Thursday, July 16, 2009

'Pakatan kuasa' tertentu cuba halang pengumuman laporan PKFZ — Tee Keat

KUALA LUMPUR: Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat mendedahkan wujudnya “pakatan kuasa-kuasa tertentu” yang telah cuba menghalang beliau daripada mengumumkan laporan audit PricewaterhouseCoopers mengenai Projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

“Kuasa-kuasa itu termasuklah orang-orang yang terbabit dengan projek tersebut, kuasa-kuasa bisnes politik yang berkaitan dengan orang-orang itu, dan pihak-pihak tertentu dalam parti pemerintah.

"Mereka antara lain mengugut untuk mengancam keselamatan diri saya, dan mengenakan tekanan dalaman… dengan tujuan untuk cuba menghalang saya mengumumkan kandungan laporan itu,“ kata beliau dalam temu ramah dengan Sin Chew Daily hari ini.

Menurut Ong, memang wujud beberapa kuasa yang berpakat yang “mengepung” beliau dari semua penjuru, dan ini termasuklah juga khabar angin yang disebarkan parti-parti pembangkang Cina selepas pengumuman laporan audit tersebut.

Malah, katanya, ada pihak yang menghantarkan mesej melalui perantara kongsi gelap untuk mengugut beliau bahawa "jika kamu hilang daripada dunia ini suatu hari nanti, kamu akan tahu kenapa ini berlaku.”

Ong menjelaskan, tujuan beliau melantik PWC menyiasat PKFZ amatlah mudah.

“Memandangkan bahawa projek itu merugikan sejumlah wang yang besar, saya tidak mahu jumlah hutang yang besar itu diwarisi oleh anak cucu kita," katanya.

Beliau mengaku bahawa kes PKFZ itu merupakan ‘racun’ yang menyebabkan kekalahan teruk BN dan MCA dalam pilihan raya umum ke-12 .

Tetapi oleh kerana kes itu tidak dapat dipadamkan daripada ingat rakyat hanya dengan langkah pengelakan isu, beliau memilih untuk menyiasat projek itu secara menyeluruh untuk mengembalikan kebenaran kepada rakyat.

Ong turut mendedahkan bahawa kes PKFZ itu menyebabkan kepentingan-kepentingan bisnes tertentu merasapi parti MCA dengan tujuan untuk menyingkirkan beliau dari parti dengan apa cara sekalipun.

“Kuasa-kuasa ini cuba membawakan satu nilai moral yang pelik: Bahawa pihak yang menyiasat sesuatu skandal itu jauh lebih jijik daripada pihak atau individu yang terbabit secara langsung dengan skandal berkenaan; dan mencipta ilusi yang indah dan tenteram adalah lebih penting daripada usaha mendapatkan kebenaran,” ujarnya.

Antara michael jackson & marwa al-sharbini

Sedih. Miris. Itulah yang saya rasakan ketika melihat tayangan pemakaman the King of Pop, Michael Jackson yang begitu gegap gempita di televisi-televisi kita sepanjang hari kemarin. Beberapa stasiun tv bahkan bela-belain menayangkan tayangan eksklusif langsung dari AS acara penghormatan terakhir bagi si Raja Musik Pop sampai pagi ! Dan entah berapa juta mata masyarakat Indonesia yang rela menahan kantuk demi menyaksikan acara itu.

Saya sedih, bukan karena kematian MJ yang dipuja jutaan orang di dunia. Tapi saya sedih, karena pada saat yang sama, berlangsung pemakaman seorang muslimah yang Insya Allah menjadi seorang syahidah karena mempertahankan jilbabnya. Marwa Al-Sharbini, seorang ibu satu anak yang sedang mengandung tiga bulan, wafat akibat ditikam sebanyak 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tapi berita ini, sama sekali tidak saya temukan di televisi-televisi Indonesia, negara yang mayoritas penduduknya Muslim, bahkan mungkin, tak banyak dari kita yang tahu akan peristiwa yang menimpa Marwa.

Picture (Metafile)

Ribuan orang di Mesir yang mengantar jenazah Marwa ke tempat peristirahatannya yang terakhir, memang tidak sebanyak orang yang menangisi kepergian Michael Jackson. Marwa hanya seorang ibu dan bukan superstar seperti MJ. Tapi kepergian Marwa adalah lambang jihad seorang muslim. Marwa mempertahankan harga dirinya sebagai seorang Muslimah yang mematuhi ajaran agamanya meski untuk itu ia kehilangan nyawanya.

