Saturday, October 26, 2013

Lagi Mau Pangkah BN Ker..Ingatkan Orang Pakatan Saja Yang Merungut ,Orang Umnu Pun Marah Jugak..

NAHHHH.....AMBIL KAU...RAKYAT DAH BENCI....HAAAAAIITTT

Msinc-Heran...kena cukai pun deme suke..rege barang naik pun deme suke..ape yang deme tak suke..???.Belanjawan 2014 juga telah mengurangkan cukai pendapatan terhadap individu dan cukai cukai tertentu  koporat .Ini menunjukkan kerajaan BN yang sedia ada sekarang telah menurunkan cukai kepada orang kaya dan mengenakan cukai kepada semua rakyat melalui pengenalan GST.Ini bermakna rakyat miskin akan mengalami penurunan didalam belanja boleh guna mereka.Manakala orang kaya tidak terjejas kerana sedikit cukai yang dikenakan kepada mereka dapat diserap oleh pendapatan yang tinggi.Adakah semua ahli atau penyokong UMNU ini kaya kaya belaka???..

Di dalam masyarakat kampung dapat dilihat bahawa keluarga yang mempunyai pendapatan yang rendah akan cenderung menyokong Umnu kerana mereka berharap parti ini akan menyirami mereka dengan taburan emas dan belian..tetapi didalam dilam ..hakikatnya mereka telah menyembelih kamu hidup..hidup..masih belum terlambat untuk buat perubahan.Adakah Bota mempunyai keberanian untuk buat perubahan..tepuk dada..tanya selera.

 

Anwar: Belanjawan hukum rakyat

DSAI semasa berucap di Telok Bakong


Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar Belanjawan 2014 hari ini yang menurutnya menghukum rakyat dan gagal menyentuh isu asas kebocoran dan urus tadbir yang baik.

"Kamu menghukum rakyat dengan GST (cukai barang dan perkhidmatan). Tiada perubahan antara jurang kaya dan miskin. Kita akan bersungguh-sungguh menentang GST," kata ketua pembangkang.

Anwar juga menyifatkan belanjawan kali ini sebagai paradoks kerana dianggap menyebelahi syarikat dan "orang kaya tetapi dalam masa yang sama memperkenal cukai yang melibatkan banyak pihak.

"Cukai lebih rendah untuk orang kaya, dana khas kepada syarikat, dalam masa yang sama kamu kenakan cukai umum yang akan jejaskan segmen besar masyarakat. Ini paradoks."

Setelah pelbagai spekulasi, kerajaan akhirnya hari ini mengumumkan GST 6 peratus akan diperkenal bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan dimansuhkan.

Ia akan berkuat kuasa pada 1 April 2015.

Menyentuh pengurangan subsidi gula mulai esok, ketua umum PKR itu menyifatkan hujah yang digunakannnya "remeh".

Subsidi gula sebanyak 34 sen akan dimansuhkan berkuatkuasa esok bertujuan mengurangkan jumlah pesakit diabetes di negara ini yang agak membimbangkan.-Malaysia Kini
Harga gula naik mulai esok

Subsidi gula sebanyak 34 sen akan dimansuhkan berkuatkuasa esok, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan hari ini.

NONENajib yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat berkata langkah itu bertujuan mengurangkan jumlah pesakit diabetes di negara ini yang agak membimbangkan.

"Berdasarkan statistik, terdapat 2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes," katanya.

Beliau berkata keadaan itu jika tidak dikawal akan mengakibatkan pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, mata buta dan kaki terpaksa dipotong.

"Saya menyeru agar kita bersama-sama jaga kesihatan, kurangkan manis dalam makanan dan minuman. Tambahkan manis dalam senyuman," katanya.-Malaysia Kini

Linkwithin