Friday, August 7, 2009

Pintu masuk utama SUK Perak ditutup

IPOH - Beberapa pihak di sini, kurang berpuas hati dengan tindakan dan pentadbiran pengurusan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) mengunci pintu pagar utama ke bangunan itu.

Kedua-dua pintu masuk itu dikunci dan hanya pihak tertentu serta mempunyai urusan penting sahaja dibenarkan masuk. Ini disifatkan sebagai kerajaan negeri tidak mesra pengguna dan kejadian mengunci pintu pagar juga menyusahkan rakyat.

Kordinator Flat Taman Pertama, R Mogana Rani berkata, tindakan itu menunjukkan kerajaan negeri tidak mengaplikasikan slogan Perdana Menteri iaitu rakyat diutamakan.

Beliau yang ditemui di pekarangan SUK di sini, meluahkan rasa kecewanya apabila beberapa ahli jawatankuasa flat berkenaan tidak dibenarkan masuk dalam kawasan itu.

“Kami sampai di sini kira-kira jam 10 pagi dengan tujuan untuk menyampaikan memorandum kepada Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

“Walaupun kami seramai 11 orang, tetapi kami datang berasingan dan mereka yang datang awal dibenarkan masuk, manakala beberapa orang yang datang kemudiannya tidak dibenarkan masuk tanpa alasan munasabah,” katanya.

Katanya, apabila mereka mempersoalkan tindakan itu, beberapa pegawai mendakwa bangunan SUK akan dikunci selama dua minggu atas sebab tertentu termasuk alasan politik.

Mogana berkata, keadaan itu menggambarkan seolah-olah sesuatu yang buruk akan berlaku di bangunan berkenaan pada bila-bila masa.

“Perbuatan pihak pentadbiran SUK ini juga seolah-olah tidak menghormati hak rakyat dan melayan rakyat dengan tidak bersopan. Kami datang sebagai rakyat dengan niat untuk menyampaikan masalah kami kepada Menteri Besar, tetapi kami pula dihalang.

Thursday, August 6, 2009

Wajib baca ! Elakkkan bencana ! H1N1


kelulut@telokbakong.com
6.08.09
Apa itu H1N1?

viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.

Apa yg perlu tahu ?

Asal virus ini

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di mexico.

virologi virus H1N1

incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari
ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4
H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

cara serangan

virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)
peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'
ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi

siapa yang berisiko
1.orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemok
2. perempuan yg mengandung
3 .orang yg ada astmatic
4 . orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)
* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas


simptom2

day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
day 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 - sakit dada yg teruk........jumpa doktor dengan segera.......

day 5 and above lung collapse @ komalangkah2 kawalan
1 - golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)

2 - menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran

3 - elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'

4 - jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5 - jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)

6 - utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.

7 - jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8 - jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.

9 - tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.

10 - vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk 'frontliner' shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.

11 utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.

12 - tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbreak ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.
Amin.

Ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dr kem. kesihatan m'sia

di Pan Pasific Klia pada 01.08.2009.


www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Pemimpin PR gemar sengketa , mencemar imej Pakatankelulut@telokbakong.com
06.08.09Rakyat sedang memerhati tingkah laku pemimpin PR.Pasca pilihanraya 12 menyaksikan Pakatan lihat banyak mencipta masalah daripada memperkukuhkan Pakatan .Mungkin mereka masih berkhayal ataupun masih bermentaliti pembangkang tegar.

Jika tidak masalah didalam parti yang diperbesarkan, maka dicari masalah didalam pentadbiran negeri masing - masing .Tujuannya mungkin mahu dilihat sebagai wira parti atau kaum.

Ketika ini UMNO - BN rancak merancang pelbagai program dipelbagai peringkat PR masih terkulat - kulat mencari rentak .

PR terpaksa mengakui bahawa BN sedang didalam proses baik pulih. Jika BN berjaya memulihkan imej mereka dimata rakyat PR akan putih mata .

Ya, memang benar kita menang didalam beberapa pilihanraya kecil tapi itu bukan ukuran tuntas.Masa masih panjang sepatutnya dua tahun pertama ini digunakan sebaiknya membayar balik keyakinan rakyat didalam PRU 12 yang lalu.

Lihat cara UMNO selepas kalah besar mereka terus menyusun strategi biar pun terpaksa 'membuang ' Presiden parti .

Pakatan perlu sedar Umno bagaikan harimau luka , segala kekuatan adalah milik mereka .Lihatlah Polis, SPRM, Media Massa dan pelbagai agensi adalah dibawah kawalan mereka.

