Saturday, October 6, 2012

Aksi AksiBand Dari Telok Bakong,Libang Libu Yang Beraksi Di Stadium Kelana Jaya..


KUALA LUMPUR, 27 Sept – Gabungan Pilihan Raya Adil Dan Bersih (Bersih) hari ini mengumumkan akan mengadakan konsert Bersih 8T pada 13 Oktober ini yang akan berlangsung di Stadium Kelana Jaya.

Menurut kenyataan media yang dihantar kepada The Malaysian Insider hari ini, mereka menganjurkan konsert itu selepas kerajaan enggan untuk melaksanakan lapan tuntutan yang diminta oleh gabungan tersebut.

“Kerajaan masih enggan untuk mendengar suara rakyat, lapan tuntutan dari Bersih dan 22 cadangan dari Jawatankuasa Parlimen masih lagi belum ditunaikan, maka kami anjurkan konsert Bersih 8T ini sebagai tanda ingatan kepada suruhanjaya pilihan raya (SPR) tentang lapan tuntutan yang masih belum dilaksanakan.

“Berbulan selepas Bersih 3.0, kerajaan hanya menfokuskan untuk menahan mereka yang terlibat dengan perhimpunan, bukan untuk membersihkan daftar pemilih pilihan raya,” kata dalam kenyataan media itu lagi.

Menurut kenyataan media itu lagi, Bersih 2.0 telah terus menerus untuk menyedarkan orang ramai tentang penipuan pilihan raya.

“Setakat ini kami mendapat sokongan orang ramai dan menerima bantuan orang ramai yang menderma,” katanya lagi.
Antara artis yang akan membuat persembahan ialah Ito, Julian Mokhtar and the Gang, Soul Saviors (pemenang Pesta Lagu Jalanan), Republic of Brickfields, kumpulan punk ,Kump Libang Libu dari Telok Bakong Online,Dum Dum Tak, kumpulan Canto rock Hui Se De Dai and Ray Cheong. Sasterawan Negara, A Samad Said akan membaca puisi pada malam tersebut.

“Konsert ini bukan sahaja untuk kutipan derma dan bergembira, tetapi dalam masa sama untuk menyedarkan orang ramai tentang lapan tuntutan yang harus ditunaikan, jadi kami mahu suara kami didengari agar dapat pilihan raya lebih adil dan bersih,” katanya lagi.

Friday, October 5, 2012

Kamu kata Dia Sekular..Dia Bina Tahfis Al Quran..Masjid Mana Yang Kamu Buat? Tugas pemimpin yang paling utama ialah untuk mendekatkan para pengikut atau orang dibawah kepimpinan nya untuk mendekatkan diri pada penciptanya.Semakin kepimpinan membawa insan semakin jauh dari Allah bermakna semakin gagal sesaorang pemimpin itu.Seorang pemimpin yang gagal akan dipersoalkan dan akan menerima balasan diatas perbuatan nya didunia ini.Ini bermakna pemimpin yang dilantik mustilah berlaku adil dan saksama kepada keseluruhan orang yang berada dibawah penjagaannya tanpa memilih bulu atau menumpukan agihan kepada sekumpulan sahaja.Tumpuan dan agihan material mustilah adil dan sekata tanpa mengira fahaman politik,kaum,jantina dan lain lain.Pemimpin melakukan amalan membeza-bezakan dan hanya memperjuangkan untuk kepentingan diri dan penyokong nya sahaja adalah bersifat Assabiah.Sifat ini adalah dilarang dalam ugama Islam. 
   
