Friday, August 16, 2013

UPDATED:Jamuan Raya Di Lambor Kanan Meriah

Ustaz Zulkifli Ibrahim memberikan Ucapan
Antara Tetamu Yang Hadir
Serikandi Harapan Bangsa
Semangat Perjuangan Lamina
Tekun Mendengar Amanat dari Ustaz Zul
Ustaz Zul Menekankan Kepada Perlunya Perjuangan Berterusan Menentang Kezaliman
Ustaz Zul Juga Tidak Lupa Memberi Info info Terkini Berkenaan Hal Ehwal Politik Di Mesir
Hadirin Merasa Sedih Diatas Kekejaman Yang dilakukan Oleh Pihak Berkuasa Mesir Kepada Penyokong Dr.Morsi.
Terima Kasih dari kami kepada Tuan Rumah iaitu Cikgu Alang kerana sudi menjemput kami .Sesungguh nya Tuan Rumah adalah seorang perjuang yang sentiasa berkorban harta benda demi menegakkan kebenaran dan keadilan di negara ini.Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada semua anggota jentera Pilihanraya PRU 13 yang telah bertungkus lumus berkempen tanpa mengira penat dan lelah.Walaupun tewas di DUN Bota,Belanja dan Parlimen Parit.Ganjarannya akan sedia menanti kalian disana.Jangan hampa dan jangan kecewa.Kita nantikan bersama saat kegemilangan.

Kemeriahan sesuatu jamuan atau keraian bukannya bergantung kepada ramai atau tidak hadirin atau banyaknya makanan yang tersedia.Kemeriahan sesuatu acara terpancar  apabila hadirin meraikan nya dengan penuh kesedaran dan keinsafan.Mungkin jamuan di lambor ini diadakan disebuah kedai usang tanpa adanya lampuan berkilauan dan tiada iringan karaoke "aku anak kampung".Namun majlis ini telah memberi kesempatan kepada pendokong PR untuk bersua kembali serta meraikan kemenangan melawan taktik dan helah lawan semasa PRU 13.Kekentalan semangat mereka merupakan elemen penting yang harus diraikan.kami tidak memerlukan makanan yang membukit dari hasil lelah rakyat untuk menjadikan ianya meriah atau "grand".Cukuplah hidangan sederhana yang sungguh lazat hasil dari carian sendiri.Berjumpa kembali dengan rakan yang bertungkus lumus semasa PRU 13 sudah begitu menterujakan dan memeriahkan majlis.Kata kata dorongan dan galakkan dari rakan rakan sudah cukup untuk menceriakan suasana.

Wednesday, August 14, 2013

Pelbagai NGO bentuk gabungan Bantah TPPA


tppa-demo2KUALA LUMPUR 14 Ogos: Pelbagai Badan Bukan Kerajaan (NGO) samada berhaluan kiri dan kanan bergabung bagi memberi tekanan terhadap Putrajaya berhubung  isu Perjanjian Kerjasama Trans- Pasifik (TPPA).
Gabungan itu, yang dikenali sebagai Badan Bertindak Bantah TPPA atau Bantah TPPA, dijangka memberi  rintangan kepada rundingan perdagangan 12 negara yang diketuai Amerika Syarikat (AS).
Ketua Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Mohd Nizam Mashar dalam sidang akhbar hari ini berkata, gabungan itu berkembang sejak dua bulan lalu dan terus mendapat sokongan.
Kumpulan itu, terdiri daripada 50 organisasi termasuk Suaram, Majlis Perundingan Islam Malaysia, Majlis Aids Malaysia, Kongres Kesatuan Pekerja Malaysia (MTUC) dan Kesatuan Pekerja Bank Kebangsaan (NUBE) berkata,  TPPA bertujuan mengembangkan cita-cita perniagaan multinasional AS dengan membunuh perniagaan tempatan melalui penyingkiran perlindungan perdagangan.
Minggu lalu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, TPPA menjadi alat mempromosikan hegemoni AS kerana kebanyakan fasal dalam perjanjian itu bertujuan menghadkan peranan kerajaan dan memperkukuhkan penguasaan korporat dalam dasar perdagangan.
Salah satu kebimbangan terbesar terhadap perjanjian berat sebelah itu adalah harga ubat-ubatan akan melambung sekiranya perjanjian itu diteruskan.
Kumpulan itu berkata, Amerika Syarikat mencadangkan satu fasal yang akan memudahkan syarikat-syarikat farmaseutikal besar untuk mendapatkan paten ubat dan hak cipta lebih lama, menjadikan sukar untuk rakyat biasa mengakses ubat generik  dengan harga berpatutan.
Kebimbangan lain adalah pelanggaran hak asasi terhadap pekerja tempatan dan juga dasar-dasar domestik berhubung penyelesaian pertikaian pelabur-negeri (ISD) yang  memberi keuntungan besar kepada pelabur asing.
Mohd Nizam berkata, surat bantahan dikemukakan kepada Kabinet, yang dijadualkan akan mendengar taklimat mengenai TPPA oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) esok, lapor portal The Malay Mail.
Bersetuju dengan pendirian Anwar dan Pakatan Rakyat, kumpulan itu turut menggesa Putrajaya menangguhkan rundingan sehingga analisis kos-faedah yang adil dan menyeluruh serta kajian mengenai TPPA didedahkan kepada umum.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=54787

Linkwithin