Thursday, August 9, 2012

Siri 40 Hadis Tentang Peristiwa Akhir Zaman 3


HADIS 3: SELURUH DUNIA DATANG MENGERUMUNI DUNIA ISLAM
Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di
mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang
sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw.menjawab,"Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir,dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita nenjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". (Riwayat Abu Daud)

Keterangan:

Memang benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah saw. Keadaan umat Islam pada hari ini, menggambarkan kebenaran apa yang disabdakan oleh Rasulullah saw. Umat Islam
walaupun mereka mempunyai bilangan yang banyak, iaitu 1,000 juta (1/5 penduduk
dunia), tetapi mereka selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa
lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walau pun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatannya. Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit “wahan” yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalam bentuk kembar dua, iaitu “cinta dunia” dan “takut mati”. Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan."Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil danti dak mahu mendermakan harta di jalanAllah swt. Manakala “takut mati” pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agama Allah swt. Kita berdoa agar Allah swt. menurunkan mushrahNya kepada kaum muslimin dan memberikan kepada mereka kejayaan di dunia dan di akhirat.

Wednesday, August 8, 2012

Dua Perkara Yang Sama Oleh Dua Pelaku Yang Berlainan

The truth has been unveiled! According to Berita Harian Online’s report, Nissan Fuga will be our Proton Perdana replacement model in March or April! After the talks with Volkswagen, some concluded that Passat will be used as Perdana replacement model. However, things are different now. The Nissan Fuga is the chosen one and the next Perdana will be top-level government use only.

One thing pops out my mind: why Nissan? As far as I remember both manufacturers never joint venture in any product or shared any technology like Proton and Lotus. But I didn’t mean that Nissan is bad! It’s actually exciting to see how the Fuga will turn out to be our next Perdana.

Nissan Fuga is powered by a 2.5cc V6 VQ HR series engine which produce 225bhp. We can expect the all-new Perdana will get the same engine. First shipment of 150 units of the Fuga will be brought in as official cars for top ranking government officials. Or maybe the government is getting the hybrid version of Fuga? Who knows?
Finally the aging stretched Perdana(s) used by goverment officials are being replaced by something modern. Unfortunately, public won’t be able to get a feel of how the car drives. However, if Proton gets encouraging market feedback, it will consider sales to the public. Fingers crossed!
Written by Simon Har8/08/12
Fuyoo !! Kerajaan Zambery beli tiga kereta ‘Nissan Fuga Hybrid’?


Jika isu pembelian kereta rasmi kerajaan negeri pimpinan Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin dahulu dikatakan tidak ‘patriotik’ kerana telah membeli 16 buah ‘Toyota Camry’ dengan kos sebanyak RM 167,000 sebuah ketika itu. Adakah perkara yang sama juga kini berlaku kepada Datuk Seri Zambry?


Badan Perhubungan PAS Negeri Perak memohon penjelasan Kerajaan Negeri Perak yang dikatakan telah membeli tiga buah kereta ‘Nissan Fuga Hybrid’ untuk kegunaan rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri baru-baru ini.


Persoalan juga timbul, adakah Kerajaan Negeri pimpinan Datuk Seri DiRaja Dr Haji Zambry Abdul Kadir tidak ‘patriotik’?


Adakah juga Datuk Seri Zambry menepati janji mahu berbelanja secara berhemah yang pernah dilontarkan juga kepada Datuk Seri Nizar ketika itu?

Jika dengan model Nissan tersebut, iaitu Infiniti M25 – 2.5-litre V6 / 7-speed automatic yang mencecah RM 350,000 sebuah, adakah kerajaan negeri berhemat di dalam kos pembelian?

Kami mendesak ketelusan dan keterbukaan Datuk Seri Zambry di dalam perkara ini kerana ianya melibatkan kewangan rakyat dan keyakinan rakyat.

Dan penting juga adakah ianya dibuat secara terus pembelian tersebut atau sebaliknya?

DR RAJA AHMAD AL-HISS
Koordinator,
Jawatankuasa Isu dan Strategik,
Badan Perhubungan PAS Negeri Perak.


Msinc-Deme buat buuuleeh...kita buat tak buleeh..ape ke bangse nye..

Monday, August 6, 2012

Amukan Toyol Di Telok Bakong Part 2Pengamal ilmu sihir atau ilmu sesat ini adalah satu perbuatan syrik dalam agama Islam.Sekiranya tidak dijaga dengan baik, toyol akan membinasakan ahli keluarga terdekat pemilik toyol. Sekiranya toyol tidak lagi diperlukan, pemilik toyol perlu mendapatkan tuan pengganti, atau menghantar toyol itu balik ketempat ia dibeli, atau ia perlu dibuang, biasanya dihanyutkan dengan acak kedalam sungai.
Terdapat petua yang menyatakan sekiranya sejenis permainan, diletakkan hampir dengan wang yang disimpan, toyol akan asyik bermain sehinggakan terlupa mengambil wang. kacang hijau yang diletakkan kedalam kantung juga dikatakan boleh melalaikan toyol.Selain itu, ikan puyu yang dipelihara di dalam akuarium mampu dapat melalaikan toyol dan toyol akan tidak akan berhasrat mengambil wang dari mangsanya.

Toyol juga tidak akan mencuri keseluruhan jumlah wang, tetapi sekadar mengambil sebahagian daripada wang yang tersimpan. Mungkin Kerana kata orang tua-tua yang mengatakan bahawa "budak-budak jangan pegang duit banyak banyak". Pemilik toyol juga perlu memenuhi apa sahaja permintaan toyol peliharaannya, sekiranya gagal, toyol tersebut akan bertindak ganas

Semperna kedatangan Hari Raya Puasa ini.Adalah dinasihatkan supaya semua anak rantauan yang pulang berhari raya dapat mengambil langkah langkah tertentu untuk mengelakkan kecurian dari berlaku samada dari toyol atau dari manusia yang berperangai seperti toyol.

Antara langkah langkah yang boleh diambil:-

1.Jangan simpan banyak wang tunai dirumah.Simpan sekadar perlu.Jangan simpan duit dalam tabong dirumah. Masukkan wang anda didalam bank.

2.Jangan heboh atau ceritakan kedudukan kewanganan anda kepada orang ramai.Seboleh bolehnya kekalkan sifat rendah diri anda.Balik kampong jangan eksen sangat nunjukkan kereta,kasut handphone dan sebagainya.

3.Jangan gantung seluar yang mempunyai dompet ditepi tingkap.Begitu juga dengan handphone,jangan cas ditepi tingkap..takut kena kait wehh..

4.Pasangkan lampu dan periksa setiap jerigi tingkap..pastikan ianya kukuh.Perhatikan disekeliling rumah anda,mana mana point yang memungkinkan pencuri boleh masuk kedalam rumah.

5).Baca Al Quran..zikir banyak banyak..baca ayat Kursi..

6).Jangan Undi BN….ini spesis perampok jugek hi..hi..sapu komisen 500 juta beri 5 ratus BR1M..Dia sapu permit teksi..dia bagi komer tayar 4 biji...dia tak sapu habis..sikit sikit dia ambik duit rakyat..dia tinggai sikit untuk komer..ha..ha..so jangan undi..kalau undi..sapan duit kome..

7).Lain..lain…korang piker ler sendiri..tak kose aku nak mikir kan..perot lapor nih..lagi pun minyak motor aku pun baru ni kene songlap…Hampess punya penyamun tarbus..pandai pakai moto..pandai pandai ler cari duit isi minyak…aku boleh agak sapa..tak pe..tak pe..takkan ler tak bertemu rabu ngan khamis..

Linkwithin