 Kesenian dan rekabentuk binaan di dalam Islam adalah berteraskan ketakwaan dan keimanan kepada Allah pencipta alam.Binaan binaan yang dihasilkan oleh insan yang beriman mestilah tidak boleh lari dari menunjukkan sifat-sifat kepatuhan dan rendah diri kepada yang maha Esa.Seni binaan dalam Islam bukanlah untuk bermegah-megah,riak dan takbur.Ini menjadikan seni binaan Islam adalah berbeza dari konsep binaan kontemporari.Sedia maklum kita ketahui konsep rekabina barat lebih cenderung untuk bermegah megah dan bermewah-mewah,seperti mendirikan bangunan yang tertinggi,terpanjang,termahal ataupun binaan yang dibuat dari material yang mahal mahal.Semua ini dilakukan untuk menunjuk-nunjuk sehingga melahirkan perasaan takbur dan riak kepada pengasasnya,pereka,pembinanya dan sebagainya.

       Tuan Guru Nik Aziz dalam satu siri ucapannya,menyatakan bahawa adalah suatu pembaziran untuk membina sesebuah masjid yang cantik dan mahal,sekiranya keperluan rakyat jelata masih tidak mencukupi sepenuhnya.Keperluan ini terdiri daripada keperluan asas manusia seperti makanan,pendidikan,perubatan dan sebagainya.Ini boleh dilihat dengan pembinaan masjid-masjid yang besar dan mahal di Putra Jaya,Terengganu dan di seluruh Malaysia,sedangkan penduduk di Baling,Sabah dan Sarawak masih hauskan keperluan asasi ini.Maknanya,walaupun untuk membina masjid,kerajaan perlu berhati-hati dan berjimat cermat dalam mengunakan wang rakyat.Menurut Tuan Guru lagi,tiada bezanya dari sudut pahala antara membina masjid yang mahal dan cantik dengan membina masjid yang sederhana dan murah.

       Dapat kita lihat dewasa ini,matlamat pembinaan masjid (bukan semua) adalah menyimpang dari konsep menunjukkan ketaatan dan ketakwaan kepada Allah.Ada masjid yang dibina ini terkandung dalam matlamatnya untuk tujuan perlancongan.Ini sudah terang-terangan melanggar konsep binaan dalam Islam yang mensyaratkan bahawa ianya ialah untuk menunjukkan ketakwaan dan keimanan hamba kepada penciptanya.Ianya tidak boleh berokjektifkan dengan matlamat-matlamat yang lain.Perkembangan perlancongan yang berlaku akibat pembinaan sesuatu masjid adalah natijahnya saja,tidak boleh dijadikan matlamat pembinaan.Maka jika matlamat pembinaan masjid ini sebagai lambang ketakwaan dan ketaatan manusia kepada Tuhannya perlulah segala elemen atau pelaku-pelakunya mempunyai keimanan kepada Allah.Ini meliputi dari pengasas,perekacipta,pembina atau siapa-siapa sahaja yang terlibat dengan sesuatu binaan tersebut.Makanya tidak perlulah nak dipertikai siapa yang buat dan siapa yang tidak buat.Membina tempat ibadah adalah salah satu kewajipan kepada pemerintah.Ini adalah kerana tugas utama pemerintah ialah membawa rakyat untuk bertakwa dan beriman kepada Allah.

Wednesday, October 3, 2012

Setelah Brim...Kini..STIM...Skim Telefon 1 Malaysia..ha..ha..ha..


Rebat RM200 bagi pembelian telefon pintar 3G adalah satu langkah yang tidak bijak oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib mengumumkan pakej khas one-off, bernilai RM300 juta, bagi belia yang berusia 21-30 tahun, dan memperoleh pendapatan bulanan sebanyak RM3, 000 dan ke bawah.

"Ini adalah untuk memberi manfaat kepada 1.5 juta belia," kata Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata ketika membentangkan Bajet 2013 Jumaat lepas.

Walau bagaimanapun, pengarah strategik PKR, Rafizi Ramli, berkata langkah itu hanya akan memperkayakan peniaga, kerana Najib juga mengumumkan bahawa rebat hanya akan sah apabila dibeli dari kedai-kedai yang dilantik.
"Ia adalah satu pengumuman yang bodoh. Berapakah harga sebuah telefon pintar? Harga purata adalah sekitar RM1, 000”.