Era Najib adalah zaman sukar bagi PR , jika dibandingkan zaman Pak Lah PR sering mendapat credit daripada rakyat.Pak Lah diserang dari luar dan dalam parti maka di lemah .

Pentadbiran Najib nampak kemas dan berkuasa , maka kekuatannya bertambah .Lihatlah bagaimana serangan dibuat terhadap Pakatan .Nampak sedikit berhasil apabila pentadbiran Negeri dan parti berceramuk .

Tidak dapat tidak,PR mesti mengakui bahawa sokongan rakyat sudah mula merosot.Maka itu janganlah terus berkhayal . Sebaiknya carilah peluang memperkuatkan Pakatan.Jangan hanya bergantung kepada isu - isu lapuk .Carilah kekuatan baru, bukan mencari masalah baru .

Sudahlah dihimpit BN kiri dan kanan .Pemimpin bercakaran sesama sendiri .

Pemimpin Pakatan Rakyat tidak boleh melihat kepentingan sebelah pihak sahaja dengan mengabaikan yang lain kerana kita hidup berbilang bangsa dan undi kita juga datangnya daripada orang Islam dan bukan Islam.

PRU 13 belum tentu milik PR , oleh itu perkemaskanlah strategi elakkan kontroversi .Jika tidak,penyokong dan rakyat akan berputih mata lagi .


www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Wednesday, August 5, 2009

ISA : UCAPAN PARLIMEN 1960 Ahli Parlimen Bachok yang juga Timbalan Yang Dipertua Agung PAS, Prof Dr Zulkiflee Muhammad


BERIKUT adalah sedutan ucapan Ahli Parlimen Bachok yang juga Timbalan Yang Dipertua Agung PAS, Prof Dr Zulkiflee Muhammad ketika bangun membahaskan Rang Undang-undang Keselamatan Dalam Negeri di Dewan Rakyat pada 21 Jun 1960.
Tuan Yang Dipertua, di hadapan kita ini ada satu Rang Undang-undang yang bertujuan hendak memerangi subversif, dan di-dalam Undang-undang ini ada beberapa peraturan yang ditujukan kapada maksud itu.


Tuan Yang Dipertua, saya bangun di sini menyokong undang-undang ini. Tetapi saya hendak menceritakan beberapa perkara yang ada di-dalam Undang-undang ini yang pada fikiran saya akan boleh menimbulkan kepayahan dan kesusahan dan akan boleh digunakan bagi maksud yang lain daripada maksud yang asal Undang-undang ini.

Tadi, Timbalan Perdana Menteri (Tun Abdul Razak Hussain) sudah memberikan fikirannya dan di dalam ucapannya yang panjang itu dia telah memberi satu tegasan mengatakan bahawa Undang-undang ini tidak dimaksudkan untuk mencengkam kebebasan dan demokrasi di dalam negeri ini. Dan dia telah berjanji dan memberi jaminan tidak pula ada tujuan Kerajaan hendak menggunakan Undang-undang ini bagi maksud menahan perkembangan parti-parti politik yang bertentangan dengan Kerajaan.

Saya tidak tahu sama ada janji ini boleh dipegang atau tidak. Itu akan diterangkan oleh perbuatan-perbuatan yang akan ditunjukkan kepada Menteri itu; tetapi saya memberi amaran, Tuan Yang Dipertua. Di-dalam mempersetujukan ini saya memberi amaran bahawa kalau sah dan benar tujuan Kerajaan hendak mengawal, memelihara dan mengembangkan demokrasi di negeri ini maka amalkanlah Undang-undang ini menurut dasar pengubalannya.

Sebarang salah guna dari Undang-undang ini akan membawa satu reaksi yang buruk dan tidaklah menjadi mustahil kalau sesudah berjanji hendak dijalankannya dengan baik, tidak mustahil Kerajaan itu hendak menjalankan dengan tidak baik. Orang-orang atau setengah atau sebahagian daripada manusia daripada negeri ini akan menjadi komunis jika disalah pakai Undang-undang ini.

Kita tahu kesalahan-kesalahan dan penyakit-penyakit yang ada di dalam Undang-undang sebagaimana saya sebutkan, tetapi bagi kepentingan keselamatan negeri dan atas asas bahawa Undang-undang ini menuju kapada mencegah perkembangan subversif (komunis) dan terrorism (keganasan) maka kita sokong.