Marwa ditikam di ruang sidang kota Dresden, Jerman saat akan memberikan kesaksian atas kasusnya. Ia mengadukan sorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya "teroris" hanya karena ia mengenakan jilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah asal Mesir itu. Di persidangan itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa
berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, malah terkena tembakan kaparat keamanan pengadilan yang berdalih tak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam kondisi kritis di rumah sakit Dresden.


Picture (Metafile)

Peristiwa ini sepi dari pemberitaan di media massa Jerman dan mungkin dari pemberitaan media massa asing dunia karena yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeda jika yang menjadi korban adalah satu orang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Beritanya dipastikan akan gempar dan mendunia.

Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita kemarin cuma dijejali dengan pemberitaan seputar pemakaman Michael Jackson yang mengharu biru itu. Tak ada berita pemakaman syahidah Marwa Al-Sharbini yang mendapat sebutan "Pahlawan Jilbab". Tak ada protes dunia Islam atas kematiannya. Tak ada tangis kaum muslimin dunia untuknya. Tapi tak mengapa Marwa ... karena engkau akan mendapatkan tempat yang paling mulia di sisiNya. Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, maafkan kami jika kurang peduli ...

Wednesday, July 15, 2009

Keputusan PRK Manek Urai : kerana lalai, Pas hampir terburai !


kelulut@telokbakong.com
15.07.09


Calon PAS Mohd Fauzi Abdullah, seorang pemborong ikan, menang dengan majoriti "nyawa-nyawa ikan" sebanyak 65 undi.

PAS mendapat 5,348 undi sementara calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 5,283 undi.

Keputusan ini amat memeranjatkan .Semalam belum pun tamat waktu pengundian Pengarah pilihanraya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun yakin calon parti itu - Mohd Fauzi Abdullah membuat kenyataan - sudah menang pilihanraya kecil DUN Manek Urai.

Menurutnya, bancian selepas pengundian mendapati calonnya dijangka menang dengan majoriti hampir 2,000 undi.

Malangnya setelah mendapat keputusan penuh calon Pas hanya menang 65 undian. Yang menghairankan bagaimana Fatah mendapat maklumat dan teori matematik apakah yang digunakan ? .

Ketika sibuk berkempen Abdul Fatah juga membuat kenyataan " malu mata " apabila ditanya tentang ketidakhadiran Timbalan Presiden PAS .Peluang ini digunakan sebaiknya oleh Umno. Soalnya apa perlu mengeluarkan kenyataan sinis sedemikian?.

Ada penganalisis sudah mendapat fakta bahawa Jentera pilihanraya PAS pada kali ini adalah paling lemah dalam sejarah.Ini dikuatkan lagi oleh fakta bergambar oleh pihak Zentrum Future Studies Malaysia (ZENTRUM. Manakala jentera UMNO pula amat bersemangat dan tersusun.

Inilah diantara punca-punca 'kekalahan' moral bagi PAS ini. Sikap terlalu yakin ditambah lagi masalah dalaman yang masih belum terungkai.

Kini terpulang kepada kebijaksanaan pemimpin PAS. Apakah mahu terus terperangkap didalam jebak UMNO. Manakala disuatu pihak yang lain pula suka mencipta masalah tanpa berfikir panjang apabila mengeluarkan kenyataan.

Kini pola pengundian terhadap PAS terutama pengundi Melayu teruji lagi. Jika di Bukit Gantang menurun kini Manek Urai juga tiada yang boleh dibanggakan.

Apakah PAS akan terus relevan didalam PRU akan datang ? segalanya berada diatas pundak pemimpin PAS. Bagaimana mahu memikat pengundi Melayu. Selama ini pun PAS masih gagal menarik undi mereka secara tuntas.

Pemimpin PAS jangan hanya pandai menyalahkan parti lain.Ada kalanya perlu memuhasabah adakah dakwah PAS telah meresap ke akar umbi.

Manek Urai adalah deringan loceng kecemasan, jika PAS terus berada didalam kemelut PRU 13 PR akan gagal menawan Putrajaya.

Sekaligus Kelantan akan jatuh ketangan BN.Apakah ia mustahil ?

Kepada pemimpin PAS ayuh bangun dan bersatulah !

www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com

Linkwithin