reform yang sepatutnya telah lama dilaksanakan oleh pimpinan Parti Islam sebagai Khalifah diantara partai - partai yang lain. Supaya kita dilihat sebagai reformis didalam agama .Kita bukan mahu meminda apa sahaja tetapi membetulkan apa yang tidak lurus daripada agama .

Parti Islam wajib mendahului pelbagai aspek ekonomi, pendidikan, hiburan agar kita tidak dilihat sebagai kaki komplen tetapi gersang dari sudut idea apatah lagi contoh yang sangat didambakan oleh umat .

Ekonomi

Sudut ekonomi misalnya Parti Islam Semalaysia masih tidak jelas dimata rakyat. Sepatutnya negeri - negeri yang telah kita kuasai terutama kelantan sudah ada trademark yang tersendiri.Kita jadikan kelantan sebagai ' lembah hub halal ' wujudkan sektor pertanian penternakan , pertanian sayuran, paling tidak pun pusat ternakan ayam terbesar ( sebagai contoh ) yang dijamin kehalalannya.

Cabaran ekonomi dialam internet juga adalah cabaran bagi kita semua . Ramai
kalangan agamawan apatah lagi rakyat teramai yang terjebak skim cepat kaya ( yang tidak Islamik ) Ulama - ulama kita pun agak lambat untuk memutuskan hukum maka terkadang kita agak terlewat untuk menasihat dan merawat .

Terbukti orang Melayu kelantan adalah paling ramai menduduki carta golongan profesional malah perniagaan kecil dan sederhana merekalah juara diantara kita.

Hinggakan di Pekan Bota Kanan itu pun adalah orang Kelantan peniaga Emas ( keluarga sebelah mertua penulis, bukan ujub sekadar menguatkan keyakinan ).

Hubungan

Hubungan Parti Islam Semalaysia dengan non muslim agak kurang nampak hikmahnya dalam kes - kes besar yang melibatkan agama kita kelihatan agak emosi.

Sebagai contoh baru - baru ini kes bertengkaran dengan Bar Council hingga membawa
kepada pertikaman lidah. Sepatutnya apabila kita sampai bersemuka tidak perlu
menjerit - jerit .Beritahu kepada mereka bahawa pihak kita mahu turut serta dan
hujah secara baik bukan agama menganjurkan kita berhujah secara fakta dan angka ?

Penulis bukan anti demontrasi malah pernah terlibat dalam beberapa demontrasi
sebelum ini . Cuma saya bukan orang besar parti maka gambar tidak banyak dirakamkan.

Kita bimbang media sengaja menayangkan berkali - kali adegan yang kita tidak sedar itu sebenar adalah provokasi oleh pihak - pihak tertentu .Lihatlah pada hari
tersebut pihak polis seperti membiarkan hingga pendemontrator masuk kedalam premisbangunan hingga wujud ketegangan.


Sebenarnya antara kelemahan kita ada kekurangan perundingan / pendakwah yang mahir berkomunikasi dengan pelbagai golongan terutama yang melibatkan para non muslim mahu pun para muslim yang sudah' westernized minded '.

Golongan ini sebenarnya terlalu kritis terkadang terdapat kritikan yang melampau
terhadap Islam.Tapi itu bukanlah alasan untuk kita hanya mengomel tanpa bertindak .Sepatutnya Parti Islam SeMalaysia sudah siap siaga untuk menghadap sebarang hujah daripada golongan yang jahil ini mahupun puak yang sengaja menjahilkan diri tersebut.

Penulis kagum dengan pendekatan yang dilakukan oleh pimpinan Parti yang sanggup masuk kedalam Pusat Ibadat non muslim dengan fasih menerangkan apakah itu Islam yang sebenar dan kenapa Parti Islam perlu dipilih sebagai wadah untuk rakyat Malaysia .

Kita perlukan para ustaz dan pendakwah yang berotak faqih dan dalam masa yang sama berjiwa daie .Bukan sekadar bergelar agamawan maka orang lain dipandang kurang manfaat .

Maka usaha mempelbagaikan bahasa para pelajar pada peringkat awal mereka akan terutama di SAR adalah suatu langkah terpuji dan bervisi daei.

Berebut mayat

Setiap kali ada kematian mualaf yang bermasalah dengan taraf agamanya maka tarik menarik kedua - dua belah pihak sering terjadi. Alhamdullilah ada juga umat Islam yang prihatin sanggup berjuang demi jenazah saudaranya.

Jika tidak dek kerana kematian, murtad pula menjadi cabaran hebat bagi umat kini.

Soalnya kenapa kita tidak ambil peduli apabila mendengar tentang keIslaman seseorang anak Adam.Dimana pusat perlindungan mereka, dimana kebajikan mereka , apakah jaminan keselamatan mereka , manakah silibus khas bagi mereka untuk mendalami Islam ?