Tuan Yang Dipertua, apabila kami menyokong Undang-undang ini, kami tuntut kepada Kerajaan supaya meluaskan fahaman di dalam makna subversif tidak sahaja subversif dari komunis, tetapi sebarang anasir yang tidak diingini yang ingin menjatuhkan tatahidup demokrasi di dalam negeri ini hendaklah ditegah sama ada dia melakukan subversifnya itu dengan cara langsung atau tidak langsung.

Saya maksudkan puak-puak Amerika, puak-puak Inggeris, puak-puak apa sahaja yang cuba hendak menggunakan helah dan dayanya bagi menjahanamkan tatahidup di negeri ini di dalam subversif.

Sebabnya Tuan Yang Dipertua, "Prejudicial to the interest of this country" yang menjadi teras bagi perkara yang besar di dalam Undang-undang ini tidaklah semata-mata dihadkan kepada sesuatu puak sahaja. Saya bersetuju bahawa bahaya-bahaya komunis amatlah besar. Dan ada masanya iaitu akan bertambah besar. Cara-cara mengembangkan komunis di dalam negeri ini bukanlah payah. Sedikit kesilapan akan membalikkan sejarah negeri ini kepada apa yang telah berlaku.

Bagi pihak saya, sehinggakan pengisytiharan Perdana Menteri menyokong kemasukan China ke dalam United Nation (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu) itu pun saya rasa, ada mempunyai bibit yang menyeronokkan orang-orang komunis di dalam negeri ini, dengan memberikan kekuatan kapadanya bahawa sekarang negara besarnya telah diakui dan komunisnya sa-kurang-kurangnya dihormati.

Sekurang-kurangnya Perdana Menteri kita telah memberi sadikit angin kepada goyangnya pokok komunis di Tanah Melayu ini dengan pengisytiharan yang saya tidak hendak bahaskan kerana itu soal luar negeri tetapi tidak di-nafikan adanya sokongan moral komunis.

Tuan Yang Dipertua, di-dalam Undang-undang ini, ada beberapa perkara yang tidak terang dan ini akan saya cuba menyebutkannya, supaya dengan menyebutkan perkara-perkara itu dapatlah Kerajaan itu betul-betul mengamalkan Undang-undang ini dengan jiwa dan roh Undang-undang. Ini tidak dengan jiwa dan roh yang lain dari dasar menggunakan Undang-undang ini.

Lagi sekali saya katakan, sebarang silap amal, salah gunakan Undang-undang ini bukan akan mengurangkan terrorist yang 400 orang itu bahkan akan menambah bilangannya. Sebarang penekanan yang tidak dibolehkan oleh Undang-undang ini akan mengakibatkan kesan balas yang tidak diingini.

Pergi kepada satu-satunya Undang-undang ini dan saya percaya Kerajaan ketika sekiranya orang menyokong satu Undang-undang Kerajaan itu maka berilah pertimbangan yang berat kepada fikiran yang dikemukakannya itu sebab dia tidak membangkang, cuma menyokong, kerana ada perkara-perkara yang dirisau, kok salah masuk maka akan sengetlah perjalanan jentera Undang-undang ini.

Tuan Yang Dipertua, di dalam mempersetujui Rang Undang-undang ini, Persatuan Islam Tanah Melayu memegang apa yang dicakapkan oleh Kerajaan bahawa dia tidak bertujuan hendak mencegah perkembangan politik yang sihat di dalam negeri ini. Sebab apa, Tuan Yang di-Pertua? Kerana kita memikirkan kepentingan keselamatan negara. Apa yang disyarahkan oleh orang-orang Persatuan Islam Tanah Melayu mudah sangat membawa kapada apa yang di-sebutkan di sini.

Dalam hal menentang terrorist (pengganas) ini, Tuan Yang Dipertua, kita tentulah tidak berapa risau sebab kategori atau jenis manusia yang disebutkan sebagai 'terrorist' adalah kurang orang yang mungkin dituduh. Maka apa yang ada dalam undang-undang ini yang menerangkan bahawa boleh kita maafkan, kalau pun ia itu terkeluar sedikit sesudah batas kebebasan hidup biasa. Sebab kita adalah berhadapan dengan 'terrorist'.

Walau bagaimana pun kalau ada kemungkinan kezaliman yang dapat dilakukan kepada orang yang kita rasa bukan dirinya penjahat maka patut dihindarkan dalam undang-undang atau yang menjalankan undang-undang ini.

