Saturday, November 29, 2008

Karya Subuh:Mari Menjadi Codek


Setelah sembilan bulan berlalu masih ramai penyokong Pakatan Rakyat tidak dapat membezakan konsep sesuatu majlis sama ada anjuran kerajaan pemerintah atau parti politik.Inilah yang berlaku apabila tidak faham atau buat-buat tidak faham.

Konsep anjuran biro penerangan kerajaan negeri dengan tajuk 'Percambahan Fikiran' baru-baru ini telah menonjolkan lagi kelemahan tersebut.Ini bukan ceramah politik jadi apa perlunya meneriak 'takbir' di dalam majlis tersebut.Ini bukan ceramah PAS.Terdapat dua tiga majlis yang penulis hadiri perkara yang sama berulang kali berlaku.

Seisi soal jawab sepatutnya peserta memberi idea yang bernas untuk memantapkan jentera pentadbiran negeri.Tetapi menjadi medan melepaskan rasa tidak puas hati seolah-olah majlis itu 'Dialog bersama Pemimpin' mencurahkan setiap masalah di setiap daerah.Ini bukan forumnya,ini forum percambahan fikiran.Berkongsi fikiran memantapkan kerajaan dalam menjalankan dasar-dasarnya.

Wakil dari TBO telah mencadangkan diadakan WEB TV yang sentiasa menyalurkan berita terkini kerajaan negeri.Pasti akan ada merungut bukan semua orang kampung mempunyai capaian ke internet.Jangan cepat melatah,itu satu kaedah.Kaedah seterusnya ialah Unit Penerangan Negeri mula bergerak ke ceruk-ceruk kampung menjelaskan isu terkini.Ingat ini bukan ceramah politik!!Ia berfungsi menerangkan aktiviti kerajaan,bagi rakyat nampak kerja YB PR yang mereka undi.Kerja banyak rakyat tak tahu,hasilnya PRU ke 13 lingkuplah YB tu.

Satu kelemahan ketara dalam siri ceramah yang biasa menggunakan tajuk 'Majlis Penerangan Isu Semasa' pastinyalah menyentuh serangan BN.Kalau ada 4 penceramah ke empat - empatnya membicarakan isu yang sama.Pandangan penulis alangkah moleknya satu mengambil rang menangkis tohmahan BN,kedua menerangkan tentang perancangan ekonomi dan pentadbiran kerajaan negeri dari masa ke semasa dan yang seterusnya memberi tazkirah agama.Barulah memaksimakan ruang yang diberikan rakyat yang hadir dalam siri ceramah tersebut.

Marilah kita menjadi codek,jangan lah kita tengging setengging-tenggingnya dulu kini dan selamaye kome!!.

jaiswings@telokbakong.com
www.telokbakong.com

Thursday, November 27, 2008

MB Perak Dan BloggersOleh :kelulut@telokbakong.com

KTB:Kuat le kome jumpe MB


26.11.2008

Dari Gombak dan Putrajaya penulis dan webmaster bergegas ke Pudu Raya membeli tiket menuju negeri kelahiran kami Perak Darul Riduan . Demi memenuhi jemputan pejabat Menteri Besar Perak .


Kami sebagai blogger terasa berbesar hati kerana dijemput bagi mendengar taklimat dan berkongsi - kongsi pandangan dengan Setpol, dan Setiausaha akhbar MB .

Mengikut jadual awal kami hanya akan bertemu setpol ustaz misbahul munir dan setiausaha akhbar MB En Anuar Hashim dan beberapa orang bloggers Perak .

Tepat 12.30 tengahari setpol memaklumkan bahawa Dato Seri Mohd Nizar akan turut serta.Kami bertambah excited maklumlah pertama kali bersemuka dan berbincang dengan Menteri Besar Perak itu.

12.35 tiba - tiba MB muncul saya terpaku apabila beliau memberi salam dan bersalam dengan para bloggers yang hadir .Apabila saya melihat dengan secara live, mata saya bagaikan terkacima melihat ketenangan dan nur wajah MB yang selama ini hanya dilihat dari kejauhan .

Perasaan inilah yang pernah penulis rasakan beberapa belas tahun dahulu apabila bertemu untuk pertama kali dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

Dato seri meneruskan mukadimmah dan menerangkan kepada kami tentang halangan dari pada pihak media massa dan tipu daya parti lawan terhadap kepimpinan beliau.Beliau berharap pihak bloggers akan membantu dan mencari jalan agar maklumat sebenar dan tepat dapat disalurkan kepada rakyat jelata.

Sesuatu yang menarik yang saya perhatikan tokoh muda Gerakan Islam inilah beliau terbuka dalam perbincangan yang membuatkan kami tidak berasa janggal untuk mengemukakan pandangan. kami juga diberi peluang untuk mengkritik kepimpinannya atau kakitangan jika ada yang dirasakan perlu .

Keputusannya dalam pertemuan tersebut kami telah memutuskan untuk bergabung dan bekerjasama demi membantu kerajaan negeri dalam menangkis tohmahan dan putar belit fakta oleh BN pembangkang negeri perak .

Diakhir sessi perbincangan seperti biasa acara makan. Sekali lagi dapat melihat kesederhanaan pimpinan PR menguruskan kewangan agar tidak membazirkan wang rakyat.

Kami dihidangkan makanan kegemaran ikan masin 3 ekor dipotong , telur dadar ( 2 biji andaian ), kembung masak asam 3 ekor dan sayur dan nasi .

Kami seramai 12 orang makan bersama cukup dan barakah malah lebih satu mangkuk nasi .

Bayangkanlah jika kerajaan lain yang memerintah agaknya entah apalah " lauk petok" yang akan dihidangkan .


Adalah diyakini memang inilah corak yang dibawa oleh Dato seri Mohd Nizar kepimpinan melalui teladan .Berjimat dalam berbelanja kerana beliau sedar bahawa jawatan beliau adalah amanah ALLAH .

Dato seri, kami berikrar akan membantu apa yang termampu dan kami akan menyokong selagi mana kepimpinan ini berpaksikan kebenaran dari Illahi .www.telokbakong.com

Linkwithin