Pas mesti wujudkan pusat khidmat mualaf 24 jam jika benar - benar mahu membantu bukan sekadar berjuang setelah berlaku masalah yang sukar di selesaikan barulah kita nampak bagaikan wira tapi sayang semuanya sudah terlambat .

(peringkat awal Tim. Presiden PAS dipilih penulis pernah cadangkan kepada beliau ).


Hiburan

Ini satu lagi usaha yang perlu segera dilakukan reform Parti Islam sering berdepan masalah ini .Tetapi dalam masa yang sama kita masih belum lagi berjaya membawa alternatif bagi muda mudi umumnya dinegara kita ini.

Mungkin budaya menghukum begitu menebal didalam diri kita , tidak disangkal setiap perlakuan buruk yang lari dari konsep Islam mesti ditentang. Apakah kita hanya bicara hukum tentang alatan muzik bertali atau bertiup ?

Rakyat diluar sana mahu melihat perubahan , contoh yang dapat mengantikan hiburan ada berada dipasaran kini .


Persoalan besarnya sekarang apakah kita sudah sedia untuk menggalas tanggungjawab ini ?


www.telokbakong.com

Friday, October 31, 2008

Suara Bloggers

Di Petik Dari : PerakXpress

Takkan celik-celik mata tak ada cerita yang positif sikit. Takkan sepanjang hidup kisah orang tak betul, orang rasuah. takada langsung ka orang UMNO yang baik dan orang PR semua nya baik ka?

Terima kasih Tuan Haji. Dan bukan Tuan Haji sorang saja yang bercakap dengan nada macam tu, tapi ramai lagi yang cakap macam tu.

Khairy pun pernah kata bloggers-blogger ni beruk. Syed Hamid kata, bloggers ni penabur fitnah. Tok sah kata Umno…Hj. Hadi dan Ustaz Nasha pun pernah ugut nak saman bloggers kerana menabur fitnah. Dan sekarang Tuan Haji pulak merungut.

Pasai apa jadi macam tu?

Sebelum pilihanraya ke12, semua maklumat-maklumat yang tersembunyi dibawah tikar BN, dibongkar oleh bloggers dan webmasters. Semua penyelewengan dan penindasan yang dilakukan oleh BN dibongkar oleh bloggers dan webmasters. Apa tujuannya? Hanya lah untuk menimbulkan kesedaran kepada rakyat tentang apa yang berlaku dan mengajak rakyat berfikir untuk memilih pemimpin yang baik untuk memimpin negara, untuk kebaikan dan kesejahteraan rakyat.

Dan kita berjaya diPerak..dengan menumbangkan Umno/BN. Tetapi apabila Pakatan Rakyat mengambil alih, kita mahukan pembaharuan. Kita mahukan pemimpin kita lebih baik dari pemimpin dulu. Kita mahukan perubahan sistem kehidupan..bukan buang Umno dan gantikan dengan Pas/ PKR.

Bloggers bukan ada kepentingan dalam parti atau kerajaan. Bukan ada jawatan dalam parti..dan kalau ada pun bukan nak rebut balak atau pasir. Kita mahukan pembaharuan kepada yang lebih baik. Kerja bloggers macam kerja gila. Ada yang kena ancam, ada yang kena boikot..ada yang kena kutuk…tapi dapat apa?

Tengok Albanjari, cenangau, Telok Bakong, Seri iskandar, matcomot, aloha, Kulup Sakah, republik kata, Perisik Rakyat…apa yang depa dapat? Dan kita tak mintak apa-apa pun..cuma kita mahu sesuatu yang lebih baik. Dan kita bukan hanya pandai cakap belakang macam Jebon Kuala…sebaliknya kita sedia bersemuka.

Dalam konteks Perak..selepas mengambil alih…apa yang telah dilakukan?

Pernahkah kepimpinan Negeri berjumpa dengan para bloggers untuk menerangkan apa yang telah dibuat oleh kerajaan negeri? Cerita-cerita yang tak baik…kita boleh dapat dimana-mana. Apa yang aku tulis bukan aku dapat dari kerajaan negeri…tapi dari rungutan rakyat marhaen. Orang jumpa aku tiap-tiap hari komplen macam-macam. Dan apa yang aku tulis adalah suara rakyat bawahan.

Tapi cerita yang baik..sapa nak bagi tau? Pernahkah setiausaha akhbar MB panggil blogger bila nak buat press conference, untuk menerangkan perkara-perkara baik dari kerajaan negeri? Tak pernah! Kalau aku tau pun…aku tak boleh masuk PC sebab tak ada kad media. Yang boleh masuk ialah wartawan NST, Utusan, BH.. lepas tu komplen akhbar-akhbar ini putarbelit kenyataan! Sedangkan bloggers yang banyak membantu kerajaan yang ada hari ini untuk berkuasa…sapa pun tak peduli.

