Monday, September 29, 2008

Warga Telok Bakong ! Selamat Hari Raye

Sempena hari raya yang mulia ini kami di www.telokbakong.com memohon maaf sekiranya sepanjang kendalian website terdapat tulisan atau chatt yang menguris perasaan.

Dengan usia web ini yang masih 'remaja' kami mengharapkan sokongan dan dorongan agar usaha kecil ini dapat memberi manfaat yang berguna kepada kita semua.Khususnya kepada warga Telok Bakong dan umumnya untuk seluruh dunia.

Tujuan utama website ini dibangunkan adalah demi memenuhi tuntutan semasa dizaman hubungan tanpa batasan kami menyahut cabaran moden ini.


Saudara / saudari sekalian ,besarlah harapan kami jika setelah anda mengetahui kewujudan www.telokbakong.com ini moleklah kiranya dapat dilayari sebagai medium yang dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan disamping berita terkini .

Chat Box disini memainkan peranan penting sebagai pusat komuniti siber untuk berinteraksi malah jika ada kematian atau hal hal penting yang berlaku dikampung kita akan lebih cepat sampai kepengetahuan anda.


Sidang pembaca sekalian mungkin ada yang berkata " Ahh...ini website politik " !..kami jawab ; Ya !...tetapi kami disini bukanlah menjadikan ia batasan hanya kerana berbeza pandangan politik maka kita harus berpecah dan berbalah.

Apa yang penting adalah hubungan ' sekampung' itu terpelihara .Terbukti kami disini berjaya mengumpul pelbagai generasi orang kampung kita. Walaupun sebelum ini hanya berselisih bahu tetapi tidak mesra. Kini berubah setelah berkenalan kali kedua dialam maya kami bertambah mesra dan saling berhubungan .


Akhir kalam, kami berharap Eidul Fitri 1429 tahun ini akan menjadi ibadah yang sempurna bagi kita semua .Setelah berakhir ramadhan pastinya akan meninggalkan bekas didalam diri setipa insan.Cuma yang belum pasti hasil yang akan terlahir samada putih ataupun hitam.

Ya ALLAH ! Berilah kekuatan dan kesabaran kepada kami dalam mengharung kehidupan dialam yang penuh pancaroba ini.Eratkanlah , pautkanlah hati - hati kami agar mendapat keredhaan mu YA Rabb...amin..


www.telokbakong.com

www.telokbakong.blogspot.com

Ramadhan Bersama TBOSemalam Skuad Ramadhan TBO telah menjayakan satu program amal sempena ramadhan yang mulia ini.Perasaan prihatin telah menjadi untuk meringankan masyarakat Malaysia dalam membantu golongan marhaen.TBO juga tidak terlepas untuk berbakti,atas dasar itulah pengunjung TBO dari pelbagai pelusuk dunia telah sudi menyumbang serba sedikit derma untuk di agihkan kepada golongan sasar.

Walaupun jumlah sumbangan bukannya hendak dibanggakan namun ini adalah khidmat masyarakat yang dapat warga TBO laksanakan kerana terdapat penerima bantuan di nafikan haknya sekian lama oleh UMNO yang buta hati dan perut dan hanya nampak kroni mereka sahaja.Amalan TBO memberi bantuan tanpa mengira anutan politik.Terdapat penerima bantuan terpampang bendera UMNO di dinding rumahnya,bila ditanya ada UMNO memberi bantuan.'Idak katanya'.Tapi atas dasar semangat Pakatan Rakyat yang tidak mengamal dasar pilh bulu TBO tetap ikhlas memberi bantuan yang termampu.

Di harapkan di masa depan lebih ramai dapat menyertai program amal sebegini.Pihak TBO mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada kesemua penderma,hanya Allah jua dapat membalasnya...Amin..Selamat Reraye Semua:)

Visual akan diuploadkan sebentar lagi...

Ghairah menyambut Hari Raya


Oleh : Sang Kelulut

27.09.08

Kehidupan diniawi selalu memperdayakan.sebahagian orang sampai terlupa fungsi kewujudannya lantaran terpersona dengan segala tarikanya.Lalu dunia yang sementara ini berubah menjadi tujuan, manakala akhirat yang kekal abadi diabaikan.Memang demikianlah manusia, MUDAH LUPA.

Namun begitu Allah SWT yang Maha Penyayang tidak membiarkan manusia hanyut didalam kelalaian dan kealpaan.

Kini ramadhan semakin hanyut dari fikiran kita , fungsi bulan mulia ini disambut manusia muslim sebagai ibadat sebahagian yang lain pula semacam adat sahaja.

Firman Allah:

'' Wahai orang - orang yang beriman diwajibkan keatas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan keatas orang - orang yang sebelum kamu, agar kamu bertakwa." 2:183 ( quran)

Ingat ! setiap orabg mesti menyematkan didalam fikirana bahawa ai berpuasa kerana memupuk makna takwa. sesiapa yang kerana tujuan lain, maka ia tidak sampai kepada hakikat puasa yang berkesan.

Nabi SAW bersabda

"...sesiapa yang berpuasa pada bulan ramadhan dengan penuh keimanan dan kesungguhan , diampunkan dosanya yang lalu ( sahih bukhari).

Setelah berakhir ramadhan syawal pula menjelma kita pula ghairah berlebihan menyambut Hari Raya.Akibatnya sebahagian muslimin telah meninggalkan waktu waktu utama kerana terlalu sibuk dengan persediaan Hari Raya.Alangkah ruginya 10 malam terakhir yabg lebih utama itu seakan menjadi sia - sia .

Dengan masa yang masih berbaki ini kita pulun sebaik mungkin kerana ramadhan tahun depan belum pasti kita masih melihat matahari.

Kami di www.telokbakong.com mengucapkan selamat menyambut hari lebaran pada seluruh pengunjung dan pembaca sekalian.Web ini untuk semua, lawatilah kami khususnya penduduk Telok Bakong dan sekitar demi mengeratkan lagi hubungan silaturahim.

Untuk ingatan bersama berhati hati dijalan raya , hindarkan pembaziran , utuhkan persaudaraan, harapan kami adalah TBO akan menjadi wadah perjuangan dan persaudaraan.


Slogan kami " SALURAN KEME UNTUK KOME "


kelulut@telokbakong.com

www.telokbakong.com

Linkwithin