Saturday, November 15, 2014

Rafizi: Adakah subsidi dihapus jika harga minyak dunia merudum?

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak masih belum mahu menjawab atau memberi komitmen bahawa harga petrol dan diesel akan diturunkan berikutan harga minyak mentah yang merudum di pasaran antarabangsa.


rafizi_pc_hq

Semalam, harga minyak mentah piawai Brent telah jatuh ke paras US$82 se-tong iaitu harga paling rendah dalam tempoh 4 tahun. Pada masa yang sama, Arab Saudi meneruskan tindakan agresifnya untuk meningkatkan dominasi pasarannya berbanding pengeluar-pengeluar lain dengan menawarkan diskaun kepada syarikat penapis minyak di Amerika Syarikat, sekaligus menyebabkan harga minyak mentah pasaran dunia kekal rendah.

Dengan ramalan pertumbuhan ekonomi dunia yang tidak serancak seperti sebelum ini, penganalisa komoditi minyak mentah menjangkakan bahawa harga minyak mentah dunia bagi tahun 2015 berlegar sekitar US$70 hingga US$80 se-tong.

Ramalan harga minyak mentah sekitar US$70 hingga US$80 ini adalah begitu penting untuk rakyat Malaysia. Analisa saya menunjukkan bahawa pada harga pasaran sekarang iaitu RM2.30 seliter bagi petrol dan RM2.20 seliter bagi diesel, Kerajaan Persekutuan tidak lagi perlu membayar sebarang subsidi petrol dan diesel sekiranya harga minyak mentah di pasaran dunia jatuh di bawah paras US$73 se-tong.

Dalam keadaan harga minyak mentah dunia terus jatuh dan tindakan Arab Saudi yang dijangka akan cuba mengekalkan harga minyak mentah pada harga rendah, Datuk Seri Najib perlu jawab kepada rakyat apakah beliau bercadang menghapuskan terus subsidi petrol dan diesel apabila beliau masih belum mahu menurunkan harga petrol dan diesel?

Rafizi Ramli
Naib Presiden/Setiausaha Agung KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=63914

No comments:

Linkwithin