Friday, December 11, 2009

Penyerahan Sedekah dari Dermawan Kuala Lumpur untuk warga Telok Bakong

wargatbo@telokbakong.com
Pada 10/12/2009 yang lalu, penulis yang bercuti di Kampung Telok Bakong telah berkesempatan menyampaikan "sedekah" dari seorang hartawan/dermawan dari Bandaraya Kuala Lumpur kepada warga Telok Bakong yang amat memerlukan sedikit sumbangan demi kelangsungan hidup mereka. Sejumlah RM 1,000 telah diagihkan kepada beberapa orang warga Telok Bakong dan seorang warga Lambor Kanan. Siri kembara TBO ini adalah kesinambungan Ramadhan bersama Telok Bakong Online (TBO).

Ramadahan 1429 Hijrah dan 1430 Hijrah sebelum ini Telok Bakong Online (TBO) telah membuat kutipan sedekah dan diagihkan kepada mereka yang berkenaan dan pada kali ini diberi kepada warga Telok Bakong yang tidak dapat menerima sedekah tersebut pada Ramadhan yang lepas kerana kekurangan jumlah wang. Doakan agar para dermawan akan terus memberi sumbangan secara berterusan dan TBO pula akan terus iltizam dengan kerja-kerja kebajikan untuk warga Telok Bakong dan kawasan sekitarnya.

Saat yang amat memilukan ialah apabila menyerahkan sedekah berkenaan kepada balu Encik Ya Kedah (berasal dari Langkawi) melihat keadaan rumah beliau yang amat uzur dan perlukan tindakan segera dari pihak yang berkenaan. Lihatlah dipenghujung klip video ini,Telok Bakong Online (TBO) berharap dan mendoakan agar tindakan dengan kadar segera dapat diambil untuk membaiki rumah Makcik Minah yang uzur. Keadaan kesihatan Makcik Minah pun tidak memuaskan selepas kematian suami dan diserang "stroke". Kebetulan mak cik minah pula baru sahaja "discharge" dari Hospital Changkat Melintang kerana rawatan susulan selepas diserang "stroke". Semoga warga Telok Bakong akan lebih perhatin akan nasib jiran yang perlukan perhatian dari kita.

Semoga ada manfaatnya kembara TBO kali ini.

Linkwithin