Aku komen dalam blog Setpol MB…dia buat tak tau. Aku tanya dia tak jawab! Habis…apa cerita baik dari kerajaan negeri yang boleh aku tulis?

Aku minta Ahli Majlis buat briefing sebelum dan selepas mesyuarat Ahli Majlis…supaya kita boleh bantu memberikan idea…sampai sekarang depa buat tak tau. Sebaliknya..kata kita nak campurtangan…seolah-olah depa tak tau buat kerja.

Bila aku kutuk…bila aku kritik…aku bukan buat secara sembunyi. Sapa yang tak puashati tentang apa yang aku tulis atau cakap…boleh jumpa aku. Kalau aku salah…perbetulkan. Boleh dikatakan…ramai dari tukang komen dalam blog ini aku dah jumpa secara bersemuka. Sebab aku bukan saja-saja nak kutuk…tapi mahu memperbaiki keadaan. Itu saja yang aku mau.

Dan aku bukan takat tulis dalam blog, tapi aku cuba pi jumpa pemimpin negeri. Tapi pasai aku tak dak jawatan dalam parti, bukan ahli perniagaan yang boleh tangkap kontrek, bukan tauke balak yang boleh bagi komisyen…sapa nak jumpa aku?

Dan aku tak boleh nak buat sorang-sorang. Aku perlukan bantuan dari ramai blogger-blogger kat sini …kalau nak bantu la. Bukan nak bantu aku, tapi sekurang-kurangnya menderma idea bagaimana nak bantu kerajaan negeri untuk faedah rakyat.

Kalau nak bantu kerajaan negeri…mula-mula kita kena tau apa masalah kerajaan negeri, baru kita boleh bagi idea penyelesaian. Mungkin pemimpin kita masih sibuk dengan jawatan dalam GLC, nak tubuk syarikat tukul besi, dok bincang pasai konsesi sampai tak ada masa nak fikirkan tentang program-program untuk rakyat.

Dan hari tu, aku pun kata…nak tunggu ahli politik…aku tak berapa harap. Aku lebih mengharapkan aktivis-aktivis masyarakat, terutama para tukang blog dan tukang komen, untuk sama-sama bertanggungjawab sekiranya kerajaan gagal memenuhi janji-janji kepada rakyat. Kita tak boleh kutuk pemimpin saja…sebab kita yang pilih depa. Tapi macam mana?

Aku dah bincang dengan matcomot, Ibn Hamzah, Manjungmari, Ofisboy Tkt 4, Mamamat, Pengasas, untuk mengadakan satu Konvensyen Bloggers Perak. Kita buka kepada semua bloggers Perak yang mahu membantu kerajaan negeri Perak. Kita bantu MB dengan memberikan idea…takat yang kita mampu. Tok sah fikir sama ada Pas, PKR, DAP atau Umno. Kita duduk sama-sama..bincang tentang bagaimana untuk membangun Perak. Kalau fikir macam mana nak menjatuhkan kerajaan negeri…tak payah datang pun tak apa.

Tapi pertama sekali kita kena dengar apa MB nak cakap, apa Exco nak cakap, apa yang depa mahu kita lakukan…kemudian baru boleh kita merancang.

Aku dah jumpa Pengarah Penerangan negeri dan dah bincang perkara ini. Dan dia bersetuju untuk menjemput semua bloggers…yang ada blog dan yang tak ada blog,..untuk bertemu dan berbincang. Dan dia dah dapat persetujuan dengan MB untuk hadir memberikan keynote adress.

OK..ini jemputan terbuka kepada semua bloggers..untuk hadir ke Majlis Taklimat dan Penerangan dan diuruskan oleh Urusetia Penerangan Negeri.

Tapi hanya untuk mereka yang berani memperkenalkan diri. Yang ikhlas untuk membangun rakyat. Kalau datang nak aku suruh jolok permohonan balak..tok sah datang.

Dan jangan kata kita hanya pandai menyalak dalam blog..ruang sudah disediakan.

Sedia? Kalau sedia semua maklumat ada disini dan daftar lah dalam borang yang disediakan. Aku nak tau…berpa ramai yang nak datang supaya senang menyediakan makanan. Kalau tak register…masih boleh datang..tapi nak makan kena pergi Kluang Cafe,,kena cekup BPR aku tak tau.

Terbuka kepada semua bloggers Perak, anak-anak Perak yang ada diluar Perak dan mereka yang berminat untuk membantu Perak.

Sila pergi kesini.

http://go-perak.rentaprevolusi.com/

Tuesday, October 28, 2008

BANDINGKAN MB KERAJAAN PR DENGAN MB KERAJAAN BN

Ref Malaysiakini

Saya mengajak sesiapa sahaja yang membaca posting saya ini supaya memikir dan merenung fakta dan pengakuan Setiausaha Politik MB Perak, Ustaz Misbahul Munir Masduki yang saya siarkan di bawah dipetik dari Blog beliau. Saudara baca dulu lepas ikuti ulasan saya di bawahnya.