Setelah saya menyebutkan dalam perkara ini tadi maka saya ingin mengemukakan kapada Tuan Yang Dipertua bahawa kami menyokong Rang Undang-undang ini demi kepentingan keselamatan negara, dan saya ulangkan peringatan yang diberi tadi bahawa sebarang salah guna di atas undang-undang ini akan mengakibatkan satu perkara yang sebaliknya.

www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Tuesday, August 4, 2009

Peserta demo diupah? Apa ingat ini perwakilan UMNO ?kelulut@telokbakong.com
4.08.09


Sebenarnya UMNO jaki apabila anak - anak muda sanggup bermatian mempertahan prinsip keadilan.Mereka gagal melahirkan pemuda yang gagah berani memperjuangkan kebenaran.

Umno hanya melahirkan pemuda yang pramatang . Kebolehan Umno hanyalah memperalatkan Pekida ( sebahagian).Umno hanya melahirkan pemuda 'mee segera' yang boleh dipanggil bila - bila tetapi dengan syarat ada " masyuk ".

Umno hanya mampu membawa anak - anak muda berlegar dengan motorsikal ala rempit dengan syarat petrolnya ditanggung beres.

Contoh hasilnya para Mat Rempit dan minahnya bermandi air kolah surau di Telok Batik .Maka gempitalah anak - anak muda mencalar imej Putera Umno.

Buktikanlah dimana gerombolan anak muda yang datang berduyun - duyun tanpa ditaja ?.Jika sebelum ini pun kes di Perak , rakan sejawat dari parti UMNO di minta menaiki bas rombongan tanpa diberi tahu sebab.

Setiba diPerak barulah diberi taklimat bahawa mereka diminta memberi sokongan dan menjerit daulat Tuanku .Maka dingatkan bahwa pemuda jangan risau bekalan makanan dibekalkan.

Apabila masa ' bertempur' bermula mula tersengih - sengih. terkulat - kulat berdiri dihadapan ribuan pemuda Pakatan .Inilah nilai pemuda mereka .

Untuk makluman mereka ini adalah dari rombongan Gombak.Pemuda Gerak Gempur taik kucing .

Pemuda Umno lebih ' bernilai ' apabila tiba musim memilih ketua .Gegak gempita timur dan barat bahawa rasuah melanda .Akhirnya Ketua Pemuda Umno mereka tuduh sebagai pengamal rasuah.

Kepada Menteri Penerangan yang baru, sila buktikan orang yang sanggup ditangkap,dibelasah kemudian ambil duit....

Tetapi ,kalau nak bukti siapa pemuda yang rasuah perwakilan UMNO tanya Lembaga Disiplin UMNO .

www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com

Demontrasi Anti ISA , Perbuatan bodoh ? Penduduk Telok Bakong pernah ditahan ISA .


kelulut@telokbakong.com
4.08.09


Sehari selepas berlaku perhimpun saya menerima sms dari seorang sahabat bertanya apakah saya juga ditangkap kerana menyertai perhimpunan anti ISA .

Beliau" menasihati " ala Utusan Malaysia , dengan mengatakan janganlah terbabit dengan kerja - kerja bodoh tersebut . Sahabat itu juga mengatakan ISA adalah bertujuan menjaga hak Ketuanan Melayu .Menurutnya lagi jika ISA dihapuskan maka bergembira bangsa bukan Melayu .

Itu pandangan dia , hak mereka untuk memberi pandangan. Tetapi yang mendukacitakan adalah mentaliti sebegini dianuti oleh mereka yang bergelar pendidik .

Sepatutnya golongan ini berfikir secara terbuka , apakah benar salah tindakan mereka yang membantah ISA. Berfikirlah , buatlah kajian sudah berapa banyak kes ISA yang sudah dibuktikan dimahkamah ?.

Benarkah berhimpun sebagaimana semalam boleh membawa Malaysia ke arah sebuah negara Anarki – negara yang kacau bilau dan tidak berperaturan.

Kononnya, pelabur tidak akan datang, FDI akan jatuh, peluang pekerjaan akan berkurangan dan ekonomi negara akan merudum. (Frasa dan ayat-ayat ini biasa dimomokkan dalam kursus BTN.)

Sebelum bermula demontrasi tersebut pun sudah ada rakan - rakan yang menyindir , " kalau tidak bersalah kenapa perlu takut ISA , " ,"menyusahkan rakyat " ucapan mereka persis Pengarang Utusan Malaysia atau pun blogger agendadaily .

Kita harus jujur dalam membuat penilaian.Salahkah berhimpun? Pendek akalkah orang-orang yang berhimpun sebagaimana prasangka kita ?