"Jika anak muda mahu menikmati rebat RM200, dia akan terpaksa membelanjakan RM800 dari poket sendiri untuk membeli telefon pintar. Jadi, peniaga mendapat RM800”.

"Jika anda tidak mengeluarkan RM800 anda tidak akan mendapatkan telefon pintar. Mereka yang akan mendapat manfaat adalah peniaga yang dilantik, bukannya Rakyat, " kata Rafizi.

Rafizi juga mengkritik peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan untuk mendapatkan telefon pintar tersebut, pembeli juga mesti melanggan pakej internet.

"Itu bermakna anda tidak boleh lagi menjadi pengguna prabayar yang anda perlukan untuk melanggan pakej internet jika anda mengambil kesempatan daripada rebat, yang pasti kos akan menjadi lebih tinggi.

"Ini akan terus meningkatkan perbelanjaan orang-orang yang membeli telefon pintar. Ia adalah ekonomi bodoh Najib. Dia tidak faham? Dia tidak berfikir? " Kata Rafizi.

"RM200 tidak mencukupi untuk membeli telefon pintar. Pengumuman adalah hanya untuk menarik pengundi muda. Jika Najib fikirkan dia boleh memenangi pilihan raya umum yang akan datang dengan skim itu, dia akan silap."

Beliau menambah bahawa Najib telah menyediakan gula-gula untuk kumpulan sasaran tetapi telah melakukan sedikit untuk wanita dan warga emas dalam Bajet 2013.

Msinc-tengkiu KTB dan We..sebab kasi idea ni..hi..hi..ingatan pada rumaja yang dapat STIM nie..jangan ler komer gunakan henpon tu untuk menyetim..jangan contohi kelakuan makhluk didalam gambor diatas..hi..hi..

Tuesday, October 2, 2012

Siri Jelajah Merdeka Rakyat Akhirnya Tiba Di Perak Tengah.Maklumat terkini ,dikabarkan Dato Seri Anwar Ibrahim akan berkunjung  ke Negeri Perak dalam siri jelajah ke seluruh Malaysia.Rombongan beliau dijangkakan akan singgah ditapak Pasar Sehari di Titi Gantong pada pukul 4.00 petang 7 hb Oktober 2012.Beliau akan bertemu mesra dengan rakyat disama.Beliau juga akan menyampaikan tazkirah Maghrib di Surau Di Titi Gantong sebelum berceramah di Hotel Bei King,Jalan Kg Selamat Setiawan.pada pukul 9.00pm .Beliau akan akan meneruskan siri ceramah ini di Perkarangan Rumah Haji Ariffin Parit 1,Sungai Sumun Bagan Datoh.
  .
Diharapkan pihak parti keadilan cabang Parit membuat segala langkah yang perlu untuk menyambut kedatangan rombongan ini.Aspek aspek keselamatan haruslah dititikberatkan supaya kejadian di Melaka dan Johor tidak berulang di Negeri Perak.

Monday, October 1, 2012

Belanjawan 2012.Pekerja Swasta Dibahulukan..Ayohai Rakan Rakan Pekerja Swasta..Jangan Kita Undi BN...


Penjawat Awam Didahulukan,Pekerja Swasta Dibahulukan...


              Pekerja swasta masih tidak terbela,walaupun terdapat undang undang buruh yang dikatakan dapat melindungi hak hak pekerja tetapi banyak lagi perkara perkara yang menjadi keperluan pekerja yang tidak dapat diliputi oleh undang undang yang lapok ini.Sesuatu perangkaan undang undang buruh wajar dirangka supaya ianya lebih adil dan telus kepada pekerja sejajar dengan pemodenan dan pembangunan insan.Perkara perkara yang masih tidak diliputi oleh undang undang buruh adalah tentang pemberian bonus,kenaikan pangkat dan gaji,kesihatan dan keselamatan dan isu isu tentang kebajikan perkerja.Undang undang buruh meletakkannya dibawah budibicara majikan.Ini bermakna majikan bebas untuk menentukan sendiri mengikut citarasa dan seterusnya menindas pekerja deme mendapatkan keuntungan (surplus value).

