Wednesday, December 3, 2008

Bloggers juga wajib mengubah cara berfikir dan bertindak .

Media massa terlalu terkongkong dan melampau didalam membuat liputan akhirnya memakan diri UMNO - BN .Kebongkakan para pemimpin negara dengan sinis dan pelbagai gelaran buruk dihamburkan terpaksa juga mereka menelan kembali.

Pasca pilihanraya 12 mengajar pemimpin politik erti menghargai peranan para bloggers .

Lebih lucu apabila menteri - menteri bermulut celupar sekonyong - konyong membangunkan blog peribadi kononnya mahu mengikut perkembangan semasa .

Kini bercambah bagaikan cendawan selepas hujan penggunaan internet terutama laman - laman blog politik.Penulis - penulis blog yang beranika ragam disamping kreativiti masing - masing yang dapat memikat pengunjung .

Perkembangan yang sihat juga berlaku di negeri Perak gerakan menyatukan para bloggers dengan matlamat yang lebih jelas sedang dan akan terlaksana .

Penubuhan Bloggers network @perak . Rangkaian ini akan menyusur kedalam negeri - negeri Pakatan Rakyat yang lain.Dan tidak lama selepas itu muncul pula www.perakini.blogspot.com yang masih diperingkat awal pembangunan website nya .

Tujuannya juga adalah sama iaitu membantu Negeri - negeri dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat menyalurkan maklumat sahih .

Tahniah untuk kerajaan negeri perak kerana telah menjadi negeri pertama yang mengiktiraf peranan blogger dalam membantu membangunkan negeri.

Kebimbangan kami di www.telokbakong.com adalah ketidakmampuan para bloggers dalam perbezaan pendapat .Kelihatan ada tanda - tanda ' Virus bawaan BN " dalam sesetengah perkara .Tetapi kami berharap ia akan cepat dirawat .

Harapan baru rakyat terhadap PR juga patut dikongsi bersama oleh para penulis Blog.

Janganlah akibat sedikit kesalahfahaman terhadap sesuatu isu maka kita merobohkan harapan rakyat . Ada kedapatan penulis yang menulis bagaikan melepas peluru tabur . Tidak tepat dalam berfakta .Hingga membabitkan maruah MB Perak juga tercalar ini amat kami kesali.

Ketika pertemuan pihak kami bersama MB pada 26.11.08 di pejabat SUK tempohari .MB Nizar secara terbuka meminta kami menulis perkara fakta dan bukan menulis perkara yang direka - reka.

Ir Nizar menegur gaya penulisan seorang blogger popular perak yang turut serta ketika itu. Blogger tersebut juga memberikan reaksi positif dan matang .


Perubahan cara berfikir adalah teramat penting. Bukan hanya ahli politik yang harus menukar cara berfikir dan bertindak. Bloggers juga harus keluar dari kepompong pemikiran beku ala BN .

Tugasan berat menanti dihadapan , cabaran kita bukan setakat cadangan demi cadangan .Perlaksanaan gerak kerja dan penglibatan dari semua pihak secara menyeluruh itu yang akan membuahkan hasil .


Satu nasihat buat kita bersama " paku dulang paku yang tersepih, kalau mengata orang janganlah kita yang lebih " .


www.telokbakong.com

Linkwithin