Ustaz Misbah menulis .......

Ramai yang hantar mesej pada saya, dan ada juga yang kemukakan soalan dalam blog saya apabila berita MB Perak dan saya menyertai ijtima' Jamiat Islami di Lahore, Pakistan . Mereka bertanya siapa yang membiayai perbelanjaan tambang dan segala kos di sana. Terima kasih di atas persoalan tersebut.

Saya nak jelaskan bahawa kos tambang kami di sana tidak dibiayai oleh parti dan kerajaan. Kami guna duit sendiri. Saya diberitahu oleh pegawai di pejabat MB, kalau MB ada jemputan rasmi dari pihak penganjur di Pakistan, MB boleh menggunakan peruntukan kerajaan, naik pesawat first class atau bisnes class, saya sebagai SETPOL MB yang mengiring MB juga boleh mengunakan peruntukan tersebut, bahkan sepanjang di Pakistan, boleh tuntut elaun harian dan elaun-elaun yang lain.

Tetapi kami tidak berbuat demikian. Saya tanya pegawai di pejabat MB, kami pergi mewakili parti, boleh guna peruntukan kerajaan ke, dia jawab kalau ada jemputan rasmi sebagai MB mewakili kerajaan Perak, boleh guna peruntukan tersebut. Saya boleh berbuat demikian dengan meminta penganjur supaya keluarkan surat rasmi dari Jamiat Islami jemput Hj Nizar sebagai MB Perak yang mewakili kerajaan Perak bukan mewakili PAS, tetapi saya tidak mahu berbuat demikian kerana perbuatan ini tidak amanah.

Malahan MB menggalakkan mana-mana EXCO, ADUN dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat supaya naik kelas ekonomi sahaja apabila menaiki pesawat ke mana-mana destinasi. Kerana ini adalah antara langkah menjimatkan duit kerajaan.

Semuga penjelasan ini dapat mengikis salah tanggap terhadap MB Perak dan pegawai-pegawainya.

Sudah terang lagi bersuluh bahawa inilah contoh tauladan seorang pemimpin yang sentiasa memikirkan kesejahteraan rakyat dan menjaga amanah perbendaharaan negeri. Beliau tidak mahu menggunakan duit rakyat untuk kesenangan dan kepentingan diri sendiri.

Tetapi kalau MB BN dan pegawai-pegawai MB BN sudah tentu semuanya di'claim'. Tambang 'claim', hotel, makan, perjalanan dan segala macam elaun akan di'claim' tanpa segan silu.

Malah ada laporan yanga mengatakan mereka berhibur dan berfoya-foya di Pub, Night Club dan rumah urut pun 'claim' duit rakyat.

Bukalah mata dan telingan wahai rakyat Malaysia. Sedar dan insaflah siapa yang benar, ikhlas dan amanah antara pimpinan PR dan BN.

Monday, October 27, 2008

Sunday, October 26, 2008

Penubuhan PKR Telok Bakong

Ketua Penaja En. Zainal Mat Ganti

Satu cawangan Keadilan Telok Bakong telah ditubuhkan atas inisiatif Ketua Penajanya Encik Zainal Mat Ganti.Sambutan dari penduduk tempatan amat memberangsangkan.Hampir 60 ahli telah berjaya di daftarkan dan masih ramai lagi yang akan menyertai Parti Keadilan Rakyat selepas ini.

Kita berharap dalam pilihanraya ke 13 kelak dapat menawan kembali kerusi Adun dan Parlimen dari tangan Umno di kawasan Parlimen Parit ini ,ujar Ketua Penaja En.Zainal ketika ucapan aluan-aluan kepada hadirin yang hadir dan di sambut tepukan gemuruh.Ini memberi gambaran semangat yang tinggi di kalangan penduduk yang sudah muak dengan propanganda murahan Umno dan BN.

Turut hadir Ketua Kg .Telok Bakong Tengah En.Bakar dan Ketua Kampung Paloh En.Li Lop.Tetamu kehormat yang merasmikan penubuhan PKR Telok Bakong adalah Ketua Bahagian Parit PKR Tuan Hj.Usaili Alias yang juga mantan Adun Bota.Dalam ucapannya Saudara Usaili ada memberi info terkini mengenai pengambilalihan Kerajaan Persekutuan oleh Pakatan Rakyat.Segalanya masih mengikuti perancangan dan dijangka dalam tempoh sebulan ini akan berlaku kejutan.

Ikutilah suasana dan ucapan ucapan sekitar majlis berlangsung di TVTB.(akan di upload bila balik ke ipoh esok,kg ni gprs jer kome)

Linkwithin