Benar, kita boleh menyalahkan mereka yang berhimpun jika ia dilakukan terlaku kerap.Setiap bulan misalnya. Tidak dinafikan, kesesakan jalanraya akan berlaku, perniagaan ada yang terpaksa ditutup dan sudah tentu keheningan hujung minggu juga terganggu.

Terlebih lucu Menteri Wilayah membuat rumusan ekonomi bahawa demontrasi pada 1 ogos yang lalu mengakibatkan kerugian sehingga 200 juta .

Wahh..hebatnya peniaga air, buah potong, jual karpet, sogo tutup tidak sampai 6 jam sudah rugi besar ?. Patutlah menteri tu tidak dipilih menjadi calon PRU 12 yang lalu .Beliau memang "genius" .

Besar sangatkah impak kepada aktiviti ekonomi negara jika 2 atau 3 hari daripada 365 hari digunakan oleh segelintir rakyat untuk berhimpun menyatakan sesuatu kepada kerajaan?

Mereka yang berhimpun bukanlah untuk suka-suka atau mahu menghuru-harakan negara. Janganlah disamakan rakyat Malaysia pada masa ini dengan rakyat Malaysia pada 40 tahun lalu dalam Tragedi 1969, ataupun rakyat Singapura/Malaysia yang terlibat dalam Rusuhan Natrah pada 1950.

Rakyat Malaysia pada masa ini sudah ramai berpendidikan tinggi dan cerdik-cerdik. Zaman telah banyak berubah,saya yakin tiada siapa yang tidak sayangkan nyawa. Memang bodoh bagi sesiapa yang berhimpun untuk kehilangan nyawa. Mereka sudah tentu berhimpun kerana bersebab. Jika tidak, lebih baik bersantai di rumah bersama keluarga.

Apa salahnya dibiarkan peserta berhimpun dan menuju ke Istana Negara? Saya tidak nampak sebarang senjata yang mereka bawa dan aliran trafik pun tidak tersekat walaupun sedikit terganggu. Namun tindakan polis(FRU) langsung tidak berperikemanusian. Mereka langsung seperti alat kerajaan yang tidak mampu berfikir. Merekalah punca kekasaran fizikal dan gangguan trafik yang parah.

Kenapa tidak dibiarkan sahaja mereka menghantar memorandum tersebut. Kenapa di halang ? jika tanpa dihalang tetapi cukup sekadar mengawasi Pihak berkuasa akan lebih dihormati .

Hanya kerana menjaga kepentingan UMNO - BN pihak yang sepatutnya melindungi rakyat
bertukar ganas.

Kerajaan Barisan Nasional/Perikatan semenjak 1960 tanpa pernah rasa bersalah telah menggunakan ISA untuk menahan ahli-ahli politik khususnya pembangkang, aktivis masyarakat dan juga orang awam yang tidak berkaitan.

Banyak cadangan yang lebih waras untuk diambil dalam membantah ISA. Namun, akan pedulikah kerajaan?

Kerajaan khabarnya akan mengkaji semula ISA. Ia satu permulaan yang baik jika kerajaan benar-benar ikhlas mahu berubah.

Membantah ISA bukan bermaksud kita tidak mahu akta pencegahan yang mampu menjaga keselamatan dalaman negara kita. Namun, bantahan ini diharapkan agar mampu mendesak kerajaan supaya sekurang-kurangnya meminda peruntukan tertentu yang membuka ruang kepada penyalahgunaan kuasa.

Membantah ISA juga bukan bermaksud kita membenci apatah lagi mahu menyusahkan kerajaan. Sebaliknya kita mahu supaya suara insan yang menderita akibat ISA didengari dengan lebih kuat oleh pemimpin kerajaan.

Kita tidak merasa menderita kerana kita tidak berada di tempat orang-orang yang sedang menderita itu.

Cubalah berfikir jika ada kalangan ahli keluarga anda yang ditahan tanpa dibicara . Apakah anda akan berkata itu tindakan yang wajar ?

Untuk rekod seorang penduduk Telok Bakong pernah ditahan dibawah ISA .Tanpa diberi hak membela diri.Khabarnya beliau ditahan hanya kerana untuk melindungi kepentingan orang politik.

Kini beliau telah pun menemui Khalik sejurus beberapa tahun disisihkan dari keluarganya.Hanya sempat beberapa tahun kembali kepangkuan keluarga .Berbanding bertahun tahun didalam kurungan kejam ISA .

Adilkah itu ?

AL fatihah....untuk Tuan Haji Masood..


www.telokbakong.com
www.telokbakong.blogspot.com

Linkwithin