                Sebagai contoh dalam pemberian bonus tahunan,oleh kerana tiadanya akta untuk perkara tersebut,sesetengah majikan yang tidak bertanggungjawab telah mengunakan alas an kegawatan ekonomi atau perniagaan tidak menguntungkan untuk menyekat pemberian bonus.Oleh kerana kerajaan tidak mengadakan suatu polisi untuk perkara tersebut telah mengakibatkan pekerja dinafikan bonus mereka.Sekiranya kerajaan menetapkan pemberian bonus seperti mereka menetapkan pemberian gaji minimum tempoh hari,semestinya perkara ini tidak timbul.Ini menunjukkan kerajaan yang ada sekarang kurang perihatin kepada pekerja swasta.
                Dari segi kesihatan,dari segi luaran,ianya diberikan percuma kepada semua pekerja oleh pihak majikan.Namun ada sebahagian besar majikan mengenakan syarat keatasnya.sesetengah majikan mengenakan had had tertentu untuk mendapatkan rawatan.Sebagai contoh ada syarikat syarikat menghadkan jumlah kos rawatan untuk seorang pekerja sejumlah RM 300.00 sahaja setahun.Sekiranya jumlah kos rawatan melebihi RM 300.00,ianya adalah tertanggung diatas pekerja sendiri.Lebih buruk lagi,ada majikan yang akan mengambil tindakan memotong bonus sekiranya pekerja mengambil cuti sakit (walaupun sehari).Hal ini berlaku kerana majikan mendakwa pemberian bonus adalah hak mereka dan mereka boleh berbuat apa sahaja.Nampaknya kerajaan tidak mengambil endahkan perkara ini.Undang undang buruh itu sendiri telah dijadikan senjata untuk menindas pekerja.Apa yang diperlukan oleh pekerja sekarang ialah suatu kerajaan yang tidak buta dan pekak kepada permasaalah pekerja.Adalah wajar untuk memilih kerajaan yang dapat memelihara kepentingan pekerja dan pelabur sekali gus.

Msinc-menunggu pengambilalihan kerajaan dan diharap kepada kerajaan Pakatan Rakyat yang bakal memerintah agar dapat mengambil berat kepentingan pekerja swasta.

Komen komen yang diambil dari blog..

SaLam, aku sorg penjawab swasta. Aku tak kisah kerajaan nak kasi bonus kat org gov, tu hak diaorg. Korg kat swasta jgn hasad, rezeki diaorg. Biarlah. Benefit utk org gov tu mmg la, seb kerajaan adalah majikan diaorg.
Tapi yg aku bengang giler ni, bnyk masalah kat swasta tak settle. Masalah tak leh solat jumaat, tak settle. Masalah tak de tempat sembahyang, tak settle. Masalah kuota pekerja bumiputera 30% pun tak settle. Siap dipermainkan lagi, 30% tu golongan pekerja bawahan, yg atas2 org non-bumi. Masalah gaji offered kepada bumiputera yg jauh lebih rendah dari non-bumi pun tak settle. NTUC pun macam kayu, tak de wat pe2. Masalah gaji minima pun tak settle, yg dia dah settle gaji jaga yg ramai org Nepal, dan pekerja ladang yg ramai kaum india.
Bukan tak bersyukur, tapi org kita kat swasta ramai yg dianaktirikan.
Tu tak masuk kktgn kerajaan yg ponting kerja 1 tahun pun boleh masuk keja balik. Disiplin buat malu org melayu je.
Hai Najib, tolongla kami..kalaupun sebuk nak amik hati rakyat, jgnla tabur duit dan kebajikan pada sebelah pihak je. Staff kerajaan cuma 1 juta, tapi swasta 3 juta. Ingat apa yg boleh kami buat. Satu lagi, kalau PRU13 dibuat dlm musim haji, kita akan kehilangan undi 26000 senang2 je. Ingat…jangan tak ingat wahai Najib.

Aku juga seorang penjawat awam yg dahulu nya bekerja swasta.aku dapat masuk kerja kerajaan bukan kerana perhubungan saudara mara.jawatan terakhir aku semasa di sektor swasta ialah asst.branch.mgr.tapi sekarang disektor kerajaan,jawatan ku hanya gred kumpulan sokongan.rasenye takde bezanya antara penjawat awm dan swasta.penjawat awam dpt bonus sati bulan setengah,swasta sekali dpt bape?jgn citer buruk bab penjawat awam jer.kite same same menjana ekonomi negara.arwah bapak aku juga seorang pesara.aku rase mereka mmg layak utk diberi pencen.aku nak tanya korang,starting gaji swasta masa korang mula2 masok dlu bape?basic sahaja berapa.aku mula2 masuk sektor kerajaan 4 tahun yg lepas gaji asas atau basic ialah 783.10.pendapat korang camne?

aku masuk 9 tahun lepas RM1500 …..dgn taraf pendidikan aku itu yang aku dpt kat swasta…tak dinafikan aku ada apply jawatan dlm kerajaan..yup takde rezeki…tahu berapa gaji member2 aku yg sekelas ngn aku dulu..dulu masuk kerajaan starting RM2K++..skang semua dah above RM5K…..itu yang bagus dgn tangga gaji kerajaan semua dah ditetapkan..swasta ko kerja seikhlas mana pun..kalau takde isu politik, perkauman, bodek membodek…sorry la….
cikgu sekang pun +- dah RM3K lebih… banayak weh starting sekang…

BUat pa nak bg duit kat pmbangkang..pmbangkang tungu ja nnt tme pakatan rkyat jd krajaan malaysia..pmbangkang bleh mnta kat dorg..skrang ni x yah cbuk2 nak duit krajaan..mmg dah x lyak nak ambk duit krajaan..sbb duit krajaan kotor..bkn pmbangkang nak duit kotor kot..blik fkir2 la pmbangkang, kta idup kat malaysia ni bkn stakat nak kjar duit..kami ada ank bni ccu ccit nnti..so kmi nak ngra kkal aman slamat n mju kdepan..mmpu ka pkatan rkyat nak bg bonus nnt kat kmi?kelatan dah 25 taun pun x ada pa2..klau printah malaysia abis la kmi kna brperang blik utk dpat kn kmerdekaan..bka mnda ati n mta anda smua geng2 pmbangkang..

malaysia dah merdeka… tapi orang nya semua mundur lagi…..kami perkerja swasta ..sokong kerajaan untuk memerintah ..tetapi korang orang kerajaan sokong ,,hanyalah untuk duit semata mata…………..kau kata swasta pembangkang .tapi kenapa majoriti swasta yang sokong untuk kerajaan …..kalau swasta ..menjadi satu ..untuk tidak turun mengundi ..padan muka korang …bahasa jiwa bangsa…. dengan bahasa kurang sopan …menunjukan korang nie semua…x berpelajaran …
 
sokong 100 peratus ,tuan2 bleh tgk dgn mata kepala sendiri..bla kita ada urusan dgn sektor krjn,depa bukan nk layan kita di sektor swasta ni,depa pandang lekeh sangat,hina..tp depa lupa wg gaji depa tu mai tang mana…cari tengok mana ada krjan buat duit…tlg habaq mai…perabih lg ada..nasib baik kami bleh juga bela hgpa dgn duit incometax,entah mcm2 tax ,rasuah…sebab tu org krjn byknya semasa nk mati di seksa dulu,pasai mkn duit titik peluh swasta


Msinc-Nampaknya Umno hanya membela kakitangan kerajaan sahaja..pekerja swasta dibiarkan..tak pe lah Umnuuu nak kan undi kakitangan kerajaan jer plus pendatang tanpa izin..hi..hi..

Linkwithin